• czb.ro
Zoom. Artist. Autohton

Narcis Iustin Ianău (Baraţi, Bacău)

Narcis Iustin Ianău (Baraţi, Bacău) Narcis Iustin Ianău (n. 23.FEB.1995 la Baraţi, Bacău)
---
  • Debut: 2011
  • Localitate: Baraţi (judeţ Bacău)
  • Gen: Contratenor, solist de muzică clasică

---

Contratenor

Copiii din clasă râdeau până de curând de vocea curată de contratenor cu care este dotat Narcis Iustin Ianău. Narcis Iustin Ianău visează să urmeze Conservatorul, îşi descarcă piese de pe internet şi studiază partituri. Adolescentul nu are bani de profesor şi repetă zilnic câte 2 - 3 ore, în sufragerie.

Tânărul are o voce rară. Partiturile de soprană obişnuiau să fie cântate de bărbaţi în secolele XV – XVI (astfel, cererea pentru contratenori era mai mare la vremea respectivă). În România mai există un caz de voce de contratenor, Florin Cezar Ouatu, care a plecat din Ploieşti să studieze la Conservatorul din Milano. În România, repertoriul perioadei preclasice, unde se folosesc contratenorii, este extrem de rar folosit sau pus în scenă ca atare.

Pentru acest motiv, specialiştii, întrebaţi de presă, speculează că Narcis nu ar putea avea o carieră de solist de operă în România.

---

Narcis Iustin Ianău poate cânta şi cu voce de altistă, mezzosoprană, tenor şi bariton şi se mândreşte cu faptul că poate imita cu uşurinţă tonalităţile unor voci renumite, precum Maria Callas, Enya, Celine Dion sau Michael Jackson.

---

Corala Armonia

A început să cânte în corul bisericii la 5 ani. O aştepta pe mătuşa lui, Elena, care era la repetiţii, şi, auzind corul, a început să cânte şi el. Părintele Bisericii Catolice din Baraţi, Tancău Ferenţ, l-a descoperit pe Narcis şi l-a îndrumat să cânte în corul bisercii, dar l-a aşezat cu fetele, în rândul sopranelor. Timp de 8 ani de zile părinţii lui s-au opus ca el să cânte pe această voce “de fată”.

Profesorul Gheorghe Gozar, care conduce Corala “Armonia” a Liceului de Artă “George Apostu” a ajutat să-i formeze vocea tânărului. În cadrul corului, Narcis a devenit contratenor. Acest ton de voce se câştigă prin exerciţiu şi printr-un mod special de a imposta (practic, stilul în care se poziţionează capul şi gâtul în timpul cântatului ... şi drept urmare corzile vocale, pentru a atinge notele respective). Cântând de câţiva ani de zile în corul de femei de la Biserica catolică de la Baraţi, tânărul şi-a format şi tehnica de contratenor. Acelaşi dirijor, profesorul Gheorghe Gozar, a format contratenori şi pentru Seminarul din Roman.

Byte. În perioada 9 – 19 mai 2011, Corul “Armonia” va pleca în turneu, la Viena, cu Filarmonica “Mihail Jora” din Bacău.

---

Concursul Românii au talent

Pentru că nu avea internet acasă, când a aflat de posibilitatea de înscriere în această competiţie, a mers la un internet cafe să caute o piesă pentru interpretare, care să-i pună vocea în valoare. A ales în grabă O mio bambino Caro de Giacomo Puccini, şi a decis să pună negativul piesei cu şase tonuri mai sus când a cântat în preselecţia pentru emisiune.

---

S-a născut o vedetă” este titlul articolului scris în Gândul.ro despre Narcis Iustin Ianău a doua zi după ce a apărut în concursul televizat Românii au talent, la ProTV vineri 18 februarie 2011 (FOTO 2).

------

Alte titluri din presă au fost:

“concurentul cu vocea de aur”

sau Narcis Iustin Ianău a cucerit-o cu vocea sa pe prinţesa Madeleine a Germaniei”

---

Narcis Iustin Ianău a şocat publicul şi juriul emisiunii Românii au talent din 18 februarie, când le-a expus calităţile sale native vocale cântând o arie din opera O mio babbino caro, de Giacomo Puccini.

