Rodion GA
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1165
Etichete: Adrian Capraru, Andrei Dinescu, Bbe Records, Behind The Curtain, Derek Anderson, Eugen Imecs, Future Nuggets, Gicu Farcas, Horatiu Serbanescu, Ion Dumitrescu, Ladislau Rodion, Mihai Antonescu, Misiunea Spatiala Delta, Roadrunner Records, Rodion Ga, Steaua De Mare, Strut Records, The Lost Tapes, Untold Festival
Rodion GA
Electric Castle, Ziua 0
Booha Stage, Palatul Bannfy, Bonțida
13.IUL.2016
M-am întâlnit cu Ladislau Rodion în prima zi de festival la Electric Castle, Am schimbat câteva vorbe cu artistul despre cum a reuÈ™it să iasă din conul de umbră în care se afla la AÈ™chileu Mare de ani de zile.
RiCo pentru CZB: Care au fost sursele tale de muzică pe vremea comunismului?
Ladislau Rodion (Rodion GA): sursele mele de muzică de pe vremea comunismului erau (când eram copil mic):
- locomotivele cu aburi din gara Cluj, care în ritm egal gâfâiau aburii È™i se auzea țăcănitul metalic al supapelor; ritmicitatea roÈ›ilor de oÈ›el al trenurilor care loveau spaÈ›iile sau rosturile dintre È™ine, în special în zonele gărilor BuÈ™teni, Sinaia, Predeal, BraÈ™ov;
- toba mare al fanfarelor, cu ocaziile demonstrațiilor de 1 mai și 23 august;
- posturile radio care difuzau prin 1956 muzica de fanfară;
- posturile de radio "Europa liberă", "Radio Novi Sad", "Radio Budapesta", "Radio Beograd", care difuzau muzica engleză beat pop și rock și clasamentele anilor 1965 - 1975;
- muzica turcească și arabă (asta tot la radio);
- discuri cu formații din Ungaria (Illes, Omega) și alte formații pe viniluri pe care le-am primit din Norvegia, Germania, Turcia.
CZB: Ai fost inspirat de anumiți pionieri ai genului electronica sau ai creat muzica pe cont propriu, fiind inspirat de vocea interioară?
Ladislau Rodion (Rodion GA): Nu am fost inspirat de nici o trupă de "electronic music".
Sunt un agresiv coleric È™i se vede prin ceea ce fac: intervalele dintre sunete sugerează isterie, ură, revoltă, măreÈ›ie… Monumente muzicale sau Imnuri de stat ar putea fi: "Citadela", "Piramide", "MarÈ™ul invidioÈ™ilor", "Dans macabru", "Caravane", "Joc cosmic"...
Adoram È™i mă împlineam ascultând The Rolling Stones cu "Paint It Black", "Satisfaction", "Jumpin' Jack Flash", "Child Of The Moon", "Their Satanic Majesties Requests"; The Beatles cu "Hello, Goodbye", "Day Tripper", "Paperback Writer", "Helter Skelter", ulterior Manfred Man cu "Ha Ha Said The Clown", "The Mighty Queen", "Feelin' So Good"!
În 1975 am fost regele plăcilor de vinil din Cluj È™i recunoscut, înregistrând pentru melomanii din Cluj noutățile apărute de pe plăci pe benzi È™i casete - cu un leu minutul - apreciam deosebit grupurile Led Zeppelin, Black Sabbath, Spooky Tooth, Aphrodites Child, Vangelis, Kraftwerk - fără însă a copia stilul lor!
Ascultam și muzica chineză, corală și instrumentală - și indiană.
CZB: Cum ai intrat în legătură cu cei de la BBE Records sau cum au luat ei legătura cu tine?
Ladislau Rodion (Rodion GA): La BBE Records am ajuns renunÈ›ând la Strut Records care nu m-a plătit pe măsură pentru albumele "The Lost Tapes" È™i "Misiunea spaÈ›ială Delta".
Legătura a fost făcută de gazetarul muzical britanic Derek Anderson.
