Premiile Pol 2010. Partea 6. Piesa anului
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 4
Vizualizari: 2583
Etichete: Age Of The Fifth Sun, Axioma Ethica Odini, Belus, Black Meddle Pt Ii, Black Sabbath, Black Sun Aeon, Burzum, Deathstars, Dio, Enslaved, Fluturi Pe Asfalt, Ghost Brigade, Intronaut, Maston, Mayhem, Nachtmystium Addicts, Nelu Brândușan, Night Electric Night, Olaf Pol, Paradise Lost, Paul Grey, Periphery, Peter Steel, Rainbow, Red Sparowes, Return To Zero, Routa, Slipknot, Spiritual Beggars, The Fear Is Excruciating. But Therein Lies The Answer, The Last Baron, Tuomas Saukkonen, Type O Negative, Valley Of Smoke

Premiile Muzicii Metal oferite de Olaf Pol în 2010.
---
Partea 6. Piesa anului 2010
---
Piesa ce mai ascultată de Sir Olaf Pol
Piesa ce mai ascultată de Sir Olaf Pol în anul 2010, deși nu este de pe un album din acest an ci de anul trecut. Piesa The Last Baron a celor de la Mastodon a reușit să adune în jur de 1000 de audiții în decurs de câteva luni, răpindu-mi aproximativ 9 zile din viață. Nu e de mirare având în vedere faptul că albumul Crack The Skye este cel mai bun album pe care l-am ascultat cam ever. Îi putem oferi și titlul onorific de album al deceniului. Răpite în modul bun nu cum au făcut filmele Spiderman sau The Dark Knight – there are 12 hous of my life I am never getting back -
---
Revelația anului
Revelația anului este pentru mine o trupă de post foarte foarte bună și foarte tânără. Clujenii de la Fluturi Pe Asfalt merită să fie descoperiți acum cât e fierul bătut cald, luați de aici și duși prin toată lumea. Sper să nu rămână foarte mult în mister și necunoscut formația, nu de alta dar trebe ascultată și mai ales trebe promovată.
---
---
Cea mai bună trupă românească
Cea mai bună trupă românească, aici îmi este foarte greu să mă exprim fiind foarte multe trupe pe care le-aș pozitiona pe acest podium, poate din cauza șocului pe care mi l-au oferit în momentul în care i-am văzut pentru prima oara și nu puteam să opresc șiroaiele de salivă care îmi năvăleau din gură, m-am decis să acord acest premiu tot celor de la Fluturi Pe Asfalt. Am și speranța că multe lume NU va fi de acord cu ceea ce zic eu, îi vor cauta și pe urmă îmi vor da dreptate.
---
Mențiune specială se acordă celor de la Relative, care mă fac la fiecare concert să mă simt ca un puștan și mă fac să mă zbengui ca o gazelă în călduri.
---
---
Cea mai bună trupă străină
Cea mai bună trupă străină din 2010 este cel mai greu premiu pe care trebe să îl acord.
Dar după multe deliberări am decis să îi încarc pe cei de la God Is An Astronaut cu această responsabilitate. Poate din cauza liniarității geniale pe care o au pe toate albumele lor. Sunt o formație încredibil de talentată, poate și faptul că sunt sătul de formații cu solist mă face să acord acest premiu lui GIAA.
---
Mențiuni speciale merg celor de la Enslaved și Black Sun Aeon
---
---
Instrumentistul anului
Instrumentistul anului 2010 , va rămâne pentru multă vreme domnul Tuomas Saukkonen.
Motivul este unul foarte simplu, polivalența de care dă dovadă și creativitatea ieșită din comun te fac să te sperii de acest om. Enumărăm proiectele personale în care majoritatea muzicii este scrisă și cântată în studio de Tuomas Saukkonen: Black Sun Aeon, Before The Dawn, Dawn Of Solace, Teargod, The Final Harvest, Routasielu.
---
Partea 4.Cel mai bun eveniment şi concert
---
Cel mai bun eveniment
Cel mai bun eveniment din România a fost fără doar și poate Sonisphere. Un eveniment care a reușit să adune sub căciulă un braț foarte mare de trupe. Spre rușinea mea l-am ratat anul acesta, având alte lucruri importante. Probabil dacă Mastodon confirma evenimentul, lăsam tot ce era de făcut - și ață la concert. Să amintim câteva dintre trupe: Slayer, Megadeth, Rammstein, Anthrax, Orphaned Land, Stonesour. Îl așteptăm și anul acesta pe la noi.
