Filmul Colectiv
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 767
Etichete: Alexander Nanau, Colectiv, Filmul Colectiv

Filmul „colectiv”, regizat de către Alexander Nanau, a avut avanpremiera naÈ›ională la Cluj, în prezenÈ›a a peste 1,400 de spectatori.
ReacÈ›iile pozitive n-au încetat să apară, în presa naÈ›ională È™i în rândul publicului, care a continuat să vină în cinematografe È™i în prima săptămână a lansării documentarului în cinematografele din România.
”colectiv” rulează în cinematografele din Cluj È™i în cea de-a doua săptămână, cu proiecÈ›ii la Cinema Florin Piersic È™i Cinema Victoria.
„colectiv” spune povestea primului an de după incendiul din clubul cu acelaÈ™i nume È™i urmăreÈ™te cu egal interes autorități È™i jurnaliÈ™ti, într-o interacÈ›iune permanentă de căutare È™i expunere a adevărului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj È™i responsabilitate individuală.
La Cinema Florin Piersic, ”colectiv” mai poate fi văzut sâmbătă, 7 martie, luni, 9 martie È™i marÈ›i, 10 martie, iar la Cinema Victoria filmul poate fi văzut vineri, sămbătă, duminică, luni È™i miercuri.
ProducÈ›ia oferă în premieră spectatorilor din cinematografe acces în locurile cheie de după evenimentul tragic din clubul Colectiv: redacÈ›ii de ziare, cabinete de miniÈ™tri, coridoare de instituÈ›ii, săli de È™edinÈ›e. Filmul urmăreÈ™te jurnaliÈ™ti, avertizori de integritate (whistleblowers), pacienÈ›i È™i familiile lor, dar È™i oficiali din guvern È™i reprezentanÈ›i ai statului, dezvăluind fără compromisuri o întreagă reÈ›ea a corupÈ›iei, minciunii È™i manipulării. Printre protagoniÈ™tii filmului se regăsesc jurnalistul Cătălin Tolontan È™i echipa redacÈ›iei Gazeta Sportului, Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, supravieÈ›uitori È™i familii ale victimelor Colectiv.
Trailer: https://youtu.be/VX0IxdEFQrM
”colectiv este altceva. Este un film ca un scalp. Este o muncă de patru ani jumătate care ne smulge pielea de pe noi centimetru cu centimetru. Un film care lasă o sală împietrită pe generic. Și o Å£ară împietrită în neputinţă”. – Radio Guerilla
[în documentarele lui Alexander Nanau] ”Există totuÈ™i o importantă notă care se repetă: încercările pe care le facem împreună pentru a evita eÈ™ecul care, la un moment dat, pare inevitabil. De data asta, personajul la ananghie, a cărui dramă Nanau reuÈ™eÈ™te să o povestească, e toată România”. – Press One
”Subiectul a stârnit interes mai ales în rândul tinerilor, ceea ce mi-a dat speranță că se va schimba ceva vreodată È™i în È›ara asta. Filmul m-a impresionat, fiindcă reuÈ™eÈ™te să transmită stări contradictorii. De la deznădejde È™i revoltă, la speranță È™i curaj. De la compasiune È™i teamă, la empatie È™i speranță”. – Republica
[colectiv] ”Va rămâne una din realizările majore ale cinematografiei române a acestor ani”. - Ziarul Metropolis
”Filmul lui Alexander Nanau este despre speranÈ›a de a face bine o È›ară, născută dintr-o tragedie”. – Hotnews
”E un film puternic, cu ritm de policier. EmoÈ›ia È™i revolta vin natural. Realitatea e o ficÈ›iune È™i ficÈ›iunea devine realitate. Doar suferinÈ›a È™i moartea sînt adevărate”. – Dilema Veche
DistribuÈ›ia în cinematografe este realizată de către Bad Unicorn.
Filmul „colectiv” este produs de Alexander Nanau Production, în coproducÈ›ie cu Samsa Film Luxembourg È™i HBO Europe, cu sprijinul Centrului NaÈ›ional al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund È™i Sundance Documentary Fund, cu participarea MDR Germania, RTS ElveÈ›ia, RSI - ElveÈ›ia È™i YES Docu - Israel.
# # #
Despre Alexander Nanau
Alexander Nanau, regizor È™i producător germano-român, a studiat regia la Academia Germană de Film È™i Televiziune din Berlin (DFFB) È™i este deÈ›inătorul a două burse la Institutul Sundance, respectiv Academia de Artă (Akademie der Künste) din Berlin. În 2007 a înfiinÈ›at în România casa de producÈ›ie Alexander Nanau Production. Filmul său documentar, „Lumea văzută de Ion B.”, a câÈ™tigat, în 2010, premiul Emmy InternaÅ£ional la categoria „Arts Programming”, iar „Toto È™i surorile lui”, următorul documentar al lui Nanau, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film în 2015. Cel din urmă a avut o distribuÈ›ie internaÈ›ională numeroasă È™i a avut succes în rândul festivalurilor din întreaga lume. Nanau a fost director de imagine pentru documentarul francez-german „Nothingwood”, filmat în Afganistan, care a avut premiera la Cannes în 2017, în selecÈ›ia Quinzaine des Réalisateurs.
Articole relative:
Publicat in: 01.05.2020, Ora: 18:56PM
Publicat in: 20.03.2020, Ora: 12:18PM
Publicat in: 27.02.2020, Ora: 16:36PM
Publicat in: 05.10.2019, Ora: 19:29PM
Publicat in: 29.09.2019, Ora: 08:58AM
Publicat in: 24.10.2017, Ora: 05:50AM
Publicat in: 01.03.2017, Ora: 10:48AM
Publicat in: 27.10.2016, Ora: 14:04PM
Publicat in: 11.08.2016, Ora: 01:06AM
Niciun comentariu!