John Lennon (9.10.1940 - 8.12.1980)
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 3078
Etichete: Annie Leibovitz, Beatles, Imagine, John Lennon, Rolling Stone, Yoko Ono

John Lennon (9.10.1940 - 8.12.1980)
PărinÅ£ii mei nu ascultau Beatles. Interesul lor pentru muzica nouă s-a oprit undeva devreme în cariera lui Elvis Presley (undeva înainte ca acesta să înceapă să abuzeze de droguri). Astfel, eu am descoperit această formaÅ£ie târziu, deÅŸi aveam 11 ani atunci când toată lumea din Statele Unite Å£inea doliu pentu John Lennon. Ai mei au considerat probabil că artistul respectiv, ÅŸi de fapt întreaga lui generaÅ£ie de artiÅŸti, făcea parte dintr-o gaÅŸcă imorală de drogaÅ£i iremediabili... Epoca hipiotă era încă vie când învăţam să merg cu bicicleta ÅŸi legam roÅ£ile de sprijin din spate cu ÅŸireturi. Nimeni nu a stat lângă mine să îmi Å£ină ghidonul; mi-am julit genunchii, dar am învăţat de unul singur să îmi Å£in echilibrul pe două cauciucuri. Cam aÅŸa a fost ÅŸi cu muzica în casă. Ai mei m-au crescut pe ritmuri de Elvis ÅŸi au plâns pentru el în vara lui '77 ... în decembrie '80 însă nu Å£in minte ÅŸtirea ÅŸi nu am amintiri vii despre cântecele Beatles în copilărie; am fost ferit destul de bine de orice influenÅ£e negative asupra psihicului meu în formare ÅŸi de aceea există acum (elefantul) ClickZoomBytes.---
De ce am tot scris de Elvis Presley aici, când ar trebui să scriu despre John Lennon?
Pentru a pune accentul pe diferenÅ£a de generaÅ£ii ÅŸi cât de importantă este influenÅ£a părinÅ£ilor în formarea muzicală de acasă. Eu am avut parte ÅŸi de muzica country, Elvis Presley, Marty Robbins, Neil Sedaka, Gică Petrescu ÅŸi Maria Tănase ... dar fiind copil, vârful piciorului bătea ritmul în podea când Elvis cânta ÅŸi Jailhouse Rock, am prins epoca Disco în plină desfăşurare, iar sâmbăta mai trăgeam cu urechea la Soul Train, ascultam Kool&The Gang ÅŸi KC and the Sunshine Band – urma să îmi placă ABBA... dar Beatles nu aveam să ascult decât prin clasa a XII-a când mă mai plictiseam tot să ascult hiturile vremii ÅŸi mai schimbam frecvenÅ£a la radio ( m-am născut în Statele Unite, unde am terminat ÅŸi liceul) ÅŸi prindeam posturi specializate pe muzica anilor '60 ... ÅŸi nu era deloc rău ce ascultam aici... ÅŸi aÅŸa am ascultat prima dată armoniile vocale din Yellow Submarine, muzicuÅ£a din Love Me Do, primul riff de chitară de la Hard Day's Night, na-na-na-urile repetitive de pe finalul Hey, Jude ... Ajuns la Cluj, în 1990 am cumpărat primul vinil cu Beatles, o Antologie scoasă sub licenţă la Leningrad ÅŸi vândută la negru prin fostul bloc sovietic, cu litere chirilice pe copertă.
---
Numele le-am învăţat pe atunci: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr. Åžtiam de Brian Epstein ÅŸi George Martin. Văzusem filmul Caveman.
---
În 1993, angajat fiind la primul post privat de radio din Cluj, Uniplus, am început să fac o emisiune săptămânală cu muzica anilor 60 în cadrul uneia dintre emisiunile de noapte ce le aveam (mereu am căutat să fiu contracurent, iar schimbul de noapte mi se potrivea la fix; făceam trei nopÅ£i albe pe săptămână ... dar acesta este subiectul altui articol). Era încă vremea libertăţii în radio, când DJ-ul era angajat pentru cunoÅŸtinÅ£e sau colecÅ£ie ÅŸi pasiune pentru muzică ... la noi etapa asta în radio a durat prea puÅ£in ÅŸi din păcate a fost urmată de monopolizarea ÅŸi controlul centralizat al reÅ£elelor (mi se pare super-stupid ca eu să stau undeva în Å£ară ÅŸi cineva să îmi vorbească cu accent de BucureÅŸti să să îmi spună că afară e înnorat ÅŸi ninge ... când pe geamul meu văd o pseudo-primăvară cu cer senin). În fine, în conjunctura emisiunii Lollipop (cu care am încercat să merg ÅŸi la Radio Guerrilla când încă nu emitea în eter ÅŸi am fost refuzat), vroiam să spun câte ceva despre artiÅŸtii pe care-i prezentam aici – ÅŸi asta a devenit ÅŸcoala mea despre muzica anglo-americană din anii '50 ÅŸi '60. Au fost câteva luni foarte intense pentru mine; emisiunea fiind apreciată. Aici am citit mai multe despre John Lennon, dar tot nu aveam perspectiva de ansamblu asupra problemelor. Conjunctura politico-socială din SUA anilor '60 a ajutat pe anumiÅ£i artiÅŸti intelectuali să îÅŸi depăşească condiÅ£ia, iar aceÅŸtia aveau ceva de transmis generaÅ£iei lor - aveau un punct de vedere ÅŸi îl puteau argumenta elocvent.
