• czb.ro
Click. Recenzie. Recenzie Audio

LUNA AMARÄ‚. Live la Conti

LUNA AMARÄ‚. Live la Conti

LUNA AMARÄ‚

Live la Conti

!!!!

Este normal să te identifici clujean ÅŸi să ai atitudine. O parte de Å£ară, mai mare decât vă permiteÅ£i a închipui vreodată, mai astâmpărată decât ar putea fi un bănăţean scos din pepeni, însă cu siguranţă mai bogată muzical decât Å¢eara Rumânească. De unde mulÅ£i zic, ÅŸi sunt mă împac cu asta, că se dă ora exactă. Însă Nu sunt în acord cu ei ÅŸi cred că, identitatea muzicală de după 1989 a fost prost aleasă ÅŸi de oameni potrivnici artei sunetelor, care au urmărit interesul personal sau al grupului din care făceau parte. Cum nu cred că, este oportunism din partea organizatorilor de concerte, care aleg de o bună perioadă de timp, oraÅŸul Cluj-Napoca ca destinaÅ£ie a evenimentelor lor. Au unde, au înÅ£elegere de la autorităţi, au public cu gusturi muzicale ÅŸi o mulÅ£umire îndreptăţită. Nu ne macină invidia că, acolo a fost organizat evenimentul Jean-Michel JARRE (Electronica World Tour 2016) ÅŸi că va fi organizat în luna octombrie concertul celebrului STING (57th & 9th Tour 2017). Nu! Doar (ne) punem întrebarea! De ce nu are BucureÅŸtiul o sală nouă pentru concerte de muzică de atâta timp? Pentru că se ceartă pe bani. De ce nu vine lumea la spectacole live în BucureÅŸti? Pentru că unele dintre aceste concerte sunt organizate prost, se aud execrabil ÅŸi biletele sunt foarte scumpe. Este principalul răspuns. De ce Clujul arată foarte bine cu un primar care nu a făcut nimic ca prim-ministru? De ce BucureÅŸtiul este murdar, poluat ÅŸi suprapopulat? De ce nu avem autostrăzi de la est la vest ÅŸi de la nord la sud? Tot banii sunt cauza. Muzica nu a fost considerată niciodată o prioritate pentru cultura acestei naÅ£ii. În vârful piramidei sunt (numai) hoÅ£i! Folclor.

"Vom renunÈ›a la proteste când ei vor renunÈ›a să mai fure!” (Mihnea Blidariu)

LUNA AMARÄ‚ are un mesaj clar ÅŸi o atitudine rock! Sunt de acord cu ei ÅŸi ca mine sunt zeci de mii în toată Å£ara. De câte ori am avut ocazia, am spus că, muzica rock este rău văzută în România ÅŸi că, a fost ÅŸi este marginalizată. Înghesuită în underground (acolo unde, de fapt, ar trebui să zbenguie alte genuri lătăreÅ£e) ÅŸi deloc mediatizată. Mihnea Blidariu a fost cenzurat ÅŸi chiar a fost dat jos de pe scenă pentru opiniile sale. Aici la Conti, Mihnea a protestat vehement împotriva abuzurilor, iar la RoÅŸia Montană a organizat un Festival cu personalitate (FânFest). Nu întâmplător acest DVD a fost realizat la CONTI (fostul Hotel Continental). Un prim material video al trupei pe care vi-l recomand cu fermitate. Atât cât mai respiraÅ£i, cât mai simÅ£iÅ£i ÅŸi trăiÅ£i Rock, alegeÅ£i Live la ContiLuna Amară ne animă pe toÅ£i cu acelaÅŸi scop. Unitate, statornicie ÅŸi perseverenţă în anihilarea prostului gust!