RiCo: În ce măsură consideri "Behind the Curtain: The Lost Album" a fi un album conceptual?
Rodion: Albumul "Behind The Curtain" este un album cu un stil de muzică unic în lume - inclusiv ca gen. "Muzică venită de niciunde", aÈ™a cum este caracterizată într-o recenzie: "este muzică de un stil absolut personal È™i unic: Rodion Style - cum numai el È™tie să facă atât muzical cât È™i în ceea ce priveÈ™te sonoritatea măreață, sound-ul. Totul este făcut cerebral, sunet cu sunet, efect cu efect, È™i transmite energie È™i deznodământ surprinzător, neaÈ™teptat!
Muzica este bogată în idei care se succed È™i la care ascultătorul nu se aÈ™teaptă" …asta este caracteristic muzicii mele!
Reamintesc că absolut toate piesele muzicale transmise la radio au urcat pe locul 1 al tuturor clasamentelor de specialitate Top 10 al tuturor revistelor muzicale È™i posturilor de radio din România!
RiCo: Te-ai mutat o perioadă la București?
Rodion: Am stat o perioada de două luni la BucureÈ™ti mulÈ›umită băieÈ›ilor Ion Dumitrescu, Andrei Dinescu, HoraÈ›iu Șerbănescu, Eugen Imecs, pentru a repeta È™i învăța piesele mele - pentru a fi redate LIVE pe scenă.
Această greșeală nu se va mai repeta!
RiCo: Această greÈ™eală nu se va mai repeta! Ce s-a întâmplat?
Rodion: Am fost contactat de Ion Dumitrescu de la formaÈ›ia Steaua de Mare È™i a spus că ar dori să punem în viață piesele mele cu această formaÈ›ie. S-a lucrat destul de greu, dar am reuÈ™it să obÈ›in ACEL sound, exact aÈ™a cum sunau piesele pe bandă, deci unu la unu - bineînÈ›eles È™i datorită implicării băieÈ›ilor. A fost o atmosferă foarte tensionată… băieÈ›ii au fost mai tineri È™i am avut mai mult un conflict de ego între mine È™i Andrei Dinescu, care tot timpul È™i-a impus punctul de vedere, ceea ce pentru mine e un dezastru, eu fiind obiÈ™nuit să conduc proiectele. Îmi place ca eu să dau tonul. Acum sala fiind a lor, mă sunau să îmi spună: "ne întâlnim la ora 5, pac", fără să mă întrebe dacă îmi convine… Am totuÈ™i 63 de ani… È™i au mai fost multe discuÈ›ii conflictuale unde băieÈ›ii nu vroiau să se aplece la vorbele mele; am o experiență de viață totuÈ™i. Au fost discuÈ›ii despre frecvenÈ›e; ne-am certat pentru tonul de clarinet pe sintetizator … Nu-i momentul acum să intru în amănunte.
Noi ne-am pierdut aici în amănunte legate de denumiri - È™i nu au vrut să lase de la ei; problema divorÈ›ului s-a datorat unui alt aspect. FormaÈ›ia Rodion GA a scos un album care a făcut furori. Este vorba de Lost Recordings scos de Strut Records - È™i a avut aÈ™a succes că au apărut contracte la Berlin, la Moscova …È™i văzând băieÈ›ii că apar tot mai multe contracte, au început să îmi spună că jumătate din repertoriu trebuie să fie format din piese Steaua de mare, lucru despre care nu a fost vorba. Am sesizat una-două modificările acestea de atitudine - È™i mi-am dat seama că s-a È›inut o È™edință È™i s-a format o mică bisericuță - È™i toÈ›i vorbeau la unison cu aceleaÈ™i cuvinte, È™i È™i-au permis băieÈ›i de 20-30 de ani să îmi spună: "Rodion, tu nu ai înÈ›eles nimic".
