• czb.ro
Zoom. Interviuri. Interviu RO

Vunk. Cornel Ilie

Publicat in: 19.10.2010, 11:08AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 2376
Etichete: 6 Piese De 5 Stele, Ca Pe Vremuri, Generatia Pro, Hey Bulldog, Nicu Sirghea, Voyeur
Vunk. Cornel Ilie

In 2009 am hotarat ca trebuie sa reaparem pe piata muzicala si am ales piesa La orice ora, ca primul single de pe noul album. Cine a vazut clipul, a vazut si povestea schimbarii din Vank in Vunk.

Recent a început turneul naÅ£ional “Ca pe vremuri”… cu această ocazie am pus câteva întrebări liderului proiectului, Cornel Ilie.

Joi 21 octombrie turneul ajunge la Diesel Club. Cluj-Napoca

CZB: Acum 16 ani saptamana asta. 13 octombrie 1994, ati debutat pe scena. Cum a fost acea senzatie, sa urci pe scena la primul concert alaturi de ZOB la Teatrul Ion Creanga?

Cornel Ilie (Vunk): Era primul concert pe o scena mai mare si pentru noi si pentru Zob. Mai cantasem impreuna la Galele Metal Fan, unde noi am luat Premiul de debut.

A fost un concert organizat de noi, ajutati de un prieten care a platit chiria salii. Cu o seara inainte am lipit afise in Piata Romana si la Universitate si, cel mai important, este ca intrarea a fost cu bilet. Nu credeam ca o sa fie un asa mare succes. A fost arhiplin, ba chiar ramasesera afara foarte multe persoane. Pe vremea aceea era o rivalitate intre rockeri si punkeri, iar Piata Romana (vecina cu Piata Amzei, unde este Teatrul Ion Creanga) era campul de lupta. Tin minte ca am cantat noi primii, in sala era un delir de noi nu prea auzeam ce cantam, iar Zob nu au apucat sa cante mai mult de 3-4 piese, pentru ca cei din public au dat foc la scaune si concertul s-a intrerupt, iar toata lumea a fost evacuata. A fost ultimul concert de rock in Teatrul Ion Creanga. Pe afis, titlul spectacolului era Fuck the world show, iar apropo de coincidenta cu data apropiata celei in care plecam in turneu acum, articolul din ziarul Tineretul Liber, semnat de Gabi Gombos, avea titlul Un concert CA PE VREMURI….

CZB: Ati inregistrat piese demo la studioul Migas Real Compact in 1995. Era singurul studio, pe langa Electrecord la vremea respectiva? Care a fost atmosfera pentru voi ca artisti? Ati avut probleme de atitudine fata de voi pentru ca erati tineri sau ati simtit ca ati fost ajutati sa iasa cat mai bine inregistrarile?

Cornel Ilie (Vunk): Noi mai inregistrasem in studiourile Radio Difuziunii Romane, asa ca aveam, oarecum, experienta lucrului intr-un studio profesionist. In Migas am inregistrat chiar cu Adi Ordean, iar toata lumea de-acolo ne-a facut sa ne simtim foarte bine primiti si am fost incurajati de ei. Intre trupe exista si atunci si acum un respect care nu exista in celelalte genuri din muzica romaneasca.

CZB: Din martie 1996 ati lucrat in propriul studio. Cum era dotat studioul la vremea respectiva?

Cornel Ilie (Vunk): Incercarile noastre de home-studio erau din 1991. Am inregistrat pe magnetofon, casetofon si, pe urma, in 1997 am ajuns sa inregistram si pe computer. Dotarile erau minime: instrumentele de cantat, un computer, 2 microfoane, 2 perechi de casti, un procesor de voci si 2 de chitara.

Computerul il foloseam doar ca suport de inregistrare, nu existau atunci softurile de azi. Am stat mult timp sa experimentam cu fuziuni de stiluri, si pana in 1999, dar si dupa.

CZB: Ati facut parte din Generatia PRO in 1997. Independent a fost Primul Clip difuzat la Atomic TV in 3.02.1999. Ati avut toate premizele sa fiti una dintre cele mai tari trupe din tara. Ce s-a intamplat?

Cornel Ilie (Vunk): Sa nu ignoram faptul ca genul pe care l-am propus noi era complet nou pentru publicul din Romania, care in 1997 si chiar si in 1999, nu stia nimic altceva in afara de Iris, Holograf, Compact, Timpuri Noi, Ro-mania si BUG Mafia. Cu toate premizele despre care spui, e greu sa construiesti o nisa de public intr-un timp mai scurt decat am facut-o noi. Si, totusi, ne-am lansat destul de puternic. Poate am fi putut sa fim mult mai sus astazi daca ar fi existat in jurul nostru oameni care sa ne ajute din punct de vedere managerial si marketing. Insa, noi am facut totul pe “barba” noastra, cu investitiile noastre si am facut toate greselile posibile, pentru a invata din ele. Si pasii cu dreptul si cei cu stangul sunt ai nostri, dar asa se inainteaza cel mai sigur.

