• czb.ro
Zoom. Artist. Strain

Wiz Khalifa

Wiz Khalifa

 • Localitate: Pittsburgh, Pennsylvania
 • An debut: 2001 (prima înregistrare), 2005 (primul mixtape)
 • Gen muzical: Hip-Hop/Rap

---

Wiz Khalifa este prezent şi activ în scena hip hop americană de mai mulţi ani de zile, având lansări de albume şi remixuri începând din 2005.

1. Diferenţa dintre ATUNCI şi ACUM este faptul că se face foarte mult - - - mult mai mult - - - tam-tam ACUM cu lansarea noului album... care vine peste 41 de zile 16 ore 57 de minute ... în 29 martie 2011 (şi ACUM ştii la ce oră am început să scriu acest articol).

2. Altă diferenţă faţă de alţi ani o face numărul de fani fidelizaţi în ultima perioadă ...

3. şi cu single-ul controversat prin care s-a decis să iasă din anonimatul Underground-ului la finalul anului 2010, Black and Yellow, dedicat echipei preferate de football american din satul natal, Pittsburgh Steelers, care dealtfel, nu au ajuns la Superbowl în ultimul sezon (deşi deţin numărul record de şase finale câştigate, ultima datând din 2009). Piesa este controversată mai mult de către fanii mai vechi, care consideră că artistul i-a trădat ... acest Single reprezintă un mic compromis din partea artistului pentru a putea deveni cunoscut unui public mai larg.

Sperăm că nu toate piesele de pe noul album sunt realizate în aceeaşi manieră.

---

Cameron Jibril Thomaz (n. în 8.SEP.1987 la Minot, North Dakota) avea un singur vis de când era în clasa a treia (fiind crescut în cadrul unei familii de militari ... yes, his mother actually wore army boots), acela de a fi poreclit “The Man”. Părinţii lui (care au divorţat când el avea doar 3 ani) se mutau des datorită slujbelor militare. Practic, Wiz Khalifa a copilărit în Germania, Anglia şi Japonia, înainte să ajungă la Pittsburgh, PA (unde a terminat liceul la Taylor Allderdice High School), primele înregistrări le face la vârsta de 14 ani! Înainte de a termina liceul, era deja semnat la casa de discuri Rostrum Records (condusă de Benjy Grinberg).

---

Numele

Şi-a ales numele de scenă la 15 ani. Khalifa este un termen arab care înseamnă “urmaş”, iar Wiz vine de la cuvântul “Wisdom”, adică, înţelepciune.

---

Pittsburgh Style

Wiz Khalifa este foarte activ în ultimul deceniu, fiind apreciat pentru atitudinea obraznică şi execuţia hardcore cu o amprentă proprie a rimelor. Artistul a exersat şi experimentat ani de zile pentru a crea un sound unic şi specific zonei Pittsburgh, fiind influenţat de East Coast (Jay-Z, Wu-Tang Clan, The Notorious B.I.G.), Southern (Three 6 Mafia), şi alţii (Camp Lo, Bone Thugs-N-Harmony).

---

Aventura caselor de discuri

Primul mixtape din 2005 a fost crucial pentru cariera lui muzicală, şi norocul lui este că muzica este apreciată nu doar la el acasă, dar şi în regiunile limitrofe. Cu fierul încins, Wiz Khalifa scoate albumul de debut (considerat albumul anului de către Okayplayer.com, fiind luat în seamă de XXL, Rolling Stone şi VIBE). Rolling Stone scrie despre rapper că este un artist care trebuie urmărit.

A urmat contractul cu majorul Warner Bros. Records.

---

Spre deosebire de alţii aflaţi în poziţia lui, Wiz Khalifa nu s-a îmbătat cu apă rece, şi s-a asociat cu DJ-ul renumit, specializat pe mixtape-uri, Green Lantern, şi lansează Grow Season, urmat la scurt timp de al treilea mixtape. Cu toate că tirajele imprimate s-au dovedit a fi insuficiente, Warner Bros. Records i-a dat liber artistului, chiar dacă acesta a reuşit prin ei să spargă topurile comerciale prima dată în 2008 (în clasamentul Billboard Hot Rap Tracks), cu piesa Say Yeah, compusă în stil eurodance (folosind o secvenţă din piesa Better Off Alone, de Alice Deejay). Se consideră că motivul despărţirii este tegiversarea discuţiilor pe tema primului album comercial şi amânarea înregistrării materialului prin Warner, care s-ar fi numit First Flight (iulie, 2009). Wiz Khalifa se întoarce astfel la scena independentă (lucru care la noi înseamnă că eşti tare şi ai tupeu – dar la americani, aceasta este practic calea celor condamnaţi cvasi-anonimatului) şi este fericit că a reuşit să scape cu drepturi depline pe muzica compusă de el până în acel moment.

