• czb.ro
Zoom. Artist. Autohton

Narcis Iustin Ianău (Baraţi, Bacău)

Narcis Iustin Ianău (Baraţi, Bacău) Narcis Iustin Ianău (n. 23.FEB.1995 la Baraţi, Bacău)
---
  • Debut: 2011
  • Localitate: BaraÅ£i (judeÅ£ Bacău)
  • Gen: Contratenor, solist de muzică clasică

---

Contratenor

Copiii din clasă râdeau până de curând de vocea curată de contratenor cu care este dotat Narcis Iustin Ianău. Narcis Iustin Ianău visează să urmeze Conservatorul, îÅŸi descarcă piese de pe internet ÅŸi studiază partituri. Adolescentul nu are bani de profesor ÅŸi repetă zilnic câte 2 - 3 ore, în sufragerie.

Tânărul are o voce rară. Partiturile de soprană obiÅŸnuiau să fie cântate de bărbaÅ£i în secolele XV – XVI (astfel, cererea pentru contratenori era mai mare la vremea respectivă). În România mai există un caz de voce de contratenor, Florin Cezar Ouatu, care a plecat din PloieÅŸti să studieze la Conservatorul din Milano. În România, repertoriul perioadei preclasice, unde se folosesc contratenorii, este extrem de rar folosit sau pus în scenă ca atare.

Pentru acest motiv, specialiÅŸtii, întrebaÅ£i de presă, speculează că Narcis nu ar putea avea o carieră de solist de operă în România.

---

Narcis Iustin Ianău poate cânta ÅŸi cu voce de altistă, mezzosoprană, tenor ÅŸi bariton ÅŸi se mândreÅŸte cu faptul că poate imita cu uÅŸurinţă tonalităţile unor voci renumite, precum Maria Callas, Enya, Celine Dion sau Michael Jackson.

---

Corala Armonia

A început să cânte în corul bisericii la 5 ani. O aÅŸtepta pe mătuÅŸa lui, Elena, care era la repetiÅ£ii, ÅŸi, auzind corul, a început să cânte ÅŸi el. Părintele Bisericii Catolice din BaraÅ£i, Tancău FerenÅ£, l-a descoperit pe Narcis ÅŸi l-a îndrumat să cânte în corul bisercii, dar l-a aÅŸezat cu fetele, în rândul sopranelor. Timp de 8 ani de zile părinÅ£ii lui s-au opus ca el să cânte pe această voce “de fată”.

Profesorul Gheorghe Gozar, care conduce Corala “Armonia” a Liceului de Artă “George Apostu” a ajutat să-i formeze vocea tânărului. În cadrul corului, Narcis a devenit contratenor. Acest ton de voce se câÅŸtigă prin exerciÅ£iu ÅŸi printr-un mod special de a imposta (practic, stilul în care se poziÅ£ionează capul ÅŸi gâtul în timpul cântatului ... ÅŸi drept urmare corzile vocale, pentru a atinge notele respective). Cântând de câÅ£iva ani de zile în corul de femei de la Biserica catolică de la BaraÅ£i, tânărul ÅŸi-a format ÅŸi tehnica de contratenor. AcelaÅŸi dirijor, profesorul Gheorghe Gozar, a format contratenori ÅŸi pentru Seminarul din Roman.

Byte. În perioada 9 – 19 mai 2011, Corul “Armonia” va pleca în turneu, la Viena, cu Filarmonica “Mihail Jora” din Bacău.

---

Concursul Românii au talent

Pentru că nu avea internet acasă, când a aflat de posibilitatea de înscriere în această competiÅ£ie, a mers la un internet cafe să caute o piesă pentru interpretare, care să-i pună vocea în valoare. A ales în grabă O mio bambino Caro de Giacomo Puccini, ÅŸi a decis să pună negativul piesei cu ÅŸase tonuri mai sus când a cântat în preselecÅ£ia pentru emisiune.

---

S-a născut o vedetă” este titlul articolului scris în Gândul.ro despre Narcis Iustin Ianău a doua zi după ce a apărut în concursul televizat Românii au talent, la ProTV vineri 18 februarie 2011 (FOTO 2).

