• czb.ro
Byte. Muzica Clasica

2011.FEB.7-11. CJ. Concursul International "Gheorghe Dima", editia a XIII

2011.FEB.7-11. CJ. Concursul International

Concursul International "Gheorghe Dima", editia a XIII

Academia de Muzica "Gheorghe Dima" Cluj-Napoca

7 - 11 februarie 2011

---

Un eveniment de valoare revine în viaÅ£a muzicală din România.

După 13 ani de la ultima sa ediÅ£ie ÅŸi după 26 ani de la ediÅ£ia inaugurală din 1984, Concursul de interpretare muzicală „Gheorghe Dima” revine în agendele competiÅ£iilor de acest gen.

Pentru viaÅ£a muzicalã româneascã din anii ’80-’90, această confruntare muzicală la nivel naÅ£ional a constituit un eveniment semnificativ prin dimensiunile ÅŸi Å£inuta artisticã, poate al doilea ca importanÅ£ã dupã cel din cadrul Festivalului „George Enescu”.

---

Dacă secÅ£iunea compoziÅ£iei a fost prezentă aproape de fiecare dată pe tot parcursul celor douăsprezece ediÅ£ii, cât priveÅŸte interpretarea muzicală, fiecare dintre acestea ÅŸi-a dorit să se adreseze unor categorii diversificate de muzicieni. Au fost alternate astfel secÅ£iunile vioară ÅŸi pian, canto ÅŸi instrumente de suflat.

În acelaÅŸi spirit, începând cu 2011, concursul „Gheorghe Dima” a introdus în agenda competiÅ£iei secÅ£iunile flaut ÅŸi clarinet, urmând ca în ediÅ£iile ce vor urma să fie aduse în prim plan ÅŸi restul instrumentelor.

---

Concursul s-a bucurat de o receptare extrem de entuziastă din partea tinerilor instrumentiÅŸti din întreaga lume, pe lista concurenÅ£ilor figurând 133 de muzicieni din România, Rusia, Ungaria, Slovenia, Coreea, Polonia, Portugalia, Suedia, Africa de Sud, China, Japonia, Marea Britanie, Germania, Austria, FranÅ£a, ElveÅ£ia, Grecia, Moldova ÅŸi Thailanda. Pe lângă întinderea geografică, biografiile concurenÅ£ilor sunt impresionante, în concurs înscriindu-se unii dintre cei mai merituoÅŸi tineri flautiÅŸti ÅŸi clarinetiÅŸti ai momentului.

---

Publicul are acces liber la toate etapele concursului, cu excepÅ£ia finalei – concert parte din stagiunea Filarmonicii de Stat ”Transilvania”.

---

PROGRAM

Concursul InternaÅ£ional “Gheorghe Dima” pentru Flaut & Clarinet

---

Luni 7 Februarie

Deschiderea festivă şi tragerea la sorţi

19:00 / Sala Studio a Academiei de Muzică „Gh. Dima”

Concert simfonic / Orchestra simfonică a studenţilor AMGD

SoliÅŸti: Bálint János (Ungaria)

  • Aurel Marc (Romania)
  • Philippe Cuper (FranÅ£a)

---

Marţi 8 Februarie

09:00 / Flaut – Etapa I
Sala 59 a Academiei de Muzică „Gh. Dima”

09.00 / Clarinet – Etapa I
Sala Studio a Academiei de Muzică „Gh. Dima”

---

Miercuri 9 Februarie

09:00 / Flaut – Etapa I
Sala 59 a Academiei de Muzică „Gh. Dima”
09.00 / Clarinet – Etapa I
Sala Studio a Academiei de Muzică „Gh. Dima”

---

Joi 10 Februarie

09:00 / Flaut – Semifinala
Sala 59 a Academiei de Muzică „Gh. Dima”

09:00 / Clarinet – Semifinala
Sala Studio a Academiei de Muzică „Gh. Dima”

