• czb.ro
Zoom. Word Up

Indie

Publicat in: 29.11.2010, 10:56AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 2799
Etichete: Alternative Rock, Indie, New Wave, Post-punk
Indie De doi ani de zile citesc cu stupoare şi ascult la radio modul greşit în care se foloseşte şi rosteşte cuvântul Indie, pentru a descrie un gen muzical, care seamănă cu muzica New Wave britanică de la începutul anilor 80, fie că este vorba de post-punk (în adevăratul sens al cuvântului ... postpunk) sau electro.

Artiştii tineri de pe Dâmboviţa care mai cară un sintetizator sau o chitară la repetiţii au adoptat cuvântul unei mişcări generale per ansamblu în lume pentru a defini un stil muzical de nişă care se încadrează în genul Rockului Alternativ al generaţiei actuale.

Probabil în mintea lor, Alternative Rock este genul de care auzeau ei la televizor când erau mici că se vorbea despre REM şi U2 în anii 90 ... şi ca să pară mai interesanţi au considerat că este cazul să îşi dea alt nume pentru ceea ce fac ei ...

Într-un interviu luat recent cu Dan Amariei de la OCS, aflăm de contracurentul tinerilor artişti, împotriva manelei şi a muzicii de taraf interpretate pe ritmuri otomane şi promovată abuziv în capitală. Prima reacţie, pentru a se diferenţia de acest soi de artist român, a fost să compună versuri în limba engleză. A doua reacţie pentru a se detaşa de spaţiul geografic a fost să adopte ritmurile actuale ale generaţiei alternative din Anglia, punctul cel mai îndepărtat de noi pe harta europei muzicale.

Totul este foarte logic şi poate fi de înţeles până în acest punct.

---

Nu putem găsi o logică însă pentru efaptul că s-a ales cuvântul Indie pentru a categorisi ritmurile Post-Punk-ului dâmboviţean compus la sfârşitul anilor 2000.

---

New Wave Pop ar fi termeneul corect de folosit pentru a descrie acest gen muzical ...promovat Live (alt cuvânt folosit foarte uzual şi interpretat greşit de alţii din industria noastră, unde este important de a deosebi genul Live de genul Playback... dara asta este tema altui articol) ...şi interpretat cu instrumente analog. În prefaţa ediţiei a doua a cărţii The Guiness Who's Who of Indie and New Wave, din 1995 şi coordonată de Colin Larkin, autorul explică de fapt că formaţiile din acest gen muzical (...ahem, este vorba de Anglia anului 1995, nu Bucureştiul anului 2008-2011) le-ar categorisi mai exact ca fiind “The Guiness Who's Who of Music After the Sex Pistols, played by creative, on the edge musicians with lots of nice guitars, that sound a bit like The Byrds, Velvet Underground and the MC5”.

---

Ce înseamnă de fapt Indie?

Este vorba de o atitudine a sunetului. Nu este vorba că trebuie să fie distribuită gratis cu revista Sunete şi vândută exclusiv la concertele formaţiei, scoasă într-o ediţie limitată la 500 sau 2.000 de CD-uri. Nu înseamnă că trebuie să se fi scris de formaţie doar la nivel de Maximum Rock sau să apară în Remix, noaptea la Doru Ionescu. Mai mult, nu înseamnă că dacă trupa ajunge să fie recunoscută pe plan naţional, îşi pierde dreptul de a fi considerată Indie.

---

La un nivel britanic, este corect a se considera că trupele semnate la casele de discuri independente precum: Sub Pop (Nirvana), 4AD (Dead Can Dance, Bauhaus), Beggars Banquet (The White Stripes), One Little Indian (Bjork), etc. să fie luate ca exemple pentru scena muzicii Indie.

---

La jumătatea anilor 90, era suficient să te uiţi peste afişele festivalurilor Glastonbury din Anglia sau Lollapalooza în SUA să pricepi clar ce înseamnă mişcarea trupelor Indie ... o mişcare la fel de Indie precum la marile festivaluri din SUA de la finalul anilor 1960.

---

Indie este o expresie uzuală a industriei, folosită uzual mult înainte de 2007, putând descrie starea de spirit a unor hipioţi precum Bob Dylan, rebeli precum Captain Beefheart sau Velvet Underground sau necunoscuţi precum trupele Garage din SUA anilor 60. În anii 90, trupe precum Oasis au fost o sursă de inspiraţie pentru multe tinere talente, care au ajuns să fie semnate de către case de discuri independente sau majore din Anglia numai pentru faptul că semănau bine cu Oasis. Toate acestea, indiferent de reprezentare sau mod de distribuţie sunt considerate formaţii independente, Indie.

