• czb.ro
Zoom. Retrospectiva Anului

ÃŽMPREUNÄ‚ REZISTÄ‚M (partea 4/2016)

ÃŽMPREUNÄ‚ REZISTÄ‚M (partea 4/2016)

2016 a pornit în umbra evenimentului tragic din Colectiv, dar din păcate sloganul "Împreună rezistăm" a fost o lozincă aruncată în vânt de care s-au agățat câÈ›iva organizatori oportuniÈ™ti È™i o grămadă de trupe care au sperat să aibă mai multe cântări. Din culisele scenei de muzică LIVE, È™tim de o întâmplare tristă care a avut loc la concursul OstRing (la Craiova în 5 mai), unde formaÈ›ia locală Adastia a refuzat să împrumute o staÈ›ie de bas trupei Invader din Lupeni în momentul în care a urcat pe scenă È™i s-a trezit că staÈ›ia de bas nu mergea. ForÈ›a destinului a făcut ca Invader să câÈ™tige oricum etapa respectivă, Adastia punându-se singură într-o lumină proastă. Ea ar fi dovedit o doză de maturitate care cerea respect, dacă È™i-ar fi ajutat colegii de breaslă aflaÈ›i la ananghină; în situaÈ›ia dată însă, Adastia rămâne o trupă locală, frustrată în anonimat.


În timp ce Biserica Ortodoxă Română condamna tragedia de la Colectiv ca fiind un eveniment satanist, Holograf a mers mai departe cu concertul confirmat în aceeaÈ™i dată cu evenimentele caritabile organizate în jurul țării (14.NOV.2015), fără să se gândească la o amânare a datei sau să ofere o parte din câÈ™tiguri victimelor de la Colectiv.

MulÈ›i artiÈ™ti de muzică LIVE populari pe plan naÈ›ional au mers pe jumătate din gajul normal (!) la diverse evenimente de binefacere organizate după tragedia din Colectiv. Asta se numeÈ™te "împreună rezistăm" la noi. 


COLECTIV

Scena autohtonă de muzică LIVE nu este promovată aproape deloc în mass media, iar atunci când se aminteÈ™te de această subcultură dintr-o lume paralelă, ea este asociată de un scandal. În 30.OCT.2015, lumea rock-ului din România a primit o lovitură grea; Goodbye to Gravity a pierdut patru din cei cinci membri în timpul concertului de lansare al celui de al doilea material discografic, Mantras of War. Alături de ei au trecut în neființă È™i fotografi de concerte, graficieni, ziariÈ™ti, sunetiÈ™ti, prieteni si fani, iar alÈ›i 150 de tineri suferind de arsuri se zbat cu probleme fizice È™i psihice greu de depășit.
Este lăudabil faptul că cineva s-a gândit să organizeze un concert de binefacere pentru victimele incendiului …dar m-a deranjat faptul că s-au organizat mai multe evenimente în aceeaÈ™i seară. Faptul că s-au organizat astfel de spectacole în oraÈ™e diferite (precum ar fi Cluj sau BucureÈ™ti) este una, dar faptul că s-au organizat două sau mai multe evenimente simultan în aceeaÈ™i localitate dovedeÈ™te mai degrabă faptul că cineva ar fi avut de câÈ™tigat de pe urma tragediei. Dacă ar fi fost vorba într-adevăr de o scenă unită, toÈ›i artiÈ™tii s-ar fi adunat sub un afiÈ™ sau slogan comun, eventual într-un mini-festival care să se întindă pe durata unui week-end întreg. Dacă organizatorii acestor evenimente concurente ar fi avut ca scop comun adunarea de fonduri pentru aceeaÈ™i cauză, trebuiau să se înÈ›eleagă între ei È™i să organizeze în zile sau în week-enduri diferite spectacolele de binefacere. Asta ar fi dovedit unitatea scenei È™i ar fi dat un înÈ›eles mai profund lozincii: "împreună rezistăm". Desigur, marea dilemă ar fi fost: cine organizează PRIMUL? 


Solista de operă, Angela Gheorghiu, s-a revoltat când a aflat că suma adunată de Sorin Săraru (este vorba de 200.000 de lei), la un eveniment caritabil pentru #Colectiv (la care a participat È™i ea) nu a ajuns niciodată în contul victimelor. Impresarul Sorin Săraru continuă să organizeze evenimente sub egida Project Expo Games and Sports.


https://www.antena3.ro/actualitate/tolo-ro-omul-care-a-disparut-cu-50-000-de-euro-din-banii-donati-pentru-ranitii-de-la-colectiv-383132.html


Din punct de vedere politic, deÈ™i Guvernul României părea să fie de acord cu declaraÈ›iile capetelor Bisericii Ortodoxe Române (comparabile cu termeni folosiÈ›i de InchiziÈ›ia spaniolă în secolul XV) privind tragedia din Colectiv… la începutul anului, Cargo a fost invitată cu surle È™i trâmbiÈ›e la Cotroceni (în 15 martie) pentru a i se conferi Ordinul Cultural „Pentru Merit” în grad de Cavaler… „cu prilejul aniversării a 30 de ani de existenţă a formaÅ£iei, pentru contribuÅ£ia deosebită la promovarea muzicii rock în România ÅŸi îmbogăţirea patrimoniului acestui gen muzical, pentru remarcabile interpretări muzicale” …Iris fiind deja decorată pe vremea lui Băsescu, È™i dorind să împăciuiască electoratul pasionat de muzică rock, preÈ™edintele Klaus Iohannis nu a avut altă soluÈ›ie decât să acorde aceste medalioane unei formaÈ›ii care a avut un singur succes la nivel de mase, cu compoziÈ›ia "Ploaia" (care a atins o coardă sensibilă la nivel naÈ›ional, fiind semnată la MediaPro în 2002).

