• czb.ro
Zoom. Interviuri. Interviu RO

Aeroport. Alex Tocilescu

Publicat in: 02.02.2011, 11:15AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 6
Vizualizari: 3184
Etichete: Igor Puhta, The Clock
Aeroport. Alex Tocilescu La începutul săptămânii, am început seria de interviuri dedicate formaÅ£iei Aeroport, cu primul single de succes al anului 2011, Simona Ionescu.
---
---

Alex Tocilescu. Aeroport

---

CZB: Te-ai stabilit în Germania la 12 ani. CâÅ£i ani Å£i-a luat să cunoÅŸti bine limba germană?

Alex Tocilescu: Am ajuns în Germania în 1989, la Frankfurt, unde am stat vreo 20 de ani. Limba am învățat-o repede, mai mult de la telelvizor decât din È™coală. Dar am în continuare un mic accent.

---

CZB: Ai înfiinÅ£at The Clock - a fost o trupă de liceu?

Alex Tocilescu: Cam aÈ™a ceva. Făceam muzică cu un foarte bun prieten, Igor Puhta, am adunat încă trei băieÈ›i È™i am început să repetăm la sală. Sunam aÈ™a-È™i-aÈ™a, eu lucrând la clape È™i voce, două instrumente pe care n-aÈ™ spune că le stăpâneam la vremea aia.

---

Byte. The Clock

  • Perioada de activitate: 1997 - 1998
  • Localitatea: Frankfurt am Main, Germania
  • Gen muzical: rock alternativ

Alex Tocilescu: Cântam piesele noastre, care erau undeva între Rolling Stones È™i Nirvana. Un fel de Grunge; azi s-ar numi Indie, probabil.

Am apărut È™i pe scenă odată. Era o petrecere privată, noi băusem, dar publicul băuse È™i mai mult, È™i deci ne-au primit destul de bine, având în vedere faptul că pe prima piesă m-am speriat cumva de oameni È™i am încurcat acordurile total... pe întreaga piesă.

Igor Puhta a decedat în 1998, la doar 21 de ani, È™i proiectul a încetat.

---

---

CZB: În ce măsură te-ai simÅ£it discriminat la ÅŸcoală în Germania? Cum ai reuÅŸit să te integrezi?

Alex Tocilescu: În aceeaÈ™i măsură ca toÈ›i străinii din clasă, la început. Adică mult. Poate mai puÈ›in din cauza copiilor cât din cea a unora dintre profesori. Prin clasa a È™aptea, o profesoară de istorie s-a mirat că eram nemulÈ›umit de o notă; “eÈ™ti străin, un È™ase e destul de bun pentru tine”, a zis. Nu pot spune că m-am simÈ›it minunat. M-am integrat prin clasa a noua, când mi-am dat seama că sunt mai deÈ™tept decât ceilalÈ›i, că È™tiu mai multe, È™i cumva m-am relaxat.

---

CZB: Cum ai privit Puciul din România la televizor în decembrie 1989 – ce emoÅ£ii ai simÅ£it ÅŸi Å£i-ai propus atunci ca într-o buna zi te vei întoarce in Å£ară?

Alex Tocilescu: Puciul m-a enervat îngrozitor. Ajunsesem în Germania cam cu două luni înainte, È™i eram înebunit de desenele animate care se dădeau acolo pe mai toate posturile. Și brusc apartamentul nostru a fost cotropit de niÈ™te oameni mari, care au acaparat televizorul È™i se uitau numai la È™tiri. Groaznic. Doar că aveam numai 12 ani, ce era să fac?

---

CZB: În ce an te-ai întors în România? Puteai să faci carieră în Germania...

Alex Tocilescu: M-am întors în 2010, dar nu din Germania, ci din America. Am terminat la Frankfurt facultatea de americanistică, iar soÈ›ia mea, care a terminat biologia, a primit o ofertă foarte bună de la o universitate din New York. Am plecat cu ea acolo, fără să È™tiu ce vreau să fac, sau de fapt fără să vreau să fac nimic, mi-a plăcut la nebunie oraÈ™ul, am realizat că tot ce fac – muzică, literatură, dramaturgie – fac în limba română, limbă care la New York nu interesează pe nimeni, È™i am venit în România.

---

CZB: În ce sens consideri că Germania Å£i-a schimbat optica asupra lucrurilor ÅŸi Å£i-a deschis orizonturile?

Alex Tocilescu: Analizându-mă, am ajuns la concluzia că am o mentalitate germană È™i o cultură românească. Ce am învățat în Germania? Mai tot ce È™tiu, dar pe un fond cultural deja existent, căpătat în cei 11 ani petrecuÈ›i în România. În Germania am învățat că dacă vreau, pot! ...că eu sunt responsabil pentru mine însumi, È™i că în general oamenii sunt OK È™i corecÈ›i.

---

CZB: De ce consideri că la Români este mai uÅŸor să primeÅŸti o diplomă universitară decât un carnet de conducere?

Alex Tocilescu: Nu la români; ziceam asta în general. Pentru că am luat examenul de diplomă din prima, fără să fi învățat prea mult, iar cel de conducere l-am căzut de două ori în America, deÈ™i credeam că conduc bine.