---

Vineri 11 Februarie. Finala

10:00 / Clarinet, Flaut – Finala – Orchestra simfonică de stat "Transilvania" din Cluj-Napoca
Casa de Culturã a StudenÅ£ilor din Cluj Napoca
Gala LaureaÅ£ilor Concursului InternaÅ£ional „Gheorghe Dima”
19:00 / Concert Simfonic - Orchestra simfonică de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca
Casa de Culturã a StudenÅ£ilor din Cluj-Napoca

---

---

Juriul

---

PreÅŸedinte jurii: Aurel Marc (România)

  • PreÅŸedinte al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, România
  • Profesor de oboi la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, România

Aurel Marc, oboist de renume internaÅ£ional, ÅŸi-a desăvârÅŸit studiile muzicale la Cluj, la Conservatorul „Gheorghe Dima”, ca posesor al Bursei George Enescu. Este laureat al concursurilor de la Praga ÅŸi Markneukirchen ÅŸi al numeroase concursuri naÅ£ionale. Desfăşoară o impresionantă activitate concertistică, atât ca solist cât ÅŸi ca membru al unor ansambluri de renume – Collegium Musicum Academicum, Ars Nova – materializată ÅŸi prin apariÅ£ia mai multor discuri ÅŸi CD-uri la casele Electrecord ÅŸi Hungaroton. Este un promotor al creaÅ£iei autohtone, prin lucrările care i-au fost dedicate, contribuind la îmbogăţirea repertoriului românesc pentru oboi. Aurel Marc este ÅŸi un dascăl renumit, iar între anii 2000-2008 a deÅ£inut funcÅ£ia de rector al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”.

---

---

Juriul pentru Flaut

---

Pierre-Yves Artaud (Franţa) - Preşedinte

Profesor de flaut la Conservatorul Naţional Superior din Paris, Franţa

Flautist cu recunoaÅŸtere internaÅ£ională, profesor ÅŸi cercetător, Pierre-Yves Artaud joacă un rol important în dezvoltarea interpretării muzicii dedicate flautului, atât la nivelul repertoriului clasic, cât ÅŸi al celui contemporan. A lucrat în importante proiecte de cercetare privind flautul, în special la Institutul de Cercetare ÅŸi Coordonare Acustică/Muzicală în Paris, unde a ocupat funcÅ£ia de conducere a workshop-ului de cercetare instrumentală alături de Pierre Boulez între 1981 ÅŸi 1985. A susÅ£inut numeroase cursuri de măiestrie în Taiwan, Japonia (Universitatea de Muzică Elisabeth din Hiroshima, Akiyoshidai Festival), Coreea, Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia ÅŸi Germania. A fost distins cu premii precum Marele Premiu pentru interpretarea muzicii contemporane franceze (1982), Premiul Charles Cros pentru înregistrarea Artraud/Ferneyhough (1983), Marele Premiu al Academiei de disc francez (1984) ÅŸi Marele Premiu japonez pentru înregistrarea Hosokawa.

---

Bálint János (Ungaria)

Solo-flautist al Orchestrei Filarmonicii Naţionale din Budapesta, Ungaria
Profesor la Musikhochschule din Detmold, Germania ÅŸi la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta

Absolvent al Academiei de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta, flautistul Bálint János a câÅŸtigat numeroase premii la concursurile internaÅ£ionale din Ancona, Leipzig ÅŸi Markneukirchen. Între 1981 ÅŸi 1991 a ocupat poziÅ£ia de flautist-solo al Orchestrei Simfonice Radio Ungaria, iar între 2000 ÅŸi 2006 al Orchestrei Filarmonicii NaÅ£ionale Ungare. În prezent este profesor la Universitatea de Muzică din Detmold - Germania, la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta ÅŸi ocupă funcÅ£ia de profesor consultant al Academiei de Muzică din Kragujevac - Serbia. Din postura de solist a susÅ£inut concerte ÅŸi recitaluri în aproape întreaga Europă, precum ÅŸi în SUA, Japonia, Coreea ÅŸi Israel. Discografia sa cuprinde 23 de volume înregistrate la marile case de discuri precum: Hungaroton, Capriccio ÅŸi Naxos. În fiecare an susÅ£ine 10-12 cursuri de măiestrie în întreaga lume. În 2008 i-a fost acordată cea mai înaltă distincÅ£ie ungară pentru practica muzicală: Premiul Franz Liszt de către Ministerul de Cultură ÅŸi EducaÅ£ie al Ungariei.