---

Rapperul a refuzat să se lase, şi prin Rostrum Records a reuşit să lanseze trei mixtape-uri în 2009 (How Fly fiind realizat în colaborare cu Curren$y din New Orleans), pregătind lansarea în aceeaşi toamnă a albumului de studio Deal Or No Deal care intră direct în topul albumelor la iTunes. Pe acest material alternează prima dată părţile de rap cu vocalize melodioase.

---

2010. Recunoaşterea talentului

În aceeaşi perioadă se formează deja street teams şi un fanbase solid dedicat promovării imaginei lui Wiz Khalifa. Aceştia îşi spun Taylor Gang (deoarece artistul este pasionat de tenişii marca “Chuck Taylor All-Stars shoes”) şi datorită lor, artistul de culoare din Pittsburgh ajunge la un moment dat cel căutat artist pe Google Search ("Kush and Orange Juice download”) şi cel mai folosit nume pe Twitter (#kushandorangejuice) după lansarea mixtape-ului Kush & Orange Juice în 14 aprilie 2010.

În urma fenomenului virtual, revista XXL l-a denumit Valedictorian of his “XXL Freshmen 10” Class (un fel de titlu Magna cum Laude a promoţiei de rapperi debutanţi din 2010) şi-i acordă premiul Rookie of the Year (Debutul anului 2010).

---

Anul trecut, artistul este inclus în turneul Rock The Bells, unde cântă pe aceeaşi scenă cu Lauryn Hill şi Snoop Dogg, după care se porneşte în propriul turneu naţional, Waken Baken Tour.

---

Veterani ai scenei, Rick Ross şi Diddy, l-au chemat pe Wiz Khalifa să deschidă concertele lor (Drake fiind refuzat).

---

Wiz Khalifa a fost premiat MTV's Hottest Breakthrough MC of 2010.

---

2011

După toate realizările enumerate într-un an considerat ca fiind apogeul artistului în underground, ironia sorţii face ca Wiz Khalifa să ajungă să fie semnat la Atlantic Records (prin Rostrum Records) ... Ironia vine prin faptul că Atlantic face parte din grupul WEA (Warner-Electra-Atlantic, practic o aripă mai mică a grupului Warner Bros. Records, de care se despărţise nemulţumit în 2008).

---

Rapperul atinge cifra de un milion de prieteni pe Facebook şi 500.000 de fani pe Twitter.

Primul clip lansat prin Atlantic Records, Black & Yellow, a ajuns pe locul 1 în topul Billboard şi a înregistrat 3 milioane de vizionări pe YouTube...

---

Astfel, este aproape sigur că cel de al treilea album semnat Wiz Khalifa va avea mega-succes în 2011.

---

Discografie

 • Prince of the City: Welcome to Pistolvania (mixtape, 2005)
 • Show and Prove (album debut, 2006, Warner Bros. Rec.)
 • Grow Season (mixtape, 2007)
 • Prince of The City 2 (mixtape, 2007)
 • Star Power (2008)
 • Flight School (mixtape, 2009)
 • How Fly (mixtape, 2009)
 • Burn After Rolling (mixtape, 2009)
 • Deal Or No Deal (albumul 2, 2009, Rostrum Rec.)
 • Kush & Orange Juice (mixtape, 2010)
 • Rolling Papers (albumul 3, 2011, Atlantic Rec.)

---

www.wizkhalifa.com

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Milan Rakić (Exit Fest, Revolution Festival)
Milan Rakić (Exit Fest, Revolution Fe...
Publicat in: 08.10.2016, Ora: 06:09AM
Graham Robinson (UK)
Graham Robinson (UK) ...
Publicat in: 20.08.2016, Ora: 12:29PM
Crossover (Miskolc, HU)
Crossover (Miskolc, HU)...
Publicat in: 18.07.2016, Ora: 06:24AM
Nest of Plagues (Budapest, HU)
Nest of Plagues (Budapest, HU)...
Publicat in: 30.06.2016, Ora: 06:31AM
Eufobia (Bulgaria)
Eufobia (Bulgaria)...
Publicat in: 19.05.2016, Ora: 06:39AM
NEW RELEASE. Curren$y, Trademark and Young Roddy. Plan of Attack
NEW RELEASE. Curren$y, Trademark and Y...
Publicat in: 13.10.2019, Ora: 06:28AM
School of Rock
School of Rock...
Publicat in: 03.06.2019, Ora: 21:58PM
Claude Nobs (1936 – 2013)
Claude Nobs (1936 – 2013)...
Publicat in: 06.07.2013, Ora: 06:00AM
23.IUL.2012
23.IUL.2012...
Publicat in: 23.07.2012, Ora: 20:03PM
9.IUL.2012
9.IUL.2012...
Publicat in: 09.07.2012, Ora: 06:42AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2024 • Revista De Muzica Online