• czb.ro
Byte. Filarmonica

2011.FEB.18. CJ. Filarmonica Transilvania

Publicat in: 11.02.2011, 19:00PM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1545
Etichete: Adela Zaharia, Ana Rusu, Bogdan Baciu, Iulia Merca, Jochen Wehner, Marius Vlad Budoiu, Paradis Et La Peri, Schumann
2011.FEB.18. CJ. Filarmonica Transilvania

Vineri 18 februarie

Casa de Cultură a Studenţilor

19.00

---

CONCERT VOCAL-SIMFONIC

Corul ÅŸi Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

---

Dirijor:

  • Jochen Wehner (Germania)

---

SoliÅŸti:

  • Adela Zaharia
  • Iulia Merca

---

Cor:

  • Ana Rusu
  • Marius Vlad Budoiu
  • Bogdan Baciu

---

În program:

  • R. Schumann – Paradis et la Peri

---

Cu sprijinul Centrului Cultural German

Schumann: Das Paradies und die Peri
Jochen Wehner dirijează Filarmonica de Stat Transilvania


18 februarie 2011, ora 19

Casa de Cultură a Studenților (P-ța Lucian Blaga 1)

Încă de decenii  Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj-Napoca dispunde de o reputaÅ£ie excelentă. MulÅ£i dirijori renumiÅ£i pe plan internaÅ£ional au conferit orchestrei marea varietate, cu care aceasta entuziasmează mereu publicul clujean. O legătură deosebit de adâncă leagă Filarmonica de dirijorul Jochen Wehner, care a devenit un dirijor invitat constant o dată pe an la Cluj. Sub bagheta lui Wehner, orchestra va susÅ£ine împreună cu corul Filarmonicii opera Paradis et I Peri de Robert Schumann. Această creaÅ£ie din anul 1843 a avut datorită compoziÅ£iei noi la acea vreme, un succes extraordinar la public. SoliÅŸtii sunt: Mihaela Maxim (sopran), Ana Ruso (alto), Iulia Merca (mezzosopran) ÅŸi Bogdan Baciu (bariton).

---

Cantata „Paradis ÅŸi Peri”, în limba germană „Das Paradies und die Peri” a fost finalizată ÅŸi publicată în anul 1843 la Liepzig ca Op. 50 a renumitului compozitor german, Robert Schuman. Opera romantică este bazată pe o traducere germană (de Schuman ÅŸi prietenul său, Emil Flechsig) a poveÅŸtii de la Lalla-Rookh de Thomas Moore ÅŸi are drept punct central încercarea unei creaturi misterioase din mitologia persană ÅŸi islamică pe nume Peri, de a fi primită înapoi în Paradis, în urma expulzării.

 

Jochen Wehner a studiat dirijatul la Halle ÅŸi Dresda, urmând în paralel cursuri de clarinet, violoncel ÅŸi compoziÅ£ie. Interesul său în muzica contemporană i-a adus contracte cu Orchestrele Radiodifuziunilor din Leipzig ÅŸi Berlin, unde a activat, timp de 17 ani, ca dirijor, producător ÅŸi lector de muzică contemporană. În tot acest timp, a dirijat Orchestrele Radio din Polonia, România ÅŸi fosta Cehoslovacie, dar ÅŸi Orchestra Filarmonicii de Stat din Dresda, Orchestra Simfonică din Berlin, Orchestra Filarmonicii „Janacek” din Ostrava, Orchestra Filarmonicii „Transilvania”, Orchestra Filarmonicii din Vilnius, Orchestra Filarmonicii „George Enescu”. Din 1974, Jochen Wehner a predat dirijat ÅŸi citire de partituri la Hochschule für Musik und Theater „Felix Mendelssohn-Bartholdy” din Leipzig.

