Malcom McLaren (22.IAN.1946 – 8.APR.2010)
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1698
Etichete: Adam And The Ants, Artist Intl. M, Bow Wow Wow, Ecou, Malcom Mclaren, Mary Delahunty, The Great Rocknroll Swindle, The Sex Pistols, Vivienne Westwood
Malcolm Robert Andrew McLaren s-a născut în 22 January 1946 la Stoke, Newington (un cartier al Londrei, în Anglia).
Considerat bunicul punk-ului, Malcom McLaren, fostul managerul al trupei Sex Pistols a decedat în dimineaÅ£a zilei de 8 aprilie 2010. Din lipsă de timp, nu am putut documenta momentul mai aproape de eveniment.
…
Ce ar fi de reÅ£inut aici, pe lângă faptul evident că Malcom McLaren a fost managerul care a lansat The Sex Pistols, este faptul că Malcom McLaren a fost un geniu al strategiei de promovare la modul general. Malcom McLaren a adus muzica punk ÅŸi la satele cele mai mici ÅŸi uitate de lume din Anglia.
Multe alte influenÅ£e nu ar fi existat în scena muzicii rock (sau ar fi apărut mai târziu) dacă nu exista promovarea agresivă a formaÅ£iei Sex Pistols. FormaÅ£ia Joy Division… a cărei poveÅŸti porneÅŸte după un concert Sex Pistols… ÅŸi alte formaÅ£ii din anii 80 au fost înfiinÅ£ate de către fani apropiaÅ£i ai formaÅ£iei Sex Pistols din anii 70.
…
Oameni influenÅ£i din presă, precum Jan McGuiness, director al postului TV ABC din Australia, îl consideră un manipulator mass media. În 1996, la Adelaide Arts Festival (în statul South Australia), Malcom McLaren a fost invitat într-o emisiune în care interlocutorul, Mary Delahunty (viitorul Ministru al Artelor din Statul Victoria), nu era deloc impresionată de stilul ÅŸi schemele englezului. Interviul a avut loc la Hotelul Hilton. La vremea respectivă, Jan McGuiness era producătorul emisiunii.
Mary Delahunty a pornit emisiunea prezentându-l pe Malcom McLaren ca fiind un designer lipsit de gust, care era întreÅ£inut de (partenera lui de afaceri) Vivienne Westwood…
ObiÅŸnuit doar cu laude de la presă, admiraÅ£ie de la tineretul trendy ÅŸi respect de la generaÅ£ii întregi de punkeri, Malcom McLaren a avut o cădere psihică ÅŸi s-a enervat cumplit. După ce a ajuns să protesteze isteric că poate dovedi că este fiu de croitor cu acreditare în domeniu … ÅŸi a început să se laude cu faptul că a fost numit recent consultant cultural pentru statul polonez… Mary Delahunty a devenit din ce în ce mai acidă pe măsură ce evolua interviul.
În spume, Malcom McLaren a cerut să i se predea integral filmările, iar episodul acesta din emisiunea respectivă să fie scos din grila de programe. Când Mary Delahunty ÅŸi echipajul au refuzat să predea casetele înregistrate, Malcom McLaren i-a luat ostateci pe toÅ£i ÅŸi i-a încuiat în barul hotelului unde a avut loc interviul.
Jan McGuiness era proaspăt sosit ÅŸi nu a chemat poliÅ£ia, deoarece a rezolvat să îÅŸi salveze echipajul cu ajutorul cheii de rezervă de la managerul hotelului. Malcom McLaren a ameninÅ£at anularea restului datelor de turneu ÅŸi că va face publică obrăznicia postului de televiziune. Până la urmă s-a ajuns la o înÅ£elegere să se mai organizeze o masă rotundă cu toată presa aflată la Festival, cu organizatorii Festivalului, conducerea televiziunii ÅŸi oamenii lui McLaren. Ulterior, Jan McGuiness a fost de acord să taie declaraÅ£iile mai acide ÅŸi comentariile mai violente la adresa lui Malcom McLaren din interviul ce urma să fie difuzat.
- Acesta a fost doar un mic exemplu de ce era în stare să facă Malcom McLaren ÅŸi de modul în care a reuÅŸit să se impună în lumea showbiz-ului.