---
Pe vremea când Beatles a fost activă, Europa era împărÅ£ită între NATO ÅŸi Pactul VarÅŸoviei; SUA testa armamente noi în VietNam; Rusia încerca să introducă arme nucleare în Cuba. Ambele super-puteri se întreceau pentru ocuparea spaÅ£iului. În această conjunctură politică au crescut poate două generaÅ£ii de hipioÅ£i care (la început) au îndrăgit cântecele simpluÅ£e de dragoste ale celor de la The Beatles. Un nume de referinţă pentru această miÅŸcare a fost John Lennon. Pentru cei mai mulÅ£i, el reprezenta strict un sfert din Beatles; acest om, devenit bogat peste noapte, nu se comporta deloc ca un parvenit. Averea l-a ajutat să vadă mai departe, să-ÅŸi dorească alte Å£eluri - mai nobile. A renunÅ£at cu totul la droguri, s-a căsătorit ÅŸi a devenit tată pentru a doua oară (dar pentru prima dată la modul conÅŸtient ÅŸi responsabil). Prin priza ce o avea la public prin succesul unor melodii compuse de el în anii 60, John Lennon a încercat să susÅ£ină o campanie pro-pace, anti-război. Latura sa muzicală post-Beatles capătă profunzime ÅŸi nuanÅ£e viu colorate. Punctul lui de sprijin în tot ce a mai realizat până la finalul vieÅ£ii a fost Yoko Ono, o artistă bine-intenÅ£ionată ÅŸi prost-înÅ£eleasă de mulÅ£imea care o privea ca pe mama vitregă care-i interzicea lui Ion să se mai joace cu gaÅŸca lui de prieteni.
---
Astăzi, acum 30 de ani, Mark David Chapman i-a luat viaÅ£a lui John Lennon. Dacă te uiÅ£i la filmul Imagine sau cauÅ£i reportaje despre eveniment pe YouTube, vei rămâne ÅŸocat de impactul avut de această persoană pe lumea occidentală.
---
---
ÎmpuÅŸcat în faÅ£a blocului The Dakota (care poate fi vizitat la New York City pe Str. 72), fiind alături de soÅ£ia cu care venea de la studioul de înregistrări (Record Plant Studio), artistul nu a supravieÅ£uit rănilor grave provocate de cele patru gloanÅ£e care l-au nimerit de la un metru distanţă. Medicii au confirmat decesul la spitalul St. Luke's-Roosevelt Hospital Center.
---
John Winston Ono Lennon (n. 9 octombrie 1940 la Liverpool) a decedat la 40 de ani în 8 decembrie 1980. Corpul neînsufleÅ£it a fost incinerat la cimitirul Ferncliff din Hartsdale (în statul New York); nu s-a organizat nicio înmormântare.
Fotograful Annie Leibovitz de la revista Rolling Stone fusese în aceeaÅŸi dimineaţă la cuplu acasă pentru o ÅŸedinţă foto pentru copertă. Nimeni de la Rolling Stone nu a dorit ca Yoko Ono să apară pe această copertă, dar asta a fost dorinÅ£a artistului. În ziua respectivă (acum 30 de ani), înainte să plece de acasă, John Lennon a mai dat ceea ce avea să fie ultimul interviu, lui DJ Dave Sholin pentru postul de radio KRKO din San Francisco. La ora 5 după-masa, s-a dus împreună cu soÅ£ia să mixeze piesa Walking on Thin Ice la studio. S-au întors acasă la 10:30 seara. Lennon vroia să-l mai vadă pe Sean, fiul de 5 ani, înainte de culcare. Lumea obiÅŸnuia să stea cu orele în faÅ£a blocului să se întâlească cu artistul ÅŸi să-i ceară autograful. AcelaÅŸi lucru se întâmpla ÅŸi în această seară. Printre cei veniÅ£i pentru semnături era ÅŸi criminalul, despre care puteÅ£i citi mai multe pe alte pagini de internet. Un fan a făcut chiar ÅŸi o poză cu John Lennon dând autograful acestui individ. Martorii incidentului tragic sunt portarul Jose Perdomo ÅŸi un ÅŸofer de taxi. S-au tras cinci gloanÅ£e din spate. Două îl lovesc în partea stângă, două în umărul stâng. Trei dintre gloanÅ£e trec prin corpul victimei. Primul glonÅ£, care nimereÅŸte Aorta, este cel fatal.
