• czb.ro
Zoom. Retrospectiva Anului. 2015

Partea 2. Cultura urbană

Partea 2. Cultura urbană

2015 a fost un an deosebit pentru industria muzicală românească prin faptul că s-a relansat concursul GBOB (Global Battle of the Bands, adică Bătălia mondială a formaÈ›iilor). Este prima ediÈ›ie de care s-a ocupat AsociaÈ›ia Sunetul Muzicii din Cluj-Napoca - È™i se observă din prima faptul că aici se preocupă oameni care îÈ™i conduc activitatea din afara Capitalei. Cu o singură semifinală la BucureÈ™ti, restul etapelor au fost organizate în centrele culturale importante ale țării, pornind de la Cluj-Napoca la Râmnicu Vâlcea, Oradea, Sibiu, Târgu MureÈ™, IaÈ™i È™i două etape în Banat, la TimiÈ™oara. 

Concursul GBOB România 2015 a căpătat o anvergură internaÈ›ională în doar câteva luni de la lansare, devenind un eveniment cultural cosmopolit È™i multietnic. În 2015, la GBOB România 2015 s-au înscris 135 de formaÈ›ii (cinci din Ungaria, două din Republica Moldova, una din Italia, una din Serbia È™i restul din România – dintre care una cu muzician englez, una cu muzician turc, o finalistă cu pianistă canadiancă - la Grave for Sale È™i o finalistă cu doi fraÈ›i iranieni - la The Purple Dandies). La Finala naÈ›ională s-a calificat È™i o formaÈ›ie din Serbia (Sequence). 

În total, s-au înscris peste 700 de muzicieni din È™ase țări europene în concurs, iar aproape 3.000 de persoane avide de concerte live au urmărit recitalurile concurenÈ›ilor la cele 9 semifinale GBOB România 2015. Finala naÈ›ională GBOB România se organizează sâmbătă 19 decembrie la Aby Stage Bar din Râmnicu Vâlcea.

Faptul că acest concurs a avut impactul scontat de la prima ediÈ›ie se dovedeÈ™te prin acÈ›iunile mimetice ale altora. 

În 2015, GBOB România a făcut pui. La Cluj-Napoca s-a anunÈ›at un nou concurs muzical (GhibStock Battle of the Bands) a doua zi după ce s-a încheiat prima Semifinală GBOB Transilvania (21.MAR.2015), iar tot sistemul de punctare si de înscriere de la GBOB a fost copiat cuvânt de cuvânt în regulamentul noului concurs clujean din 19.APR.2015, aflat la ediÈ›ia de debut. 

https://www.facebook.com/events/1627958844103522/

---

La Zalău, festivalul-concurs internaÈ›ional Romanian Classic Rock Fest a fost conceput de AsociaÈ›ia Culturală "Ataria", după ce aceiaÈ™i formaÈ›ie a participat în concurs la Semifinala GBOB CriÈ™ana (29.MAI.2015). Organizatorul-muzician s-a prins de faptul că la GBOB România se preferă formaÈ›iile care au un "sound" modern È™i drept urmare a înfiinÈ›at alt concurs, având ca scop promovarea trupelor "old school" care compun piese rock melodice, "optzeciste". Organizat în etape, finala SINGURULUI CONCURS DE GEN DIN ROMÂNIA s-a È›inut în 12-13.IUN.2015.

https://www.facebook.com/RCRockFest

--- 

La Reghin, Casa de Cultură a Tineretului “George Enescu” Reghin a organizat prima ediÈ›ie Acustic Live Festival în 24-25.OCT.2015, cu intrare liberă. Organizatorul GBOB România s-a deplasat în toate localitățile importante din È›ară È™i a lăsat mape de prezentare a concursului la Primării È™i Case de cultură între septembrie 2014 È™i februarie 2015. Partea pozitiva este că cineva a citit documentul, si că s-a stârnit o miÈ™care în oraÈ™ele mai mici ale țării… partea negativă este că organizatorul nu a fost contactat pentru a dezvolta proiectul cu potenÈ›ial, ci s-a furat ideea È™i s-a adaptat nevoilor unor persoane pasionate strict de un anumit gen muzical. Dovada mimetismului este evidentă prin textul de promovare a festivalului din Reghin: SINGURUL FESTIVAL-CONCURS DIN ROMÂNIA PENTRU PROMOVAREA CHITAREI ȘI A MUZICII ACUSTICE LIVE, INDIFERENT DE GENUL MUZICAL… un eveniment artistic marca Silvan Stâncel.