…
Exmatriculat de la mai multe colegii de artă, Malcolm McLaren deschide un butic vestimentar la Londra (numit Let It Rock, apoi Too Fast To Live Too Young To Die ulterior Sex, la King’s Road 430), împreună cu prietena lui de atunci, Vivienne Westwood, în 1971. În acest butic, îl va cunoaÅŸte (prin 1976) pe John Lydon, aka Johnny Rotten, liderul formaÅ£iei The Strand, ulterior The Sex Pistols, prin asistentul lui, Bernie Rhodes (care avea să devină manager la rândul lui, pentru The Clash). Malcolm McLaren era proaspăt întors de la New York, unde a fost impresar pentru scurt timp pentru New York Dolls.
Byte. Fiul cuplului, Joseph (Joe) Ferdinand Corré, a înfiinÅ£at firma de lenjerie intimă Agent Provocateur.
Malcolm McLaren provine dintr-o familie foarte înstărită, din partea mamei. Astfel, bunica lui, Rose Corre Isaacs este fiica unui negustor de diamante, evreu din Portugalia care se stabileÅŸte la Londra. Sfatul bunicii a fost mereu: “A fi rău e bine … a fi bun este acelaÅŸi lucru cu a fi plicticos” (“to be bad is good; to be good is the same as boring”).
…
Malcolm McLaren este inspirit de miÅŸcarea Situationistă, condusă de King Mob (prin care se promovează acÅ£iunile absurde ÅŸi de provocare ale schimburilor sociale) ÅŸi ia parte în răscoala studenÅ£ilor de la Croydon Art School.
…
Faima ÅŸi renumele vin după ce se implică în impresarierea formaÅ£iei Sex Pistols ÅŸi lansează piesa God Save The Queen în aceeaÅŸi săptămână în care Regina Elizabeta II sărbătorea 25 de ani pe tronul Angliei (în 1977). Piesa a fost interzisă la radio de către BBC (radioul de stat) ÅŸi Independent Broadcasting Authority (asociaÅ£ia radiourilor private).
…
Malcolm McLaren avea fler pentru senzaÅ£ie ÅŸi a aranjat ca formaÅ£ia ÅŸi reprezentanÅ£ii casei de discuri A&M Records să semneze contractul în faÅ£a Palatului Buckingham, după care a organizat un concert cu trupa pe un vas care naviga pe Tamisa. Trupa a cântat God Save The Queen pe platforma exterioară a ambarcaÅ£iunii până a venit poliÅ£ia să întrerupă concertul din mijlocul fluviului, ÅŸi îl arestează pe impresar.
…
Au existat neînÅ£elegeri între trupă ÅŸi manager.
Acestea sunt făcute public prin ecranizarea lui Malcolm McLaren The Great Rock ‘n’ Roll Swindle (1980) prin care de fapt, McLaren îÅŸi pregăteÅŸte terenul pentru lansarea carierei artistice pe plan solo. Urmează ecranizarea The Filth and the Fury (2000), prin care membri formaÅ£iei îÅŸi expun punctul lor de vedere.
…
Adam and the Ants. Bow Wow Wow
După lansarea albumului de debut, Adam Ant îl abordează pe Malcolm McLaren pentru impresariat ÅŸi management. McLaren în schimb, ia trupa de spate a artistului ÅŸi lansează Bow Wow Wow ÅŸi caută membri de înlocuire pentru trupa de spate în timp ce îl manageriază ÅŸi pe Adam Ant, căutând un nou stil pentru artist.
Ulterior, Malcolm McLaren se va ocupa ÅŸi de Jimmy The Hoover (înfiinÅ£at în 1982), care câÅŸtigă dreptul să deschidă un turneu Bow Wow Wow.
…
Cariera Solo
Discografie
- Duck Rock (1983) introduce muzica hip hop la un public mai larg din Anglia.
- Waltz Darling (1989) funk/disco, aduce stilul Vogue în atenÅ£ia publicul, cu mult înaintea Madonnei. Albumul este Å£intit publicului American, dar are succes tot în Europa.