Dintr-un punct de vedere, suntem cea mai tare trupa din Romania: am creat o nisa proprie in care am crezut si credem in continuare, fara sa ne compromitem stilul si mesajul in vreun fel, oricate genuri au fost la moda intre timp. Si de-aici apare si respectul din partea celor din bransa, dar si al fanilor nostri, fata de noi.

CZB: Radio Fun a fost un post radio 100% romanesc. Considerati ca a fost un concept bun sau rau in 2000? Ar ajuta sa mai existe un astfel de post in 2010 sau considerati ca mai trebuie diversificate genurile in muzica romaneasca?

Cornel Ilie (Vunk): A fost un concept foarte bun si este, in continuare. Acum exista National FM, care mai mult decat atat,este un post 100% romanesc, este un post care difuzeaza numai muzica in limba romana. Sunt fanul lor, pentru conceptul asta.

CZB: Ce parere aveti de MoOOD, care mie mi se pare ca va copiaza ca stil, prin vocea solistului care imita cumva vocalizele inalte puternice ce le aveati voi pe piata acum 10 ani fata de toate celelalte trupe, aceasta fiind amprenta voastra prin care v-ati impus.

Cornel Ilie (Vunk): Nu i-am vazut in concert, ci doar pe net. Nu mi se pare ca seamana cu noi, poate doar cand eram la inceputuri, prin 1994-1995. Ei merg mult mai mult pe atitudine si pe agresivitatea pur britanica, noi pe melodicitatea si orchestratia din aceeasi zona. Desi nu-mi place deloc ideea ca si ei, ca si alte trupe din undergorund, canta in engleza; accentul solistului este singurul care mi se pare cel mai apropiat de al unui nativ englez.

CZB: Va ganditi cu nostalgie la anii in care erati sunati pe fix pentru invitatii la emisiuni radio sau pentru concerte?

Cornel Ilie (Vunk): Nostalgia nu se refera neaparat la telefonul fix, ci la starea, emotia, entuziasmul pe care le aveam atunci. Orice discutie cu cineva din presa sau radio ni se parea ca este un pas urias pentru noi. Cu concertele eram obisnuiti, pentru ca aveam foarte multe baluri de boboci la care eram invitati sa cantam.

CZB: Sala de repetitii era intr-un buncar anti-atomic. Cum ati gasit acel spatiu? Cat timp ati repetat acolo? Era bun spatiul ca antifonie, sau prost ca acustica?

Cornel Ilie (Vunk): Buncarul din care am facut sala de reptitii si, ulterior, studioul in care am inregistrat primul nostru album Voyeur, se afla in blocul in care locuiam eu si cu Alex. Asa ca ne-a fost relativ usor sa obtinem acest spatiu si sa-l folosim fara sa platim vreo chirie. Acustica nu era foarte buna, dar am tapetat noi peretii cu cartoane de oua si multe afise. Problema cea mai mare era ca destul de des se spargea cate o teava de apa si ne inunda, fiind nevoiti sa ne luam cizmele de cauciuc si sa scoatem afara apa cu galetile. Exista o poza de-atunci chiar in interiroul coperti albumului “Voyeur”, cu mine in timp ce tocmai “operam” cu galeata.

CZB: Ati fost apreciati de o publicatie straina ca sunteti prima formatie din lume care a facut cover dupa Beatles. Hey Bulldog. Asta se intampla in 2001? Cum se numea aceasta revista, in ce tara se distribuia si cum a ajuns informatia sau demoul la ea?

- Cum ati descoperit Beatles ÅŸi ce a insemnat pentru voi Hey Bulldog?

Cornel Ilie (Vunk): Nu mai stiu cum se numea publicatia, stiu doar ca era din America de Nord si asta se intampla undeva prin 1997. Noi, coverul l-am facut in 1994, pentru ca ni s-a parut ca e prima piesa de rock alternativ din istoria rockului si asta se intampla in 1968, cand a fost lansata piesa asta pe albumul Yellow Submarine.

Eram fani Beatles de mult mai demult, de prin 1986, eu si acum am toate albumele pe vinil cu Beatles si cele ale membrilor lor dupa despartire, exact din perioada in care au aparut. Le cautam in talciocuri, targuri, si in tara, dar si in strainatate.