---

Gavril Costea (România)

Profesor de flaut la Academia de Muzicã „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, România

Flautistul Gavril Costea ÅŸi-a desăvârÅŸit studiile muzicale la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În 1967 a participat la Concursul de Interpretare Muzicală din Praga - secÅ£iunea flaut, unde a fost distins cu menÅ£iune. Pe parcursul anilor de studii a colaborat deseori cu orchestra Operei NaÅ£ionale Române din Cluj-Napoca, dar ÅŸi cu cea a Filarmonicii de Stat „Transilvania”, aceasta din urmă acompaniindu-l ÅŸi în concerte solistice. Este membru al ansamblurilor camerale Collegium Musicum Academicum ÅŸi Ars Nova, alături de care a susÅ£inut recitaluri în Å£ară ÅŸi peste hotare. În cariera sa artistică a abordat atât repertoriul clasic cât ÅŸi cel contemporan, interpretând numeroase prime audiÅ£ii de lucrări solo ÅŸi camerale.

---

Virgil Frâncu (România)

Profesor de flaut la Universitatea NaÅ£ională de Muzică din BucureÅŸti, România

Născut la Codlea, Virgil Frâncu ÅŸi-a început studiile muzicale la Åžcoala de Muzică din BraÅŸov ÅŸi le-a continut la Liceul de Muzică din BucureÅŸti la clasa profesorului Cristache Popescu. În 1967 a absolvit Universitatea NaÅ£ională de Muzică din BucureÅŸti, pe atunci Conservatorul „Ciprian Porumbescu”, an în care a participat ÅŸi la Concursul de Interpretare Muzicală din Praga - secÅ£iunea flaut, unde a primit menÅ£iune. În 1970 a fost distins cu Premiul I la Concursul InternaÅ£ional de la Barcelona. A ocupat poziÅ£ia de prim-solist al Filarmonicii „George Enescu” din BucureÅŸti, fiind în acelaÅŸi timp ÅŸi membru al mai multor ansambluri camerale. Încă din 1970 a devenit cadru didactic la instituÅ£ia universitară pe care a absolvit-o, devenind în scurt timp un profesor renumit ÅŸi apreciat.

---

Ioan Bojin (România)

Director ÅŸi flautist la Filarmonica de Stat din Sibiu, România

Absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa prof. univ. Gavril Costea, flautistul Ioan Bojin a desfăşurat de-a lungul timpului o intensă activitate didactică, interpretativă, dar ÅŸi managerială. A susÅ£inut concerte ÅŸi recitaluri din postura de solist, dar ÅŸi din cea de interpret în diferite formaÅ£ii instrumentale. În prezent este director ÅŸi artist instrumentist al orchestrei Filarmonicii de Stat din Sibiu. Pentru activitatea sa interpretativă ÅŸi managerială a fost distins cu numeroase premii precum Premiul Ludovic Spiess (2005) ÅŸi Premiul Europa (2007) decernat de Forumul Muzical Român, iar pentru activitatea întreprinsă la Sibiu - Capitală culturală europeană în 2007 - a primit Diploma de Onoare.

---

---

Juriul pentru Clarinet

---

Philippe Cuper (Franţa) - Preşedinte

Solo-clarinetist la Opera NaÅ£ionalã din Paris, FranÅ£a

Profesor de clarinet la Conservatorul Naţional din Versailles, Franţa

Philippe Cuper a studiat clarinetul la Conservatorul NaÅ£ional Superior din Paris ÅŸi în paralel muzicologia la Universitatea din Sorbona. Laureat al Concursurilor InternaÅ£ionale din Geneva ÅŸi Sorbona, Philippe Couper a obÅ£inut ÅŸi Premiul de Aur la Concursul InternaÅ£ional din Praga ÅŸi Medalia Mravinsky la Sankt-Petersburg. Din 1984 devine solist principal al Operei din Paris. În prezent este cadru didactic la Conservatorul NaÅ£ional din Versailles ÅŸi este invitat cu regularitate să susÅ£ină cursuri de măiestrie în numeroase universităţi din lume dintre care Conservatorul New England din Boston, Academia Kunitachi din Tokyo ÅŸi London Guildhall School. A colaborat cu majoritatea orchestrelor din Paris ÅŸi a ansamblurilor de muzică contemporană, alături de dirijori precum P. Boulez, L. Berio ÅŸi M. Constant.

