• czb.ro
Click. Industrie

Finala GBOB România 2016

Finala GBOB România 2016

Avem un potențial mare muzical în România anului 2016 și sunt mândru că pot spune cu mâna pe inimă că avem parte de o bază solidă de tinere talente, care ne pot promova țara cu mândrie și în străinătate cu muzica lor. Este însă greu de făcut acest pas, indiferent de gen muzical, iar cu acest scop am dezvoltat proiectul GBOB România în 2015-2016. Bătălia Mondială a Formațiilor caută formația cea mai ingenioasă muzical, care are cel mai mare potențial prin adaptarea talentului nu doar să ne reprezinte țara la un concurs internațional, dar pentru ea în primul rând, să ajungă să cânte pe o scenă cu tradiție dintr-o metropolă a lumii, alături de alte câteva zeci de formații în fața unui juriu format din oameni implicați în industria muzicală din străinătate. Cred că acesta este testul cel mai interesant pentru orice formație, indiferent de cota ce o are pe piața autohtonă. 

Anul trecut Hteththemeth ne-a reprezentat la Finala mondială GBOB de la Berlin. Formația brașoveană cânta pe scenă de doi ani de zile, dar în anul ce a trecut de la participarea ei la Semifinala GBOB Artmania, grupul muzical axat pe genul Metal a făcut un salt enorm calitativ prin împletirea spectacolului de scenă cu interpretarea muzicală ale pieselor compuse de ei. Marele avantaj la Hteththemeth este conceptul și mesajul pieselor… capitol care lipsește cu desăvârșire la multe proiecte tinere. 

Hteththemeth a participat la Finala GBOB 2016 unde a fost apreciată ca fiind Vicecampioană mondială, a realizat un videoclip profesional - cu actori, a lansat un album concept, a susținut un turneu în țară și a mai reprezentat România și la Finala concursului Wacken Metal Battle… 

În seara finalei GBOB România 2016, la Kruhnen Musik Halle din Brașov, formația cu numele imposibil de citit, a convins publicului prezent și spectatorilor online de ce a câștigat ediția trecută a concursului nostru și de ce a fost atât de aproape de a fi Campioana mondială GBOB vara trecută.


--- 

Finala națională GBOB România 

sâmbătă 10 decembrie 2016 

Kruhnen Musik Halle, Brașov


---

S-a simțit că la unele formații, calificate la Finala națională GBOB România 2016, le-a lipsit experiența scenică. Formațiile care au avut exces de zel în această seară sunt: BEAR (trupa de metal din Simeria), A.L.L. Friends Band (pop-rock, Timișoara) și Funk'e Fetish (funk rock, Cluj-Napoca). Cu puțin mai multă experiență de scenă sunt sigur că dacă aceste trei formații ar avea melodiile mai așezate, ar putea avea succes la un public mult mai larg ca în prezent. 

Formațiile care nu au evoluat față de prezența lor pe scenă în etapa semifinalelor regionale sunt: Camera 107 (Chișinău-Satu Mare, a prezentat două piese pop-rock interpretate de muzicieni de muzică clasică de la care ne așteptăm la compoziții mai convingătoare pe viitor), Adamo Caduco (Suceava, are o muzică post metal extrem de complexă cu versuri profunde, la care lipsește impactul vizual pe scenă), Blue Night Shadow (blues rock, București), Recursive Delusion (metal, București). 

-  

La Sonic Distillery (funky blues-rock, Cluj-Napoca) sunt sigur că dacă s-ar fi găsit o vestimentație scenică neconvențională și dacă formația și-ar fi dorit să aibă vizual un impact la fel de mare ca vocea solistei, această formație ar fi câștigat mai multe premii și ar fi ajuns pe podium. Același lucru este valabil pentru Late November (rock alternativ, Timișoara), care deși s-a prezentat mai bine ca în etapa semifinală, trebuie să își facă rodajul prin susținerea mai multor recitaluri ca să își poată dezvolta un joc scenic pe măsura muzicii alternative melodioase și complexe, prezentată pe două voci. 

Black Ice (Râmnicu Vâlcea, metal) mi-a lăsat impresia la semifinală că încearcă să imite spectacolul câștigătoarei de anul trecut, Hteththemeth, iar în finală m-a convins de acest lucru.