Din 1988, Jochen Wehner a fost dirijor principal la Opera Värmland din Karlstadt (Suedia) ÅŸi dirijor permanent la Opera din Göteborg ÅŸi la Opera NaÅ£ională din Oslo. Începând cu anul 1994, Jochen Wehner a devenit dirjorul permanent al Orchestrei de Suflători a Radio Leipzig, iar din 1995 directorul artistic al Bläserakademie Sachsen. Din 2002, activitatea artistică a dirijorului a fost completată de cursuri de compoziÅ£ie, de dirijat ÅŸi diverse prelegeri, precum ÅŸi de invitaÅ£ia de a fi dirjor permanent al Orchestrei Filarmonicii din Konstanz.

 

Dirijorul german va susÅ£ine acest concert împreună cu soliÅŸtii Adela Zaharia, Iulia Merca, Ana Rusu, Marius Vlad Budoiu ÅŸi Bogdan Baciu.

 

LicenÅ£iată în anul 2010 pe canto clasic la clasa conf.univ. Ramona Eremia, din cadrul Academiei de Muzică  „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, soprana Adela Zaharia  se află în prezent la studii de master în cadrul aceleiaÅŸi academii, la clasa conf.univ. dr. Marius Vlad Budoiu (2010-2012). Debutând în iunie 2006 cu un concert dirijat de Dorin FrandeÅŸ la Tribuna Tinerelor Talente, Filarmonica de Stat Arad, solista ÅŸi-a continuat activitatea cu diverse recitaluri, participări la concerte, festivaluri ÅŸi gale de operă. Premiată cu Premiul de Excelenţă în cadrul Concursului ÅŸi Festivalului de Lied Românesc (BraÅŸov 2008 ÅŸi 2009), Premiul Special în cadrul Concursului Ferdinand Weiss (Cluj-Napoca 2009), laureată cu Premiul III a Concursului InternaÅ£ional „Hariclea Darclee” (Brăila 2010), solista a susÅ£inut concerte pe scenele Filarmonicii din Tg. MureÅŸ, Râmnicu- Vâlcea ÅŸi Arad, pe scena Operei  Române ÅŸi Operei Maghiare din Cluj-Napoca. Cu repertorii de lied ÅŸi vocal- simfonic, Adela Zaharia a interpretat roluri precum: Gilda în „Rigoletto” de G. Verdi, Regina NopÅ£ii, Doamna 1 ÅŸi Doamna 2  în „Die Zauberflöte” de W.A.Mozart, Musetta în „La Bohète” de G. Puccini sau rolul Amor în „Dido ÅŸi Aeneas” de H. Purcell.

 

Mezzosoprana Iulia Merca a început studiile la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” (1987-1999), definitivându-le la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca (licenÅ£iată pe canto sub tutela prof. Gheorghe RoÅŸu în 2004, masterandă pe canto sub tutela aceluiaÅŸi profesor în 2006). În prezent este studenta Doamnei Niculina Mirea ÅŸi a Doamnei Diane Soveiro din New York, USA, solistă la Opera NaÅ£ională Română Cluj-Napoca ÅŸi asistent universitar în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”. Printre profesorii săi de masterclass se numără prof. Anthony Spiry din Schwetyinger - Germania, prof. Sona Ghazarian din Viena - Austria, Stephano Gibellato ÅŸi Cecilia Franchini, prof. Mariana Nicolesco ÅŸi Ionel Pantea. Finalistă a Concursului „Opera-Festival and Competition with Mezzo” în 2009 din Szeget - Ungaria, Iulia Merca a fost premiată  cu premiul I ÅŸi II la Olimpiada NaÅ£ională de Muzică, secÅ£iunea canto (1998, 1999), cu Marele Premiu la „Concursul Liceului de Muzică Hariclea Darclee” (Brăila 1999) ÅŸi la „Concursul InternaÅ£ional de Canto Hariclea Darclee” (Brăila 2003).  A cântat pe scene internaÅ£ionale din New York (Dicapo Opera), Japonia, China, ElveÅ£ia,  SUA, Italia, Miskolt – Ungaria, Palatul Stift Melk în Baden (Austria), cât ÅŸi-n cadrul Galei Unesco Unicef  2003, din Venezia - Italia.

