• czb.ro
Zoom. Interviuri. Interviu RO

The Wax Road (Ungheni/MD)

Publicat in: 08.09.2016, 08:38AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1017
Etichete: Bostaniada, Cel Ratacit, Cel Ratacit De Aurelian Silvestru, Cristi Budac, Dan Timofei, Igor Dînga, Ion Tiuticov, Victor Ceban
The Wax Road (Ungheni/MD)

În 1 decembrie 2013, după doar trei zile de repetiÈ›ii, The Wax Road evoluează pentru prima dată, la un concurs din ChiÈ™inău, unde ocupă locul întâi (de apreciat fiind faptul că în juriu se afla ÅŸi Igor Dînga - producătorul formaÈ›iei Zdob È™i Zdub). 

Această performanţă a constituit un impuls puternic pentru tinerii artiști.

În 2016, formaÈ›ia se înscrie la GBOB România. Urmează să o urmărim pe scena de la 31 Motors Pub din Suceava în cadrul Semifinalei GBOB Bucovina/Moldova (sâmbătă 10 septembrie).

--- 

RiCo pentru GBOB România: Cum s-a înfiinÈ›at formaÈ›ia? 

Dan Timofei (voce, chitară solo, The Wax Road): Am intrat cu Victor Ceban (tobe) în acelaÈ™i an (2007) la ”Școala de muzică din or.Ungheni”, acolo ne-am È™i cunoscut, exersând deseori împreună. În 2011 Ion Tiuticov (chitară ritm) a venit la aceeaÈ™i È™coală de muzică, aici ne-am întâlnit pentru prima oară iar în vara anului 2013 dorindu-ne de mult să creăm o trupă, l-am invitat pe Ion să cânte cu noi. Mai aveam nevoie de basist, aÈ™a că în urma colaborării cu Cristi Budac pentru un concurs muzical din decembrie 2013, l-am invitat să fie parte a formaÈ›iei.

--- 

RiCo pentru CZB.ro: Ce înseamnă The Wax Road pentru voi?

Dan Timofei (voce, chitară solo, The Wax Road): Eram în perioada aia grea È™i nehotărâtă când încercam să ne găsim un nume. Astfel într-o seară după repetiÈ›ii, mergeam cu Ion spre casă reflectând asupra unei posibile denumiri. Discutând, i-am zis lui Ion câteva cuvinte care-mi păreau mie că sună interesant, printre care era È™i ”Wax”. În acel moment Ion se uita la drum È™i spuse ”Road”. Ne-am întors, am privit unul la altul È™i am rostit aproape concomitent ”The Wax Road”. A fost momentul când fiecare celulă din corpul nostru a aprobat ideea È™i un sentiment de satisfacÈ›ie È™i mândrie ne-a cuprins pe dinăuntru.

--- 

CZB: Câte concerte aÈ›i avut până acum; în ce localități? 

Dan Timofei (The Wax Road): Până în prezent am avut peste 30 de concerte în Ungheni, ChiÈ™inău (Republica Moldova), în Hamburg (Germania) È™i la IaÈ™i (România).

--- 

CZB: PuteÈ›i povesti despre o experiență interesantă avută pe drum cu formaÈ›ia? 

Dan Timofei (The Wax Road): Cel mai lung drum a fost totuÈ™i până în Germania, unde am ajuns cu autobuzul, într-o delegaÈ›ie de 30 de oameni. La sfârÈ™itul călătoriei dintr-un mix periculos de oboseală È™i plictiseală am început să imităm o scenă de exorcism unde lui Ion Tiuticov i-a revenit rolul preotului iar mie È™i unui prieten de-al nostru rolul dominaÈ›ilor de spirite rele. Într-un moment am devenit atât de captivaÈ›i de esenÈ›a rolurilor È™i am devenit atât de gălăgioÈ™i încât nefiind atenÈ›i la observaÈ›iile È™oferilor unul dintre ei s-a enervat cumplit È™i s-a îndreptat cu o furie groaznică spre noi încât aveai impresia că a intrat È™i el în rolul dominaÈ›ilor de spirite rele :)) Eram la un pas de o ceartă grozavă, dar într-un final, poate că prin spiritul prezent al Rock’n Roll-ului, sau prezenÈ›ei preotului (Ion Tiuticov :D), malurile s-au liniÈ™tit. A fost foarte amuzant È™i mereu ne amintim aceste momente cu zâmbetul până la urechi :))