---
Cel mai bun concert
Cel mai bun concert din anul 2010, la care am luat parte și nu poate fi încadrat în zona festivalelor sau a concertelor mamut, a fost sub organizarea celor de la Hatework. Știți voi acele concerte la care poți să stai pe urmă la o bere cu artistul... Well acest concert i-a adus pe cei de la Indian Fall, Dor De Duh și Sear Bliss la Cluj. Primele două formații au reușit să creeze acea atmosferă fabuloasă care să ridice evenimentul la rang de super-concert.
Citiţi Cronica. CLICK AICI. http://czb.ro/articol/584/
---
---
Partea 3. Cel mai bun concert şi album RO
---
Cei mai bun organizatori de concerte, sunt și cred că vor rămâne imbatabili cei de la
Hatework. Punctualitate şi seriozitate sunt elementele care îi definesc pe acești oameni. Valori destul de rar întâlnite printre rândurile de organizatori autohtoni. La cât mai multe evenimente le urăm celor de la Hatework.
---
Iar dacă s-a alcătuit un Top 5 al albumelor Metal din 2010 (citiţi mai jos), trebuie scos în evidenţă şi Cel mai bun album românesc.
Cel mai bun album al anului al unui artist român se acordă celor de la Dirty Shirt. Este unul dintre cele mai bune albume autohtone pe care am avut ocazia să îl ascult de foarte mulă vreme încoace. Albumul Same Shirt Different Day este o revelație pentru mine și îmi oferă o sperața că se poate face tot mai mult în industria noastră muzicală. BTW albumul se poate downloada moca, trebe doar să le dați un mail băieților și primiți linkul.
---
Mai jos găsiţi primele două părţi ale Retrospectivei Metal semnată Olaf Pol.
Peste câteva zile urmează partea 4 a serialului.
---
---
Partea 2. Cele mai tari albume străine
Anul 2010 a fost presărat cu foarte multe trupe experimentale, foarte multe trupe de post-
rock, dar foarte puține trupe au reușit să mă atingă atât de senzual încât să mă facă să le acord un loc în Top 5 albumele anului 2010.
Cele expuse aici trebuiesc devorate mai ceva ca o shaormă când ești beat.
---
Locul 5
Red Sparowes. The Fear is Excruciating, But Therein Lies the Answer
Dacă nu era God Is An Astronaut, probabil albumul acesta era cu o treaptă mai sus. O formație mai mult decât delicioasă de post și este fără solist. Brilliant. Este foarte greu să descrii rațiunea care te face să spui că un album este bun. Trebe să aibă în rețetă ceva care să te facă să salivezi la fiecare audiție.
---
Locul 4
God Is An Astronaut. Age Of The Fifth Sun
Albumul în cauză este o epopee muzicală. Dacă ai un pic de imaginație, în timpul audiției te poți transforma într-un Frank Herbert și să creezi lumi cosmice doar prin tonalitățiile emanate de acești feciori. Rețeta este perfectă pentru creație cât și pentru apocalipsă în această eră a celui de al cincela soare.
---
Locul 3
Black Sun Aeon. Routa
Albumul acesta a fost multă vreme alegerea pentru cel mai bun album al anului, este the best in Finland. Routa însemnând pământ înghețat, albumul fiind împărțit în două parți, ziua și noaptea finlandeză. Și dacă nu am călcat pe acolo ne putem face o idee despre ce ne pot oferi zilele și nopțile scandiave. Din punct de vedere instrumental albumul este foarte bine structurat și creează o dependență urâtă.
---
Locul 2
Intronaut. Valley Of Smoke
Revelația anului pentru mine, din simplul fapt că nu avusesem ocazia să ascult foarte mult Intronaut înainte de acest album. Ei dar, ce bine le zic băieții, albumul este epic, demn de scris în ceasloave. Talent pe mentru pătrat cu carul și un sound foarte bine structurat. Îmi place foarte mult faptul că îți oferă un sentiment de haos, pe unele pasaje, dar un haos foarte bine organizat. E așa de haotic încât e organizat, you get my point.
---
Locul 1
Enslaved. Axioma Ethica Odini
Ajungem la punctul maxim al clasamentului. Albumul acesta este atât de bun încât mi se pare că orice descriere i-ar face nedreptate. Albumul trebe dus la NASA sau la o stație orbitală și transmisă în spațiu, better yet, pământul ar trebui să primească ca și strat de ozon undele muzicale care sunt emanate de muzica celor de la Enslaved pe acest album.