 

Absolventă a Academiei de Muzică “Gheorghe Dima”din Cluj la clasa canto a cunoscutei profesoare Edith Simon, altista Ana Rusu este o prezenţă deosebită în viaÅ£a muzicală românească, pe scenele de concert ÅŸi de asemenea o prestigioasă profesoară de canto. Talentul remarcabil, vocea amplă cu un timbru nobil, cultura stilistică sunt tot atâtea calităţi demonstrate de apariÅ£iile mezzosopranei Ana Rusu, prezenţă familiară în concertele vocal-simfonice din Å£ară sau străinătate (Ungaria, ElveÅ£ia, Germania, FranÅ£a, Italia, Olanda, Spania).

În domeniul operei interpretarea rolurilor de profil din Clemenza di Tito de Mozart sau primele audiÅ£ii mondiale ale operelor La Passione di Gregorio si La Gloria di don Ramiro de compozitorul Luis de los Cobos Almaraz, la Cluj, au întrunit aprecierile unanime ale publicului ÅŸi criticii de specialitate. Numele Anei Rusu este întâlnit frecvent în festivalurile “Mozart”de la Cluj, “Toamna Muzicală” Clujeană ÅŸi “Constantin Silvestri” de la Tg.MureÅŸ. Din anul 1992, preocupată de formarea tinerilor cântăreÅ£i în paralel cu activitatea scenică susÅ£ine ÅŸi o intensă activitate pedagogică, în calitate de conferenÅ£iar la catedra de Canto a Academiei de Muzică “Gheorghe Dima”, iar din anul 2006 deÅ£ine ÅŸi titlul de Doctor în Muzică.

 

Tenorul Marius Vlad Budoiu este o apariÅ£ie specială în peisajul muzicii culte româneÅŸti. Cu o solidă formaÅ£ie intelectuală  ÅŸi cu calităţi vocale de excepÅ£ie, Marius Budoiu a ÅŸtiut să-ÅŸi facă o intrare impresionantă în lumea muzicală. A debutat ca solist la 20 de ani ÅŸi a devenit în scurt timp un invitat solicitat pe toate scenele importante ale filarmonicilor ÅŸi operelor din Å£ară. În palmaresul său se înscriu Premiul I, Premiul Francez ÅŸi Premiul German la Concursul Mozart, Cluj‑Napoca, 1995, Premiul I la Concursul pentru tenori Traian Grozăvescu, Lugoj, 1995, Premiul III la Concursul Robert Schumann, Zwickau, 1996 ÅŸi Premiul I la Concursul InternaÅ£ional de Canto Hariclea Darclée, 1997. Din 1991, de la  debutul său în genul de operă, a acumulat numeroase roluri principale: de la Rodolfo (Boema) ÅŸi Alfredo (Traviata), la Manrico (Il Trovatore), José (Carmen), Pinkerton (Madama Butterfly) ÅŸi terminând cu Canio (Pagliacci), Mario (Tosca) ÅŸi Radames (Aida).   Marius Vlad Budoiu este actualmente angajat al Operei NaÅ£ionale Române din Cluj ÅŸi un apreciat cadru didactic al Academiei de Muzică din Cluj‑Napoca. În anul 2010 a primit recunoaÅŸterea naÅ£ională sub forma a două premii importante: Premiul Revistei VIP pentru cel mai bun solist de operă al anului 2010 ÅŸi Premiul de Excelenţă la Galele 10 Pentru România pentru întreaga activitate artistică ÅŸi pedagogică.

