Renate Roca (PR manager, Electric Castle Festival 2017)
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1422
Etichete: Adela Nicoară, Adrian Gog, Andi Vanca, Andrei Aronet, Corina Șuteu, Diana Singer, Electric Castle Festival, Electric Castle Festival 2017, Enter Shikari, Festivalul Electric Castle, Festivalul International De Film Tralsilvania, God Is An Astronaut, Pr And More, Renate Roca, Renate Roca-rozenberg, Roșia Montană Gold Corporation, Sigur Ros, Tiff, Transylvanian International Film Festival, Tudor Ciotlăuș, Uniplus Radio, Vitrina Felix Media, Vlad Sulea

Renate Roca-Rozenberg a lucrat 8 ani în presă, apoi încă 8 ani la una dintre cele mai mari agenții de publicitate din piață, Vitrina Felix Media. E cea care s-a ocupat de PR și Comunicare pentru proiectul controversat, Roșia Montană Gold Corporation, dar tot din portofoliul ei fac parte două dintre cele mai iubite evenimente ale Clujului: Festivalul de film "TIFF" și Festivalul de muzică urbană "Electric Castle".
În 2008, împreună cu Adrian Gog, a fondat PR & More. Prin campaniile derulate, echipa pe care o conduce a fost premiată în cadrul Romanian PR Awards și finalistă la SABRE.
RiCo: Ai fost angajată la primul post de radio privat din Cluj-Napoca, Radio Uniplus. Câți ani aveai și cum ai ajuns acolo?
Renate Roca (CEO, PR & More): Aveam 17 ani și m-am dus pentru că alt prieten de-al meu (Sergiu Mătăsaru) își dorea să participe la selecție și avea nevoie de cineva să-l încurajeze. Când am ajuns acolo, m-am trezit că sunt singura fată din vreo 50 de băieți. Diana Singer (fosta directoare a postului) mi-a zis: - Tu, vino înăuntru. Am zis niște glume proaste și m-au angajat.
RiCo (râde): De ce consideri că industria muzicală este atât de misogină în România?
Renate Roca (CEO, PR & More): Cred că reflectă exact ce dictează societatea, ori societatea noastră încă standardiează foarte clar locul pe care femeia trebuie să-l ocupe. Dar nu e diferit nici în altă parte. Tocmai ce am avut conferința de presă cu Elliphant și ea vorbea despre faptul că trebuie să-și sacrifice succesul pentru a rămâne cât mai autentică. Ține de ce-ți dorești: să fii acum cea mai cerută artistă, dar atunci accepți că poate vei cânta și vei arăta într-un mod care nu te reprezintă - sau crezi cu adevărat în arta ta.
RiCo: Cum ai ajuns să lucrezi în domeniul PR-ului?
Renate Roca (CEO, PR & More): Am ajuns pentru că financiar nu am mai avut încotro. Lucram în presă, revenisem în țară după un fellowship în SUA și n-am mai găsit niciun job în Cluj care să îmi dea siguranța că voi avea un salariu și săptămâna viitoare. Aveam oferte bune doar din București și aveam de ales; ori mă duc să fac presă în București, ori rămâneam în Cluj. Am decis să rămân în Cluj deoarece nu am niciun atașament de București - și mă bucur de decizia luată. Mi s-a făcut o ofertă să intru în PR și am acceptat deși recunosc că nu-mi era cunoscut domeniul și nici nu-mi doream neapărat să mă despart de presă. Cred că dacă ar exista contextul potrivit m-aș întoarce și acum în presă; încă editez în minte textele pe care le citesc în ziare și găsesc subiecte pe care le visez transformate în anchete și articole.
RiCo: În ce an se întâmpla asta?
Renate Roca (CEO, PR & More): 2001.
RiCo: N-a trecut mult timp de atunci.
Renate Roca (CEO, PR & More): Sunt de-abia la început ca și persoană de PR: tot asta spun de vreo 15 ani de când am descoperit acest domeniu și de când sar dintr-un proiect în altul, mereu altfel.
RiCo: Și cum ai ajuns PR la Electric Castle?
Renate Roca (CEO, PR & More): La Electric Castle: prin unul dintre oamenii care a pornit Electric Castle și care a gândit conceptul festivalului, Vlad Sulea. Lucrasem pe mai multe proiecte împreună de-a lungul timpului și probabil că a crezut atunci că sunt persoana potrivită să ajut la creșterea acestui vis.