Este o neruÈ™inare. Sunt obiÈ™nuit să rup corniÈ›ele când apar, din fașă. BucureÈ™tenii s-au lovit de mine; aici în nord nu spui că mergi să cumperi cartofi să te întorci cu făină. Aici au încercat să impună din răsputeri să cântăm muzică de Steaua de mare în concerte unde era de fapt invitat Rodion GA pe baza albumului lansat. Ei s-au prefăcut că nu înÈ›eleg È™i m-am trezit cu o altă manevră, când aveam invitaÈ›ie la Berlin; ei s-au ocupat de toate mailurile legate de Rodion GA È™i au publicat numele formaÈ›iei lor în contract. Rodion nu a fost niciodată contactat, ceea ce este suspect. Îmi spuneau că avem concert acum în data cutare la Berlin (am mai avut È™i alte concerte la Berlin în trecut; nu era cazul să-mi scoată mie ochii cu asta). La Berlin mi-au impus să cântăm 20 de minute din piesele lor, ceea ce a fost o manevră de propagandă a pieselor lor; mie nu-mi place genul acela de muzică È™i la 60 de ani nu mă apuc să cânt piesele lui Phoenix, înloc să îmi fac programul meu. Nu am timp pentru piesele mele… iar problema asta prinde amploare… nu a fost destul că am fost de acord; deja: "Rodi aici ai greÈ™it, aici nu e bine; vezi că ai încurcat măsurile…" deci, s-a îngroÈ™at gluma. Repetam piese de ale lor… vezi ce mârșăvie. Scoteau niÈ™te sintagme: "Rodion: sufletul de artist… noi facem muzică, nu este că tu - sau noi - cântăm… vorbim muzică… omul acesta încerca să mă îndobitocească. Am zis că nu fac muzică nici de Ten Years After, nici de Led Zeppelin; eu fac muzica mea pentru că eu prin asta m-am ridicat, asta îmi place È™i asta trebuie. Dacă voi nu vreÈ›i, nicio problemă, dar altădată voi să spuneÈ›i ce intenÈ›ii aveÈ›i È™i să spuneÈ›i clar: Rodion, oare putem să facem È™i noi 2-3 piese… pentru că aÈ™a-i frumos să vorbeÈ™ti cu mine, că-s mai în vârstă.
Dar ei ziceau aÈ™a: "Rodion, cine cântă în formaÈ›ia Rodion GA? EÈ™ti singur, atunci cântă singur, dar dacă È™i noi cântăm, atunci È™i noi avem dreptul să hotărâm ce piese cântăm" …È™i tot muÈ™cau teren - cucereau teren step by step; La Moscova au mai reuÈ™it să facă o fentă din asta.
La Berlin de exemplu, i-am lăsat să cânte 6 piese / 20 de minute - pentru că mi s-a forÈ›at mâna; iar înainte de asta, Andrei Dinescu i-a plătit violonistului drumul dus-întors la Berlin din BucureÈ™ti ca să cânte cu Steaua de mare; la Rodion însă nu s-a plătit drumul Cluj-Berlin, deÈ™i È™tiau că nu am nicio sursă de venit; È™tiau că am cancer la ficat; È™tiau că aveam nevoie de medicamente… deci, nu este corect.
Și au început să râdă când am coborât din avion È™i mergeam spre microbuz, ca să se È™tie, violonistul a zis: "no, acum Rodion ne duce pe noi la Berlin". De ce È™i-a permis aceste glumiÈ›e? Pentru că violonistul mai mergea la Londra, unde are un frate È™i se considera deosebit de important în acest moment pentru că a umblat prin lume.
La urmă am zis la băieți: "Băieți, voi vă mințiți pe voi singuri; am să vă prind și am să vă amintesc de aceste momente."
La urmă, într-o zi, HoraÈ›iu Șerban zice: "Rodion, formaÈ›ia Steaua de mare È™i tu alături de noi am fost invitaÈ›i să cântăm la un concert Train Delivery. Între timp am reuÈ™it să sun organizatoarea care a făcut invitaÈ›ia - era Alina Istrate - È™i am întrebat-o… È™i a zis: "Rodion, dvs sunteÈ›i, că de mult încerc să dau de dumneavoastră?"
