• czb.ro
Click. Industrie

Semifinala GBOB Banat. Forța Destinului

Semifinala GBOB Banat. Forța Destinului

Semifinala GBOB Banat

Sâmbătă 15 octombrie 2016

Casa Tineretului Timișoara

sub egida: Timișoara - Capitala Tineretului din România


Competiția GBOB România este un fenomen in plină dezvoltare. Anul trecut s-a făcut efortul de a se organiza două etape in capitala Banatului. In 2016 competiția de muzică LIVE, originală, s-a organizat la Casa Tineretului sub egida: Timișoara. Capitala Tineretului din România.


Publicul a fost mai numeros ca anul trecut, dar formatiile inscrise au avut o medie de vârstă mult mai mică. Este păcat că formațiile muzicale cu o anumită experiență de scenă consideră că au trecut de etapa participării în concursuri. 

Scopul GBOB România fiind chiar de a promova muzica autohtona (dar nu numai) pe plan internațional. Platforma GBOB este cea mai lejeră pentru ca formațiile românești sa devină cunoscute pe plan internațional... si asta pe lângă faptul că Premiile oferite sunt extraordinare pentru activitatea oricărei formații pusă pe treabă. La Semifinala GBOB Banat s-au adunat formații din Timișoara, Reșița, Arad, Sânnicolau Mare, București și Budapesta. În juriu au participat specialiști din industrie activi în două țări învecinate, personalitatea acestei ediții fiind Milan Rakic, booking manager la Exit Festival Novi Sad și Revolution Festival Timisoara, alături de directorul festivalului Gugulan Rock Caransebes: Cosmin Mihuță, organizatorul festivalului La Dâmburi din Satu Mare: Vlad Bălan - și organizatorul de concerte Péter Mányák de la Debrecen/HU.


Am pornit cu organizarea etapei la Timișoara cu luni de zile din timp. Inițial Semifinala regională GBOB Banat trebuia să aibă loc în luna mai, dar datorită unei conjuncturi nefavorabile a evenimentelor legate de modificarea datei pentru GBOB World Final din 2016, am fost obligați să amânăm data pentru mijlocul lunii octombrie. Emil Biebel (director la Viniloteca), organizatorul nenumăratelor evenimente de muzică LIVE la Timișoara din ultimul sfert de secol, ne-a ajutat pe plan local. 

Astfel am ajuns cu Semifinala GBOB Banat la Casa Tineretului - și asociat cu programul Timișoara, Capitală Culturală a României 2016.


Formațiile înscrise aici au fost mai multe la început. Timpul însă a obligat pe unii să se răzgândească (Adastia/Craiova, Malvina/Timișoara), să se retragă (Within The Nova/Timișoara, Blackjack/Timișoara, Northern Revival/Novi Sad) sau să se despartă (Axis/Timișoara) …în timp ce alții s-au folosit de timp să se rodeze și să participe în alte etape ale competiției de muzică LIVE/ORIGINALĂ (Fantazia/Arad) sau să se regrupeze (Mere/Arad).


Dintre cei care au participat și anul trecut, ș-au înscris din nou AposalipS (din Sânnicolau Mare), ALL Friends Band (Timișoara) și Mere (Arad). 

M-am bucurat de faptul că Banatul a adunat formații din mai multe localități din zonă, dar și de la distanță (Warhanger/București), și din afara țării (Nest of Plagues/Budapesta).


--- 

În urma tragerii la sorți, formațiile din concurs au urcat pe scenă în următoarea ordine:


 1. Flare (Timișoara)
 2. Mere (Arad)
 3. Monokrom (Timișoara)
 4. Last November (Timișoara)
 5. ALL Friends Band (Timișoara)
 6. The Skywalkers (Timișoara)
 7. Reddok (Bocșa/CS)
 8. Fantazia (Arad)
 9. ApocalipS (Sânnicolau Mare)
 10. Nest of Plagues (Budapesta/HU)
 11. Warhanger (București)
 12. Gorun (Timișoara)