Ne-am strâns în jurul unei idei, aceea de face un festival altfel, într-un loc altfel, niște oameni foarte diferiți ca personalitate dar care, cred, fiecare dintre noi a probat în domeniul lui de bază că este un profesionist.
N-a mers totul perfect de la început, e și firesc, eu o dădeam pe linia mea, cât de importantă e comunicarea, alții aveau grija amenajărilor, fiecare își dorea ca partea lui să iasă perfect. Ediția din 2015 ne-a unit însă foarte tare. Ploaia aceea care nu s-a mai oprit 48 de ore a fost un șoc pentru toată lumea – inclusiv pentru noi, organizatorii, dar am reacționat ca un întreg, n-a mai contat care din ce departament era, toți am vrut să facem lucrurile să meargă bine și să sfidăm natura. Și de la noi, sper, s-a molipsit și publicul.
RiCo: Cum a evoluat festivalul de-a lungul anilor? Știu că ești implicată la Electric Castle de la ediția pilot.
Renate Roca (CEO, PR & More): Ediția 1 a fost ediția pilot pentru toată lumea - și pentru mine până la urmă pentru că nu am mai făcut niciodată comunicare pentru un alt festival de muzică. Am făcut foarte mult comunicare în zona de film, pe partea culturală; pe muzică doar punctual, pe anumite concerte, dar nu se poate compara să știi să comunici 200 de artiști ...față de unul.
Electric Castle a crescut brusc, ori asta nu e deloc ușor de gestionat, pentru că la fel de brusc cresc și așteptările publicului – toți vor artiști mai mari, amenajări mai spectaculoase, să astfaltăm șoselele patriei și să rezolvăm canalizarea și semnalul la telefon din Bonțida până în București dacă se poate. Iar unele lucruri nu le putem controla în totalitate, nu că nu vrem, dar noi suntem un festival făcut într-o comună și ne rugăm de autorități să astfalteze 5 km de drum. Aici concurența nu e deloc cinstită: tu, autoritate/stat, beneficiezi de tot ce eu fac în interiorul castelului, de zecile de mii de oameni care vin și cheltuie niște bani din care tu iei taxe. Aceeași consumatori pleacă acasă, iar fiecare povestește altor zeci de oameni că există undeva un super castel și un super festival …dar mie, organizator, după ce mi-ai luat și mie taxe, nu vii odată să mă întrebi “eu ce pot face pentru tine?”
Întorcându-ne la evoluția festivalului, ediția de anul acesta a așezat lucrurile. Inclusiv cu ploaia. E clar, ne va mai ploua la Electric Castle (să sperăm că totuși doar așa, de “branding”, nu mai vreau potopul de anul asta), dar lumea s-a obișnuit cu asta. S-a obișnuit că vii la un festival altfel, unde s-ar putea să nu poți sări în taxi dacă te udă ploaia, dar sigur poți să sari alături de alti 20 de mii oameni în fața unei scene cu super artiști.
Ne-am așezat și ca line up – acum cred ca e clar pentru toată lumea că nu suntem un festival de mase. Vii la Electric Castle dacă vrei să descoperi ceva muzical, nu să auzi neapărat ce ai ascultat și ieri pe YouTube: să ieși din zona ta de confort și să simți că trăiești cu adevărat ceva nou. Dacă doar vrei să-ți confirmi cât de bune gusturi ai deja, în materie de: muzică, prieteni, haine, cizme de cauciuc, mai bine stai acasă.
RiCo: Ați organizat anul acesta Ziua 0… se va face asta și la anul?
Renate Roca (CEO, PR & More): Da, cu siguranță - și, și aici este o chestie de educație. Noi am anunțat din start: Ziua 0 vii, și repeți cu noi. Deci nu te aștepta să vii și să le ai pe toate gata și să-ți fie toate servite.
Noi puteam până la urmă pe acei oameni să-i ținem la poartă. În fiecare an aveam 2.000 de oameni care veneau la poartă și se rugau de noi să-i campăm mai repede. Am zis: "Dacă vreți, atunci trageți cu noi" - și într-adevăr au fost lucruri care nu au funcționat perfect în Ziua 0, dar nici nu aveau cum să fie altfel. Era ziua noastră de test pe care pur și simplu am vrut să o testăm împreună cu ei. Dacă au fost lucruri care să nemulțumească, cu siguranță au trecut între timp, că a venit ploaia și a rezolvat orice altă nemulțumire.