--- 

www.facebook.com/CasaDeCulturaATineretuluiReghin/timeline

www.facebook.com/acusticlivefestival/info/?tab

--- 

Impactul pe termen lung a concursului GBOB România a fost dovedit după încheierea primelor etape Semifinale din prima jumătate a anului prin programul promovat de mai multe festivaluri din timpul verii. Cel mai important exemplu este a doua ediÈ›ie a festivalului We are Rocking the City s-a desfășurat sub umbrela "Cluj - Capitală Europeană a Tineretului" în cadrul ediÈ›iei pilot a festivalului Untold Festival între 30 iulie È™i 2 august 2015, în PiaÈ›a Unirii.

În cele patru zile de spectacol, pe această scenă au urcat aproape TOATE formaÈ›iile finaliste din concurul GBOB România confirmate până în acel moment (N.O.R. È™i BABY ELVIS, câÈ™tigătoarele etapei din Oradea; VESPERA È™i FACE TODAY, finalistele semifinalei de la Cluj È™i THE PURPLE DANDIES, calificată în finală de la BucureÈ™ti). Cele trei formaÈ›ii rămase pe dinafară nu promovau un rock pe politica festivalului sau aveau angajamente confirmate mai din timp în alte localități.  

--- --- --- 

Scena rock-ului autohton este lovită din plin după accidentul tragic de la Club Colectiv (30.OCT.2015). După 26 de ani în care cluburile de mărime mică È™i mijlocie care găzduiau concerte rock au activat în cvasi-anonimat, o bună parte a lor au primit amenzi prohibitive È™i au fost închise la finalul anului, deÈ™i legislaÈ›ia privind organizarea acestui gen de evenimente nu este încă pusă la punct. 

În ultimele două luni ale anului s-au închis peste 100 cluburi È™i mai mult de 300 de concerte rock au fost ANULATE, dar Club Colectiv nu a ars pentru că nu avea autorizaÈ›ia ISU ...a ars din neglijență! "Lupta" nu trebuia dusă împotriva cluburilor unde se promovează un act artistic care nu este urmărit de mase: cultura urbană. Părerea mea este că primul lucru de care Statul trebuia să se preocupe este educarea oamenilor privind prevenirea incendiilor în locuri publice È™i măsurile care trebuie implementate în cazul calamităților. 

--- 

Autor: RiCo

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Partea 5. Festivalurile
Partea 5. Festivalurile ...
Publicat in: 18.01.2016, Ora: 06:00AM
Partea 4. Inerția amânărilor nejustificate
Partea 4. Inerția amânărilor...
Publicat in: 11.01.2016, Ora: 06:35AM
Partea 3. Apogeul preluărilor și Reuniunea anului
Partea 3. Apogeul preluărilor ș...
Publicat in: 04.01.2016, Ora: 04:34AM
Partea 1. Religia și Politica vs #Colectiv
Partea 1. Religia și Politica vs #...
Publicat in: 23.11.2015, Ora: 13:44PM
Untold Festival, Robbie Williams
Untold Festival, Robbie Williams...
Publicat in: 01.07.2019, Ora: 06:43AM
Ellie Goulding. Triplu disc de platina
Ellie Goulding. Triplu disc de platina...
Publicat in: 04.09.2017, Ora: 06:54AM
Rodion GA
Rodion GA...
Publicat in: 12.12.2016, Ora: 06:50AM
2016.AUG.6. CJ. JazzyBIT cântă la UNTOLD
2016.AUG.6. CJ. JazzyBIT cântă l...
Publicat in: 22.07.2016, Ora: 08:39AM
Untold Festival. Teaser video
Untold Festival. Teaser video...
Publicat in: 09.05.2016, Ora: 06:14AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2024 • Revista De Muzica Online