Anul trecut am organizat două etape la Timișoara; ne-am gândit să despărțim genurile muzicale… dar experimentul nu a fost unul reușit, și nu-l vom mai repeta prea curând. Etapa mai soft, ma acustică, am organizat-o pe terasa d'Arc pe mal, în aer liber, în parcul de lângă Bega. La finalul serii am constatat faptul că a fost haos cu distribuția dezorganizată a taloanelor de vot… nefiind o intrare, neexistând o poartă sau un mod de a identitifca pe cei care au venit de la început și au rămas să asculte toate formațiile până la final, ne-am trezit cu majoritatea taloanelor completate înainte de finalul serii, iar multe erau parcă trase la xerox: cu același scris, cu aceeași culoare de pix și aceeași ordine de preferință a formațiilor. Drept urmare, jurizarea a durat mai mult și a fost singura etapă în care nu am ținut cont de Votul Publicului. Formațiile care s-ar fi calificat la finală erau ambele formate din adolescenți, interesante, dar care nu propuneau un spectacol scenic demn de finală.


Una dintre ele, A.L.L. Friends Band, a revenit la GBOB în 2016; iar acum, cu regulamentul modificat, s-a calificat prin Votul Publicului la Finala de la Rockstadt Brașov.


Forța destinului a mai făcut o fază la Timișoara. Cu o zi înaintea evenimentului, Marius Giura, directorul festivalului Jazz Gărâna și Geanina Chiricuță, directoarea revistei muzicale The Intermission, s-au îmbolnăvit și nu au mai putut participa în juriu. Drept urmare, juriul s-a dezechilibrat, iar cei rămași erau în mare măsură consumatori de Metale. 

Nimeni din juriu nu a fost din Timișoara, astfel că acesta a fost poate cel mai obiectiv juriu GBOB din cele șaisprezece etape organizate până în prezent de Asociația Sunetul Muzicii. Dacă (din păcate) anul acesta formațiile timișorene nu au acoperit toate aspectele unui "showcase" adevărat (membrii juriului apreciau: 1. originalitatea muzicii, 2. "look"-ul / vestimentația potrivită genului, 3. sunetul compact, 4. carisma solistului/solistei și 5. reacția publicului), formațiile sosite de la cele mai mari distanțe au convins în schimb. Nest of Plagues (Budapesta) a câștigat dreptul să revină la Revolution Festival Timișoara 2017, iar Warhanger, care a făcut drumul de 13 ore cu trenul de la București, a luat Locul 1. Warhanger a fost chiar ultima formație care să se înscrie, aflând de concurs aproape de finalul ediției din 2016.

Gurile rele pe net spun că nu este corect ca o formație din București să câștige la Timișoara. Consumatorii genului Metal au fost însă surprinși de momentele neașteptate muzicale din timpul recitalului și atmosfera creată de formația Warhanger. Puține au fost trupele care au impresionat prin imaginație și originalitate: unele formații aveau muzica pusă la punct, dar nu și-au pus încă la punct imaginea; o bună parte din formațiile de copii mai au nevoie de rodaj de scenă și repetiții pentru închegarea echipei. Reddok a fost probabil cea mai originală prezență pe scenă (promovând un hardcore rap cu un umor aparte în limba română), dar mai trebuie să se rodeze ca trupă. 


Este păcat ca cei mai mulți aflați în sală erau prieteni cu formațiile și că publicul general amator de muzică LIVE nu a descoperit încă fenomenul GBOB ca fiind un eveniment-festival de promovare al talentelor locale deschis tuturor genurilor muzicale.


GBOB se întoarce la Timișoara în Aprilie 2017 sub forma unui festival la Casa Tineretului cu finalistele din primele doua ediții ale concursului autohton.  


Votul Juriului a fost acordat formației bucureștene Warhanger

Votul Publicului a fost câștigat de ALL Friends Band, una din formațiile de adolescenți din Timișoara.

Aflată la debutul scenic, Late November (tot din Timisoara) a fost numită trupa Wild Card a etapei.


Capetele de afiș ale etapei au fost Sequence (formația care a reprezentat Serbia la GBOB World Final în 2016) și Sonatic (finalista timișorenă, calificată la Finala națională GBOB România 2015).


