• czb.ro
Zoom. Interviuri. Interviu RO

Les Nuages. Bianca Comșa despre colaborarea cu Luna Amară

Les Nuages. Bianca Comșa despre colaborarea cu Luna Amară

Concertul Luna Amară ACUSTIC, alături de cvartetul de corzi Les Nuages din 25 noiembrie 2017 la Sala Radio Cluj a stabilit un nou record de audiență online pentru Radio Cluj.

Bianca ComÈ™a (violă, lider al cvartetului de corzi Les Nuages) a avut răbdarea È™i bunăvoinÈ›a să răspundă la câteva întrebări legate de colaborarea cu Luna Amară...

--- 

CZB: Cum s-au cunoscut cele patru fete cu o viziune comună? A cui a fost ideea cvartetului?

Bianca ComÈ™a (violă): Les Nuages există din anul 2011. Ne-am cunoscut în timpul facultății, toate fiind absolvente ale Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj Napoca. Ne-am format în colaborare cu Bigg Dimm a' Band, iniÈ›ial am fost un fel de mini-orchestră de coarde adunată de mine dar după un timp am decis să rămânem un cvartet aÈ™a că am ales persoanele cu care am dorit să continui, iar din 2013 cântăm în componenÈ›a actuală. În 2015 am adăugat È™i percuÈ›ia, pentru că la genurile de muzică pe care le abordăm (jazz, pop, rock, covers etc) se potriveÈ™te foarte bine. Această decizie de a adăuga percuÈ›ia a fost luată È™i în urma faptului că multe din piesele noastre deja le interpretam cu Andrada la voce, linia melodică fiind redată cu textul original - nu doar instrumental.

Actualmente Les Nuages este format din 5 instrumentiÈ™ti: cvartetul de fete È™i un băiat la percuÈ›ie. Însă cu Luna Amară am colaborat doar în formula de cvartet clasic.

--- 

CZB: Unde sunteÈ›i angajate? 

Bianca ComÈ™a (violă, Les Nuages): În momentul de față toate suntem angajate. 

Andrada Codorean (vioara I, voce) este profesoară la È™coala particulară Be Happy Art Studio, Make-up Artist profesionist acreditat, colaboratoare cu vioara, în orchestre de folclor din È›ară È™i cântă cu vocea È™i în alte proiecte muzicale din Cluj; 

Roxana Tuță (vioara II) este angajată la Filarmonica din Târgu MureÈ™; 

Bianca ComÈ™a (violă) este full time manager Les Nuages, profesoară la Școala de Muzică Augustin Bena din Cluj Napoca È™i la È™coala particulară Be Happy Art Studio

iar Adela Moldovan (violoncel) este È™i ea profesoară la Școala de Muzică Augustin Bena È™i colaborator permanent la Opera Română din Cluj-Napoca. BineînÈ›eles, toate suntem implicate activ în viaÈ›a cu Les Nuages.

--- 

CZB: Bianca, eÈ™ti fondatoarea AsociaÈ›iei StudenÈ›ilor Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima”? 

Bianca ComÈ™a (violă): Am constituiut AsociaÈ›ia StudenÈ›ilor Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” pentru că era nevoie de ea È™i pentru că mi-am dorit ca È™i scop personal să fac asta. Asta se întâmpla în primii mei doi ani de facultate, în 2009/2010. Scopul asociaÈ›iei a fost să iniÈ›ieze studenÈ›ii în voluntariat È™i să îi unească într-un colectiv care să se ajute È™i să facă proiecte împreună. Eu am avut acest spirit organizatoric de mică È™i mi-a plăcut atât de mult încât l-am fructificat.

--- 

CZB: A cui a fost ideea colaborării cu Luna Amară? Cum au decurs primele repetiÈ›ii împreună?

Bianca ComÈ™a (violă): Ideea colaborării cu Luna Amară a fost a lui Nick. El îÈ™i dorea un album cu piese în care să aibă intervenÈ›ii ale unui cvartet de coarde dar ideea nu era atât de conturată încât să fie ales un cvartet anume pentru asta. Ne-am cunoscut la Luna Recording Studio, când noi înregistram două piese pentru albumul celor de la Diamonds Are Forever (cu care am colaborat în 2016). Nick ne-a ascultat, ne-a văzut È™i ne-a propus să înregistrăm È™i pentru albumul lor niÈ™te intervenÈ›ii È™i ulterior să mergem într-un turneu de lansare. Astfel, a apelat la Dorin de la Luni la Teatru să ne scrie partiturile È™i o săptămână sau două mai târziu am intrat în studio. Înregistrările le-am făcut într-o zi, au durat 11 ore È™i a fost interesant È™i distractiv pentru noi să facem asta pentru că nu cunoÈ™team piesele (fiind vorba despre albumul "Aproape"). Noi am înregistrat peste piesele în forma lor finală de dezvoltare iar asta ne-a ajutat mult, pentru că ne-am putut face o ideea despre imaginea de ansamblu a albumului.


Colaborarea pentru turenul de lansare a fost un pas evident, în urma dorinÈ›ei de promovare a albumului nou, iar repetiÈ›iile au fost bune, amuzante È™i degajate. BăieÈ›ii ne-au primit cu căldură È™i cu braÈ›ele deschise È™i nu am avut nici un fel de problemă în a comunica sau cânta împreună.