---



---

Alte titluri din presă au fost:

“concurentul cu vocea de aur”

sau Narcis Iustin Ianău a cucerit-o cu vocea sa pe prinÅ£esa Madeleine a Germaniei”

---

Narcis Iustin Ianău a ÅŸocat publicul ÅŸi juriul emisiunii Românii au talent din 18 februarie, când le-a expus calităţile sale native vocale cântând o arie din opera O mio babbino caro, de Giacomo Puccini.

---

Peste 150.000 de oameni au accesat filmarea de la ProTV pe internet într-o singură zi. PrinÅ£esa Madeleine Bentheim und Steinfurt (care se ocupă de impresariat) l-a căutat pe Narcis Iustin Ianău să-i spună că vrea să îl susÅ£ină în cariera muzicală, indiferent dacă va câÅŸtiga sau nu concursul Românii au talent.

---

Povestea familiei lui este una tragică; tatăl e pensionat pe motiv de boală (are probleme cronice cu vederea); iar mama lui lucrează de 12 ani în Italia pentru a întreÅ£ine familia (ÅŸi se întoarce acasă o dată pe an, vara în luna august). Când s-a aflat că băiatul modest ÅŸi timid nu a făcut niciodată petrecere de ziua lui decât în familie, cotidianul Libertatea (cel mai bine vândut ziar din Å£ară) i-a bătut la uÅŸa casei cu un tort la cinci zile după apariÅ£ia la Românii au talent. Cotidianul Adevărul a fost în aceeaÅŸi zi la el în clasă (Narcis fiind elev în clasa a IX-a la Liceul de Artă „George Apostu" din Bacău), ÅŸi i-a oferit în dar 155 de romane clasice, 15 DVD-uri ÅŸi 15 CD-uri cu muzica marilor compozitori, din colecÅ£iile editate de Adevărul Holding (FOTO 1).

---

Åžcoala

Momentul care l-a marcat a fost un duet susÅ£inut alături de Mircea Strugariu, în spectacolul de la finalul clasei VIII. Impresionate, cele două directoare ale Liceului de Arta “George Apostu” i-au propus să se înscrie la instituÅ£ia de învăţământ vocaÅ£ional din Bacău.

În prezent, profesoara Claudia Vasilache predă canto la clasa elevului.

---

Premii

  • Premiul I. Olimpiada de religie (clasa V, 2007)

---

Autor: RiCo

---

Narcis ÅŸi-a făcut Blog în 20 februarie.

---

Facebook



Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Virgil Mihaiu (n. 1951, la Cluj)
Virgil Mihaiu (n. 1951, la Cluj)...
Publicat in: 27.02.2020, Ora: 21:19PM
S.P.A.W.N. (Tg. MureÈ™)
S.P.A.W.N. (Tg. MureÈ™)...
Publicat in: 18.01.2017, Ora: 08:56AM
Aurel Cotarcă (n. 17.APR.1969 la Timișoara)
Aurel Cotarcă (n. 17.APR.1969 la Ti...
Publicat in: 03.12.2016, Ora: 08:41AM
Bogdan Șerban (n. 27.MAR.1974)
Bogdan Șerban (n. 27.MAR.1974)...
Publicat in: 20.11.2016, Ora: 09:54AM
Leonardo Stănoi (n. 12.IUL.1975)
Leonardo Stănoi (n. 12.IUL.1975)...
Publicat in: 08.11.2016, Ora: 11:56AM
PREMIERĂ. Opera Română Cluj. MADAMA BUTTERFLY de Giacomo Puccini
PREMIERĂ. Opera Română Cluj....
Publicat in: 25.09.2018, Ora: 09:42AM
2018.FEB.22. Opera Maghiară din Cluj. Boema de Giacomo Puccini
2018.FEB.22. Opera Maghiară din Clu...
Publicat in: 19.02.2018, Ora: 11:47AM
2107.MAR.14. Opera Maghiara Cluj. Giacomo Puccini: TOSCA
2107.MAR.14. Opera Maghiara Cluj. Giac...
Publicat in: 12.03.2017, Ora: 13:54PM
Andrei Cerbu
Andrei Cerbu...
Publicat in: 15.08.2016, Ora: 16:35PM
2016.APR.3. Opera Nationala Romana Cluj. TURANDOT, de Giacomo Puccini
2016.APR.3. Opera Nationala Romana Clu...
Publicat in: 31.03.2016, Ora: 08:59AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2024 • Revista De Muzica Online