Parintii mei lucrand in TVR si Radio, puteam mai usor sa am acces la inregistrari cu Beatles si cu alte trupe de-afara. Insa, cu Beatles am crescut, am facut “scoala” de muzica si la muzica lor ma intorc de fiecare data..

CZB: La trei ani dupa lansarea Independent la Atomic TV, a fost refuzat clipul Prajitura cu jeleu de televiziuni. Apoi, O ultima dorinta nu a fost difuzata la radiourile private. Ambele de pe albumul 6 piese de 5 stele la MediaPro Music. Nu ar fi trebuit macar in grupul MediaPro sa mearga piesele, voi fiind semnati cu ei?

Cornel Ilie (Vunk): Clipul Prajitura cu jeleu nu a fost refuzat de televiziuni, s-a dat si pe Atomic, si pe MCM si pe ProTV. La acea ora, singurii care nu ne-au lasat sa cantam piesa intr-o emisiune au fost cei de la TVR 2, dar atat.

Cat despre radiouri, este o problema care nu are legatura cu vreo piesa in sine, ci cu perceptia unor oameni din radio care, inca, ne vad ca pe o trupa nonconformista, necomerciala, care canta cu prea multe chitari (chiar ni s-a dat argumentul asta de un post mare de radio). MediaPro Music, dintre toate casele de discuri de la noi, sunt cei mai de bun simt si mai decenti ca relatie producator/editor- artist. Sunt cam singurii care te respecta. Evident, poate ar fi putut face mai mult pentru noi si poate se vor revansa cu albumul pe care tocmai il lansam acum.

CZB: Ati schimbat stilul, v-ati pierdut o parte din fanii de la inceput. Care au fost tensiunile din interior si destramarea trupei a fost o problema discutata intre membri trupei sau a fost o decizie luata pe moment?

Cornel Ilie (Vunk): Nu mi se pare ca ne-am schimbat stilul, cum nu mi se pare ca ne-am pierdut fanii de la inceput. Dimpotriva. Evolutia unui stil, imbunatatirea unui sound, maturitatea exprimarii, dar pastrarea spiritului per total nu inseamna schimbare de stil.

Si, iarasi, nu a fost vroba de nicio destramare a trupei. Doi dintre membrii primei formule a trupei, au ales, pe rand, in perioade diferite, un alt mod de viata intr-o alta tara. Eu si cu Nicu Sirghea (tobe) suntem membrii fondatori ai acestei trupe, pe care am inceput s-o visam din clasa a III-a, cand cantam amandoi in formatia scolii la Cantarea Romaniei. VUNK inseamna tot Vank. Este una si aceeasi formatie.

CZB: Cat timp a durat pauza de activitate? 2003 – 2008? Ce ati facut in acesti 5 ani? Cum ati ajuns sa compuneti versuri si muzica pentru Keo si Andreea Balan? …sau imnul postului Acasa TV?

Cornel Ilie (Vunk): Pauza a fost doar intre 2006 si 2008. In 2004 am lansat Best of Vank, de pe care am lansat ca singleuri, Iubire cu imprumut, Balada pentru o minune si Noptile de vara.

Eu am inceput sa scriu si pentru alti artisti, iar pentru Keo si Andreea am scris doar versuri. Intre timp am lucrat cu foarte multi artisti de la noi, am compus muzica de film, de reclame si asta m-a ajutat sa ma cunosc si mai bine ca textier si compozitor. Imnul Acasa TV, din 2008, este unul dintre cele mai bune cantece pe care le-am scris si sunt mandru de el, chiar daca, aparent, targetul postului nu are nicio legatura cu targetul nostru.

CZB: Ce v-a hotarat sa reporniti la drum in 2009? V-a dat un imbold faptul ca ati vazut ca s-a dezvoltat o scena de trupe New Wave la Bucuresti si v-ati simtit frustrati de faptul ca nu ati beneficiat de o astfel de scena in 2000? De ce nu ati facut un proiect cu complet alt nume?

Cornel Ilie (Vunk): Ultimul lucru pe care am avea de ce sa il simtim, ar fi frustrarea fata de o eventuala piata mai dezvoltata acum decat atunci. Nu cred ca exista o piata new-wave in Romania, nu cred ca exista new-wave in Romania. A existat cand cantau Sorin Chifiriuc cu Roata saui Timpuri Noi, la inceputuri. Noi am beneficiat de o piata mult mai dificil de convins decat acum. Inca o data, nu ne-am oprit din drum, deci nu se pune problema repornirii.

