• czb.ro
Byte. Decese

John Lennon (9.10.1940 - 8.12.1980)

Publicat in: 08.12.2010, 05:28AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1926
Etichete: Annie Leibovitz, Beatles, Imagine, John Lennon, Rolling Stone, Yoko Ono
John Lennon (9.10.1940 - 8.12.1980)

John Lennon (9.10.1940 - 8.12.1980)

Părinţii mei nu ascultau Beatles. Interesul lor pentru muzica nouă s-a oprit undeva devreme în cariera lui Elvis Presley (undeva înainte ca acesta să înceapă să abuzeze de droguri). Astfel, eu am descoperit această formaţie târziu, deşi aveam 11 ani atunci când toată lumea din Statele Unite ţinea doliu pentu John Lennon. Ai mei au considerat probabil că artistul respectiv, şi de fapt întreaga lui generaţie de artişti, făcea parte dintr-o gaşcă imorală de drogaţi iremediabili... Epoca hipiotă era încă vie când învăţam să merg cu bicicleta şi legam roţile de sprijin din spate cu şireturi. Nimeni nu a stat lângă mine să îmi ţină ghidonul; mi-am julit genunchii, dar am învăţat de unul singur să îmi ţin echilibrul pe două cauciucuri. Cam aşa a fost şi cu muzica în casă. Ai mei m-au crescut pe ritmuri de Elvis şi au plâns pentru el în vara lui '77 ... în decembrie '80 însă nu ţin minte ştirea şi nu am amintiri vii despre cântecele Beatles în copilărie; am fost ferit destul de bine de orice influenţe negative asupra psihicului meu în formare şi de aceea există acum (elefantul) ClickZoomBytes.

---

De ce am tot scris de Elvis Presley aici, când ar trebui să scriu despre John Lennon?

Pentru a pune accentul pe diferenţa de generaţii şi cât de importantă este influenţa părinţilor în formarea muzicală de acasă. Eu am avut parte şi de muzica country, Elvis Presley, Marty Robbins, Neil Sedaka, Gică Petrescu şi Maria Tănase ... dar fiind copil, vârful piciorului bătea ritmul în podea când Elvis cânta şi Jailhouse Rock, am prins epoca Disco în plină desfăşurare, iar sâmbăta mai trăgeam cu urechea la Soul Train, ascultam Kool&The Gang şi KC and the Sunshine Band – urma să îmi placă ABBA... dar Beatles nu aveam să ascult decât prin clasa a XII-a când mă mai plictiseam tot să ascult hiturile vremii şi mai schimbam frecvenţa la radio ( m-am născut în Statele Unite, unde am terminat şi liceul) şi prindeam posturi specializate pe muzica anilor '60 ... şi nu era deloc rău ce ascultam aici... şi aşa am ascultat prima dată armoniile vocale din Yellow Submarine, muzicuţa din Love Me Do, primul riff de chitară de la Hard Day's Night, na-na-na-urile repetitive de pe finalul Hey, Jude ... Ajuns la Cluj, în 1990 am cumpărat primul vinil cu Beatles, o Antologie scoasă sub licenţă la Leningrad şi vândută la negru prin fostul bloc sovietic, cu litere chirilice pe copertă.

---

Numele le-am învăţat pe atunci: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr. Ştiam de Brian Epstein şi George Martin. Văzusem filmul Caveman.

---

În 1993, angajat fiind la primul post privat de radio din Cluj, Uniplus, am început să fac o emisiune săptămânală cu muzica anilor 60 în cadrul uneia dintre emisiunile de noapte ce le aveam (mereu am căutat să fiu contracurent, iar schimbul de noapte mi se potrivea la fix; făceam trei nopţi albe pe săptămână ... dar acesta este subiectul altui articol). Era încă vremea libertăţii în radio, când DJ-ul era angajat pentru cunoştinţe sau colecţie şi pasiune pentru muzică ... la noi etapa asta în radio a durat prea puţin şi din păcate a fost urmată de monopolizarea şi controlul centralizat al reţelelor (mi se pare super-stupid ca eu să stau undeva în ţară şi cineva să îmi vorbească cu accent de Bucureşti să să îmi spună că afară e înnorat şi ninge ... când pe geamul meu văd o pseudo-primăvară cu cer senin). În fine, în conjunctura emisiunii Lollipop (cu care am încercat să merg şi la Radio Guerrilla când încă nu emitea în eter şi am fost refuzat), vroiam să spun câte ceva despre artiştii pe care-i prezentam aici – şi asta a devenit şcoala mea despre muzica anglo-americană din anii '50 şi '60. Au fost câteva luni foarte intense pentru mine; emisiunea fiind apreciată. Aici am citit mai multe despre John Lennon, dar tot nu aveam perspectiva de ansamblu asupra problemelor. Conjunctura politico-socială din SUA anilor '60 a ajutat pe anumiţi artişti intelectuali să îşi depăşească condiţia, iar aceştia aveau ceva de transmis generaţiei lor - aveau un punct de vedere şi îl puteau argumenta elocvent.

