• czb.ro
Click. Recenzie. Recenzie Audio

LUNA AMARĂ. Live la Conti

Publicat in: 26.06.2017, 09:34AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1741
Etichete: Arta Sunetelor, Șerban Onțanu-crăciun, Live La Conti, Mihnea Blidariu, Nick Făgădar, Radu Lupascu, Richard Constantinidi, Răzvan Ristea, Sorin Moraru, U Rock, Universal Music Romania
LUNA AMARĂ. Live la Conti

LUNA AMARĂ

Live la Conti

!!!!

Este normal să te identifici clujean şi să ai atitudine. O parte de ţară, mai mare decât vă permiteţi a închipui vreodată, mai astâmpărată decât ar putea fi un bănăţean scos din pepeni, însă cu siguranţă mai bogată muzical decât Ţeara Rumânească. De unde mulţi zic, şi sunt mă împac cu asta, că se dă ora exactă. Însă Nu sunt în acord cu ei şi cred că, identitatea muzicală de după 1989 a fost prost aleasă şi de oameni potrivnici artei sunetelor, care au urmărit interesul personal sau al grupului din care făceau parte. Cum nu cred că, este oportunism din partea organizatorilor de concerte, care aleg de o bună perioadă de timp, oraşul Cluj-Napoca ca destinaţie a evenimentelor lor. Au unde, au înţelegere de la autorităţi, au public cu gusturi muzicale şi o mulţumire îndreptăţită. Nu ne macină invidia că, acolo a fost organizat evenimentul Jean-Michel JARRE (Electronica World Tour 2016) şi că va fi organizat în luna octombrie concertul celebrului STING (57th & 9th Tour 2017). Nu! Doar (ne) punem întrebarea! De ce nu are Bucureştiul o sală nouă pentru concerte de muzică de atâta timp? Pentru că se ceartă pe bani. De ce nu vine lumea la spectacole live în Bucureşti? Pentru că unele dintre aceste concerte sunt organizate prost, se aud execrabil şi biletele sunt foarte scumpe. Este principalul răspuns. De ce Clujul arată foarte bine cu un primar care nu a făcut nimic ca prim-ministru? De ce Bucureştiul este murdar, poluat şi suprapopulat? De ce nu avem autostrăzi de la est la vest şi de la nord la sud? Tot banii sunt cauza. Muzica nu a fost considerată niciodată o prioritate pentru cultura acestei naţii. În vârful piramidei sunt (numai) hoţi! Folclor.

"Vom renunța la proteste când ei vor renunța să mai fure!” (Mihnea Blidariu)

LUNA AMARĂ are un mesaj clar şi o atitudine rock! Sunt de acord cu ei şi ca mine sunt zeci de mii în toată ţara. De câte ori am avut ocazia, am spus că, muzica rock este rău văzută în România şi că, a fost şi este marginalizată. Înghesuită în underground (acolo unde, de fapt, ar trebui să zbenguie alte genuri lătăreţe) şi deloc mediatizată. Mihnea Blidariu a fost cenzurat şi chiar a fost dat jos de pe scenă pentru opiniile sale. Aici la Conti, Mihnea a protestat vehement împotriva abuzurilor, iar la Roşia Montană a organizat un Festival cu personalitate (FânFest). Nu întâmplător acest DVD a fost realizat la CONTI (fostul Hotel Continental). Un prim material video al trupei pe care vi-l recomand cu fermitate. Atât cât mai respiraţi, cât mai simţiţi şi trăiţi Rock, alegeţi Live la ContiLuna Amară ne animă pe toţi cu acelaşi scop. Unitate, statornicie şi perseverenţă în anihilarea prostului gust!