---

Peste 150.000 de oameni au accesat filmarea de la ProTV pe internet într-o singură zi. Prinţesa Madeleine Bentheim und Steinfurt (care se ocupă de impresariat) l-a căutat pe Narcis Iustin Ianău să-i spună că vrea să îl susţină în cariera muzicală, indiferent dacă va câştiga sau nu concursul Românii au talent.

---

Povestea familiei lui este una tragică; tatăl e pensionat pe motiv de boală (are probleme cronice cu vederea); iar mama lui lucrează de 12 ani în Italia pentru a întreţine familia (şi se întoarce acasă o dată pe an, vara în luna august). Când s-a aflat că băiatul modest şi timid nu a făcut niciodată petrecere de ziua lui decât în familie, cotidianul Libertatea (cel mai bine vândut ziar din ţară) i-a bătut la uşa casei cu un tort la cinci zile după apariţia la Românii au talent. Cotidianul Adevărul a fost în aceeaşi zi la el în clasă (Narcis fiind elev în clasa a IX-a la Liceul de Artă „George Apostu" din Bacău), şi i-a oferit în dar 155 de romane clasice, 15 DVD-uri şi 15 CD-uri cu muzica marilor compozitori, din colecţiile editate de Adevărul Holding (FOTO 1).

---

Şcoala

Momentul care l-a marcat a fost un duet susţinut alături de Mircea Strugariu, în spectacolul de la finalul clasei VIII. Impresionate, cele două directoare ale Liceului de Arta “George Apostu” i-au propus să se înscrie la instituţia de învăţământ vocaţional din Bacău.

În prezent, profesoara Claudia Vasilache predă canto la clasa elevului.

---

Premii

  • Premiul I. Olimpiada de religie (clasa V, 2007)

---

Autor: RiCo

---

Narcis şi-a făcut Blog în 20 februarie.

---

FacebookFacebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

S.P.A.W.N. (Tg. Mureș)
S.P.A.W.N. (Tg. Mureș)...
Publicat in: 18.01.2017, Ora: 08:56AM
Aurel Cotarcă (n. 17.APR.1969 la Timișoara)
Aurel Cotarcă (n. 17.APR.1969 la Timi...
Publicat in: 03.12.2016, Ora: 08:41AM
Bogdan Șerban (n. 27.MAR.1974)
Bogdan Șerban (n. 27.MAR.1974)...
Publicat in: 20.11.2016, Ora: 09:54AM
Leonardo Stănoi (n. 12.IUL.1975)
Leonardo Stănoi (n. 12.IUL.1975)...
Publicat in: 08.11.2016, Ora: 11:56AM
Recursive Delusion (București)
Recursive Delusion (București)...
Publicat in: 17.10.2016, Ora: 06:53AM
PREMIERĂ. Opera Română Cluj. MADAMA BUTTERFLY de Giacomo Puccini
PREMIERĂ. Opera Română Cluj. MADAMA...
Publicat in: 25.09.2018, Ora: 09:42AM
2018.FEB.22. Opera Maghiară din Cluj. Boema de Giacomo Puccini
2018.FEB.22. Opera Maghiară din Cluj....
Publicat in: 19.02.2018, Ora: 11:47AM
2107.MAR.14. Opera Maghiara Cluj. Giacomo Puccini: TOSCA
2107.MAR.14. Opera Maghiara Cluj. Giac...
Publicat in: 12.03.2017, Ora: 13:54PM
Andrei Cerbu
Andrei Cerbu...
Publicat in: 15.08.2016, Ora: 16:35PM
2016.APR.3. Opera Nationala Romana Cluj. TURANDOT, de Giacomo Puccini
2016.APR.3. Opera Nationala Romana Clu...
Publicat in: 31.03.2016, Ora: 08:59AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2019 • Revista De Muzica Online