--- 

CZB: Cum compuneÈ›i muzica voastră? AveÈ›i anumite mesaje pe care doriÈ›i să le transmiteÈ›i publicului?  

Dan Timofei (The Wax Road): Nu avem o procedură standard de compunere a muzicii. Uneori îmi pot apărea spontan careva idei, indiferent că e noapte sau zi, că sunt la studiou, sunt acasă sau merg pe drum, important este să le înregistrez într-un voice recorder, acesta fiind deobicei propriul telefon după care ideea se dezvoltă. Venim la repetiÈ›ii ne mai gândim împreună până când facem ceva ce ne place. Alteori se întâmplă ca băieÈ›ii să improvizeze ceva interesant iar eu să compun deodată linia melodică pentru voce. Un lucru fix în toată povestea asta totuÈ™i este că textul mereu apare ultimul când piesa este aproape gata, până atunci se îngână ceva într-o limbă inexistentă :)).

Fiecare piesă transmite un mesaj, o stare.. avem chiar È™i una instrumentală. Eu cred că dacă ar fi să creem o frază compilată din titlurile tuturor pieselor noastre, am avea un mesaj general care ar caracteriza un pic fiecare piesă. Niciodată nu stabilim din timp despre ce vom scrie următoarea piesă sau ce va transmite aceasta. 

Mesajul apare din starea piesei în momentul de creaÈ›ie, care desigur poate fi È™i este influenÈ›ată de absolut tot ce se petrece în jurul dar È™i în interiorul nostru.

--- --- 

CZB: Ce părere ai despre scena muzicală din România în 2016?

Dan Timofei (The Wax Road): Scena muzicală din românia este una foarte atractivă pentru noi fiind È™i una mult mai dezvoltată decât cea din R. Moldova. Admirabil este È™i faptul că e în continuă dezvoltare, apar tot mai multe formaÈ›ii È™i se organizează tot mai multe evenimente. Ca de fiecare dată este loc pentru mai bine, însă totuÈ™i se observă o creÈ™tere a calității atât la nivel de interpretare al formaÈ›iilor cât È™i la nivel de organizare al evenimentelor È™i festivalurilor.

--- 

CZB: Ce consideri că ar trebui făcut pe plan local sau la nivel de regiune ca formaÈ›ii ca a ta să aibă o È™ansă în plus să fie descoperite È™i ascultate de un public mai larg?

Dan Timofei (The Wax Road): Un radio atât online cât È™i FM de muzică alternativă, uÈ™or accesibil pentru formaÈ›iile independente, la fel È™i o televiziune sau emisiune specifică ar mări un pic È™ansele unui band începător de a fi auzită de un public mai larg. 

Dar vorbind din altă perspectivă, e greu să dezvolÈ›i bine un anumit domeniu într-o È›ară prost dezvoltată.

--- 

CZB: Dacă extratereÈ™trii ar ateriza în curtea blocului tău È™i È›i-ar oferi ceva cadou, ce È›i-ai dori să primeÈ™ti? 

Dan Timofei (The Wax Road): Nu cred că am fi mulÈ›umiÈ›i È™i am putea aprecia la justa sa valoare dacă ni s-ar oferi ceva pur È™i simplu. Cel ce a urcat un munte de unul singur, va putea s-o facă È™i a doua oară, va putea urca È™i alÈ›i munÈ›i pentru că paÈ™ii îi sunt cunoscuÈ›i, iar cel ce s-a pomenit deodată în vârf, odată dat jos va pierde totul. De aceea pentru a obÈ›ine ceva cu adevărat, trebuie s-o faci cu forÈ›ele proprii prin muncă È™i devotament.