Warhanger (thrash metal, București) s-a prezentat la finală într-o formulă de avarie… ceea ce este de admirat și respectat. Un concurs care se desfășoară pe parcursul unui an întreg cere seriozitate și profesionalism de la participanți. Eufobia din Sofia (BG) nu a mai putut ajunge la finala din 2016; anul trecut The Case (Timișoara) s-a retras de emoții - și a anunțat asta doar cu câteva zile înainte. Un artist care dorește să reușească în acest domeniu trebuie să se prezinte la cântare indiferent de situație sau probleme personale. Warhanger mi-a câștigat respectul și a făcut o rocadă în componență: bateristul fiind accidentat, basistul a trecut pe scaunul de la tobe.

---  

Oricare din următoarele formații ar fi putut reprezenta țara noastră cu mândrie la finala mondială GBOB din Atena în 2017:

B.P.C (punk-rock, Iași) a evoluat foarte mult ca interpretare și joc scenic. Am fost surprins plăcut și am simțit că ieșenii au lucrat în ultimele trei luni și că au făcut un efort deosebit pentru a se pregăti pentru finală. Dacă se ține de treabă, acesta este un proiect despre care vom auzi mai multe în viitorul apropiat. 

Hybrid Symphony (metal simfonic, Sighetu Marmației) s-a prezentat cel mai bine la această finală, dar în continuare nu simt vioara pe scenă. Ar trebui să se gândească niște pasaje de piese în care vioara să fie lăsată să iasă în evidență, altfel, din punctul meu de vedere, instrumentul exotic al trupei va rămâne doar un element de decor. 

Riot Monk (metal, Baia Mare) a transmis aceeași energie ca la semifinala Artmania 2016 și semifinala Crișana-Maramureș din 2015. Este o trupă "dintr-o bucată" care merită urmărită dacă ajunge la tine în oraș. Vicecampioana acestei ediții poate să ne reprezinte la Atena în cazul în care Paper Magik întâmpină probleme care o obligă să se retragă din competiție.

The Wax Road (Ungheni/MD, rock alternativ) a fost cea mai profesionistă, până la ultimul detaliu, fiind comperată de către cineva din juriu cu Led Zeppelin.

CÂȘTIGĂTOAREA acestei ediții a fost paper magik (din București), care promovează așa numitul origami rock, un gen muzical care incorporează o gamă largă de elemente și de stiluri în muzica ei. Acest power trio a șocat prin jocul scenic, fiind acompaniat de beculețe atârnate de chitară, tablete lipite de clapă și îmbrăcată în cămăși unice, cu pete de culori pastelate și versuri scrise de mână de prietenele lor. Toți membrii juriului au fost de acord că acest proiect are cel mai mare potențial de a oferi un spectacol neconvențional - din punct de vedere muzical și vizual - la Atena în 2017.
--- 

Pentru al doilea an consecutiv, Finala națională GBOB România poate fi considerată Evenimentul muzical al anului din România. 

Sună bombastic, dar este adevărat, pentru că aici a fost vorba de un concurs de talente pentru toate vârstele, care interpretează compoziții muzicale proprii (ORIGINALE) la instrumente (LIVE), din toate colțurile țării (și din Basarabia). GBOB România este singurul concurs de muzică LIVE care este deschis tuturor genurilor muzicale și adună formațiile din toate regiunile țării, dând șansa câștigătoarei să se prezinte pe o scenă cu tradiție a unei metropole internaționale pentru a reprezenta România la Finala mondială GBOB. Anul acesta Finala națională GBOB România a fost organizată la Brașov, în centrul țării, la Kruhnen Musik Halle, o locație nouă, modernă, proiectată pentru festivaluri "indoor", dotată la standarde înalte de calitate privind organizarea, scena, sunetul, luminile.

Asociația Sunetul Muzicii împlinește visele artiștilor de a cânta în centrele culturale importante din țară în fața unui public numeros. 

Anul acesta 16 formații s-au adunat din toată țara la Brașov pentru acest festival de muzică care este o adevărată rampă de lansare pentru formațiile care vor să evolueze profesional.


--- 

Niciun participant nu a plecat acasă fără un premiu, fie că era vorba de un slot de festival, contract cu casă de discuri, contract de impresariat artistic, expunere media, recital, şedinţă foto sau vouchere. 