RiCo: Ce emoții ai avut când a venit Ministerul Culturii la Bonțida?
Renate Roca (CEO, PR & More): Am făcut atâția ani PR în zona de corporate că nu prea mă mai emoționează miniștrii și prim-miniștri, am tăiat destule panglici la viața mea.
Pe doamna Corina Șuteu o știam de mulți ani, de la TIFF (unde a fost și anul acesta). La Electric Castle am aflat doar cu 2 zile înainte că va veni și singura emoție a fost legată de încadrarea în context. Noi nu suntem un festival de oficialități, n-avem covor roșu în magazie, nu vroiam ca vizita ei să fie ruptă total de povestea noastră. Dar am avut noroc pentru că ea este o persoană "cool" și relaxată, a înțeles foarte bine că noi am primit-o în primul rând ca pe un mare fan Sigur Ros, declarat, și apoi ca pe un oficial cu un mesaj foarte important legat de campania “Brâncuși e al nostru”.
RiCo: L-ai cunoscut pe Dan Panaitescu (1955-2016)?
Renate Roca (CEO, PR & More): Știu cine a fost Dan Panaitescu (booking manager la festivalul Sziget de la Budapesta). Da, a fost la noi în vizită joi, dar nu am reușit să îl cunosc personal, Sunt oameni din echipa noastră care l-au cunoscut și care l-au respectat foarte mult. Poate lumea știe mai puțin povestea lui. Poate nu a apucat să facă în țară cât a făcut în alte părți și cred că chiar mai aveam nevoie, noi, cei din industria de festivaluri - și în industria de muzică din România, chiar mai aveam multă nevoie de el.
RiCo: Cum explici lipsa de interes a artiștilor cap de afiș de a mai susține conferințe de presă la modul general? Este vina internetului, care bombardează lumea cu prea multe informații - sau este vina unei lipse cronice de presă muzicală în România?
Renate Roca (CEO, PR & More): Nu neapărat. Politica pe care o au este aproape aceeași la majoritatea evenimentelor și turneelor pe care le au programate. Anul trecut am fost chiar foarte norocoși; am reușit să avem câte o conferință în fiecare seară, chiar cu toți headlineriii.
Discuțiile pe chestiuni legate de politica de presă a fiecăruia le avem cu săptămâni bune înainte cu managementul fiecărei formații.
Sunt genul de formații care nu vor intra decât în cazuri excepționale într-o conferință de presă în cariera lor - anul trecut am avut Prodigy, acum doi ani a fost Die Antword. Anul acesta din start am știut că va fi cazul celor de la Bring Me The Horizon, care consideră că nu se potrivește cu imaginea trupei lor genul acesta de apariții. Noi încercăm de fiecare dată să convingem; nu renunțăm, dar acceptăm că șansele sunt mici.
Anul acesta am avut și foarte multe trupe care se află în turneu; de obicei și aceste trupe refuză de cele mai multe ori conferințele. Managementul consideră că dacă ar supune trupa la o procedură de PR și press în fiecare oraș și locație prin care trec, i-ar aglomera și i-ar obosi foarte tare.
Oricum, artiștii întotdeauna preferă interviurile individuale și nu conferințe de presă - și altfel se conectează cu oamenii din presă - și se mai scapă de niște întrebări de rutină, la care probabil răspund de 70.000 de ori într-un an. Noi insistăm întotdeauna pentru conferințele de presă pentru că avem foarte multe solicitări și încercăm să mulțumim pe toată lumea.
E o muncă zăpăcitoare pentru un PR-ist de festival; mai avem “noroc” și cu castelul. Vin artiștii, văd locația și nu mai vor interviuri și conferință de presă… vor să viziteze și să se simtă bine. Anul acesta cei de la Sigur Ros, după ce au văzut castelul, și-au luat familiile - și o zi întreagă nu i-am mai putut scoate din festival, le-a plăcut atât de mult că singura soluție să avem conferință de presă cred că ar fi fost să îi urcăm pe toți ziariștii în tiribombă cu ei.
RiCo: Despre câți ziariști vorbim la Electric Castle 2016?
Renate Roca (CEO, PR & More): Au fost în total 300 de ziariști și bloggeri acreditați, din România, Moldova, Germania, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Olanda …15 ziariști din UK. Majoritatea lucreaă pentru publicații de muzică… și fiecare are cerințele lui, ceea ce e enorm, pentru că nu vorbim doar de interviuri cu artiști. Mai ales ziariștii străini ne cer multe alte abordări; e firesc, ei încearcă să profite la maxim de prezența lor în România. Partea de Media Relations e doar o parte din ce facem noi la comunicare.