"Cultura devine protest atunci când sistemul deraiază, iar politicul ÅŸi societatea dorm în papuci!" (Mihnea Blidariu)

Strigătul de libertate nu a sunat niciodată mai convingător decât ca în mesajul unui rocker. Nick Făgădar ÅŸi Mihnea Blidariu sunt două voci ale conÅŸtiinÅ£ei naÅ£ionale. Muzicieni, poeÅ£i, scriitori cu talent ÅŸi mărturisiri usturătoare. Trompeta lui Mihnea accentuează comportamentul intens al protestului rock ÅŸi statorniceÅŸte o semnătură vie în muzica românească. (există nume sonore, care au folosit sau folosesc trompeta în prim plan, amintesc numai pe cele cu urme adânci în fantezia Rock: Gândul MâÈ›ei - ChiÈ™inău; Omega - Ungaria, Nucleus - UK; East of Eden - UK; Muse - UK; Magma - FranÅ£a; Lighthouse - Canada, Calexico - USA etc.) LUNA AMARÄ‚ este un univers liric Gri dorian într-o Lume oarbă, demagogică, pe care unii dintre noi, Prea târziu, am descoperit-o ca fiind Dizidentul din noi. "Toate pietrele albe / Adună uitare / Åži tot ce e viu se stinge ÅŸi moare Neagra uitare acoperă urma / EÅŸti sânge ÅŸi lut viaÅ£a ta-i una." (Pietre în alb)

"Luna Amară este cel mai bun exemplu de formaÅ£ie Rock din România!" (Richard Constantinidi)

Formula în care trupa a înregistrat acest valoros material video este o culme a succesului, a profesionalismului ÅŸi a prieteniei lor. Mihnea Blidariu (vocal, chitară, trompetă), Nick Făgădar (vocal, chitară), È˜erban OnÈ›anu-Crăciun (chitară principală), Sorin Moraru (bas) ÅŸi Răzvan Ristea (tobe). Cinste LOR, clujenilor! 129 de minute de muzică live de la Conti din 2013, un documentar de 25 de minute despre povestea trupei din Ardeal ÅŸi fotografii cu membrii săi.Luna amară face ca lucrurile fireÅŸti să fie dulci. RoÅŸu aprins.

"Åžlefuirea, strângerea în armonie a unui gând, a unui fior anume, a unei frici sau fericiri e un proces frumos dar ÅŸi greu. Pentru mine, muzica ÅŸi versul sunt căutare ÅŸi eliberare." (Nick Făgădar)

Radu LupaÅŸcu
20 iunie 2017


Cronica de DVD a apărut prima dată la revista virtuala Arta Sunetelor:
Facebook Twitter MySpace Rating 4
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Volker. Volker EP
Volker. Volker EP...
Publicat in: 02.06.2016, Ora: 17:06PM
Twoas4. Audrey in Pain English
Twoas4. Audrey in Pain English...
Publicat in: 08.02.2016, Ora: 06:41AM
Călin Pop. Ritual de iarnă
Călin Pop. Ritual de iarnă...
Publicat in: 28.01.2016, Ora: 18:18PM
GBOB - 2015 Romania Final
GBOB - 2015 Romania Final...
Publicat in: 05.01.2016, Ora: 05:41AM
Anemic Disco. The Glorious Waltz of Decay
Anemic Disco. The Glorious Waltz of De...
Publicat in: 30.08.2015, Ora: 11:21AM
CLIP NOU. Jurjak. Timpul
CLIP NOU. Jurjak. Timpul...
Publicat in: 14.04.2020, Ora: 06:27AM
CLIP NOU. Ioana Ignat. O lume intreaga
CLIP NOU. Ioana Ignat. O lume intreaga...
Publicat in: 06.04.2020, Ora: 06:21AM
ALBUM NOU. Zdob și Zdub. Bestiarium
ALBUM NOU. Zdob și Zdub. Bestiariu...
Publicat in: 18.11.2019, Ora: 06:59AM
2019.NOV.22. B. Quantic Club. Celelalte Cuvinte. Electric Live
2019.NOV.22. B. Quantic Club. Celelalt...
Publicat in: 08.11.2019, Ora: 06:57AM
ALBUM NOU. Costin Chioreanu și Sofia Sarri. Afterlife Romance
ALBUM NOU. Costin Chioreanu și Sof...
Publicat in: 27.10.2019, Ora: 06:42AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2024 • Revista De Muzica Online