Juriul a fost format (în ordine alfabetică) din: 

  • Vlad Bușcă, Head of Digital la Universal Music Romania, manager U-Rock
  • Richard Constantinidi, Președintele juriului, director național GBOB România
  • Edmond Lenarth, director booking Electric Castle Festival
  • Bogdan Șerban, redactor-realizator Radio Guerrilla 


După mai bine de patru ore și un adevărat maraton de piese, juriul a luat o pauză pentru deliberare, timp în care campioana de anul trecut, Hteththemeth, a susţinut un recital conceptual, gândit cu coregrafie și decor de scenă, prin care se dovedește că trupa câștigătoare de anul trecut a evoluat din punct de vedere al exprimării artistice și concept de spectacol - iar asta se datorează participării la concursul GBOB România. 


--- 

PREMIILE:


Locul 1. Campioana GBOB România 2016 este:

Paper Magik (București) – va reprezenta România la finala mondiala GBOB de la Atena din octombrie 2017

Totodată, a câștigat Premiul GuerriLive oferit de Radio Guerrilla 

și Premiul ArtMania Festival, fiind invitată în programul festivalului de la Sibiu în 2017


Locul 2. Vicecampioana GBOB România 2016 este: 

Riot Monk (Baia-Mare), care va reprezenta România la finala mondială GBOB 2017 în cazul în care Paper Magik e obligată să se retragă din motive obiective, de forță majoră 

Totodată, a câștigat Premiul Măgura Wave Festival 2017

și Premiul OLi! Management… și poziția de Cap de afiș în festivalul Eurock Christmas 2016 organizat în 23 decembrie la Jazz & Blues Club din Târgu Mureș


BEAR (Simeria) a câștigat

Premiul Universal Music Romania: un contract de distribuție digitală a albumului de debut

și Premiul La Dâmburi 2017, fiind invitată în program la festivalul din Satu Mare (în primul weekend din septembrie)


The Wax Road (Ungheni, MD) a câștigat Premiul Electric Castle 2017, fiind invitată în programul festivalului din 12-17 iulie la Bonțida


Blue Night Shadow (București) – a câștigat Premiul The Intermission - o ședință foto profesională de la revista online


Recursive Delusion (București) – a câștigat Premiul Anglo-Saxon Booking - un contract de impresariat cu Graham Robinson

și un voucher de reducere de la magazinul Uman


A.L.L. Friends Band (Timișoara) 

a câștigat Premiul de Promovare al postului altRadio

și un voucher de reducere de la magazinul Uman


B.P.C (Iasi) – a câștigat Premiul Aby Stage Bar, un recital de club la Râmnicu Vâlcea în 2017


Adamo Caduco (Suceava), Black Ice (Râmnicu Vâlcea), Camera 107 (Satu Mare/Chișinău), Funk’e Fetish (Cluj-Napoca/Brăila), Hybrid Symphony (Sighetu Marmației),  Late November (Timișoara), Sonic Distilery (Cluj-Napoca), Warhanger (București)

a câștigat un voucher de reducere de la magazinul Uman.


Camera 107 a fost singura trupă care nu a participat la decernarea premiilor


--- 

DE ULTIMĂ ORĂ. H!T Music Channel a acordat premii surpriză la două formații din competiție, pe lângă premiul promis Campioanei GBOB România 2016: Paper Magik va avea un videoclip difuzat în programul de zi al canalului național de muzică, în 2017 …


Alte două formații ale căror piese ORIGINALE vor fi promovate la H!T Music Channel începând de la începutul anului 2017 sunt:

Vicecampioana GBOB România 2016, Riot Monk (din Baia Mare)

și The Wax Road (din Ungheni/MD)


--- 

Spectacolul a fost difuzat integral în direct online cu ajutorul celor de la AltRadio (Timișoara).

