• czb.ro
Click. Recenzie. Recenzie Audio

Călin Pop. Ritual de iarnă

Publicat in: 28.01.2016, 18:18PM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1325
Etichete: Alb Gand, Ambra Călina Pop, Bruma, Cu Tine, Călin Pop, De Craciun, Ghiocel, Oameni De Zapada, Prin Zapada, Ritual De Iarnă, Soft Records
Călin Pop. Ritual de iarnă

Călin Pop

Ritual de iarnă

2015, Soft Records

!!!!.

Gen: Folk-Rock și Tradițional

--- 

Solistul de la Celelalte Cuvinte revine cu un nou album solo, iar de data aceasta este vorba de o colecție de piese dedicate iernii și tuturor stărilor asociate cu acest anotimp. Consider Ritual de iarnă un album de muzică matură pentru cei care apreciază muzica folk-pop-rock de la vârsta a doua în sus. 

Ritmurile lente se strecoară prin clepsidra anotimpului rece și ne încălzesc prin vibrațiile notelor, uneori intense, pe alocuri aproape imperceptibile. 

"Vis de iarnă" și "Jocul fulgilor de nea" pot fi ascultate ca și cântece de leagăn. 

"Prin zăpadă", "Cu tine" și "Amintiri de iarnă"  pot fi considerate "colindele" pop-rock ale materialului.

Mi-au plăcut în mod deosebit: bongosurile latino-americane din "Alb gând"; toba mare și falseto de chitară alternativă pe ritmuri pre-clasice din "Iarna a venit" (care are un ritm tradițional/medieval specific care te duce cu gândul la Phoenix); ciupiturile în stil flamenco din interiorul piesei "Cu tine"; și versurile cântate de o voce de copil (Ambra Călina Pop) pe finalul de la "Ghiocel".

Dacă pe albumul solo de debut al artistului (Undeva, 2014), Călin Pop ne-a sensibilizat deja cu efectul unui cor de preoți tibetan, pe Ritual de iarnă acest efect este folosit de trei ori, în: "Primul fulg", "Cântec de iarnă" și "Viscolul". 

"Anul nou" începe cât se poate de minimalistic și amar, cu versuri de gen: "un an a mai trecut …în calendarul slut" și "un an s-a mai stins și ai rămas un vis…" și timp de două minute întregi ai impresia că naratorul se pregătește să-și ia rămas bun de la toți prietenii și toate cunoștințele înainte de sfârșitul lumii …după care apar efecte de artificii și un solo prelungit de chitară electrică hard&heavy, introdus pentru prima dată pe aceste înregistrări, și acoperă toate celelalte instrumente… (aceeași rețetă fiind deja folosită pentru balada genială "Dacă vrei" din '87). "Anul nou" rămâne totuși după părerea mea cel mai trist capitol al albumului (soloul lung de chitară dură punctând - dacă mai era nevoie de așa ceva - supărarea din versurile rostite în prima parte a compoziției). 

Din punctul meu de vedere "De Crăciun" și "Este seară" sunt incluse pe acest album având ca scop câștigarea sufletelor care și-au petrecut tinerețea ascultând "muzică ușoară" în anii '70.

Melodiile mai vesele sunt: "Țurțuri de gheață", "Alb gând" și "Oameni de zăpadă", iar pe lângă acestea ar mai fi de amintit ca piese de rezistență: Țurțuri de gheață, Amintiri de iarnă, Jocul fulgilor de nea și Fuga (cu chitara - scurtă, dinamică și atotcuprinzătoare a lui Călin Pop).

Ar trebui să ascultăm "Cu tine" și "Viscolul" la Rock FM în perioada asta… ar trebui...

"Dansul caprelor" și "Jocul ursului" fac parte dintr-o categorie aparte de piese, ele fiind preluate din folclorul tradițional românesc și adaptate pe chitară în manieră proprie de către solistul poet, chitarist, componist la claviaturi, blockflöte, percuţii și colecționar de sunete naturale. 

Albumul se încheie pe ritmurile progresive dedicate ghioceilor, drumul trasat de autor desfășurându-se cronologic de la "Brumă" la "Ghiocel". Dedicat anotimpului rece, colecția de 20 de compoziții preponderent melancolice emană o căldură deosebită și merită ascultată de către cei care au o paletă largă de gusturi muzicale pop-rock și ascultă cu o anumită nostalgie muzica anilor '70-'80.

--- 

Autor: RiCo

--- 

Cuvânt înainte, de Florian Lungu

http://czb.ro/articol/10369/

--- 

RECENZIE. Undeva (album solo de debut Călin Pop, 2014)

http://czb.ro/articol/7603/

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

LUNA AMARĂ. Live la Conti
LUNA AMARĂ. Live la Conti...
Publicat in: 26.06.2017, Ora: 09:34AM
Volker. Volker EP
Volker. Volker EP...
Publicat in: 02.06.2016, Ora: 17:06PM
Twoas4. Audrey in Pain English
Twoas4. Audrey in Pain English...
Publicat in: 08.02.2016, Ora: 06:41AM
GBOB - 2015 Romania Final
GBOB - 2015 Romania Final...
Publicat in: 05.01.2016, Ora: 05:41AM
Anemic Disco. The Glorious Waltz of Decay
Anemic Disco. The Glorious Waltz of De...
Publicat in: 30.08.2015, Ora: 11:21AM
ALBUM NOU. Uniforma. Dristor Tranzistor
ALBUM NOU. Uniforma. Dristor Tranzisto...
Publicat in: 10.04.2019, Ora: 21:01PM
NOU ALBUM. Garbis Dedeian. ARMINE
NOU ALBUM. Garbis Dedeian. ARMINE...
Publicat in: 24.04.2018, Ora: 06:39AM
ALBUM NOU. Călin Pop. Fara filtru
ALBUM NOU. Călin Pop. Fara filtru...
Publicat in: 13.03.2018, Ora: 17:27PM
ALBUM NOU. Călin Pop cu Marius Pop. In-Fusion
ALBUM NOU. Călin Pop cu Marius Pop. I...
Publicat in: 17.07.2017, Ora: 22:01PM
ALBUM NOU. ABRA - La frumuseţea ei
ALBUM NOU. ABRA - La frumuseţea ei...
Publicat in: 01.12.2016, Ora: 16:56PM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2021 • Revista De Muzica Online