• czb.ro
Zoom. Retrospectiva Anului. 2009

2009. KUMM. Extremely far from telescopes

Publicat in: 23.12.2010, 07:24AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 11
Vizualizari: 1887
Etichete: Artist Ro K, Far From Telescopes, Mimetism, Părerea Mea
2009. KUMM. Extremely far from telescopes Ascultând albumul Far from Telescopes (2009, Fiver House Records), ajung la concluzia că formaţia Kumm suferă de Gripa mioritică, sau Boala mimetismului cronic.

Albumul Far from Telescopes începe cu un crescendo muzical abuzat pe albume străine de-a lungul deceniilor, iar mie îmi sună cu un mix produs de Bob Dylan folosind samplinguri din

  • începutul de la Joyride (Roxette, 1991)
  • începutul de la One Vision (Queen, 1986)
  • outro-ul Waterboys de la finalul albumului Fisherman’s Blues (This Land is Your Land, 1988)

Simţ

Subconştient, cum poţi avea încredere într-o introducere cu care alţii au încheiat albume de studio?

Gust

Dacă aş compara muzica rock alternativă sau indie, originală şi de succes, cu o reţetă culinară, motivul pentru care muzica celor de la Kumm nu a prins la un public mai larg în România sau aiurea, după 12 ani de încercări, este că ei se zgârcesc la materia primă, şi folosesc margarină înloc de unt sau zaharină înloc de zahăr, iar 9 din 10 consumatori care le degustă creaţiile, îşi dau seama de asta din prima.

Părerea mea era formată de akumm zece ani şi ea este reconfirmată şi după ascultarea acestui material, zece ani mai târziu. Mereu am avut impresia că singurul motiv pentru care Kumm nu reuşeşte să spargă barierele comerciale, indiferent că este vorba de România sau Străinezia, este lipsa acelui impuls suplimentar de originalitate.

Optică

Akumm zece ani mă uitam la primele lor clipuri şi era imposibil să fac abstracţie de clipurile inovatorii realizate de Peter Gabriel la mijlocul anilor 1980.

Acustică

Le ascultam muzica şi simţeam izul de Jethro Tull, Talking Heads, Cure, şi mulţi alţii … toţi sunt artişti care fac o muzică de calitate … dar imitaţia niciodată nu va suna la fel de bine ca originalul, în special când îţi dai seama de sursa de inspiraţie.

Miros

Am trimis un demo Kumm la un organizator de festival din Belgia, pe vremea când încercam să promovez muzica clujeană ca şi impresar. Răspunsul laconic care l-am primit a fost că este prea eclectică* pentru a putea fi luată în seamă acolo. NU îl interesează acest proiect.

*eclectic = care alege ceea ce îi place din diferite școli, genuri; care îmbină elemente diverse din diferite școli, genuri

Anii au trecut, şi am simţit izul de Kletzmer şi Radiohead … la un moment dat au avut chiar mai multe piese în limba română … dar mereu ceva a lipsit … sau ritmul nu era suficient de original ca să mă convingă.

Timpul

Kumm nu îşi poate depăşi condiţia.

Majoritatea consumatorilor din România consideră concertul aniversar de 10 ani de activitate la Opera Naţională Română din Bucureşti apogeul artistului … poate pentru că a fost momentul cel mai mediatizat din istoria formaţiei.

Eu consider apogeul formaţiei Kumm momentul colaborării cu Dan Byron la voce (2002-2005), lansarea primului album la o casă italiană de discuri (Angels & Clowns, Cramps Records, 2005) şi cele două turnee în Italia asociate de lansarea albumului respectiv (2005).

Kumm a fost Formaţia anului 2005.

Spaţiul

Kumm este una din formaţiile tipice pentru România, prin faptul că le lipseşte intuiţia şi simţul de risc calculat. Sunt băieţi cuminţi, în banca lor, niciodată nu au ieşit în evidenţă prin atitudine, mesaj, cenzură sau imagine. Au potenţialul şi talentul necesar să îşi depăşească condiţia … şi totuşi acest hop este deja prea mult amânat.

