• czb.ro
Zoom. Word Up

Pilula (The Pill)

Publicat in: 10.12.2010, 08:43AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1528
Etichete: Carl Djerassi, Enovoid, Gregory Pincus, Hippie, Margaret Sanger, Mişcarea Hipiotă, Pilula, Pilula Contraceptivă
Pilula (The Pill)

Pilula *(The Pill)

Pilula contraceptivă, aprobată de ministerul de sănătate din SUA în 9 mai 1960 (acum 50 de ani) a fost distribuită în farmacii în 1961 sub denumirea Enovoid. Margaret Sanger este cea care a tras tare ca acest proiect să se concretizeze, iar medicii Carl Djerassi şi Gregory Pincus sunt creditaţi pentru “invenţie”. Pilula de control al naşterii înseamnă orice pilulă cu hormoni artificiali, ce împiedică o femeie să devină însărcinată. Practic, “pilula” păcăleşte centrii nervoşi, care recepţionează stimuli daţi de către corpul femeii atunci când este deja însărcinat. Ovulaţia este astfel împiedicată, mucusul cervical se îngroaşă, împiedicând mobilitatea spermatoziozilor, iar hormonii cu care mucoasa este îmbibată împiedică fertilizarea.

---

De ce scriem despre Pilulă pe un sait de muzică?

Pentru că cei mai mulţi consideră că Pilula este responsabilă pentru lansarea revoluţiei sexuale în Statele Unite. Astfel, începe epoca culturii Hippie... o perioadă în care tineretul s-a relaxat mult privind grija unei sarcini nedorite. Mişcarea hipiotă a apărut şi pe fondul unei restricţii morale opresive în timpul anilor '50. Dacă stai să analizezi istoria sexuală a omenirii, vei descoperi că au existat mereu perioade de promiscuitate urmate de perioade de indignare morală ipocritică. Adevărul rămâne însă faptul că omul îşi caută partener în mod continuu, indiferent de moravurile vremurilor.

---

La vremea apariţiei Pilulei, marele scandal era legat de faptul că Pilula este un medicament luat de către femei sănătoase pe o perioadă de timp nedeterminată, iar efectele secundare pe termen lung nu fuseseră testate pe om! Astfel, mişcarea feministă din anii '70 considera Pilula o otravă. În continuare există o serie de riscuri secundare, de la grave (chiar fatale) până la cele mai neînsemnate.

---

Acum există mai multe tipuri de pilule pe piaţă, dar, în general, acestea se împart în două grupe: pilulele combinate şi ,minipilula" sau pilula numai cu progesteron. Teoretic, pilula are o eficacitate de peste 99%, dar, practic, rata este mult mai scăzută. Între 1,9% şi 18,1% din femei vor avea o sarcină neplanificată în primul an de utilizare a pilulei. Există riscul crescut de sarcină şi la cele care nu respectă modul de administrare.

---

www.avort.ro/pilula

---

Autor: RiCo, pentru CZB

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Jam Session
Jam Session...
Publicat in: 21.05.2013, Ora: 06:52AM
Cultura Rasta. Rastafarian
Cultura Rasta. Rastafarian...
Publicat in: 07.05.2011, Ora: 05:41AM
Dreadlocks (Rasta)
Dreadlocks (Rasta)...
Publicat in: 05.05.2011, Ora: 05:19AM
Indie
Indie...
Publicat in: 29.11.2010, Ora: 10:56AM
Sfârşitul epocii Hippie
Sfârşitul epocii Hippie...
Publicat in: 10.12.2010, Ora: 08:55AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2024 • Revista De Muzica Online