PREMIILE

Semifinala GBOB Banat


Premiile U-Man

s-au acordat vouchere de reducere de 30% la 5 formații:

Reddok (Bocșa/CS), Mere (Arad), Monokrom, Skywalkers, Flare (Timișoara)


Premiul Viniloteca

un album cadou la fiecare membru din formație

ALL Friends Band (Timișoara)


Premiul Aby Stage Bar

o cântare de club la Râmnicu Vâlcea

Reddok (Bocșa/CS)


Premiul The Intermission

o ședință foto profesională și un interviu

Warhanger (București)


Premiul AltRadio

o difuzare LIVE online a unui concert de club și un interviu

Gorun (Timișoara)


Premiul La Dâmburi

un spot în festivalul de la Satu Mare în 2017

ALL Friends Band (Timișoara)


Premiul Gugulan Rock

un spot în festivalul de la Caransebeș în 2017

Warhanger (București)


Premiul Revolution Festival 2017

un spot în festivalul de la Timișoara

Nest of Plagues (Budapesta/HU)

Fantazia (Arad)


Premiul Angerseed Management

o cântare în Ungaria în 2017

Nest of Plagues (Budapesta/HU) - în cadrul festivalului 

Warhanger (București) - 


Locul 1. Warhanger (București)

Locul 2. ALL Friends Band (Timisoara)

Locul 3. WIld Card. Late November (Timisoara)


--- 

Autor: RiCo

(Director național GBOB România)


--- 

G-BOB nu este un concurs, ci o comunitate. 

Publicul are sansa de a descoperi formatii pe care nu le-a mai vazut si de a asculta muzica noua, actuala, contemporana, ORIGINALA si LIVE dintr-o gama larga de genuri muzicale.

Pentru artiști, este posibilitatea de a cunoaste alti artisti si alte formatii cu care sa colaboreze la viitoare concerte sau turnee; oportunitatea de a cunoaste si de a da mana cu cei prezenti in Juriu: oameni activi in industrie.


Morsound & Co. a oferit vochere de reducere tuturor formațiilor participante


Viniloteca a fost co-organizator al evenimentului;

AltRadio a difuzat întregul eveniment LIVE online / audio și video;

Morsound a furnizat setul de tobe pentru această semifinală


6 formații diferite au câștigat 8 premii de activitate pe lângă voucherele de reducere oferite de U-Man (5 cupoane cu o reducere de 30%) și Morsound (care a oferit aceste vouchere tuturor formațiilor participante)

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Finala GBOB România 2016
Finala GBOB România 2016...
Publicat in: 14.12.2016, Ora: 14:00PM
Eurock Christmas
Eurock Christmas ...
Publicat in: 06.12.2016, Ora: 09:56AM
RECORD ABSOLUT de PREMII la un CONCURS NAȚIONAL de muzică
RECORD ABSOLUT de PREMII la un CONCURS...
Publicat in: 01.11.2016, Ora: 08:18AM
ÎN PREMIERĂ la Suceava. Semifinala GBOB Bucovina
ÎN PREMIERĂ la Suceava. Semifinala G...
Publicat in: 12.09.2016, Ora: 14:35PM
Graham Robinson: Kudos to GBOB România
Graham Robinson: Kudos to GBOB Români...
Publicat in: 03.08.2016, Ora: 11:40AM
PIESĂ NOUĂ. The Skywalkers. Choosing
PIESĂ NOUĂ. The Skywalkers. Choosing...
Publicat in: 13.04.2020, Ora: 06:22AM
PIESĂ NOUĂ. The Skywalkers. Wont stop
PIESĂ NOUĂ. The Skywalkers. Wont sto...
Publicat in: 26.03.2020, Ora: 06:31AM
PIESĂ NOUĂ. The Skywalkers. Summerfun
PIESĂ NOUĂ. The Skywalkers. Summerfu...
Publicat in: 14.08.2019, Ora: 06:12AM
2018.NOV.1. TM. Reflektor. The Skywalkers
2018.NOV.1. TM. Reflektor. The Skywalk...
Publicat in: 26.10.2018, Ora: 06:20AM
ALBUM DEBUT. The Skywalkers. The Way I Feel
ALBUM DEBUT. The Skywalkers. The Way I...
Publicat in: 23.10.2018, Ora: 11:10AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2024 • Revista De Muzica Online