- Paris (1994)
- Buffalo Gals Back 2 Skool (1998)
…
Filmografie
- The Great Rock ‘n’ Roll Swindle (1980)
- Fashion Beast (regizor, 1986, nefinalizat)
- The Ghosts of Oxford Street (regizor, Channel 4, 1991)
- Fast Food Nation (co-producător, 2006)
…
Radiografie
- Malcolm McLaren’s Musical Map of London (2006, prezentator pentru BBC Radio 2)
- Malcolm McLaren’s Life and Times in L.A (2006, prezentator pentru BBC Radio 2)
…
Vernisaj.
- 9 din 21 de piese sound painting sunt expuse pe plasma în New York Times Square (Creative Time/New York City – Basel, ElveÅ£ia 2008)
…
Ca artist solo, Malcolm McLaren a înregistrat albume avangardiste ÅŸi a rămas o figură omniprezentă în lumea artei ÅŸi a modei.
…
Diagnosticat cu mezoteliom, se consideră că la baza bolii a stat decorul buticului de modă unde era co-patron cu designerul Vivienne Westwood. Periodic, Malcom McLaren îÅŸi vandaliza propriul magazin, lovind pereÅ£ii de azbest pentru a crea un efect de decor ca după război. Practic, de fiecare dată când făcea asta, se otrăvea cu praf de azbest.
…
Diagnosticul cancerului agresiv la nivelul pleurei (stratul subÅ£ire de Å£esut care acoperă plămânii) a venit în octombrie 2009. Malcom McLaren a rămas activ până în februarie 2010, când cancerul agresiv nu i-a mai permis să iasă din pat. Impresarul a fost discret privind starea lui de sănătate.
…
Managerul, decedat într-un spital din ElveÅ£ia, cu partenera lui de viaţă, coreana-americană Young Kim ÅŸi fiul Joe Corre lângă patul lui, a fost înmormântat în cimitirul Highgate din Londra.
…
Surse.
- ABC TV
- The Independent
- New York Times
- Sydney Morning Herald
- Wikipedia
…
tHE SeX PIStols?
PuÅ£ine formaÅ£ii muzicale au influenÅ£at o latură întreagă a scenei muzicale contemporane aÅŸa cum au făcut-o cei de la Sex Pistols… în timp record.
FormaÅ£ia a fost împreună timp de doi ani, nu a înregistrat nici un succes de Top în SUA ÅŸi nu a înregistrat un album propriu-zis de studio cât timp au fost împreună (albumul a fost practic o colecÅ£ie de hituri ce cântate în concert care au avut priză la public).
Dacă nu ar fi fost The Sex Pistols, peisajul muzical modern ar arăta probabil complet altfel; se poate spune, în linii mari că TOT ce a apărut după apariÅ£ia lor pe scenă între 1976-1977 a fost atinsă într-un fel de influenÅ£a lor muzicală sau de rearanjarea contextului muzicii rock în capitolul istoriei dedicat muzicii contemporane.
Muzica punk, rockul indie ÅŸi rockul alternativ s-au dezvoltat din furia celor care au urcat pe scenă cu intenÅ£ia declarată de a distruge definitiv miÅŸcarea rock ‘n’ roll … ceea ce au ÅŸi reuÅŸit din punct de vedere al evoluÅ£iei muzicale country-blues-folk-rock-progresivă până în momentul respectiv.
…
Discografie
- Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols (oct. 1977)
…
Componenţa
- Johnny Rotten (voce)
- Steve Jones (chitară)
- Paul Cook (tobe)
- Sid Vicious (chitară bas, care l-a înlocuit pe Glen Matlock)
Autor: RiCo
Articol postat prima dată în 1.05.2010
Articole relative:
Publicat in: 07.05.2018, Ora: 06:02AM
Publicat in: 20.08.2016, Ora: 11:40AM
Publicat in: 19.07.2016, Ora: 15:32PM
Publicat in: 11.07.2016, Ora: 14:54PM
Publicat in: 22.04.2016, Ora: 05:40AM
Publicat in: 10.06.2019, Ora: 06:51AM
Publicat in: 12.05.2019, Ora: 06:29AM
Niciun comentariu!