Aria Urbană. Urbanofonica
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1432
Etichete: Alexandru Dan, Aria Urbană, Dermon, Dj Nemo, Dj Wiz, Shy Beatz, Urbanofonica, Vali Ungureanu

Aria Urbană
Urbanofonica
!!!!
Sunete, august 2008
(defuncta Fabricademuzică.ro)
---
reprezentam lirica urbano-concepţia
din aria centrală a româniei, suntem Aria Urbană, actorii fanteziei
cu alte voci pentru alte personaje
cu alte decoruri pentru alte montaje
jucăm în aceeaÅŸi deviaÅ£ie de stare cu aceeaÅŸi tendinţă de anti-manipulare
condamnăm kitchul ridicat la rang de artă - aflat peste tot
într-o prezentare mai mult decat incitantă.
aviz amatorilor de altitudini
văzduhul e minat cu incertitudini
---
Ascultând materialul de mai multe ori, privesc acest proiect muzical ca pe un album concept. DeÅŸi povestea prezintă compoziÅ£iile primilor cinci ani de activitate artistică sub denumirea Aria Urbană, călătoria electronică este profund omogenă (în comparaÅ£ie cu albumele unor formaÅ£ii care se lansează de pe o zi pe alta în regim DIY cu bani de acasă).
---
FormaÅ£ia se numea Comitetul Central, avea contract cu (defuncta) Transglobal Media, dar nu a cunoscut debutul discografic decât la o vârstă matură, cu a patra variantă de componenţă, prin relaÅ£ii de simpatie cu concitadinii de la Afaceri Prospere, care au întemeiat reÅ£eaua de ghiduri de timp liber, Zile ÅŸi NopÅ£i, în 22 de judeÅ£e din Å£ară ÅŸi o revistă de muzică, Sunete, mai greu de găsit la standurile de ziare.
---
Astfel, Aria Urbană ajunge cu un album de studio de debut, cu logoul Coca Cola pe spatele coperÅ£ii. Materialul este distribuit împreună cu revista Sunete.
Stau ÅŸi mă gândesc acum câte proiecte muzicale s-au pierdut în toÅ£i aceÅŸti ani de libertate din lipsa de interes a producătorilor pentru muzica alternativă, mai greu de vândut pe moment, dar de impact pe termen lung ... pentru că asta înseamnă Urbanofonica.
---
Ritmurile plăcute, liniÅŸtite îmi inspiră mai mult o atmosferă de chill out ÅŸi lounge decât de Drum & Bass, Dub ÅŸi Trip Hop, după cum se promovează în prezent proiectul braÅŸovean. Albumul este super-ordonat pentru un material de acest gen, având piese grupate într-un intro, un apogeu ÅŸi un outro.
---
Introducerea: 1. Invitaţie. 2. Revoluţia spirituală. 3. Atacul metaforei.
Pornirea CD-ului este precum o călătorie cu trenul world music pe ecouri de didgeridoo. Ritmurile îmi amintesc mult de alte trupe pe care le ascult cu plăcere, precum NSK, Sensor, Transglobal Underground. Primul calup de piese poate fi comparat cu răsăritul soarelui, trezirea fiind dată de tobele din inima africii din Atacul metaforei.
---
Este incredibil de fain să asculÅ£i versuri cu mesaj în limba română ÅŸi să descoperi că se poate face muzică bună, fără anglofonismele exagerate ale noului val de trupe care compune muzică cu versuri, dar care nu are de fapt nimic de spus.
---
4. Drumul ÅŸi 5. Certitudine sunt piese reggae, a doua fiind realizată în colaborare cu fostul coleg DJ Nemo. Acestea dau tonul miezului de muzică chill out care te face să visezi cu ochii deschiÅŸi sau să stai întins în pat duminică după-masa. Unii vor citi aceste rânduri ÅŸi mă vor considera prost, dar adevărul este că nu te poÅ£i concentra pe versuri dacă dansezi pe ritmul muzicii.
6. Doruri repetă ideea că natura selectivă este pozitivă ... ceea ce este ÅŸi adevărat în mare parte.
7. Reverie te poartă pe ritmurile acelea interminabile de la primele festivaluri rave la care mergeam la finalul anilor 90. Nimic nu este la întâmplare... Å¢i-au plăcut NSK, Åžuie Paparude de la început, DJ Vasile în anii 90? O să adori muzica asta. Reverie reprezintă momentul detaşării totale pentru cei care ascultă albumul întinÅŸi pe spate.
---
ArtiÅŸtii par a fi foarte supăraÅ£i pe viaţă ÅŸi nu se înÅ£elege exact de ce... nu se rostesc nume de partide, nume de personalităţi sau ale unor vedete umflate artificial... mesajul lor pare a fi holistic ÅŸi atotcuprinzător privind decepÅ£ia profundă socio-politică în care s-a autoexilat România postdecembristă.
