22.IAN.2004. CJ. The King. Luna amară. Concertul 100
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1692
Etichete: 100, Dan Georgescu, Despre Fondatorul Czb, Eugen Deto, Fan Base, Folclor, Gri Dorian, Richard Constantinidis, Rosu Aprins, Siaj

22.IAN.2004. Luna amară. Acum 7 ani. Aici am sărbătorit faptul ca am “împlinit” 100 de cântări de la înfiinÅ£are, împreună cu publicul nostru din Cluj (tehnic vorbind, concertul 100 avusese loc la finalul anului 2003, la Craiova).
---
CONCERTUL ANIVERSAR. Joi 22 ianuarie 2004. The King/Cluj-Napoca. Bilet: 40.000. Ora de începere: 22.30. Public: aproape 200 de persoane - sala a fost plină.
De la această experienţă am rămas cu ideea că orice formaÅ£ie, dacă s-a impus pe plan local ÅŸi ÅŸi-a făcut un Fan Base solid, va avea succes cu orice fel de cântare organizată în orice fel de locaÅ£ie.
La un cult band, omul sfinţeşte locul.
---
PLAYLISTUL (în două reprize
I.
- Unfed
- Your Garden
- Antidot
- Cuba
- Simplify my Spider
- Ego nr. 4
- Strunga
- Tanagra Noise
- Rosu aprins
- Folclor
II.
- Asfalt
- Stare de gratie
- Dizident
- Ciudat
- Black Underneath
- Loc lipsa
- Interzis
- Oras
- Gri dorian
BIS (medley): Folclor – Somn
---
POVESTEA: DeÅŸi se anunÅ£ase a fi concert acustic, s-a cântat electric pana la urmă [doream implicarea lui Andras Kovacs (Kumm) invitat la clape, dar pentru care a intervenit un concert la BucureÅŸti ÅŸi a trebuit să plece joi seara încolo; Maria (vioară, ex-O'Mahoneys) nu a fost de găsit, iar Diana (ex-God) ÅŸi-a uitat vioara la Suceava].
A se remarca faptul că piesele prezentate în acest concert au fost cântate în ordinea aproximativă în care au fost compuse de-a lungul anilor.
S-a prezentat o nouă compoziÅ£ie (la care s-a lucrat cu două zile înainte de concert): BLACK UNDERNEATH, cântată deocamdată de Nick în engleză (dar a cărei variantă finală va fi în limba română). Ideea melodiei a venit de la Petru, fiind prelucrată în sală de întreaga formaÅ£ie. Textul se referă la violenÅ£a sub toate formele ei (pe stradă, în familie, ÅŸamd.)
Mihnea ÅŸi Nick au lăsat publicul să cânte multe dintre piese, precum: Folclor, Tanagra Noise, Albastru, Gri dorian.
La piesa FOLCLOR, Mihnea a revenit asupra textului cu o noua improvizaÅ£ie: "În grădina lui Ion - ToÅ£i miniÅŸtri noÅŸtri dorm - Numai unul n-are somn - Åži vrea locul lui Ion" (pe atunci, Adrian Năstase vroia să preia candidatura partidului de la Ion Iliescu, ceea ce s-a ÅŸi întâmplat). La rândul nostru, începeam colaborarea cu noul partid politic (URR, Uniunea ReconstrucÅ£iei României, care pe hârtie părea un proiect foarte bun). Am descoperit partidul citind presa locală, am bătut la uÅŸa sediului lor de la Cluj, am realizat întâlnirea între Artist ÅŸi oameni cheie ai Partidului ... ÅŸi acesta este subiectul altui capitol, dar l-am menÅ£ionat pentru că sigla URR apare pe afiÅŸul decorat în culorile lor: portocaliu ÅŸi albastru. Acest concert a fost totodată o probă pentru cei de la URR, care ne-au urmărit prima dată Live.
