• czb.ro
Zoom. Retrospectiva Anului

Globalizarea (partea 2/2016)

Publicat in: 11.02.2017, 07:58AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1024
Etichete: Anti, Pixels, Rihanna, Stefan Banica, The Anti World Tour
Globalizarea (partea 2/2016)

GLOBALIZAREA

În ultimii ani, numărul caselor de discuri majore rămase în pită s-a redus la trei (iar asta numai datorită legii anti-monopol din SUA, că altfel rămâneau doar două!). Anul trecut s-a implementat deasemenea legea nouă prin care TOATE albumele muzicale trebuie lansate în aceeaÈ™i zi a săptămânii: vinerea. Legea aceasta limitează accesul consumatorului de muzică la plaja largă de lansări la care acesta ar fi avut acces prin mediatizarea zilnică ale unor titluri nou-apărute.

Ideea este că datorită spaÈ›iului limitat de promovare acordat culturii, mass media (care se concentrează oricum pe numele care le asigură un flux constant de spectatori sau ascultători) acordă importanță doar lansărilor cele mai populare de la cele trei case de discuri majore, iar restul caselor independente - sau artiÈ™tior care îÈ™i lansează materialele pe cont propriu - rămân ignoraÈ›i È™i nedescoperiÈ›i, indiferent de valoarea lor. 

Trăim vremurile cele mai grele din istoria muzicii înregistrate - È™i în mod bizar, trecem printr-o eră întunecată. Nu È™tiu câte persoane au curiozitatea È™i timpul necesar să stea pe net ore în È™ir să caute să asculte muzica potrivită stării în care se află pentru a descoperi muzica pe cont propriu. Majoritatea alege din ceea ce primeÈ™te la prima audiÈ›ie, fără a se gândi mai departe - că poate exista È™i altceva, mai de calitate, care transmite un mesaj sau o stare pentru fiecare în parte.

De aceea, doar artiÈ™ti precum Rihanna mai pot avea succes comercial în 2016. Dacă acum 30 de ani, când comparam clasamentul pieselor din SUA cu cel din Marea Britanie, artiÈ™tii promovaÈ›i veneau din două lumi paralele, în 2016 Rihanna reuÈ™eÈ™te prin casa ei de discuri să ajungă simultan pe prima poziÈ›ie în topurile de vânzări din 91 de țări diferite. 


NOUÄ‚ZECI ȘI UNA de țări… 

Rihanna (artistă semnată la Universal Music Group) intră în istoria topurilor muzicale cu noul ei album ANTI (lansat în 28 ianuarie 2016), care a devenit "Number One" cu 166.000 de albume vândute în prima săptămâna. Primul single de pe album, “Work”, lansat alături de Drake, a ajuns pe primul loc în iTunes în 91 de ţări în mai puÅ£in de 36 de ore de la lansare.

Implicit, prin lansarea tuturor noutăților discografice în aceeaÈ™i zi a săptămânii se promovează (la prima vedere pe oricare "homepage") o gamă limitată de genuri È™i un număr limitat de compoziÈ›ii, iar procentul consumatorilor pasionaÈ›i cu adevărat de muzică, de o gamă mai largă de stiluri muzicale, È™i curios să descopere artiÈ™tii talentaÈ›i aflaÈ›i la debut este extrem de mic.

CoincidenÈ›a face ca turneul Rihannei să se numească (în mod cinic): The Anti World Tour (titlul putând fi tradus literalmente "turneul împotriva omenirii"). 


Despre funcÈ›ionarea defectuoasă a industriei muzicale se plâng artiÈ™ti în etate, precum Roger Waters (ex-Pink Foyd), care este mâhnit de vânzările scăzute ale albumelor în ultimii ani. Trebuie avut în vedere însă faptul că artiÈ™ti de acest gen nu mai sunt la fel de populari în rândul tinerilor, care ascultă ritmurile actuale, preferă să se identifice cu artiÈ™ti de vârsta lor - È™i sunt obiÈ™nuiÈ›i să-È™i descarce câte o piesă preferată la un timp, în format mp3.

Sunt însă de acord cu ceea ce a declarat Bono (solist, U2), care l-a contrazis pe un reporter care l-a întrebat dacă muzica digitală va distruge industria (muzicală); acesta i-a răspuns că "albumele de calitate inferioară fac cel mai mare rău".


INDUSTRIA MUZICALÄ‚ AUTOHTONÄ‚

Muzica se rezumă la melanjul ritmurilor artificiale combinate între aceleaÈ™i 20 de piese pe care le ascultăm în paralel la trei posturi naÈ›ionale radio, indiferent de zona țării în care locuim. La asta se rezumă cultura urbană a țării noastre.


