• czb.ro
Click. Recenzie. Recenzie Audio

Călin Pop. Ritual de iarnă

Publicat in: 28.01.2016, 18:18PM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1926
Etichete: Alb Gand, Ambra Călina Pop, Bruma, Cu Tine, Călin Pop, De Craciun, Ghiocel, Oameni De Zapada, Prin Zapada, Ritual De Iarnă, Soft Records
Călin Pop. Ritual de iarnă

Călin Pop

Ritual de iarnă

2015, Soft Records

!!!!.

Gen: Folk-Rock și Tradițional

--- 

Solistul de la Celelalte Cuvinte revine cu un nou album solo, iar de data aceasta este vorba de o colecÈ›ie de piese dedicate iernii È™i tuturor stărilor asociate cu acest anotimp. Consider Ritual de iarnă un album de muzică matură pentru cei care apreciază muzica folk-pop-rock de la vârsta a doua în sus. 

Ritmurile lente se strecoară prin clepsidra anotimpului rece È™i ne încălzesc prin vibraÈ›iile notelor, uneori intense, pe alocuri aproape imperceptibile. 

"Vis de iarnă" È™i "Jocul fulgilor de nea" pot fi ascultate ca È™i cântece de leagăn. 

"Prin zăpadă", "Cu tine" È™i "Amintiri de iarnă"  pot fi considerate "colindele" pop-rock ale materialului.

Mi-au plăcut în mod deosebit: bongosurile latino-americane din "Alb gând"; toba mare È™i falseto de chitară alternativă pe ritmuri pre-clasice din "Iarna a venit" (care are un ritm tradiÈ›ional/medieval specific care te duce cu gândul la Phoenix); ciupiturile în stil flamenco din interiorul piesei "Cu tine"; È™i versurile cântate de o voce de copil (Ambra Călina Pop) pe finalul de la "Ghiocel".

Dacă pe albumul solo de debut al artistului (Undeva, 2014), Călin Pop ne-a sensibilizat deja cu efectul unui cor de preoÈ›i tibetan, pe Ritual de iarnă acest efect este folosit de trei ori, în: "Primul fulg", "Cântec de iarnă" È™i "Viscolul". 

"Anul nou" începe cât se poate de minimalistic È™i amar, cu versuri de gen: "un an a mai trecut …în calendarul slut" È™i "un an s-a mai stins È™i ai rămas un vis…" È™i timp de două minute întregi ai impresia că naratorul se pregăteÈ™te să-È™i ia rămas bun de la toÈ›i prietenii È™i toate cunoÈ™tinÈ›ele înainte de sfârÈ™itul lumii …după care apar efecte de artificii È™i un solo prelungit de chitară electrică hard&heavy, introdus pentru prima dată pe aceste înregistrări, È™i acoperă toate celelalte instrumente… (aceeaÈ™i reÈ›etă fiind deja folosită pentru balada genială "Dacă vrei" din '87). "Anul nou" rămâne totuÈ™i după părerea mea cel mai trist capitol al albumului (soloul lung de chitară dură punctând - dacă mai era nevoie de aÈ™a ceva - supărarea din versurile rostite în prima parte a compoziÈ›iei). 

Din punctul meu de vedere "De Crăciun" È™i "Este seară" sunt incluse pe acest album având ca scop câÈ™tigarea sufletelor care È™i-au petrecut tinereÈ›ea ascultând "muzică uÈ™oară" în anii '70.

Melodiile mai vesele sunt: "ÈšurÈ›uri de gheață", "Alb gând" È™i "Oameni de zăpadă", iar pe lângă acestea ar mai fi de amintit ca piese de rezistență: ÈšurÈ›uri de gheață, Amintiri de iarnă, Jocul fulgilor de nea È™i Fuga (cu chitara - scurtă, dinamică È™i atotcuprinzătoare a lui Călin Pop).

Ar trebui să ascultăm "Cu tine" È™i "Viscolul" la Rock FM în perioada asta… ar trebui...

"Dansul caprelor" È™i "Jocul ursului" fac parte dintr-o categorie aparte de piese, ele fiind preluate din folclorul tradiÈ›ional românesc È™i adaptate pe chitară în manieră proprie de către solistul poet, chitarist, componist la claviaturi, blockflöte, percuÅ£ii È™i colecÈ›ionar de sunete naturale. 

Albumul se încheie pe ritmurile progresive dedicate ghioceilor, drumul trasat de autor desfășurându-se cronologic de la "Brumă" la "Ghiocel". Dedicat anotimpului rece, colecÈ›ia de 20 de compoziÈ›ii preponderent melancolice emană o căldură deosebită È™i merită ascultată de către cei care au o paletă largă de gusturi muzicale pop-rock È™i ascultă cu o anumită nostalgie muzica anilor '70-'80.

--- 

Autor: RiCo

--- 

Cuvânt înainte, de Florian Lungu

http://czb.ro/articol/10369/

--- 

RECENZIE. Undeva (album solo de debut Călin Pop, 2014)

http://czb.ro/articol/7603/

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

LUNA AMARÄ‚. Live la Conti
LUNA AMARÄ‚. Live la Conti...
Publicat in: 26.06.2017, Ora: 09:34AM
Volker. Volker EP
Volker. Volker EP...
Publicat in: 02.06.2016, Ora: 17:06PM
Twoas4. Audrey in Pain English
Twoas4. Audrey in Pain English...
Publicat in: 08.02.2016, Ora: 06:41AM
GBOB - 2015 Romania Final
GBOB - 2015 Romania Final...
Publicat in: 05.01.2016, Ora: 05:41AM
Anemic Disco. The Glorious Waltz of Decay
Anemic Disco. The Glorious Waltz of De...
Publicat in: 30.08.2015, Ora: 11:21AM
ALBUM NOU. Uniforma. Dristor Tranzistor
ALBUM NOU. Uniforma. Dristor Tranzisto...
Publicat in: 10.04.2019, Ora: 21:01PM
NOU ALBUM. Garbis Dedeian. ARMINE
NOU ALBUM. Garbis Dedeian. ARMINE...
Publicat in: 24.04.2018, Ora: 06:39AM
ALBUM NOU. Călin Pop. Fara filtru
ALBUM NOU. Călin Pop. Fara filtru...
Publicat in: 13.03.2018, Ora: 17:27PM
ALBUM NOU. Călin Pop cu Marius Pop. In-Fusion
ALBUM NOU. Călin Pop cu Marius Pop....
Publicat in: 17.07.2017, Ora: 22:01PM
ALBUM NOU. ABRA - La frumuseţea ei
ALBUM NOU. ABRA - La frumuseţea ei...
Publicat in: 01.12.2016, Ora: 16:56PM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2024 • Revista De Muzica Online