În echipa de comunicare pe perioada festivalului am fost anul acesta eu, Andi Vanca, Adela Nicoară, Tudor Ciotlăuș și Andrei Aroneț; în zona de PR avem colegii de la foto și video (uite, cu ei ar fi trebuit să iei interviu că sunt de 10 ori mai interesanți ca mine)… și mai sunt colegii din zona de grafică …asta este echipa extinsă care însă nu e activă tot timpul anului.
RiCo: Cum ai pornit PR & More? De ce tocmai acest nume?
Renate Roca: S-a înființat în 2008; cred că numele "PR & More" a fost a șasea opțiune de nume de pe lista predată la Registrul Comerțului. Este afacerea mea și a colegului Adrian Gog.
Am pornit în direcția asta pentru că aveam cunoștințe care ne cereau această activitate și nu am vrut să mă angajez la client. NEVER. Am avut o tentativă să mă angajez la client timp de trei luni - și m-am liniștit - și mi-am spus că lucrul care mi se potrivește cel mai bine este să fiu pe cont propriu. Afacerea a crescut de la sine; nu ne-am propus niciun fel de plan. Am crezut la început că vom lucra pentru maxim doi clienți, stăm relaxați și vom merge acasă când trebuie - dar asta nu s-a mai întâmplat. Suntem foarte diferiți în zona de PR (față de alții) pentru că suntem foarte nescorțoși, habar nu avem de business; ajutăm foarte mult pro bono. PR-ul poate fi foarte plicticos; dacă îl faci pentru bani, poate fi îngrozitor de plicticos - și niciodată un festival nu te poate plăti ca un eveniment corporatist. Nu o să mă îmbogățesc niciodată, dar știu că o să-mi placă foarte tare la final - la pensie - ce o să am de povestit, sper!
RiCo: Care sunt evenimentele de care vă ocupați?
Renate Roca (CEO, PR & More): Clienții principali sunt în zona de coporate, TenarisSilcotub, Bosch, Betfair, alte și alte zeci de firme. Evenimente independente sunt TIFF-ul, Electric Castle, Comedy Cluj, STEPS și multe concerte și evenimente mai mici, punctuale. Sunt două fațete foarte diferite alte PR-ului și presupune o capacitate foarte mare de adaptare, pentru că sari dintr-un domeniu în altul foarte des, dar fiecare client în parte se așteaptă să îl cunoști în detaliu. Pentru mine lunile mai, iunie, iulie sunt un adevărat tur de forță, 10 zile de TIFF presupun un volum de informații enorm, apoi sar rapid în Electric Castle unde sunt alți 200 de artiști pe care trebuie să-i cunosc, iar în paralel rămân clienții coporate pe al căror business trebuie să mă concentrez.
RiCo: Din programul Electric Castle 2016, care a fost artistul tău preferat …care ți-a făcut cea mai mare plăcere să-l cunoști?
Renate Roca (CEO, PR & More): Mi-au plăcut foarte mult de cei de la God Is An Astronaut …au fost atât de relaxați și de cool - și ahh, nu, îmi pare rău… Enter Shikari: mi-a plăcut și show-ul, dar mi-a plăcut foarte tare și de ei; sunt atât de relaxați și de deschiși la orice idee aș fi avut să-i promovez mai bine - și au fost flexibili.
Mi-au plăcut atât de tare că mi-am făcut poze cu ei.
---
Autor: RiCo
Interviul cu Renate Roca a fost realizat în Ziua 4
la festivalul Electric Castle din Bonțida
duminică 17.IUL.2016
Articole relative:
Publicat in: 10.01.2018, Ora: 11:38AM
Publicat in: 21.08.2017, Ora: 06:16AM
Publicat in: 16.01.2017, Ora: 06:08AM
Publicat in: 02.01.2017, Ora: 06:25AM
Publicat in: 26.12.2016, Ora: 06:55AM
Publicat in: 24.06.2019, Ora: 07:44AM
Publicat in: 20.06.2019, Ora: 06:39AM
Publicat in: 17.06.2019, Ora: 06:44AM
Publicat in: 11.06.2019, Ora: 06:37AM
Publicat in: 14.07.2018, Ora: 06:14AM
Niciun comentariu!