"SOUND FRESH" în 2016

Ștefan Bănică a lansat piesa "Când nu vezi" în februarie, iar casa de discuri MediaPro Music a promovat această melodie ca având un "sound fresh, aparte". Ascultând melodia, consider că acest Sound Fresh seamănă mult cu DirecÈ›ia 5. Este normal ca industria muzicală autohtonă să nu funcÈ›ioneze, dacă artiÈ™tii nu surprind publicul prin noutățile lansate. Holograf, Iris, Compact, Cargo, Proconsul, DirecÈ›ia 5, Voltaj…toate folosesc aceeaÈ™i reÈ›etă (proprie) "de succes" la publicul pe care È™i l-au format de-a lungul anilor …È™i nu se riscă deloc; nici măcar să abordeze o singură compoziÈ›ie nouă ca mod de exprimare experimental, într-un mod revoluÈ›ionar… ceea ce mă lasă să cred că ele s-au plafonat È™i sunt lipsite de inspiraÈ›ie. În alte țări, publicul lor s-ar fi micÈ™orat cu timpul, iar aceste proiecte ar fi intrat (de cel puÈ›in un deceniu) într-un con de umbră. La noi însă, ele apar în mod enervant de redondant, an de an, pe majoritatea afiÈ™elor la Zilele oraÈ™ului din întreaga È›ară!





Când vine vorba de valul "nou" de trupe, alt exemplu al industriei defectuoase la noi poate fi lasarea celui de al treilea album Pixels, prezentat în comunicatul oficial al formaÈ›iei ca fiind "un album la care s-a lucrat patru ani". Cine crede aceste poveÈ™ti? În această ramură a "industriei", artiÈ™tii au slujbe "de la 9 la 5", care le ocupă practic aproape tot timpul. Muzicienii se întâlnesc rar la sală să repete împreună. Actul de compoziÈ›ie al unui album nu a durat patru ani… probabil, mă gândesc eu, a trecut atâta timp de la albumul precedent, încât organizatorii de concerte nu mai vroiau să-i primească în program, pentru că nu aveau nimic nou de prezentat, iar grupul s-a adunat o lună-două să pună cap la cap ideile muzicale adunate, pentru un album de piese noi, pe care să îl poată promova… 4 ani de acum încolo.

Din păcate, muzica la noi este privită ca un hobby È™i de către mase, dar È™i de către artiÈ™tii direct implicaÈ›i în actul artistic, iar din acest motiv, scena muzicală nu va putea să evolueze niciodată în ritmul în care evoluează în țările occidentale cu tradiÈ›ia culturii urbane formată în decenii de bunăstare economică.

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

AUTOSUFICIENÈšA CAPITALEI (partea 5/2016)
AUTOSUFICIENÈšA CAPITALEI (partea 5/...
Publicat in: 14.03.2017, Ora: 11:18AM
ÃŽMPREUNÄ‚ REZISTÄ‚M (partea 4/2016)
ÃŽMPREUNÄ‚ REZISTÄ‚M (partea 4...
Publicat in: 01.03.2017, Ora: 10:48AM
Colaborarea anului (partea 3/2016)
Colaborarea anului (partea 3/2016)...
Publicat in: 24.02.2017, Ora: 11:13AM
Dezumanizarea (partea 1/2016)
Dezumanizarea (partea 1/2016)...
Publicat in: 06.02.2017, Ora: 09:39AM
Premiile CZB 2015
Premiile CZB 2015...
Publicat in: 04.01.2016, Ora: 07:49AM
TURNEU NOU. Stefan Banica. Te iubesc, femeie
TURNEU NOU. Stefan Banica. Te iubesc, ...
Publicat in: 18.02.2019, Ora: 06:07AM
PIESÄ‚ NOUÄ‚. Stefan Banica. Pana la cer
PIESÄ‚ NOUÄ‚. Stefan Banica. Pan...
Publicat in: 13.02.2019, Ora: 00:14AM
NOU RECORD 2018. STEFAN BANICA A SUSTINUT 5 CONCERTE DE CRACIUN
NOU RECORD 2018. STEFAN BANICA A SUSTI...
Publicat in: 02.01.2019, Ora: 06:08AM
PIESÄ‚ NOUÄ‚ cu CLIP. Stefan Banica. Sa zbor
PIESÄ‚ NOUÄ‚ cu CLIP. Stefan Ban...
Publicat in: 03.05.2018, Ora: 06:34AM
TURNEU NOU. Stefan Banica. Te iubesc, femeie
TURNEU NOU. Stefan Banica. Te iubesc, ...
Publicat in: 02.03.2018, Ora: 06:40AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2025 • Revista De Muzica Online