BIS-ul a fost un medley (adica, s-a trecut de la prima direct în a doua piesă, fără întrerupere)
De data asta nu s-a înregistrat nici un stage-dive deoarece în acest club scena este prea puÅ£in ridicată.
---
SIAJ a cântat în deschidere: a fost o formaÅ£ie de liceeni care promova un pop-rock melodios. Vocalista poseda un timbru care putea fi comparat cu un duet intre Anouk ÅŸi Skin. De aici a ieÅŸit în evidenţă basistul Dan Georgescu, care s-a mutat ulterior la BucureÅŸti, ÅŸi a ajuns la Sarmalele Reci, iar în 2011 cântă cu Byron.
---
Concertul a început la o oră după ora anunÅ£ată pe afiÅŸ pentru că a trebuit să ne umilim ÅŸi să aÅŸteptăm să se termine maneloteca despre care patronul a uitat să îmi spună în momentul în care am stabilit ora ÅŸi data concertului aici. Artistul a încercat să instaleze sculele cât de rapid posibil ÅŸi să facă probele de sunet în grabă, ca să nu plece publicul (dacă Å£in bine minte, cred că proba s-a făcut chiar pe primele două piese din concert). Eu am fost ajutat la intrare de un coleg de-al lui Sorin Moraru (basistul formaÅ£iei, student pe atunci la Agronomie). Nu puteam să stau singur la intrare, iar barul nu îmi facilita un bodyguard sau alt angajat să mă ajute în acest sens. În astfel de situaÅ£ii se caută mereu soluÅ£ii practice care să nu afecteze veniturile formaÅ£iei.
---
Am fost uimit să constat că un grup mic de rromi care stătea liniÅŸtit la bar a început să danseze ascultând prima dată ritmurile piesei Folclor. AceÅŸtia erau clienÅ£i obiÅŸnuiÅ£i ai casei, care au refuzat să achite biletul, dar pe care i-am lăsat să intre (fiind perfect conÅŸtient că în mod normal nu ar fi intrat oricum pentru acest concert în club). De atunci am convingerea că o problemă la noi nu este că lumea nu agrează Rockul, ci faptul că lumea în general nu a avut acces la muzică Rock să îÅŸi poată forma o părere proprie sau să descopere o muzică care i-ar putea place. Åžase ani mai târziu, la aproape 21 de ani de la Puci, va apărea primul post radio naÅ£ional de muzică Rock...
---
DIN CULISE. Au fost probleme grave cu ora de începere a concertului, pentru că patronul, Eugen Deto, s-a orientat spre manele cu acest club (chiar dacă în următoarea perioadă urmau să cânte aici DirecÅ£ia 5 cu Anna Lesko joi 29 ianuarie 2004 – biletul era cu consumaÅ£ie obligatorie: 200.000 lei / Cargo luni 9.02 ÅŸi Iris joi 19.02). Astfel, ne-am trezit că sosisem cu sculele ÅŸi a trebuit să le cărăm printre oamenii care dansau în sala unde urma să aibă loc concertul ÅŸi să le rezemăm de peretele unde urma să le instalăm (nu exista niciun fel de scenă aici, deÅŸi se organizau 3 concerte pe lună). Maneloteca nu a fost oprită; lumea nu a fost atenÅ£ionată asupra faptului că urma să se organizeze un concert Rock aici în seara asta. Am stat până la ora anunÅ£ată pentru concert, pentru că aceasta era ora la care se întrerupea petrecerea de manele pentru liceenii care a doua zi aveau ÅŸcoală. O parte din publicul nostru a venit mai devreme, a intrat în sală, ne-a văzut aÅŸezaÅ£i într-un colÅ£, Å£inându-ne de urechi, ÅŸi a plecat să bea o bere în altă parte până să înceapă concertul.