---

Luis Humberto Ramos (Mexic)

Profesor de clarinet la Conservatorul NaÅ£ional din Ciudad de México, Mexic

Luis Humberto Ramos a studiat la Conservatorul NaÅ£ional din Ciudad de México ÅŸi mai apoi la Academia de Muzică din Viena. A ocupat funcÅ£ia de prim-clarinetist în numeroase orchestre precum: Orchestra Filarmonică de la UNAM, Filarmonica de las Americas, Sinfónica de Jalapa, Opera de Bellas Artes ÅŸi Filarmonica din Ciudad de México. A trăit în Londra pentru un an, timp în care a participat la cursuri de specializare în domeniul muzicii de cameră. Ca interpret a abordat întreg repertoriul pentru clarinet, devenind în timp un expert în muzica contemporană. Calităţile sale artistice au inspirat compozitorii mexicani, numeroase opere fiindu-i dedicate. Pentru activitatea sa interpretativă ÅŸi pedagogică a fost distins cu medalii precum Medalia Mozart în grad de Excelenţă, Medalia Anastasio Flores ÅŸi Medalia Candelario Huízar.

---

Ioan Goilă (România)

Profesor de clarinet la Academia de Muzicã „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, România

Interpretul ÅŸi profesorul Ioan Goilă a studiat clarinetul la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, urmând apoi studii de perfecÅ£ionare la Conservatorul din Moscova (1971-1972) ÅŸi la Åžcoala de vară de la Bayreuth (1975). După absolvirea studiilor universitare a devenit cadru didactic la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, iar în paralel a desfăşurat o bogată activitate interpretativă, atât în postura de solist cât ÅŸi în cea de partener în diverse formaÅ£ii camerale. Este membru al ansamblurilor camerale Collegium Musicum Academicum ÅŸi Ars Nova alături de care a interpretat numeroase prime audiÅ£ii din repertoriul de muzică clasică ÅŸi contemporană. A susÅ£inut recitaluri solo ÅŸi camerale în importante centre culturale ale Europei precum: Budapesta, Zagreb, Passau, Bremen, München, Mannheim, Bayreuth, VarÅŸovia, Copenhaga, Paris, Londra, Ljubljana Viena, Bruxelles, Belgrad, ChiÅŸinău (Republica Moldova), Geneva, etc. În 2003 ÅŸi-a susÅ£inut teza de doctorat cu titlul ContribuÅ£ii la stilistica interpretării unor lucrări camerale pentru clarinet.

---

Doru Albu (România)

Profesor de clarinet la Universitatea de Arte „George Enescu” din IaÅŸi

Clarinetistul Doru Albu ÅŸi-a început studiile instrumentale la clasa profesorului Vasile Dumitriu în cadrul Liceului de Artă „Octav Băncilă” din IaÅŸi, continuând apoi cu profesorul Dumitru Sapcu, la Universitatea de Artă „George Enescu” din IaÅŸi. După absolvirea studiilor universitare, în anul 1983, clarinetistul Doru Albu a activat pe parcursul unei stagiuni ca instrumentist în orchestra Filarmonicii „Gheorghe Dima” din BraÅŸov, iar apoi s-a dedicat carierei didactice în cadrul Liceului de Artă din Suceava  ÅŸi, din anul 2001, la Universitatea de Arte „George Enescu” din IaÅŸi. În paralel, clarinetistul Doru Albu a susÅ£inut ÅŸi o activitate interpretativă bogată, cântând cu orchestrele filarmonicilor din Bacău ÅŸi BotoÅŸani sau alături de formaÅ£ii camerale în diverse oraÅŸe din Å£ară ÅŸi străinătate.

