• czb.ro
Zoom. Interviuri. Interviu RO

Les Nuages. Bianca Comșa despre colaborarea cu Luna Amară

Les Nuages. Bianca Comșa despre colaborarea cu Luna Amară

Concertul Luna Amară ACUSTIC, alături de cvartetul de corzi Les Nuages din 25 noiembrie 2017 la Sala Radio Cluj a stabilit un nou record de audiență online pentru Radio Cluj.

Bianca Comșa (violă, lider al cvartetului de corzi Les Nuages) a avut răbdarea și bunăvoința să răspundă la câteva întrebări legate de colaborarea cu Luna Amară...

--- 

CZB: Cum s-au cunoscut cele patru fete cu o viziune comună? A cui a fost ideea cvartetului?

Bianca Comșa (violă): Les Nuages există din anul 2011. Ne-am cunoscut în timpul facultății, toate fiind absolvente ale Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj Napoca. Ne-am format în colaborare cu Bigg Dimm a' Band, inițial am fost un fel de mini-orchestră de coarde adunată de mine dar după un timp am decis să rămânem un cvartet așa că am ales persoanele cu care am dorit să continui, iar din 2013 cântăm în componența actuală. În 2015 am adăugat și percuția, pentru că la genurile de muzică pe care le abordăm (jazz, pop, rock, covers etc) se potrivește foarte bine. Această decizie de a adăuga percuția a fost luată și în urma faptului că multe din piesele noastre deja le interpretam cu Andrada la voce, linia melodică fiind redată cu textul original - nu doar instrumental.

Actualmente Les Nuages este format din 5 instrumentiști: cvartetul de fete și un băiat la percuție. Însă cu Luna Amară am colaborat doar în formula de cvartet clasic.

--- 

CZB: Unde sunteți angajate? 

Bianca Comșa (violă, Les Nuages): În momentul de față toate suntem angajate. 

Andrada Codorean (vioara I, voce) este profesoară la școala particulară Be Happy Art Studio, Make-up Artist profesionist acreditat, colaboratoare cu vioara, în orchestre de folclor din țară și cântă cu vocea și în alte proiecte muzicale din Cluj; 

Roxana Tuță (vioara II) este angajată la Filarmonica din Târgu Mureș; 

Bianca Comșa (violă) este full time manager Les Nuages, profesoară la Școala de Muzică Augustin Bena din Cluj Napoca și la școala particulară Be Happy Art Studio

iar Adela Moldovan (violoncel) este și ea profesoară la Școala de Muzică Augustin Bena și colaborator permanent la Opera Română din Cluj-Napoca. Bineînțeles, toate suntem implicate activ în viața cu Les Nuages.

--- 

CZB: Bianca, ești fondatoarea Asociației Studenților Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima”? 

Bianca Comșa (violă): Am constituiut Asociația Studenților Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” pentru că era nevoie de ea și pentru că mi-am dorit ca și scop personal să fac asta. Asta se întâmpla în primii mei doi ani de facultate, în 2009/2010. Scopul asociației a fost să inițieze studenții în voluntariat și să îi unească într-un colectiv care să se ajute și să facă proiecte împreună. Eu am avut acest spirit organizatoric de mică și mi-a plăcut atât de mult încât l-am fructificat.

--- 

CZB: A cui a fost ideea colaborării cu Luna Amară? Cum au decurs primele repetiții împreună?

Bianca Comșa (violă): Ideea colaborării cu Luna Amară a fost a lui Nick. El își dorea un album cu piese în care să aibă intervenții ale unui cvartet de coarde dar ideea nu era atât de conturată încât să fie ales un cvartet anume pentru asta. Ne-am cunoscut la Luna Recording Studio, când noi înregistram două piese pentru albumul celor de la Diamonds Are Forever (cu care am colaborat în 2016). Nick ne-a ascultat, ne-a văzut și ne-a propus să înregistrăm și pentru albumul lor niște intervenții și ulterior să mergem într-un turneu de lansare. Astfel, a apelat la Dorin de la Luni la Teatru să ne scrie partiturile și o săptămână sau două mai târziu am intrat în studio. Înregistrările le-am făcut într-o zi, au durat 11 ore și a fost interesant și distractiv pentru noi să facem asta pentru că nu cunoșteam piesele (fiind vorba despre albumul "Aproape"). Noi am înregistrat peste piesele în forma lor finală de dezvoltare iar asta ne-a ajutat mult, pentru că ne-am putut face o ideea despre imaginea de ansamblu a albumului.


Colaborarea pentru turenul de lansare a fost un pas evident, în urma dorinței de promovare a albumului nou, iar repetițiile au fost bune, amuzante și degajate. Băieții ne-au primit cu căldură și cu brațele deschise și nu am avut nici un fel de problemă în a comunica sau cânta împreună.