---

Pe vremea când Beatles a fost activă, Europa era împărţită între NATO şi Pactul Varşoviei; SUA testa armamente noi în VietNam; Rusia încerca să introducă arme nucleare în Cuba. Ambele super-puteri se întreceau pentru ocuparea spaţiului. În această conjunctură politică au crescut poate două generaţii de hipioţi care (la început) au îndrăgit cântecele simpluţe de dragoste ale celor de la The Beatles. Un nume de referinţă pentru această mişcare a fost John Lennon. Pentru cei mai mulţi, el reprezenta strict un sfert din Beatles; acest om, devenit bogat peste noapte, nu se comporta deloc ca un parvenit. Averea l-a ajutat să vadă mai departe, să-şi dorească alte ţeluri - mai nobile. A renunţat cu totul la droguri, s-a căsătorit şi a devenit tată pentru a doua oară (dar pentru prima dată la modul conştient şi responsabil). Prin priza ce o avea la public prin succesul unor melodii compuse de el în anii 60, John Lennon a încercat să susţină o campanie pro-pace, anti-război. Latura sa muzicală post-Beatles capătă profunzime şi nuanţe viu colorate. Punctul lui de sprijin în tot ce a mai realizat până la finalul vieţii a fost Yoko Ono, o artistă bine-intenţionată şi prost-înţeleasă de mulţimea care o privea ca pe mama vitregă care-i interzicea lui Ion să se mai joace cu gaşca lui de prieteni.

---

Astăzi, acum 30 de ani, Mark David Chapman i-a luat viaţa lui John Lennon. Dacă te uiţi la filmul Imagine sau cauţi reportaje despre eveniment pe YouTube, vei rămâne şocat de impactul avut de această persoană pe lumea occidentală.

---

---

Împuşcat în faţa blocului The Dakota (care poate fi vizitat la New York City pe Str. 72), fiind alături de soţia cu care venea de la studioul de înregistrări (Record Plant Studio), artistul nu a supravieţuit rănilor grave provocate de cele patru gloanţe care l-au nimerit de la un metru distanţă. Medicii au confirmat decesul la spitalul St. Luke's-Roosevelt Hospital Center.

---

John Winston Ono Lennon (n. 9 octombrie 1940 la Liverpool) a decedat la 40 de ani în 8 decembrie 1980. Corpul neînsufleţit a fost incinerat la cimitirul Ferncliff din Hartsdale (în statul New York); nu s-a organizat nicio înmormântare.

Fotograful Annie Leibovitz de la revista Rolling Stone fusese în aceeaşi dimineaţă la cuplu acasă pentru o şedinţă foto pentru copertă. Nimeni de la Rolling Stone nu a dorit ca Yoko Ono să apară pe această copertă, dar asta a fost dorinţa artistului. În ziua respectivă (acum 30 de ani), înainte să plece de acasă, John Lennon a mai dat ceea ce avea să fie ultimul interviu, lui DJ Dave Sholin pentru postul de radio KRKO din San Francisco. La ora 5 după-masa, s-a dus împreună cu soţia să mixeze piesa Walking on Thin Ice la studio. S-au întors acasă la 10:30 seara. Lennon vroia să-l mai vadă pe Sean, fiul de 5 ani, înainte de culcare. Lumea obişnuia să stea cu orele în faţa blocului să se întâlească cu artistul şi să-i ceară autograful. Acelaşi lucru se întâmpla şi în această seară. Printre cei veniţi pentru semnături era şi criminalul, despre care puteţi citi mai multe pe alte pagini de internet. Un fan a făcut chiar şi o poză cu John Lennon dând autograful acestui individ. Martorii incidentului tragic sunt portarul Jose Perdomo şi un şofer de taxi. S-au tras cinci gloanţe din spate. Două îl lovesc în partea stângă, două în umărul stâng. Trei dintre gloanţe trec prin corpul victimei. Primul glonţ, care nimereşte Aorta, este cel fatal.

Criminalul se aşează pe marginea trotuarului şi aşteaptă să fie ridicat de poliţie.

Al doilea echpaj de poliţişti care ajunge la locul incidentului îl duce pe John Lennon la spital.

Genul de gloanţe folosite de criminal nu aveau vârf, provocând leziuni mai mari pe măsură ce trec prin ţesuturi. Victima a pierdut 80% din volumul sangvin înainte de a ajunge la spital.