---
Apogeul. După Doruri ÅŸi Reverie, care conÅ£in probabil cele mai alerte ritmuri de pe album, 8. Transimaginea, ne adoarme în ritmuri orientale, indiene, de genul celor din care au extras seva Beatles în 67 ÅŸi Kula Shaker în 96. ...se vorbeÅŸte aici despre doruri, pace, suprema libertate, stabila pozitivitate, inspiraÅ£ie, creativitate, spontaneitate, haotica diversitate ... un atac frontal la lipsa de moralitate din jurul nostru.
9. Al visului vis ne îngroapă adânc într-un ritm fin de reggae repetitiv, hipnotic, downtempo. Cu toate astea, mesajul mega-subtil ÅŸi cinic al artistului este dimpotrivă: trezeÅŸte-te!
---
După aluzia muzicală care face o referinţă cât se poate de directă la fondul sonor al religiei subcontinentului asiatic, vine 10. Flori carnivore, în care
ÅŸarpele deznadejdei ne înghite prezenÅ£a
capcana în care cădem e nivelul pe care-l avem
atunci când nu suntem specialii pe care părem
prin josnicia de a venera falsitatea
folosind ca stâlp de altar minciuna ÅŸi falisitatea
sensul anumitor termeni
asociază tragic unele lucruri
perfizii sunt pentru semeni flori carnivore pentru fluturi ...
---
11. Sistem de propagande repetă mesajul regăsit în primele piese de pe album, pe ritmuri Prodigy-ene. Mă gândesc că lipsa impactului a acestui album ÅŸi artist la un cerc mai mare de oameni se datorează ÅŸi acestui mesaj de radicală schimbare pe plan spiritual.
... ca o ghilotină care cade peste propria limitare
aÅŸa a picat ÅŸi acest album pe o piaţă subÅ£ire în vremuri superficiale unde nu există sprijin mass media pentru artă cu substanţă.
12. Daca vrei ne face legătura dintre slap guitar cu sintetizatoare pe un covor fermecat împletit parcă de Sensor. Dacă aÅŸ fi fost producător ÅŸi dacă ar fi existat pârghii normale de promovare, aÅŸ fi ales piesa asta drept prim-single.
---
Finalul albumului vrea parcă din tot adinsul să fie cinic în peisaj. Penultima, 13. Victoria, ar fi o aluzie la îndeplinirea misiunii de a transmite mesajul prin finalizarea acestui disc, iar ultima, 14. Voiaj, ne dă voie să ne luăm zborul cu gândul, departe de meleagurile otrăvite de străini ÅŸi conducerea nefastă a democraÅ£iei prost-înÅ£eleasă ÅŸi prost-implementată la noi.
---
Sună a recenzie politică? Nu e vina mea; albumul este cel mai tare manifest pe care l-am ascultat de la Asfalt încoace. Versurile nu puÅŸcă cu genul muzical. Acest material trebuia promovat în primul rând în cluburi, nu la discoteci.
---
Urbanofonica are multe
folosinÅ£e pe lângă umplut spaÅ£iile pe raft dintre CD-urile
cu jewelcase. Este un album bun de ascultat lejer în maÅŸină
pe autostrăzile viitorului, sau de pus să curgă muzica în
surdină la un vin bun sau o bere nefiltrată. Mesajele pieselor sunt
prea faine să fie însă ignorate, iar în acest context
albumul merită ascultat de unul singur. Din păcate, muzica are prea
puţine momente care să te zguduie, care să te tragă de ureche,
sau să te oprească din ceea ce faci, în special dacă eÅŸti
atent la versuri şi mesaj din prima. Dacă eşti pe frecvenţa
acestor ritmuri, te vor duce cu gândul la Apollo 440 sau
UNKLE. Albumul nu este uşor de asimilat. Dacă eşti mai atent la versuri, atmosfera devine
apăsătoare, agasantă ÅŸi claustrofobică, în special în
a doua jumătate a materialului datorită faptului că mesajul, deÅŸi colorat, repetă la nesfârÅŸit neajunsurile spirituale ale lumii în care trăim.
Acest album ar putea fi transpus pe coloana sonoră a unui film despre sfârÅŸitul lumii.
---
Albumul se poate achizitiona online de aici:
---
Componenţa
- Dermon (percuţie/programare)
- Dani (bas)
- Toni (voce)
- Marius (chitară)
---
---
Pe lângă cei patru componenÅ£i din 2008, au mai colaborat la realizarea materialului:
- DJ Nemo (scratch, sampling)
- Alexandru Dan (baterie)
- Vali Ungureanu (tabla)
- DJ Wiz (scratching)
- Jay (voce, Shy Beatz)
Articole relative:
Publicat in: 26.06.2017, Ora: 09:34AM
Publicat in: 02.06.2016, Ora: 17:06PM
Publicat in: 08.02.2016, Ora: 06:41AM
Publicat in: 28.01.2016, Ora: 18:18PM
Publicat in: 05.01.2016, Ora: 05:41AM
Publicat in: 09.05.2016, Ora: 06:59AM
Publicat in: 04.04.2016, Ora: 06:58AM
Publicat in: 31.03.2016, Ora: 06:53AM
Publicat in: 21.11.2012, Ora: 00:49AM
Publicat in: 01.11.2012, Ora: 09:08AM
Niciun comentariu!