Criminalul se aşează pe marginea trotuarului şi aşteaptă să fie ridicat de poliţie.
Al doilea echpaj de poliÅ£iÅŸti care ajunge la locul incidentului îl duce pe John Lennon la spital.
Genul de gloanÅ£e folosite de criminal nu aveau vârf, provocând leziuni mai mari pe măsură ce trec prin Å£esuturi. Victima a pierdut 80% din volumul sangvin înainte de a ajunge la spital.
---Duminică 14 decembrie 1980. 225.000 s-au adunat în Central Park din New York City pentru 10 minute de reculegere în amintirea lui John Lennon. 30.000 s-au adunat în centrul oraÅŸului natal, Liverpool.
---
Inculpatul ÅŸi-a mărturisit vina ÅŸi a fost condamnat pe viaţă la închisoarea Attica State Prison, cu posibilitatea de recurs după 20 de ani. S-au împlinit 20 de ani în anul 2000. Nu i s-a aprobat până în prezent niciun recurs. Legea îi permite să ceară recurs din doi în doi ani.
---
---
ÅžedinÅ£a foto făcută de Annie Leibovitz pentru Rolling Stone a apărut în revista din Ianuarie 1981. Poza folosită pe copertă îl arată pe John Lennon în costumul lui Adam, îmbrăţiÅŸând-o pe Yoko Ono (vezi FOTO ataÅŸat la final).
---
- John Lennon a primit Premiul Grammy pentru întreaga carieră, postmortem, în 1991.
---
- În 2000 s-a deschis Muzeul John Lennon în cadrul arenei Saitama Super Arena din Saitama, Japonia.
---
- În 2002, Liverpool ÅŸi-a denumit aeroportul Liverpool John Lennon Airport.
---
- Planeta 4147, descoperită în 12 ianuarie 1983 de B. A. Skiff de la Anderson Mesa Station din cadrul observatorului Lowell, a fost denumită Lennon.
---
- În 9 octombrie 2007, Yoko Ono a inaugurat o nouă construcÅ£ie memorială în amintirea lui John Lennon, pe insula Viðey, care aparÅ£ine Islandei. Turnul Imagine Peace Tower emite o rază verticală de lumină în cer între 9 octombrie ÅŸi 8 decembrie în fiecare an, în amintirea artistului.
S-au ridicat mai multe statui pentru a-l comemora pe John Lennon de-a lungul anilor. În GALERIA FOTO mai jos veÅ£i vedea statuia din Liverpool ÅŸi banca mai deosebită din Havana (Cuba).
---
Tot în GALERIA FOTO avem coperta albumului Two Virgins. Pe copertă, John ÅŸi Yoko se prezintă dezbrăcaÅ£i, stând în picioare. Acesta devine un subiect controversat care duce la confiscarea coletelor de distributie în SUA ÅŸi Anglia. Albumul este criticat foarte dur de critici ÅŸi nici nu intră în clasamentele britanice.
---
Două filme despre asasinarea artistului au fost lansate la scurt timp între ele, în 2005, la 25 de ani de la decesul lui John Lennon.
- The Killing of John Lennon, regizat de Andrew Piddington, este lansat în 7 decembrie 2007.
- Chapter 27, regizat de J. P. Schaefer, este lansat în 28 martie 2008.
Filmul cu buget mai mic, The Killing of John Lennon, a fost mai apreciat de critici.
---
Articole relative:
Publicat in: 07.05.2018, Ora: 06:02AM
Publicat in: 20.08.2016, Ora: 11:40AM
Publicat in: 19.07.2016, Ora: 15:32PM
Publicat in: 11.07.2016, Ora: 14:54PM
Publicat in: 22.04.2016, Ora: 05:40AM
Publicat in: 02.11.2014, Ora: 06:01AM
Publicat in: 12.05.2014, Ora: 06:48AM
Publicat in: 13.03.2013, Ora: 06:38AM
Publicat in: 11.01.2013, Ora: 06:48AM
Publicat in: 07.12.2012, Ora: 06:35AM
Niciun comentariu!