 

Solistul Bogdan Baciu bas, în prezent masterand la Academie de Muzică “Gh.Dima” unde a fost ÅŸi licenÅ£iat în anul 2009 la secÅ£ia canto, este angajat al Operei NaÅ£ionale Române din Cluj-Napoca în funcÅ£ia de corist la partida de bariton de aproximativ doi ani, după o activitate de patru ani ca angajat al Filarmonicii de Stat Arad ca ÅŸi corist  la partida de bass. Debutează în anul 2004 cu rolul Antonio grădinarul în opera “Nunta lui Figaro” W. A.Mozart, urmând să participe ÅŸi să fie premiat pe scenele operelor ÅŸi filarmonicilor din Å£ară (Premiul Special al Uniunii Compozitorilor în cadrul Concursului de Interpretare a Liedului românesc, BraÅŸov în 2007, respectiv Premiul de Excelenţă în 2009; menÅ£iune în cadrul Concursului InternaÅ£ional de Canto “Sabin Drăgoi”, TimiÅŸoara; Premiul II în cadrul Concursului de Interpretare Muzicală "Ferdinand Weiss"). A participat la Cursurile de măiestrie artistică oferite de Mariana Nicolesco la Brăila. A dobândit, de asemenea, ÅŸi roluri importante în cadrul anumitor spectacole de operă: rolul Dottor Malatesta din opera “Don Pasquale” de G.Donizetti, rolul Papageno din opera “Flautul fermecat”, spectacole prezentate la Opera NaÅ£ională Română din Cluj-Napoca; solist în Oratoriul “Messiah” de G.F. Handel, prezentat la Satu-Mare; solist în Poemul simfonic ”Mama lui Åžtefan cel Mare” de Gh.Dima, concerte la Filarmonica de stat Arad ÅŸi Centrul Cultural Ketegyhaza - Ungaria.

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Orchestre Filarmonice din Romania
Orchestre Filarmonice din Romania...
Publicat in: 12.01.2013, Ora: 06:35AM
2011.IUN.24. CJ. Filarmonica Transilvania. Concert Simfonic de închidere a stagiunii 2010-2011
2011.IUN.24. CJ. Filarmonica Transilva...
Publicat in: 18.06.2011, Ora: 18:57PM
2011.IUN.18 . CJ. AMGD. Recital Cameral. Cvartetul Arrhythmia. Raul Jaurena (bandeon, US)
2011.IUN.18 . CJ. AMGD. Recital Camera...
Publicat in: 17.06.2011, Ora: 06:48AM
2011.IUN.16. CJ. Filarmonica Transilvania, Muzica celor două Americi
2011.IUN.16. CJ. Filarmonica Transilva...
Publicat in: 12.06.2011, Ora: 13:55PM
2011.IUN.10. CJ. Filarmonica Transilvania
2011.IUN.10. CJ. Filarmonica Transilva...
Publicat in: 07.06.2011, Ora: 19:00PM
2015.IUN.27. Opera Națională Română Cluj. Piata Unirii. Carmen
2015.IUN.27. Opera Națională Ro...
Publicat in: 25.06.2015, Ora: 18:13PM
2014.NOV.12. Opera Romana din Cluj-Napoca. Carmen, de Georges Bizet
2014.NOV.12. Opera Romana din Cluj-Nap...
Publicat in: 11.11.2014, Ora: 14:52PM
2014.SEP.17. CJ. La Palat. Serata lirică cu Opera Naţională Română
2014.SEP.17. CJ. La Palat. Serata liri...
Publicat in: 16.09.2014, Ora: 06:04AM
IULIA MERCA (FIICA REGRETATULUI IULIU MERCA)
IULIA MERCA (FIICA REGRETATULUI IULIU ...
Publicat in: 04.08.2014, Ora: 09:53AM
ÅžTEFAN BOLDIJAR (SOLIST, BAS LA SEMNAL M). ÃŽNAINTE ÅžI DUPÄ‚ 1989
ÅžTEFAN BOLDIJAR (SOLIST, BAS LA SEM...
Publicat in: 29.07.2014, Ora: 06:43AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2025 • Revista De Muzica Online