---

Byte. Drepturile de autor. Totul decurge normal în afacerea muzicii – aşa se propaga şi promova muzica şi în evul mediu, prin trubaduri sau în cluburile de jazz din diverse oraşe din America de nord de la începutul secolului trecut. Fiecare împrumuta melodii de la ceilalţi colegi şi fiind atâtea versiuni în atâtea localităţi, nu se mai ţinea cont de autorul iniţial, o lege mai specifică pentru drepturile de autor în domeniul înregistrărilor muzicale apare în SUA în 1922.

Legea dreptului de autor apare prima dată în istorie în Anglia anului 1710 (Statutul Annei), la nivel de publicaţii şi manuale tipărite. În SUA, prima lege privind drepturile de autor se referă tot la domeniul cărţii şi este din 1790.

---

Important este însă ca acele formaţii noi, din cel de al doilea sau al treilea val de trupe al genului la modă să aducă ceva în plus notelor sau versurilor genului promovat. În situaţia în care trupele X, Y şi Z seamănă cu trupa W, în afară de faptul că poţi susţine un concert săptămânal într-un anumit club în care se promovează genul respectiv de muzică, timp de o lună - fără să se repete acelaşi nume pe afiş, nu se poate vorbi despre o evoluţie şi nu poţi stârni interesul unui public mai larg decât acela strict avizat pentru acest gen de muzică. Este foarte important ca ŞI trupele X, Y şi Z să aducă ceva nou şi original în muzica lor faţă de W. La noi, în timp, trupele X, Y, Z se destramă, W se diluează şi nu mai reuşeşte niciodată să depăşească nota culturală şi cota de succes al albumului de debut (în cazul în care acesta există). Dacă W nu se plictiseşte (prin faptul că toţi îşi găsesc slujbe şi întemeiază familii cu copii, cântând strict în weekenduri), acesta este singurul care rămâne activ pe scenă (şi în principiu nu pentru că ar merita, din punct de vedere al spectacolului sau conţinutului intelectual) ci pentru că a fost primul, şi a avut răbdarea sau norocul să nu se destrame după primii ani de activitate.

---

Pe piaţa Anglo-saxonă în siajul creat de Beatles au apărut Small Faces, The Who, The Hollies şi The Zombies în Marea Britanie ... The Byrds, The Lovin' Spoonfull şi Buffalo Sppringfield în SUA ... şi nimeni nu i-a criticat, pentru că fiecare a oferit ceva nou ritmurilor de la care s-a inspirat ... şi astfel a evoluat scena muzicală şi pofta pentru calitate a consumatorilor din colţul respectiv al lumii.

---

În asta constă şi şansa celor de la Grimus în 2011, semnată în Anglia la nou înfiinţata Eden Music pentru că rezonează foarte bine cu ceea ce se face acolo, şi totodată are elemente şi potenţialul pentru care un producător se poate risca să investească pe termen lung în speranţa că maturizarea artiştilor va crea o nouă pată de culoare pe curcubeul muzical din următorul deceniu.

---

Toate formaţiile din noul val de trupe autohtone care cântă Live în cluburi sunt trupe Indie.

Nu toţi promovează acelaşi rock alternativ cu elemente funk sau electro - sau new wave post-punk şi nu ştiu cine a fost cel de la Bucureşti care a început să folosească termenelul la modul abuziv pentru a descrie un gen muzical care se încadrează de fapt în Rockul Alternativ al anilor 2000 sau 2010 la noi?

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Jam Session
Jam Session...
Publicat in: 21.05.2013, Ora: 06:52AM
Cultura Rasta. Rastafarian
Cultura Rasta. Rastafarian...
Publicat in: 07.05.2011, Ora: 05:41AM
Dreadlocks (Rasta)
Dreadlocks (Rasta)...
Publicat in: 05.05.2011, Ora: 05:19AM
Pilula (The Pill)
Pilula (The Pill)...
Publicat in: 10.12.2010, Ora: 08:43AM
Toulouse Lautrec. Extraordinar
Toulouse Lautrec. Extraordinar...
Publicat in: 02.12.2013, Ora: 06:14AM
Iggy Pop. The Idiot
Iggy Pop. The Idiot...
Publicat in: 20.08.2012, Ora: 06:54AM
StereofeelingS
StereofeelingS...
Publicat in: 19.04.2012, Ora: 06:08AM
Selebrities. Jer Robert Paulin
Selebrities. Jer Robert Paulin...
Publicat in: 23.02.2012, Ora: 06:16AM
PIESĂ NOUĂ. Jazzadezz. Pozele sunt ca și o joacă
PIESĂ NOUĂ. Jazzadezz. Pozele sunt c...
Publicat in: 26.01.2012, Ora: 11:09AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2017 • Revista De Muzica Online