Și am răspuns: "Avem o mică problemă È™i aÈ™ vrea să È™tiu, dacă puteÈ›i să-mi răspundeÈ›i… eu nu am nimic împotrivă să cânt cu Steaua de mare sau piese de Steaua de mare sau de Compact, dar totuÈ™i aÈ™ vrea să È™tiu: Cine a fost invitat la acest spectacol? Rodion GA sau Steaua de mare sau Future Nuggets?"
...Că ei aveau patru nume la aceeaÈ™i formaÈ›ie, crezând că aÈ™a obÈ›in mai multe cântări… dar toate aveau cam acelaÈ™i repertoriu… nu se poate aÈ™a ceva; e nebunie totală.
ȘtiÈ›i ce mi-a spus Alina Istrate?: "Domnul Rodion, nu È™tiam că aveÈ›i aceste probleme. Eu È™tiam că cântaÈ›i împreună cu Steaua de mare È™i de aceea i-am contactat pe băieÈ›i. Pe mine nu mă interesează nici Future Nuggets, nici Steaua de mare; pe mine mă interesează numai Rodion GA È™i piese numai de Rodion GA."
Nici nu m-am așteptat să-mi spună aceste cuvinte.
Atunci i-am zis la doamna Alina, "Dacă vreÈ›i, eu vin singur, frumos, la jumătate de preÈ›"… "Domnul Rodion să È™tiÈ›i că îmi convine."
Atunci m-am dus la băieÈ›i È™i i-am spus aÈ™a: "BăieÈ›i, a sosit momentul acela să vă spun că nu-i frumos să vă minÈ›iÈ›i pe voi. HoraÈ›iu, Alina a spus aÈ™a: nu mă interesează Future Nuggets, nu mă interesează Steaua de mare, ci numai Rodion GA; uite pentru chestia asta eu voi cânta singur, fără voi."
RiCo: AÈ›i încercat să reluaÈ›i legătura cu Gicu FărcaÈ™ pentru relansarea proiectului LIVE?
Rodion: Cu Gicu FărcaÈ™ nu se poate vorbi. Este un om deosebit, parÈ™iv, inteligent, dar niciodată nu a spus de ce… de exemplu el a cântat doar un an jumate cu formaÈ›ia (mea), deci foarte puÈ›in. Eu i-am ridicat monumentul.
Adrian Căpraru la fel a cântat doar un an la Rodion GA. Când Adi a zis că îmi dă doi pumni, nu am mai cântat cu el.
Gicu nu venea la repetiÈ›ii, nu cânta.
Îl întrebam: - de ce nu vii la repetiÈ›ii, Gicule?
- Să vin eu la repetiÈ›ii? Ce tot te iei de mine; cheamă-È›i prietenii, că ei nu È™tiu să cânte; eu-mi cunosc partea. Care-i problema?
- Omule, repetiția se face indiferent că-ți cunoști partea sau nu. Repetiția se face pentru a ne simți pe scenă și a ne sincroniza.
…
Ca până la urmă să aflu că el nu venea la repetiÈ›ii că avea de cântat la Baluri, sâmbătă la NunÈ›i… până la urmă mi-a mărturisit că avea nevoie de bani că avea nevastă, copil, etc.
- Și n-ai putut să-mi spui asta de la început? Și ce mă fac? Tot mă milogeam de el înainte de concerte… No, È™tii ce, atunci cânt eu singur… (râde) a zis exact la fel cum au zis È™i cei de la Steaua de mare. Tu cânÈ›i singur? Și noi cântăm...
RiCo: Cum s-a întâmplat să ieÈ™i din conul de umbră în care te aflai de ani de zile?
Rodion: 80% se datorează formației Steaua de mare și lui Ion Dumitrescu că norocul acesta a apărut datorită lor.