--- 

Din echipa de organizare GBOB România 2016 au făcut parte:


Richard Constantinidi (Asociația Sunetul Muzicii) 

- director național GBOB România, Cluj

Mihai Răzvan Mugescu (Asociația Mentor Rock) 

- director adjunct GBOB România, Rm. Vâlcea


Vlad-Andrei Onescu (pianist, Hteththemeth), Brașov

- director PR pentru Finala GBOB România 2016

Bianca Florea 

- colaborator GBOB România 2016, Sibiu

Costin Neamțu 

- inginer sunet GBOB România, Rm. Vâlcea

Claudiu Moisescu 

- director imagine GBOB România, Cluj

Vladimir Gheorghiu 

- fotograf GBOB România, Galați-București

Lucian Csibi 

- designer GBOB România, Cluj


Călin Ilea 

- fotograf, Cluj

Graham Robinson (Anglo-Saxon Booking Agency) 

- Stage Crew, directorul distileriei GBOB România, Londra-Reghin

Vlad Bălan (Asociația Samstudia Satu Mare) 

- Stage Crew


Costea Codruț (baterist, Hteththemeth)

- coordonatorul ședinței bateriștilor la Finala GBOB România 2016


Aurel Cotarcă (AltRadio), Timișoara

- prezentatorul Finalei GBOB România 2016


--- 

Gazdele de la Kruhnen Musik Halle care au asigurat succesul acestui eveniment sunt:


Dan Zaharia 

- director Rockstadt/Kruhnen Musik Halle

Ștefan Zaharescu 

- administrator, booking Rockstadt/Kruhnen Musik Halle

Horațiu Bodocan 

- sunetist Rockstadt/Kruhnen Musik Halle


--- 

Formația invitată în recital care a făcut furori în țară în 2016,

Campioana GBOB România 2015, care a reprezentat România la Finala GBOB 2016 și Wacken Metal Battle 2016, 


Vicecampioana mondială GBOB 2016 este:

Hteththemeth


--- 

OBSERVATORII aflați în seara finalei la Kruhnen Musik Halle din Brașov au fost (în ordine alfabetică):


Vlad Bălan

- organizator al festivalului La Dâmburi (Satu Mare)

Olimp Boroș, CEO Oli! Management

- organizator Eurock Christmas la Târgu Mureș

Mădălina Gabor

- director International Radio Deutschland, Sibiu

Adrian Gheorghiu 

- event manager la Artmania Festival 

Mihai Răzvan Mugescu

- director Aby Stage Bar, Râmnicu Vâlcea

Graham Robinson

- director Anglo-Saxon Booking Agency (Londra)

Cătălin Strinu

- director la Măgura Wave Festival (Simeria)


--- 

Următorul eveniment GBOB România va avea loc în aprilie 2017, la Casa Tineretului din Timișoara. Pentru mai multe noutăți, accesați pagina de Facebook a concursului GBOB România.

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Eurock Christmas
Eurock Christmas ...
Publicat in: 06.12.2016, Ora: 09:56AM
RECORD ABSOLUT de PREMII la un CONCURS NAȚIONAL de muzică
RECORD ABSOLUT de PREMII la un CONCURS...
Publicat in: 01.11.2016, Ora: 08:18AM
Semifinala GBOB Banat. Forța Destinului
Semifinala GBOB Banat. Forța Destinul...
Publicat in: 18.10.2016, Ora: 07:05AM
ÎN PREMIERĂ la Suceava. Semifinala GBOB Bucovina
ÎN PREMIERĂ la Suceava. Semifinala G...
Publicat in: 12.09.2016, Ora: 14:35PM
Graham Robinson: Kudos to GBOB România
Graham Robinson: Kudos to GBOB Români...
Publicat in: 03.08.2016, Ora: 11:40AM
2019.NOV.30. Ramnicu Valcea. Aby Stage Bar. Antract
2019.NOV.30. Ramnicu Valcea. Aby Stage...
Publicat in: 25.11.2019, Ora: 06:20AM
2019.NOV.8. Ramnicu Valcea. Aby Stage Bar. Jorg
2019.NOV.8. Ramnicu Valcea. Aby Stage ...
Publicat in: 05.11.2019, Ora: 21:46PM
2019.NOV.9. Ramnicu Valcea. Aby Stage Bar. Trooper
2019.NOV.9. Ramnicu Valcea. Aby Stage ...
Publicat in: 04.11.2019, Ora: 06:05AM
2019.NOV.2. Ramnicu Valcea. Aby Stage Bar. Kempes
2019.NOV.2. Ramnicu Valcea. Aby Stage ...
Publicat in: 28.10.2019, Ora: 06:01AM
2019.OCT.18. Ramnicu Valcea. Aby Stage Bar. RUA
2019.OCT.18. Ramnicu Valcea. Aby Stage...
Publicat in: 16.10.2019, Ora: 23:44PM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2024 • Revista De Muzica Online