Lipsa de răbdare şi managementul de criză atât de contagios în mediul artiştilor din underground, i-a infectat şi pe foştii clujeni cu Gripa mioritică. Kumm niciodată nu a fost un deschizător de drumuri; s-a luat mereu după alţii.

Trecere la Indie. În 2009, Kumm devine cea mai în vârstă formaţie autohtonă care abordează acest gen şi nu consider că era cazul să se îndepărteze de genul Art Rock cu care a debutat. Acel stil era mult mai potrivit pentru Kumm, dar trebuia rodat, perfecţionat şi dantelat. Nu ar fi avut concurenţă. În domeniul Indie, cred că doar în Bucureşti se învârt deja peste o duzină de trupe de gen, iar unele (mult mai tinere) sunt chiar mult mai în vogă.

Mesajul social şi politic. Acum cinci ani, formaţia prietenă cu Kumm, Luna amară, a reuşit să iasă din anonimat prin piese cu mesaj politic. După cinci ani, pe albumul Far from Telescopes, Kumm abordează teme de acest gen pentru prima dată în cariera ei, iar mesajul este prea subtil şi indirect ca să fie luat în seamă. Momentul ales poate fi corelat şi cu versurile altor trupe de gen de afară, supărate pe birocraţia comunităţii europene sau criza economică internaţională.

Imaginea. Când am lucrat cu Kumm (pentru o perioadă foarte scurtă, teoretic, am comunicat şase luni, practic, am colaborat patru luni), am dat ca exemplu soluţia vestimentară simplă găsită de Grimus pentru a se prezenta pe scenă (combinaţia alb cu negru). La această propunere de estetică, membri formaţiei Kumm au râs de mine şi au refuzat orice idee de acest gen.


2009. Ştiu, ţi se pare absurd. Doi ani mai târziu, în momentul în care a schimbat basistul, şi a făcut şedinţa foto în noua componenţă, aceasta este poza de grup folosită de Kumm pe MySpace şi reprezentativă pentru etapa respectivă a formaţiei, înainte de plecarea lui Domi.


După ce formaţia Kumm a decis că nu mai doreşte să lucreze cu mine, a apărut o declaraţie în presa clujeană (Monitorul de Cluj, iunie 2007), despre care eu nu am aflat decât luna trecută (decembrie 2009), căutând informaţii pe net ca să fac un interviu cu Eugen Nuţescu şi să reiau relaţia cu Kumm după doi ani de zile de răceală din partea mea.

Mimetism selectiv. Declaraţia lui Andras Kovacs (keyboards) este cât se poate de absurdă, artistul explicând faptul că el nu mai putea lucra cu mine (eu sunt Richard Constantinidis, iniţiatorul revistei  ClickZoomBytes), pentru că vroiam să le schimb ritmul de lucru, scopul pe termen lung fiind de a atinge nivelul de cotă şi succes a formaţiei Holograf.

Articol. Weblink. Clujeanul. iunie 2007.

Concluzia mea despre Kumm?

Bad Management, Bad Marketing. Bad Timing.


---
Autor: RiCo
Articolul a fost postat prima dată pe CZB în Wordpress în 31 ianuarie 2009
---
din COMMENTURILE postate la primul articol, publicăm următoarele citate aici
"perfect de acord cu ceea ce spui. articolul este concis, critic si personal (ceea ce nu mi se pare un lucru rau – trebuie sa invatam sa avem opinii nu sa mergem permanent cu turma)." (skummpuleskumm)
---
"Problema e tocmai ca noul album suna asa pentru ca e fortat. Au deviat in directia care, cel putin teoretic, “prinde” in momentul de fata, cu toate ca nu li se potriveste. Different Parties a fost cel mai unitar album al trupei, si chiar daca i-a lipsit un pic “sclipirea” l-am apreciat si in momentul respectiv ma asteptam ca dupa “rodarea” noii formule lucrurile vor merge si mai bine. Asta pana am auzit Morsa si prima reactie a fost “Vank in pana mea?!” (Florin)
---
---
Ce a urmat? cunoaştem. Schimbări constante în secţia ritmică a trupei. Şi un con de umbră. Mai multe conuri de umbră. Puţine concerte în ţară. Două apariţii la Cluj datorită unor cluburi noi apărute, care susţin muzica rock alternativă.


Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

COMENTARII:

25.03.2011, 18:11PM, scris de Moris
Un text profi despre semi-esecul unei trupe care promitea mult. Recenzia primului album pe Progarchives, textul Wikipedia, 1000 de chipuri... si cam atat.

28.12.2010, 02:21AM, scris de Andrei
Din concentratia de articole contra Kumm din ultimele zile, cam asta am inteles, ai ceva cu oamenii din Kumm. Sincer, nu ma intereseaza daca tu sau Kumm are dreptate.

27.12.2010, 23:26PM, scris de RiCo dela CZB
Andrei, imi pare sincer rau ca asta ai inteles tu din toata povestea asta. urmeaza sa mut aici *(din Blogul Wordpress pe Noul Sait CZB) si articolele pozitive despre Kumm, nu am scris numai negativ despre trupa asta. Dezavantajul formatiei cu mine este ca am cunoscut-o personal, indeaproape si am inteles mai bine ca altii care scriu despre ei doar din prisma unui simplu fan, modul in care le bate ceasul... tot ce apare in acest articol este scris obiectiv, din observatii de-a lungul anilor... nu este doar o impresie de moment scrisa la plezneala ca sa castig clickuri pe articol.

27.12.2010, 19:57PM, scris de Andrei
Imi pare rau ca parerea ta personala despre oamenii din Kumm influenteaza foarte mult parearea ta despre muzica lor.

25.12.2010, 13:38PM, scris de RiCo dela CZB
Bianca, eu am gasit articolul din prima, bătând titlul articolului în Google Search. --- http://clickzoombytes.wordpress.com/2010/01/31/byte-parerea-mea-kumm-extremely-far-from-telescopes/

25.12.2010, 11:11AM, scris de Bianca
Vai de gramatica unora! (Mai scriu o data, deoarece am observat ca celalalt comentariu legat de aceasta problema a dumneavoastra, domnule RiCo u a fost publicat). :)

25.12.2010, 10:38AM, scris de Bianca
31 ianuarie 2009. Aceasta data. Dand un search pe Wordpress, nu se gaseste niciun articol din 31 ianuarie 2009.

25.12.2010, 04:25AM, scris de RiCo dela CZB
La care dată vă referiţi? am început trecerea articolelor de pe vechiul websait pe noul websait. acest articol a fost scris acum un an. Este printre primele despre Kumm trasferat aici.

25.12.2010, 00:13AM, scris de Bianca
Incerci sa scapi de atacurile legate de cometarii postand data gresita in articol?

24.12.2010, 12:05PM, scris de RiCo dela CZB
restul sunt tot acolo, la vechiul link al articolului, desigur!

24.12.2010, 11:08AM, scris de leilana
mi se pare drăguţ că ai publicat numai comentariile celor care erau de acord cu tine. :))

Articole relative:

Premiile CZB 2009
Premiile CZB 2009...
Publicat in: 27.04.2011, Ora: 06:25AM
Krepuskul. Umbre de vise
Krepuskul. Umbre de vise...
Publicat in: 25.07.2011, Ora: 07:00AM
Cluj-Napoca. Al doilea oraş ca activitate concertistică din ţară
Cluj-Napoca. Al doilea oraş ca activi...
Publicat in: 24.04.2011, Ora: 17:14PM
Ursus Fest Cluj. Nu avem presă clujeană pentru muzică
Ursus Fest Cluj. Nu avem presă clujea...
Publicat in: 01.01.2011, Ora: 10:57AM
Béla Kamocsa „Kamo”. 24.DEC.1944 – 14.IAN.2010
Béla Kamocsa „Kamo”. 24.DEC.1944 ...
Publicat in: 01.01.2011, Ora: 06:06AM
2010.11.13. CJ. CONCERTUL DE LANSARE WEBSAIT www.CZB.ro. Un eşec financiar
2010.11.13. CJ. CONCERTUL DE LANSARE W...
Publicat in: 16.11.2010, Ora: 08:43AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2020 • Revista De Muzica Online