Ideea mea era să nu cântăm tot timpul în acelaÅŸi loc (adică în acelaÅŸi Music Pub unde erau condamnate să îÅŸi ducă traiul TOATE formaÅ£iile Rock din Cluj în anii respectivi). Munca mea de manager ÅŸi organizator de concerte era foarte creativă ÅŸi dinamică pentru că mereu eram obigat să improvizez ÅŸi să mă adaptez unor locaÅ£ii neobiÅŸnuite pentru publicul nostru. Convingeam patronii de localuri să facă aceste experimente cu formaÅ£ia mea, datorită dovezilor de public prezent la concertele noastre ÅŸi dorinÅ£a lor de a câÅŸtiga un public nou sau de a înregistra încasări mai mari la bar într-o zi în care în mod normal nu aveau încasări. În aceste conjuncturi, mergeam mereu strict pe veniturile din bilete.
---
La Luna amară, eu am putut să ridic cota trupei, bazându-mă concret pe cifre de vânzare de bilete ÅŸi constatarea încasărilor în timp ÅŸi este probabil singura trupă din underground care a funcÅ£ionat vreodată în Å£ara noastră în aceÅŸti parametri occidentali. În 2010 am fost surprins de valul de trupe bucureÅŸtene cu o activitate de cel mult doi ani, care insistau să primească sume fixe la prima lor apariÅ£ie pe o scenă din Cluj. Eu nu am dorit să sar etape, ci am trecut prin fiecare etapă, în măsura în care am simÅ£it că este într-adevăr momentul ...ÅŸi recomand călduros aceeaÅŸi strategie oricărui artist care doreÅŸte să trăiască din muzică. Astfel, când cota trupei scade, din diverse considerente, căderea este la fel de lentă (practic, când urci sărind etape, căderea este la fel de abruptă, dar cei care gândesc pe termen scurt nu se gândesc niciodată la aceste consecinÅ£e; iar asta este diferenÅ£a esenÅ£ială dintre o trupă Rock ÅŸi un proiect Dance).
---
Aniversarea celui de al 100-lea concert al formaÅ£iei a fost organizat in plină sesiune. La 200 de persoane (practic, clubul a fost plin până în spatele încăperii în care s-a cântat), asta mi-a dovedit că nu contează ziua săptămânii sau perioada anului în care organizezi un concert; Luna amară era un cult band, ÅŸi dacă o trupă are un Fan Base atât de solid precum Luna amară la Cluj în 2004, cel mai important lucru ce trebuie reÅ£inut este că nu contează ziua săptămânii sau locaÅ£ia unde se poate organiza un concert ... Omul sfinÅ£eÅŸte locul, iar fanii vor merge oriunde să vadă o formaÅ£ie, dacă le place muzica ei.
---
După concert, prin comunicatul Luna amară pe care-l trimeteam prin e-mail, am cerut scuze fanilor în numele Artistului, pentru că au trebuit să aÅŸtepte afară până s-a terminat discoteca liceenilor (maneloteca despre care nu am fost nici noi anunÅ£aÅ£i în prealabil / condiÅ£ie în care am fi anunÅ£at altă oră de începere a concertului). Deasemenea, a circulat un zvon printre fanii care foloseau Mirc-ul. Unii au inÅ£eles (greÅŸit) că biletul costa 100.000 (probabil de la cifra "100" care apărea scris mare pe afiÅŸ).
---
Autor: Richard Constantinidis, manager Luna amară (2000 - 2007)
Agenda 7, intrarea zilei 22.IAN.2004
FOTOS: Proprietatea personală a autorului
Articole relative:
Publicat in: 13.04.2012, Ora: 08:20AM
Publicat in: 15.10.2011, Ora: 07:00AM
Publicat in: 08.09.2011, Ora: 16:10PM
Publicat in: 15.08.2011, Ora: 17:00PM
Publicat in: 15.08.2011, Ora: 07:00AM
Publicat in: 04.08.2014, Ora: 11:15AM
Publicat in: 18.11.2013, Ora: 06:31AM
Publicat in: 21.09.2013, Ora: 06:54AM
Publicat in: 10.07.2013, Ora: 06:06AM
Publicat in: 03.07.2013, Ora: 06:48AM
Niciun comentariu!