Eu nu sunt un om nerecunoscător; Ion Dumitrescu îl cunoÈ™tea pe Mihai Antonescu È™i a demarat discuÈ›ia cu casa de discuri Roadrunner Records (România). Proiectul a fost întrerupt la jumătatea investiÈ›iei, din lipsă de fonduri È™i a avut un proces cu firma din Olanda care È™i-a revendicat drepturile pe nume anul acesta, iar Mihai Antonescu a dispărut, nu a mai răspuns la scrisori, la email… nu avea de ce să se supere pe mine, plus că a scris un articol pe fosta lui pagină de È™tiri, unde a făcut referință la "Milogii Clujeni"… sper că nu la mine s-a referit. N-am fost milog niciodată, iar înainte de asta, el personal mi-a scris în SMS că "formaÈ›ia Rodion GA este formaÈ›ia lui de suflet din copilărie".
Mihai este mare patriot român, dar discriminează (este rasist) È™i a avut de suferit din cauza asta cu alÈ›ii, nu cu mine.
RiCo: Ce părere ai de campania online de votare să fii propus în program la Untold Festival sau Electric Castle? Cine a propus să se realizeze aceste sondaje online?
Rodion: Între timp am fost invitat È™i la Electric Castle È™i la Untold Festival în 2016!!!
Acum trei luni, riscând să nu fiu nici anul acesta la Untold, am cerut susÈ›inerea fanilor să mă promoveze cerând organizatorilor să mă includă în festival în cazul în care muzica mea este iubită într-adevăr!
Le-am scris că degeaba îmi scriu mie personal că le place muzica mea! Ei trebuie să scrie la televiziuni, radio, ziare, reviste È™i organizatori de festivaluri, pentru că numai aÈ™a îmi voi putea câÈ™tiga cinstit È™i pe merit pâinea de fiecare zi… iar acest lucru numai È™i numai fanii pot să o facă - È™i numai dacă merit.
Site-ul de promovare la care te referi eu l-am descoperit acum în urma mesajului tău - a fost o surpriză È™i am încercat să aflu cine a postat pagina ca să pot să mulÈ›umesc È™i o fac È™i pe această cale.
Important acum este că am fost invitat la Electric Castle È™i Untold - spre marea mea bucurie - È™i mai mult de atât, organizatorii sunt mândri de mine. Doresc să nu le înÈ™el încrederea È™i să aduc noi creaÈ›ii moderne - inclusiv un imn la Untold!
RiCo: Mai compui È™i în prezent? câte piese ai în lucru?
Rodion: Am început din nou să compun din 1 ianuarie 2016, doar din orgoliu - după 26 de ani de retragere totală din orice avea legătură cu muzica. Sunt cunoscut ca fiind compozitorul care a făcut muzică înainte cu 30 de ani.
"Music that came from the Future", cum a scris un critic muzical din Anglia! Acum fac un pic de "relax music" È™i "techno progresiv" - un "fusion" în stil Rodion, inclusiv pentru tineret, pentru că muzica mea era mereu "tânără", È™i va fi "verde" pe viitor deasemenea.
De prea multe ori am auzit aprecieri conform căreia muzica mea nu are vârstă, iar asta mă încântă.
RICo: Suferi de o formă cronică de hepatită. În ce măsură È›i-a dat această boală imboldul să ieÈ™i din AÈ™chileu Mare?
Rodion: Am fost infectat cu un virus hepatic B È™i C - È™i suspectez sistemul medical din România - chiar dacă nu o pot dovedi.
Niciodata È™i nimeni cred că nu a putut să dovedească acest fapt… este pur È™i simplu crima perfectă.
Nu doresc să plec din Așchileu pentru că aici nu deranjez pe nimeni cu volumul!
Autor: RiCo
Articole relative:
Publicat in: 10.01.2018, Ora: 11:38AM
Publicat in: 21.08.2017, Ora: 06:16AM
Publicat in: 16.01.2017, Ora: 06:08AM
Publicat in: 09.01.2017, Ora: 06:10AM
Publicat in: 02.01.2017, Ora: 06:25AM
Publicat in: 08.03.2020, Ora: 06:21AM
Publicat in: 01.07.2019, Ora: 06:43AM
Publicat in: 09.05.2018, Ora: 09:52AM
Publicat in: 04.09.2017, Ora: 06:54AM
Publicat in: 26.12.2016, Ora: 06:14AM
Niciun comentariu!