---

Duminică 14 decembrie 1980. 225.000 s-au adunat în Central Park din New York City pentru 10 minute de reculegere în amintirea lui John Lennon. 30.000 s-au adunat în centrul oraşului natal, Liverpool.

---

Inculpatul şi-a mărturisit vina şi a fost condamnat pe viaţă la închisoarea Attica State Prison, cu posibilitatea de recurs după 20 de ani. S-au împlinit 20 de ani în anul 2000. Nu i s-a aprobat până în prezent niciun recurs. Legea îi permite să ceară recurs din doi în doi ani.

---

---

Şedinţa foto făcută de Annie Leibovitz pentru Rolling Stone a apărut în revista din Ianuarie 1981. Poza folosită pe copertă îl arată pe John Lennon în costumul lui Adam, îmbrăţişând-o pe Yoko Ono (vezi FOTO ataşat la final).

---

  • John Lennon a primit Premiul Grammy pentru întreaga carieră, postmortem, în 1991.

---

  • În 2000 s-a deschis Muzeul John Lennon în cadrul arenei Saitama Super Arena din Saitama, Japonia.

---

  • În 2002, Liverpool şi-a denumit aeroportul Liverpool John Lennon Airport.

---

  • Planeta 4147, descoperită în 12 ianuarie 1983 de B. A. Skiff de la Anderson Mesa Station din cadrul observatorului Lowell, a fost denumită Lennon.

---

  • În 9 octombrie 2007, Yoko Ono a inaugurat o nouă construcţie memorială în amintirea lui John Lennon, pe insula Viðey, care aparţine Islandei. Turnul Imagine Peace Tower emite o rază verticală de lumină în cer între 9 octombrie şi 8 decembrie în fiecare an, în amintirea artistului.
---
S-au ridicat mai multe statui pentru a-l comemora pe John Lennon de-a lungul anilor. În GALERIA FOTO mai jos veţi vedea statuia din Liverpool şi banca mai deosebită din Havana (Cuba).
---
Tot în GALERIA FOTO avem coperta albumului Two Virgins. Pe copertă, John şi Yoko se prezintă dezbrăcaţi, stând în picioare. Acesta devine un subiect controversat care duce la confiscarea coletelor de distributie în SUA şi Anglia. Albumul este criticat foarte dur de critici şi nici nu intră în clasamentele britanice.

---

Două filme despre asasinarea artistului au fost lansate la scurt timp între ele, în 2005, la 25 de ani de la decesul lui John Lennon.

  • The Killing of John Lennon, regizat de Andrew Piddington, este lansat în 7 decembrie 2007.
  • Chapter 27, regizat de J. P. Schaefer, este lansat în 28 martie 2008.

Filmul cu buget mai mic, The Killing of John Lennon, a fost mai apreciat de critici.

---

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

2018.MAI.12. Semifinala Cluj-Napoca - Wacken Metal Battle România 2018
2018.MAI.12. Semifinala Cluj-Napoca - ...
Publicat in: 07.05.2018, Ora: 06:02AM
Adrian Enescu (1948 - 2016)
Adrian Enescu (1948 - 2016)...
Publicat in: 20.08.2016, Ora: 11:40AM
Dan Panaitescu (n. 5.NOV.1955 la Tg.Mureș - d. 15.IUL.2016 la Brașov)
Dan Panaitescu (n. 5.NOV.1955 la Tg.Mu...
Publicat in: 19.07.2016, Ora: 15:32PM
Nik Baydin (chitarist la The R.O.C.K)
Nik Baydin (chitarist la The R.O.C.K)...
Publicat in: 11.07.2016, Ora: 14:54PM
Prince (1958 - 2016)
Prince (1958 - 2016)...
Publicat in: 22.04.2016, Ora: 05:40AM
NEW RELEASE. BILL O CONNELL & The Latin Jazz All-Stars. Imagine
NEW RELEASE. BILL O CONNELL & The Lati...
Publicat in: 02.11.2014, Ora: 06:01AM
Bavaria Radler (2014)
Bavaria Radler (2014)...
Publicat in: 12.05.2014, Ora: 06:48AM
Coma. Dan Costea
Coma. Dan Costea...
Publicat in: 13.03.2013, Ora: 06:38AM
DE VÂNZARE. Beatles. Fotografii COLOR din 1964
DE VÂNZARE. Beatles. Fotografii COLOR...
Publicat in: 11.01.2013, Ora: 06:48AM
John Lennon. I Met the Walrus
John Lennon. I Met the Walrus...
Publicat in: 07.12.2012, Ora: 06:35AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2018 • Revista De Muzica Online