---
Menţiune specială
Mențiuni speciale merg celor de la Periphery, pentru albumul omonim și celor de la Nachtmystium Addicts pentru Black Meddle Pt II
---
---
Partea 1. Eşecurile anului
Dacă tot am terminat încă un an trebuie să fac și o analiză a celor mai bune dar și cele mai slabe trupe, albume și concerte care m-au delectat sau înfuriat în toată perioada asta. Trebe să nu uităm faptul că 2010 ne-a luat 3 muzicieni foarte buni lăsând zona de rock mai goală:
-
Peter Steel (Type O Negative)
-
Ronnie James Dio (Dio, Black Sabbath, Rainbow)
-
Paul Grey (Slipknot)
---
Din punct de vedere muzical, anul 2010 a fost destul de gol pentru mine, reușind să mă facă să mă rezum la foarte multe albume din anii precedenți. Am așteptat atât de mult cu topul, în sperața că luna
Decembrie va mai aduce ceva albume de referință, well nu a fost să fie așa. Dar hai să nu mai batem toaca și să începem cu cele rele.
---
Cel mai mare flop
Cel mai mare flop în domeniul organizării de concerte se acordă concertului Mayhem. Nu o să știm
niciodată care au fost motivele pentru care concertul a fost amânat cu câteva ore înainte de start.
Cert este că Mayhem și (implicit) Nelu Brândușan (Promusic Prod, Maximum Rock) au lăsat cu buza umflată o țară întreagă de rockeri, plus acei câțiva stăinezi care au bătut mai multe sute de kilometrii pentru a vedea concertul.
---
Cel mai amânat concert
Cel mai amânat concert se acordă celor de la Paradise Lost ...și lui Nelu Brâdușan (Promusic Prod, Maximum Rock). Cu toții ne amnitim că acest concert a fost anulat, anunțat doar pentru a fi anulat din nou. La fel, adevărul este undeva la mijloc, și au umblat multe discuții în legătură cu acest concert. Ca să nu menționez faptul că cei de la Ghost Brigade nu aveau să cânte în România, dar evenimentul a fost promovat mai departe cu ei pe afiș.
---
Cel mai prost album
Cel mai prost album al anului 2010. Spiritual Beggars au reușit tot timpul să îmi inducă o stare de calm and peace, dar pe ultimul album, nici măcar nu mai încearcă. Este pe atât de plictisitor cum este lipsit de mesaj muzical. Aveam cu totul alte așteptări de la albumul Return To Zero, probabil au încercat o tindere spre nimic și uite că le-a și iesit.
Mențiune specială pentru Burzum cu albumul Belus – aveam atâtea așteptări de la acest recidivist, și nimic, prison makes you soft man.
---
Cel mai plictisitor album
Cel mai plictisitor album al anului 2010. Deathstars au momentele lor în care reușesc să facă muzică bună, albumul de față – Night Electric Night – nu face decât să îți repete aceeași piesă over and over and over again până ajungi la gradul de saturație și zici na gata. Din album garantez că veți rămâne doar cu maxim două piese în minte – Death Dies Hard și Chertograd – în rest versuri de cacao și liniaritate dusă la extrem.
---
Autor: Olaf Pol
Articole relative:
Publicat in: 11.07.2016, Ora: 12:46PM
Publicat in: 27.11.2012, Ora: 06:52AM
Publicat in: 29.07.2011, Ora: 07:00AM
Publicat in: 26.07.2011, Ora: 07:00AM
Publicat in: 23.07.2011, Ora: 07:00AM
Publicat in: 21.04.2020, Ora: 07:53AM
Publicat in: 21.10.2017, Ora: 06:58AM
Publicat in: 04.06.2016, Ora: 10:06AM
Publicat in: 02.06.2016, Ora: 17:06PM
Publicat in: 21.03.2016, Ora: 06:15AM
COMENTARII:
05.02.2011, 19:41PM, scris de Ionuț
Cred că vroiai să ne zici de Mastodon, nu de Maston.
17.01.2011, 16:14PM, scris de RiCo dela CZB
aveti Partea 1 in continuare la Partea 2. De acum incolo, un articol postat in mai multe parti va contine toate capitolele in acelasi articol, doar ca sunt postate in timp, pe rand.
17.01.2011, 14:07PM, scris de ionut
in 2010 a murit si vocalul trupei elvetiene Gotthard
17.01.2011, 11:27AM, scris de Kjell Grutle
doresc sa citesc partea 1. .... si nu il gasesc ...sau trecem peste :P