---

Emil ViÅŸenescu (România)

Solo-clarinetist al Filarmonicii „George Enescu” din  BucureÅŸti, România
Profesor de clarinet la Universitatea NaÅ£ionalã de Muzicã din BucureÅŸti, România

Clarinetistul Emil ViÅŸenescu a absolvit Liceul de muzică „George Enescu” din BucureÅŸti la clasa profesorului Gheorghe Vlad. A urmat cursurile Facultăţii de Interpretare Muzicală din cadrul Universităţii NaÅ£ionale de Muzică din BucureÅŸti sub îndrumarea profesorilor Ioan Cudalbu ÅŸi Valeriu Bărbuceanu. În anul 1993 devine membru al orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu” din BucureÅŸti. A participat activ la cursuri de măiestrie susÅ£inute de renumiÅ£i clarinetiÅŸti ca: Aurelian Octav Popa, Stephan Korody, Joseph Balogh, Karl Leister ÅŸi Walter Boeykens. Între anii 2000 ÅŸi 2002 a urmat cursurile de măiestrie artistică la Universitatea de Muzică din Berna, sub îndrumarea lui Ernesto Molinari, obÅ£inând diploma de solist. Emil ViÅŸenescu are o activitate concertistică susÅ£inută pe scenele din Å£ară ÅŸi din străinătate, atât ca solist al unor orchestre simfonice, cât ÅŸi ca membru al unor ansambluri camerale. În anul 2007 iniÅ£iază formarea unui ansamblu de clarinete compus din studenÅ£i, ce poartă numele Clarino, scopul acestui proiect fiind familiarizarea studenÅ£ilor cu limbajul muzicii contemporane, dar ÅŸi lansarea tinerilor pe scenele de concert. În prezent este profesor asociat în cadrul Universităţii NaÅ£ionale de Muzică BucureÅŸti.

---

---

Premii pentru Secţiunea Flaut

Premiul I

  • Un flaut “Cantabile” oferit de firma Pearl Flutes din Japonia, făcut manual din argint masiv 925, model 8800
  • Un concert simfonic în calitate de solist alături de Filarmonica de Stat Sibiu (1 Decembrie 2011)

---
Premiul II

  • Un Flaut Trevor James Virtuoso, model 31 VF-E9R (Argint masiv 925 AG, 9K Gold Riser)
  • Un cap de flaut Sankyo, argint masiv 925 AG, model RT1
  • Un concert simfonic în calitate de solist alături de Filarmonica de Stat DINU LIPATTI din Satu Mare în stagiunea de concerte 2011-2012

---

Premiul III

  • Un flaut Tomasi, model TFL09SI oferit de firma Tomasi Flutes din Austria

---

  • Premiu Special pentru cea mai bună interpretare a concertului de Mozart oferit de Societatea Română Mozart, constând într-un concert din cadrul festivalului Mozart din Cluj-Napoca ediÅ£ia XXI
  • Premiu Special oferit de FundaÅ£ia Sigismund Toduţă, pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări compusă de Sigismund Toduţă. Premiul fiind în valoare de 150 Euro ÅŸi patituri muzicale
  • Premiul Special “Junior” pentru cel mai bun tânăr flautist din concurs,
  • oferit de Societatea Pro Talents din Cluj în valoare de 150 Euro
  • Premiu Special din partea juriului un cap de flaut piccolo firma Philip Hammig

---

---

Premii pentru Secţiunea Clarinet

Premiul I

  • Un clarinet “RC” oferit de firma Buffet Crampon din FranÅ£a
  • Un concert simfonic în calitate de solist alături de Filarmonica de stat Transilvania din Cluj Napoca în stagiunea de concerte 2012
  • Un muÅŸtiuc de Cristal oferit de firma Pomarico din Italia
  • Un voucher în valoare de 100 de Euro oferit de firma Vandoren din FranÅ£a

---

Premiul II

  • Un clarinet model profesional “Virtuoso” oferit de firma Patricola din Italia
  • Un muÅŸtiuc de Cristal oferit de firma Pomarico din Italia
  • Un voucher în valoare de 100 de Euro oferit de firma Vandoren din FranÅ£a