--- 

CZB: Ce experiență considerați că ați câștigat prin colaborarea cu o formație care abordează un alt gen muzical decât cel pentru care v-ați pregătit la Conservator? 

Bianca Comșa (violă): Luna Amară nu este prima trupă de alt gen muzical decât cel studiat la Conservator cu care am colaborat. Activitățile anterioare cred că ne-au dezvoltat și pregătit pentru asta dar cea cu Luna Amară este cea mai lungă și serioasă, să zicem așa. Noi oricum abordăm piese care nu fac parte din definiția muzicii clasice, așa că nu am fost străine de nici unul din genurile muzicale interpretate cu Luna Amară sau cu trupele din trecut.

Cu siguranță această apropiere ne-a ajutat mult în dezvoltarea noastră muzicală și artistică. Unul dintre aspectele cele mai evidente fiind faptul că am învățat să fim mai dezghețate pe scenă și să vorbim mai liber la propriile concerte și ne-am închegat mai bine ca și cvartet.

O experiență de menționat în urma colaborării este însăși motivul colaborării, adică albumul "Aproape". Luna Amară este o formație cunoscută și consacrată cu un respect impus cu inteligență în lumea muzicii românești. Faptul că noi am cântat cu ei pe un album atât de sensibil și de suflet este o experiență de trecut în calendarul faptelor bune.

--- 

CZB: Care a fost concertul cel mai reușit alături de Luna Amară până în prezent?

Bianca Comșa (violă): Consider că toate concertele cu Luna Amară de până acum au fost reușite, în egală măsură. Am fost bine primiți și de organizatori și de public în fiecare oraș în care am fost. Și băieții și noi suntem profesioniști și cu ani de experiență în ale concertelelor în spate, așa că asta ne-a ajutat să ne desfășurăm liniștiți pe scenă. Eventual am avut concerte un pic mai nevoiașe dar asta din pricina sonorizării. Este o provocare pentru orice sunetist să amplifice o formație rock și un cvartet de coarde în așa fel încât să se audă fiecare voce atunci când cântăm împreună. Majoritatea au reușit și le mulțumim pentru asta.

Datorită concertului de la Sala Radio Cluj (la finalul lunii noiembrie, 2017) care a fost foarte bine primit, acum putem cânta cu băieții și piese ca "Roșu Aprins", "Mara", "Albastru" și altele. Așa că așteptăm cu drag reușitele următoarelor concerte.

--- 

Les Nuages

  • Andrada Codorean (vioara I, voce)
  • Roxana Tuță (vioara II)
  • Bianca Comșa (violă)
  • Adela Moldovan (violoncel)
  • Ferencz Aron (percuție)

--- 

https://www.facebook.com/LesNuagesMusic/


Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Henry Ernst (DE) Asphalt Tango Records
Henry Ernst (DE) Asphalt Tango Records...
Publicat in: 21.08.2017, Ora: 06:16AM
Katatonia (metal progresiv, Suedia)
Katatonia (metal progresiv, Suedia)...
Publicat in: 16.01.2017, Ora: 06:08AM
Renate Roca (PR manager, Electric Castle Festival 2017)
Renate Roca (PR manager, Electric Cast...
Publicat in: 09.01.2017, Ora: 06:10AM
Edmond Lenarth (Booking Manager, Electric Castle Festival)
Edmond Lenarth (Booking Manager, Elect...
Publicat in: 02.01.2017, Ora: 06:25AM
Doru Atomei (n.11.DEC.1970)
Doru Atomei (n.11.DEC.1970)...
Publicat in: 26.12.2016, Ora: 06:55AM
2019.MAI.18. TM. Buzad. The Village. Luna Amară, Les Nuages
2019.MAI.18. TM. Buzad. The Village. L...
Publicat in: 13.05.2019, Ora: 12:16PM
2019.FEB.23. CJ. Hardward Pub. Luna Amară
2019.FEB.23. CJ. Hardward Pub. Luna Am...
Publicat in: 21.02.2019, Ora: 10:39AM
2018.NOV.22. B. Control Club. Luna Amară, Tragic
2018.NOV.22. B. Control Club. Luna Ama...
Publicat in: 21.11.2018, Ora: 15:01PM
2018.NOV.10. TM. Capcana. Luna Amară, November Black
2018.NOV.10. TM. Capcana. Luna Amară,...
Publicat in: 05.11.2018, Ora: 13:58PM
2018.NOV.9. MS. Jazz&Blues. The Bunker. Luna Amară, Rocksuli Debrecen
2018.NOV.9. MS. Jazz&Blues. The Bunker...
Publicat in: 05.11.2018, Ora: 13:51PM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2024 • Revista De Muzica Online