Eu, personal, imi propusesem ca urmatorul nostru album sa iasa in 2008, dar pentru ca atunci Alex a parasit trupa si a emigrat, a fost nevoie de timp sa regandesc echipa. Pentru ce sa fi facut un alt proiect, daca noi in proiectul asta credem si asta ne reprezinta cel mai bine?!

Nu se pune problema unei concurente cu trupele din underground sau new-wave sau oricum ai vrea sa numesti piata asta, nici ca atitudine, nici ca performanta scenica, nici ca mesaj, deci poate sa apara oricate piete pe oricate nise. Asta ne-ar bucura, pentru ca am putea dezvolta rockul in Romania, care acum este mai la pamant ca acum 10 ani.

CZB: Cum se intampla ca Media Pro a acceptat sa fie alaturi de voi la relansarea trupei? Care este compromisul pentru voi sau care a fost momeala pentru ei?

Cornel Ilie (Vunk): Colaboram cu MediaProMusic din 2001, de aproape 10 ani, deci este fireasca colaborarea si pe albumul asta. Plus ca nu am incredere deloc in celelalte case de discuri si in politica lor. Compromisul nostru este acelasi pe care il fac toti artistii din lumea asta cand semneaza cu o casa de discuri, cedeaza niste drepturi de editare, atat. Nu e nicio capcana nicaieri. chiar crezi ca avem nevoie sa intindem momeli pentru a convinge o casa de discuri sa semneze cu noi? Daca o sa asculti albumul, o sa gasesti acolo 10 potentiale single-uri din 10 piese.

CZB: VankAll too young. Ati participat la Eurovision in 2002. Aveti planuri sa relansati piesa in alta versiune … sau doriti sa va concentrati strict pe piata interna deocamdata – pentru relansarea numelui la generatiile mai tinere?

Cornel Ilie (Vunk): O sa scriem o piesa in limba engleza atunci cand o sa ne propunem sa incercam si piata din strainatate, altfel mi se pare putin arogant si complet inutil sa vii sa canti in engleza doar in Romania. Noi am scris piesa atunci special pentru concurs si am fost foarte aproape sa reprezentam Romania, am castigat locul 1 la juriu, 3 la public si per total am iesit pe locul 2.

Nu ne-am gandit sa refacem piesa, avem idei pentru inca un album numai cu piese noi. In schimb, as reorchestra si adapta cateva piese de primul album, Voyeur si poate o sa facem asta pentru un proiect special de concerte in 2011.

Componenta

  • Cornel Ilie (voce, chitara)
  • Nicu Sirghea (tobe)
  • Bogdan (ex-AB4, bas)
  • Tony (inginer sunet)
---

Autor: RiCo

FOTO: Oficial, 2010, MediaPro Music

---

www.mediapromusic.ro/artisti/4552858-vunk

Turneul national de 10 ani “Ca pe vremuri

  • 15 Octombrie – Pitesti, Club Hush
  • 16 Octombrie – Constanta, Club Phoenix
  • 21 Octombrie – Cluj Napoca, Club Diesel
  • 22 Octombrie – Sibiu, Oldies Pub
  • 29 Octombrie – Bacau, The Stage Pub
  • 31 Octombrie – Iasi, Dublin Pub
  • 4 Noiembrie – Timisoara, Club 30
  • 5 Noiembrie – Craiova, Helin Gold Studio
  • 10 Noiembrie – Bucuresti, Silver Church
  • 12 Noiembrie – Brasov, Tequila Bowling
  • 18 Noiembrie – Buzau, T’Essence Pub
  • 19 Noiembrie – Galati, Club Zodiar
FOTO: Vank, 2000 (primit de la CAT Music)
Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Les Nuages. Bianca Comșa despre colaborarea cu Luna Amară
Les Nuages. Bianca Comșa despre co...
Publicat in: 10.01.2018, Ora: 11:38AM
Henry Ernst (DE) Asphalt Tango Records
Henry Ernst (DE) Asphalt Tango Records...
Publicat in: 21.08.2017, Ora: 06:16AM
Katatonia (metal progresiv, Suedia)
Katatonia (metal progresiv, Suedia)...
Publicat in: 16.01.2017, Ora: 06:08AM
Renate Roca (PR manager, Electric Castle Festival 2017)
Renate Roca (PR manager, Electric Cast...
Publicat in: 09.01.2017, Ora: 06:10AM
Edmond Lenarth (Booking Manager, Electric Castle Festival)
Edmond Lenarth (Booking Manager, Elect...
Publicat in: 02.01.2017, Ora: 06:25AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2025 • Revista De Muzica Online