---

Premiul III

  • O cutie dublã de clarinet oferitã de firma Henri Selmer Paris - FranÅ£a
    Un muÅŸtiuc de Cristal oferit de firma Pomarico din Italia
  • Un voucher în valoare de 100 de Euro oferit de firma Vandoren din FranÅ£a
  • Premiul în bani (urmează să fie postat)

---

---

  • Premiu Special pentru cea mai bună interpretare a concertului de Mozart oferit de Societatea Română Mozart, constând într-un concert din cadrul festivalului Mozart din Cluj-Napoca ediÅ£ia XXI
  • Premiul Special “Junior” pentru cel mai bun tânăr clarinetist din concurs,
  • oferit de Societatea Pro Talents din Cluj în valoare de 150 Euro
  • Premiu Special pentru cea mai bună interpretare a piesei solo "Invocazioni" de Viorel Munteanu oferit de
    Universitatea de Arte "George Enescu" din IaÅŸi în valoare de 800 RON
    Premiu Special pentru cea mai bună interpretare a piesei solo “Martie” de MarÅ£ian Negrea oferit de FundaÅ£ia MarÅ£ian Negrea în valoare de 100 Euro
    Premiu Special din partea juriului constând în două muÅŸtiuce de Cristal de la firma Pomarico Italia
  • Premiu Special din partea juriului constând într-un voucher în valoare de 100 Euro de la firma Vandoren din FranÅ£a
  • Alte premii speciale valabile pentru ambele discipline de concurs (Flaut & Clarinet)

---

  • Premiul Orchestrei Române de Tineret constând într-un concert în stagiunea 2012
  • Premiu Special al Publicului în valoare de 250 de Euro oferit de Dan Variu
  • Premiu Special oferit de Uniunea Compozitorilor ÅŸi Muzicologiolor din România pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări româneÅŸti în valoare de 150 euro
  • Produse în valoare de 100 de Euro oferite de Editura Alphonse Leduc FranÅ£a

---

Organizator: Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” Cluj-Napoca

Parteneri: Filarmonica de Stat „Transilvania”, AsociaÅ£ia Culturală „Rapsodia OaÅŸului”

Sponsori: Alphonse Leduc, Buffet Crampon, Compexit Trading, Florăriile Magnolia, FundaÅ£ia MarÅ£ian Negrea, FundaÅ£ia „Pro Talente”, FundaÅ£ia Sigismund Toduţă, Henri Selmer, Hotel Napoca, Lastra Slovenja, Patricola, Pearl Flute, Philipp Hammig, Pomarico, Servi Clau, Ritmo T, Unicarm, Unio, Uniunea Compozitorilor ÅŸi Muzicologilor din România, Vandoren, Wiener Flötenwerkstatt

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

NEW RELEASE. Levon Mouradian & Jenny Silvestre
NEW RELEASE. Levon Mouradian & Jenny S...
Publicat in: 12.12.2014, Ora: 17:00PM
2012.AUG.1-13. Sighisoara. Festivalul Academia Sighisoara
2012.AUG.1-13. Sighisoara. Festivalul ...
Publicat in: 04.08.2012, Ora: 18:16PM
MAI.2012. Opera Maghiară Cluj. PROGRAMUL
MAI.2012. Opera Maghiară Cluj. PROG...
Publicat in: 02.05.2012, Ora: 07:01AM
APR.2012. CJ. Opera Maghiară Cluj. PROGRAM
APR.2012. CJ. Opera Maghiară Cluj. ...
Publicat in: 05.04.2012, Ora: 00:41AM
2012.MAR.18-31. Opera Maghiară Cluj. Programul
2012.MAR.18-31. Opera Maghiară Cluj...
Publicat in: 11.03.2012, Ora: 13:57PM
PREMIEREA. Concursul Internaţional de Interpretare Muzicală „Gheorghe Dima”
PREMIEREA. Concursul Internaţional ...
Publicat in: 12.02.2011, Ora: 06:52AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2025 • Revista De Muzica Online