"Cultura devine protest atunci când sistemul deraiază, iar politicul şi societatea dorm în papuci!" (Mihnea Blidariu)

Strigătul de libertate nu a sunat niciodată mai convingător decât ca în mesajul unui rocker. Nick Făgădar şi Mihnea Blidariu sunt două voci ale conştiinţei naţionale. Muzicieni, poeţi, scriitori cu talent şi mărturisiri usturătoare. Trompeta lui Mihnea accentuează comportamentul intens al protestului rock şi statorniceşte o semnătură vie în muzica românească. (există nume sonore, care au folosit sau folosesc trompeta în prim plan, amintesc numai pe cele cu urme adânci în fantezia Rock: Gândul Mâței - Chișinău; Omega - Ungaria, Nucleus - UK; East of Eden - UK; Muse - UK; Magma - Franţa; Lighthouse - Canada, Calexico - USA etc.) LUNA AMARĂ este un univers liric Gri dorian într-o Lume oarbă, demagogică, pe care unii dintre noi, Prea târziu, am descoperit-o ca fiind Dizidentul din noi. "Toate pietrele albe / Adună uitare / Şi tot ce e viu se stinge şi moare Neagra uitare acoperă urma / Eşti sânge şi lut viaţa ta-i una." (Pietre în alb)

"Luna Amară este cel mai bun exemplu de formaţie Rock din România!" (Richard Constantinidi)

Formula în care trupa a înregistrat acest valoros material video este o culme a succesului, a profesionalismului şi a prieteniei lor. Mihnea Blidariu (vocal, chitară, trompetă), Nick Făgădar (vocal, chitară), Șerban Onțanu-Crăciun (chitară principală), Sorin Moraru (bas) şi Răzvan Ristea (tobe). Cinste LOR, clujenilor! 129 de minute de muzică live de la Conti din 2013, un documentar de 25 de minute despre povestea trupei din Ardeal şi fotografii cu membrii săi.Luna amară face ca lucrurile fireşti să fie dulci. Roşu aprins.

"Şlefuirea, strângerea în armonie a unui gând, a unui fior anume, a unei frici sau fericiri e un proces frumos dar şi greu. Pentru mine, muzica şi versul sunt căutare şi eliberare." (Nick Făgădar)

Radu Lupaşcu
20 iunie 2017


Cronica de DVD a apărut prima dată la revista virtuala Arta Sunetelor:
Facebook Twitter MySpace Rating 4
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Volker. Volker EP
Volker. Volker EP...
Publicat in: 02.06.2016, Ora: 17:06PM
Twoas4. Audrey in Pain English
Twoas4. Audrey in Pain English...
Publicat in: 08.02.2016, Ora: 06:41AM
Călin Pop. Ritual de iarnă
Călin Pop. Ritual de iarnă...
Publicat in: 28.01.2016, Ora: 18:18PM
GBOB - 2015 Romania Final
GBOB - 2015 Romania Final...
Publicat in: 05.01.2016, Ora: 05:41AM
Anemic Disco. The Glorious Waltz of Decay
Anemic Disco. The Glorious Waltz of De...
Publicat in: 30.08.2015, Ora: 11:21AM
CLIP NOU. Jurjak. Timpul
CLIP NOU. Jurjak. Timpul...
Publicat in: 14.04.2020, Ora: 06:27AM
CLIP NOU. Ioana Ignat. O lume intreaga
CLIP NOU. Ioana Ignat. O lume intreaga...
Publicat in: 06.04.2020, Ora: 06:21AM
ALBUM NOU. Zdob și Zdub. Bestiarium
ALBUM NOU. Zdob și Zdub. Bestiarium...
Publicat in: 18.11.2019, Ora: 06:59AM
2019.NOV.22. B. Quantic Club. Celelalte Cuvinte. Electric Live
2019.NOV.22. B. Quantic Club. Celelalt...
Publicat in: 08.11.2019, Ora: 06:57AM
ALBUM NOU. Costin Chioreanu și Sofia Sarri. Afterlife Romance
ALBUM NOU. Costin Chioreanu și Sofia ...
Publicat in: 27.10.2019, Ora: 06:42AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2023 • Revista De Muzica Online