--- 

CZB: Care este Cartea È™i/sau Filmul tău preferat? 

Dan Timofei (The Wax Road): Cu cărÈ›ile e la fel ca È™i cu piesele, e greu să te gândeÈ™ti la una favorită; în toate găseÈ™ti ceva bun, din toate înveÈ›i, de aceea nu È™tiu dacă pot să mă gândesc acum la o carte preferată. Pot spune însă că din ceea ce am lecturat în ultima vreme m-a captivat complet Cel rătăcit, de Aurelian Silvestru.

--- 

CZB: Care este È›inta voastră ca formaÈ›ie? 

Dan Timofei (The Wax Road): Scopul nostru primordial este să facem artă. Să ne dezvoltăm continuu È™i să creem muzică la cel mai înalt nivel, care să trecă testul timpului. Să devenim o formaÈ›ie influentă, un exemplu, o inspiraÈ›ie pentru următoarele generaÈ›ii.

--- 

CZB: De ce v-aÈ›i înscris la GBOB România 2016?

Dan Timofei (The Wax Road): De fapt nu suntem mari amatori ai concursurilor muzicale, fiindcă muzica nu este o întrecere sportivă. Fiecare cântă în modul său, aÈ™a cum È™tie È™i simte, aici nu sunt învingători sau învinÈ™i, pentru că fiecare piesă la fel È™i modul de interpretare, trezeÈ™te diferite stări. Important este să depui suflet în muzica pe care o faci, numai atunci aceasta va atinge È™i alte suflete È™i atunci poÈ›i fi împlinit. Având posibilitatea să participăm la GBOB 2016 am decis să profităm. Chiar dacă este un concurs, este mai mult sau mai puÈ›in un concert live, cu un public frumos, iar unde este public suntem È™i noi, pentru că avem ce spune.    

--- 

Autor: RiCo

--- 

COMPONENÈšA

  • Dan Timofei (voce, chitară solo, n. 26.OCT.1994)
  • Ion Tiuticov (chitară ritm, n. 27.SEP.1997)
  • Cristi Budac (bas, voce, n. 26.IUN.1996)
  • Victor Ceban (baterie, n. 28.MAI.1995)

---

www.thewaxroad.com

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Les Nuages. Bianca Comșa despre colaborarea cu Luna Amară
Les Nuages. Bianca Comșa despre co...
Publicat in: 10.01.2018, Ora: 11:38AM
Henry Ernst (DE) Asphalt Tango Records
Henry Ernst (DE) Asphalt Tango Records...
Publicat in: 21.08.2017, Ora: 06:16AM
Katatonia (metal progresiv, Suedia)
Katatonia (metal progresiv, Suedia)...
Publicat in: 16.01.2017, Ora: 06:08AM
Renate Roca (PR manager, Electric Castle Festival 2017)
Renate Roca (PR manager, Electric Cast...
Publicat in: 09.01.2017, Ora: 06:10AM
Edmond Lenarth (Booking Manager, Electric Castle Festival)
Edmond Lenarth (Booking Manager, Elect...
Publicat in: 02.01.2017, Ora: 06:25AM
Turneu THE WAX ROAD
Turneu THE WAX ROAD...
Publicat in: 26.01.2017, Ora: 14:00PM
Dacă ar fi să primești ceva cadou?
Dacă ar fi să primești ceva ...
Publicat in: 01.12.2016, Ora: 06:06AM
The Wax Road, în preajma Finalei GBOB România
The Wax Road, în preajma Finalei GB...
Publicat in: 15.11.2016, Ora: 06:47AM
GBOB România 2016
GBOB România 2016...
Publicat in: 05.09.2016, Ora: 06:08AM
The Wax Road (Ungheni/MD)
The Wax Road (Ungheni/MD)...
Publicat in: 22.08.2016, Ora: 06:51AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2024 • Revista De Muzica Online