Pilula (The Pill)
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1714
Etichete: Carl Djerassi, Enovoid, Gregory Pincus, Hippie, Margaret Sanger, Mişcarea Hipiotă, Pilula, Pilula Contraceptivă
Pilula *(The Pill)
Pilula contraceptivă, aprobată de ministerul de sănătate din SUA în 9 mai 1960 (acum 50 de ani) a fost distribuită în farmacii în 1961 sub denumirea Enovoid. Margaret Sanger este cea care a tras tare ca acest proiect să se concretizeze, iar medicii Carl Djerassi ÅŸi Gregory Pincus sunt creditaÅ£i pentru “invenÅ£ie”. Pilula de control al naÅŸterii înseamnă orice pilulă cu hormoni artificiali, ce împiedică o femeie să devină însărcinată. Practic, “pilula” păcăleÅŸte centrii nervoÅŸi, care recepÅ£ionează stimuli daÅ£i de către corpul femeii atunci când este deja însărcinat. OvulaÅ£ia este astfel împiedicată, mucusul cervical se îngroaşă, împiedicând mobilitatea spermatoziozilor, iar hormonii cu care mucoasa este îmbibată împiedică fertilizarea.
---
De ce scriem despre Pilulă pe un sait de muzică?
Pentru că cei mai mulÅ£i consideră că Pilula este responsabilă pentru lansarea revoluÅ£iei sexuale în Statele Unite. Astfel, începe epoca culturii Hippie... o perioadă în care tineretul s-a relaxat mult privind grija unei sarcini nedorite. MiÅŸcarea hipiotă a apărut ÅŸi pe fondul unei restricÅ£ii morale opresive în timpul anilor '50. Dacă stai să analizezi istoria sexuală a omenirii, vei descoperi că au existat mereu perioade de promiscuitate urmate de perioade de indignare morală ipocritică. Adevărul rămâne însă faptul că omul îÅŸi caută partener în mod continuu, indiferent de moravurile vremurilor.
---
La vremea apariÅ£iei Pilulei, marele scandal era legat de faptul că Pilula este un medicament luat de către femei sănătoase pe o perioadă de timp nedeterminată, iar efectele secundare pe termen lung nu fuseseră testate pe om! Astfel, miÅŸcarea feministă din anii '70 considera Pilula o otravă. În continuare există o serie de riscuri secundare, de la grave (chiar fatale) până la cele mai neînsemnate.
---
Acum există mai multe tipuri de pilule pe piaţă, dar, în general, acestea se împart în două grupe: pilulele combinate ÅŸi ,minipilula" sau pilula numai cu progesteron. Teoretic, pilula are o eficacitate de peste 99%, dar, practic, rata este mult mai scăzută. Între 1,9% ÅŸi 18,1% din femei vor avea o sarcină neplanificată în primul an de utilizare a pilulei. Există riscul crescut de sarcină ÅŸi la cele care nu respectă modul de administrare.
---
---
Autor: RiCo, pentru CZB
Articole relative:
Publicat in: 21.05.2013, Ora: 06:52AM
Publicat in: 07.05.2011, Ora: 05:41AM
Publicat in: 05.05.2011, Ora: 05:19AM
Publicat in: 29.11.2010, Ora: 10:56AM
Publicat in: 10.12.2010, Ora: 08:55AM
Niciun comentariu!