---

CZB: De ce consideri că majoritatea trupelor din undergroundul românesc de muzică Live compune ÅŸi interpretează piese predominant în limba engleză?

Alex Tocilescu: Nu știu.

  • Poate pentru că componenÈ›ii lor au crescut cu muzică britanică sau americană,
  • poate pentru că le place limba mai mult sau le vine mai uÈ™or să scrie texte în engleză (deÈ™i m-ar mira),
  • poate pentru că cred că aÈ™a vor putea avea succes È™i afară,
  • sau poate pentru că nu È™tiu cum să scrie versuri în română la cântece care nu sună – ca sound - româneÈ™te.

---

CZB: Ce înseamnă pentru tine Aeroport ÅŸi cât de departe vrei să decolezi cu acest proiect muzical?

Alex Tocilescu: Cred că pe scena muzicală din România este loc È™i pentru unii ca noi, sau poate chiar că lipseam de-aici. Èšinta noastră este clară È™i a fost definită din momentul în care am pus bazele formaÈ›iei: vrem să scoatem cel mai bun album de muzică rock apărut vreodată în România. Mi se pare posibil. Iar Aeroport este pentru mine un mijloc de a spune niÈ™te lucruri care poate că nu s-au mai spus, de a mă simÈ›i bine pe o scenă È™i, sper, de a îi face È™i pe alÈ›ii să se simtă bine.

---

CZB: Ce părere are tatăl tău despre Aeroport?

Alex Tocilescu: Este de acord, din câte È™tiu.

---

Autor: RiCo

FOTOS: 1. Facebook artist
2 - 4. CZB
. Aeroport. Booha Bar. 5.02.2011 016. Proba de sunet

---

www.tocilescu.wordpress.com

---

Vom continua vineri 4.FEB.2011 cu Interviul cu Luca Dinulescu

---


Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

COMENTARII:

13.02.2011, 18:39PM, scris de Gvsty
Draghe Aeroport... mie nu-mi place muzica voastra. Nu-mi place asa-zis-ul indie pe care voi il promovati. Am inteles ca melodia e un bascau indie si nu-mi place. Dar am incredere ca o sa va treaca aceasta perioada, o sa uitati de Simona Ionescu (ascultati-ma pe mine...umbla numa dupa bani, va zic io), o sa compuneti ceva cu mai mult cap si o sa scoateti cel mai tare album de indie aparut vreodata pe meleagurile noastre... Nu?

13.02.2011, 11:18AM, scris de Aeroport
Ionuț, fiecare cu părerea lui. A noastră (și a unor cunoscuți care se pricep cât de cât la muzică) este că cântăm un fel de indie, care este, din câte îmi amintesc, rock. Dacă ție ți se pare că facem electro sau jazz - minunat. Cât despre ambiții, nu văd ce strică să le ai. Că altfel ne ambiționăm să nimerim notele corecte din când în când și ne bucurăm când ne iese.

03.02.2011, 19:37PM, scris de ionut
"Ținta noastră este clară și a fost definită din momentul în care am pus bazele formației: vrem să scoatem cel mai bun album de muzică rock apărut vreodată în România". pentru asta ar trebui sa cantati rock, mai intai. which you don't. si, oricum, cu asemenea ambitii prostesti in frunte, n-o sa ajungeti nicaieri. muzica nu e concurs.

03.02.2011, 17:07PM, scris de Simona Ionescu
da... dupa cum suna piesa asa si se duce :)) daca asa suna muzica facuta de noua generatie de "intelectuali" din romania atunci... no comment!!! apropo misto "ziar online"! pe bune! have fun!

03.02.2011, 11:42AM, scris de RiCo dela CZB
Da. Aeroport. O trupa noua care a acumulat aproape 10.000 de accesari pentru piesa "Simona Ionescu" saptamana trecuta pe 6 saituri diverse de promovare a muzicii pe net ... Deci, trupa momentului. Alex Tocilescu si Luca Dinescu? Da. intelectuali din noua generatie de romani care vrea sa schimbe ceva... daca nu, macar sa mai puna o caramida in mlastina.

02.02.2011, 22:14PM, scris de Simona Ionescu
??? Aeroport...??? huh? ce?... Simona Ionescu???!!! ce p**a mea??? hai noah!!! (si plz nu sterge commentú!)

Articole relative:

Les Nuages. Bianca Comșa despre colaborarea cu Luna Amară
Les Nuages. Bianca Comșa despre co...
Publicat in: 10.01.2018, Ora: 11:38AM
Henry Ernst (DE) Asphalt Tango Records
Henry Ernst (DE) Asphalt Tango Records...
Publicat in: 21.08.2017, Ora: 06:16AM
Katatonia (metal progresiv, Suedia)
Katatonia (metal progresiv, Suedia)...
Publicat in: 16.01.2017, Ora: 06:08AM
Renate Roca (PR manager, Electric Castle Festival 2017)
Renate Roca (PR manager, Electric Cast...
Publicat in: 09.01.2017, Ora: 06:10AM
Edmond Lenarth (Booking Manager, Electric Castle Festival)
Edmond Lenarth (Booking Manager, Elect...
Publicat in: 02.01.2017, Ora: 06:25AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2024 • Revista De Muzica Online