Membrii trupei Cargo au declarat: "Suntem onoraÈ›i pentru această distincÈ›ie È™i pentru faptul că întreaga noastră activitate È™i-a pus amprenta asupra rock-ului din România."

Din păcate, majoritatea celor care au pus umărul la dezvoltarea brandului artistic nu a fost prezentă în componenÈ›a decorată în 2016! 


VALUL TRUPELOR CARGONIENE

Schimbrile de componență de-a lungul anilor au rămas în parte neanunÈ›ate (iar acest mod de lucru este perfect valabil È™i la alte formaÈ›ii); fără o presă muzicală serioasă, artiÈ™tii noÈ™tri pot schimba componenÈ›ele ca batistele, iar lumea nu îÈ™i dă seama de modificări decât dacă cunosc artiÈ™tii personal.

În situaÈ›ia timiÈ™orenilor, muzicienii care s-au despărÈ›it de Adi Bărar au rămas activi în domeniu, înfiinÈ›ând noi proiecte muzicale. 

  • Alin Achim (Desant, 2010-prezent, având două abume lansate)
  • Tavi Iepan (Rezident Ex, 2012-16)
  • Ovidiu Ioncu Kempes (Rezident Ex 2012-13 / Kempes 2014-15)


Însă, spre deosebire de miÈ™cările de trupe din SUA È™i Anglia, unde dacă a apărut un anumit gen muzical, promovat de o mână de formaÈ›ii, din acel grup de trupe fiecare putea fi identificat printr-un stil propriu de interpretare a muzicii în cadrul genului, la noi, Cargo, Desant, Rezident Ex È™i Kempes îÈ™i pot împrumuta piesele una alteia sau le pot aranja pe un album comun fără ca lumea să distingă care cui aparÈ›ine!

Astfel s-a creat un val de trupe "bănățene" Cargoniene, dar nu la cererea publicului, iar trupa preferată de toÈ›i organizatorii a rămas cea originală, Cargo, în timp ce restul se zbat în cvasi-anonimat.


Byte. Ca fapt divers, Cargo este la a doua întâlnire cu preÅŸedintele Klaus Iohannis, prima având loc la Media Music Awards 2014, în Sibiu, unde a primit Premiul de excelenţă. Actualul Presedinte, pe atunci primar al oraÅŸului Sibiu, a insistat să predea personal premiul trupei. Deasemenea, membrii trupei sunt cetăţeni de onoare ai oraÅŸului TimiÅŸoara …iar comunicatul oficial distribuit de casa de discuri dezinformează presa È™i publicul din România prin fraza: "Cargo a fost prima trupă românească care a fost nominalizata la MTV EMAs (European Music Awards)", dar noi È™tim că în 2004 Cargo a fost doar nominalizată la această categorie, alături de Firma, Activ È™i O-Zone, în timp ce Premiul a fost acordat unei colaborări dintre Ombladon È™i Raku.

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

AUTOSUFICIENÈšA CAPITALEI (partea 5/2016)
AUTOSUFICIENÈšA CAPITALEI (partea 5/...
Publicat in: 14.03.2017, Ora: 11:18AM
Colaborarea anului (partea 3/2016)
Colaborarea anului (partea 3/2016)...
Publicat in: 24.02.2017, Ora: 11:13AM
Globalizarea (partea 2/2016)
Globalizarea (partea 2/2016)...
Publicat in: 11.02.2017, Ora: 07:58AM
Dezumanizarea (partea 1/2016)
Dezumanizarea (partea 1/2016)...
Publicat in: 06.02.2017, Ora: 09:39AM
Premiile CZB 2015
Premiile CZB 2015...
Publicat in: 04.01.2016, Ora: 07:49AM
David Cristian. noul membru CARGO
David Cristian. noul membru CARGO...
Publicat in: 22.07.2021, Ora: 14:03PM
2020.MAR.27. CT. Club Phoenix. Kempes
2020.MAR.27. CT. Club Phoenix. Kempes...
Publicat in: 22.03.2020, Ora: 06:26AM
Filmul Colectiv
Filmul Colectiv...
Publicat in: 13.03.2020, Ora: 06:21AM
Bătălia Muzicii Retro: Cargo, Class şi 3 Sud Est
Bătălia Muzicii Retro: Cargo, Cl...
Publicat in: 19.11.2019, Ora: 06:01AM
2019.NOV.2. Ramnicu Valcea. Aby Stage Bar. Kempes
2019.NOV.2. Ramnicu Valcea. Aby Stage ...
Publicat in: 28.10.2019, Ora: 06:01AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2024 • Revista De Muzica Online