--- 

CZB: Ce experiență consideraÈ›i că aÈ›i câÈ™tigat prin colaborarea cu o formaÈ›ie care abordează un alt gen muzical decât cel pentru care v-aÈ›i pregătit la Conservator? 

Bianca ComÈ™a (violă): Luna Amară nu este prima trupă de alt gen muzical decât cel studiat la Conservator cu care am colaborat. Activitățile anterioare cred că ne-au dezvoltat È™i pregătit pentru asta dar cea cu Luna Amară este cea mai lungă È™i serioasă, să zicem aÈ™a. Noi oricum abordăm piese care nu fac parte din definiÈ›ia muzicii clasice, aÈ™a că nu am fost străine de nici unul din genurile muzicale interpretate cu Luna Amară sau cu trupele din trecut.

Cu siguranță această apropiere ne-a ajutat mult în dezvoltarea noastră muzicală È™i artistică. Unul dintre aspectele cele mai evidente fiind faptul că am învățat să fim mai dezgheÈ›ate pe scenă È™i să vorbim mai liber la propriile concerte È™i ne-am închegat mai bine ca È™i cvartet.

O experiență de menÈ›ionat în urma colaborării este însăși motivul colaborării, adică albumul "Aproape". Luna Amară este o formaÈ›ie cunoscută È™i consacrată cu un respect impus cu inteligență în lumea muzicii româneÈ™ti. Faptul că noi am cântat cu ei pe un album atât de sensibil È™i de suflet este o experiență de trecut în calendarul faptelor bune.

--- 

CZB: Care a fost concertul cel mai reuÈ™it alături de Luna Amară până în prezent?

Bianca ComÈ™a (violă): Consider că toate concertele cu Luna Amară de până acum au fost reuÈ™ite, în egală măsură. Am fost bine primiÈ›i È™i de organizatori È™i de public în fiecare oraÈ™ în care am fost. Și băieÈ›ii È™i noi suntem profesioniÈ™ti È™i cu ani de experiență în ale concertelelor în spate, aÈ™a că asta ne-a ajutat să ne desfășurăm liniÈ™tiÈ›i pe scenă. Eventual am avut concerte un pic mai nevoiaÈ™e dar asta din pricina sonorizării. Este o provocare pentru orice sunetist să amplifice o formaÈ›ie rock È™i un cvartet de coarde în aÈ™a fel încât să se audă fiecare voce atunci când cântăm împreună. Majoritatea au reuÈ™it È™i le mulÈ›umim pentru asta.

Datorită concertului de la Sala Radio Cluj (la finalul lunii noiembrie, 2017) care a fost foarte bine primit, acum putem cânta cu băieÈ›ii È™i piese ca "RoÈ™u Aprins", "Mara", "Albastru" È™i altele. AÈ™a că aÈ™teptăm cu drag reuÈ™itele următoarelor concerte.

--- 

Les Nuages

  • Andrada Codorean (vioara I, voce)
  • Roxana Tuță (vioara II)
  • Bianca ComÈ™a (violă)
  • Adela Moldovan (violoncel)
  • Ferencz Aron (percuÈ›ie)

--- 

https://www.facebook.com/LesNuagesMusic/


Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Henry Ernst (DE) Asphalt Tango Records
Henry Ernst (DE) Asphalt Tango Records...
Publicat in: 21.08.2017, Ora: 06:16AM
Katatonia (metal progresiv, Suedia)
Katatonia (metal progresiv, Suedia)...
Publicat in: 16.01.2017, Ora: 06:08AM
Renate Roca (PR manager, Electric Castle Festival 2017)
Renate Roca (PR manager, Electric Cast...
Publicat in: 09.01.2017, Ora: 06:10AM
Edmond Lenarth (Booking Manager, Electric Castle Festival)
Edmond Lenarth (Booking Manager, Elect...
Publicat in: 02.01.2017, Ora: 06:25AM
Doru Atomei (n.11.DEC.1970)
Doru Atomei (n.11.DEC.1970)...
Publicat in: 26.12.2016, Ora: 06:55AM
2019.MAI.18. TM. Buzad. The Village. Luna Amară, Les Nuages
2019.MAI.18. TM. Buzad. The Village. L...
Publicat in: 13.05.2019, Ora: 12:16PM
2019.FEB.23. CJ. Hardward Pub. Luna Amară
2019.FEB.23. CJ. Hardward Pub. Luna Am...
Publicat in: 21.02.2019, Ora: 10:39AM
2018.NOV.22. B. Control Club. Luna Amară, Tragic
2018.NOV.22. B. Control Club. Luna Ama...
Publicat in: 21.11.2018, Ora: 15:01PM
2018.NOV.10. TM. Capcana. Luna Amară, November Black
2018.NOV.10. TM. Capcana. Luna AmarÄ...
Publicat in: 05.11.2018, Ora: 13:58PM
2018.NOV.9. MS. Jazz&Blues. The Bunker. Luna Amară, Rocksuli Debrecen
2018.NOV.9. MS. Jazz&Blues. The Bunker...
Publicat in: 05.11.2018, Ora: 13:51PM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2024 • Revista De Muzica Online