• czb.ro
Click. Industrie

Semifinala GBOB ARTmania 2016

Semifinala GBOB ARTmania 2016

Semifinala GBOB ARTmania 2016

28.IUL.2016

Oldies Pub, Sibiu


Semifinala GBOB Artmania promitea de luni de zile să fie cea mai interesantă etapă a concursului ...È™i în 2016. 


În etapa asta am avut parte de prezenÈ›a unor formaÈ›ii din diverse colÈ›uri ale țării, din Baia Mare È™i Arad până în BucureÈ™ti È™i Miskolc/Ungaria. Cei din juriu È™i observatorii s-au adunat de la BucureÈ™ti, Cluj-Napoca, Reghin, GalaÈ›i, Râmnicu Vâlcea, CaransebeÈ™ È™i Deva (È™i deÈ™i ne aflam deja în epoca Brexit-ului, unul dintre observatori, Graham Robinson, era chiar de origine britanică). 


La această etapă ne-am reîntâlnit cu două formaÈ›ii care au mai concurat la Clubul Țăranului din BucureÈ™ti în cadrul Semifinalei GBOB Muntenia cu care a debutat competiÈ›ia din 2016. În martie, White Ash a fost dezcalificată pentru depășirea timpului alocat - È™i a fost de acord să respecte regula de 8 minute la Sibiu, dar solistul talentat, cool È™i profi nu a mai avut aceeaÈ™i convingere pe scenă ca la BucureÈ™ti. White Ash este deosebită prin faptul că emană un iz puternic de old-school rock, din epoca anilor '70. Blue Night Shadow a fost deosebită prin genul abordat, față de restul din programul din această seară. Schimbările de ritm, care au trecut de la punk la funk în prima piesă, bateristul foarte expresiv È™i melodiile de limbă română au încărcat atmosfera cu o energie pozitivă. BăieÈ›ilor le lipseÈ™te însă acel dram de nebunie pe scenă, prin care ar capta atenÈ›ia publicului pe toată durata recitalului. Blue Night Shadow s-a clasat pe locul 2 prin votul juriului È™i la BucureÈ™ti, È™i la Sibiu, iar la finalul serii, preÈ™edintele juriului le-a acordat È™ansa de a participa la Finala naÈ›ională 2016 ca WIld Card (formaÈ›iile Wild Card vor fi anunÈ›ate de abia în octombrie, după ultima etapă: Semifinala GBOB Banat de la TimiÈ™oara).  


La Sibiu s-au prezentat două formaÈ›ii de adolescenÈ›i: Fantazia (Arad), care are un tenor de 11 ani cu foarte mare potenÈ›ial È™i B.E.A.R. (Simeria), care a avut parte de un public numeros de acasă. Problema arădenilor în seara aceasta este însă faptul că am rămas cu impresia că au fost prea emoÈ›ionaÈ›i de eveniment, ceea ce nu a ajutat deloc la mascarea scăpărilor mărunte pe durata recitalului din concurs. B.E.A.R. a câÈ™tigat votul publicului È™i deÈ™i nu se poate lăuda cu o activitate impresionantă de scenă, a fost convingătoare. Melodiile cu momente de growl ar putea fi îmbunătățite pentru a fi mult mai atractive, cap-coadă la finala de la BraÈ™ov. BăieÈ›ii mai au patru luni jumate să se pună la punct în acest sens.


Cred că motivul pentru care B.E.A.R. È™i-a câÈ™tigat locul în finală se datorează È™i celor de la Praf, concitadinii din Simeria, care au mobilizat È™i publicul lor să vină la Sibiu. Treaba cu votul publicului nu este o prostie, pentru că asta dovedeÈ™te: 1) impactul ce l-a avut muzica sau spectacolul de pe scenă la publicul din sală; 2) popularitatea unei trupe - un element important pentru succesul unei formaÈ›ii; È™i 3) talentul de marketing al artistului care reuÈ™eÈ™te să-È™i mobilizeze fanii să plătească un bilet - ca să-l susÈ›ină la modul concret. Asta implică un efort sporit din partea fiecărei formaÈ›ii, dar este energia È™i timpul care în mod normal trebuie consumate È™i dedicate (în afara orelor petrecute în sală la repetiÈ›ii) pentru a cultiva un public fidel. Marea majoritate a formaÈ›iilor care participă la GBOB - sau nu au fani (în sensul real al cuvântului) sau nu È™tiu să-È™i promoveze concertele. Simerienii care au venit să susÈ›ină Praf foarte probabil au votat È™i cu B.E.A.R. (dând dovadă de patriotism local), iar tinerii nu au insistat (cum fac alÈ›ii) pentru invitaÈ›ii. O altă paralelă pe care o pot face între cele două proiecte Simeriene este că ambele s-au îmbrăcat "în uniforma", Praf având cravatele verzi, de discotecă, iar B.E.A.R. având tricourile "rupte" de o gheară de urs pe un umăr. Praf ar fi putut să impresioneze mai bine dacă vocalul ar fi avut solistici mai simple de făcut pe muzica pop-rock promovată de trupa lui.


La Sibiu am avut parte de două formaÈ›ii pagan metal, care promovau linii tematice din folclorul românesc, transpuse pe ritmuri metalice. Ka-Gaia-An de la BucureÈ™ti a avut o vestimentaÈ›ie scenică impresionantă, a avut un joc scenic atractiv, cânta un metal foarte melodios în limba română, dar impresia unora din juriu a fost că s-a pus un accent prea mare pe folclor. M-a surprins să constat că formaÈ›ia locală, E-An-Na din Sibiu a avut mai mult public la concursul Jaxx Rock Battle din Cluj decât la Semifinala GBOB, la ea acasă! Spectacolul solistului a fost extrem de dinamic, schimbând des flautul cu cimpoiul în cursul unei piese. Show-ul lor a fost original, cu atitudine; s-a creat o atmosferă deosebită È™i prin comunicarea bună ce o avea vocalul cu publicul. Foarte probabil însă, muzica lor ar fi fost mai atractivă dacă s-ar fi înÈ›eles versurile.


Problema de limbaj a afectat rezultatul final al trupei din Ungaria, care s-a prezentat departe de casă cu două piese în limba maternă. Crossover m-a impresionat că a făcut drumul, fără să se odihnească, din nordul Ungariei, în timpul săptămânii, ca să participe la etapa din Sibiu din cadrul Festivalului Artmania 2016, dar nu s-a informat È™i nu a căutat filmări de la finala noastră din 2015 să vadă că e important să nu urce pe scenă cu tricourile transpirate de pe drum. Trupa este compactă È™i sună bine, dar nu a excelat în niciun fel. Odată pus la punct repertoriu, o formaÈ›ie care vede treaba pe termen lung trebuie să lucreze la detaliile legate de prezenÈ›a scenică, imagine È™i comunicarea cu publicul.  


Mindcage Escape (BucureÈ™ti) face mult zgomot È™i prezintă un zid de sunet metalic în stil full-force. False Reality (din BraÈ™ov) este o trupă bine închegată de doom-metal, care, datorită growl-ului indescifrabil al solistului, transpune ascultătorul într-o stare negativă profundă… (È™i exact asta se doreÈ™te prin acest proiect). La False Reality (formaÈ›ie recent semnată la Loud Rage Music), chitaristul È™i bateristul au fost vicecampioni mondiali GBOB 2016 la Berlin (ei fiind în paralel membri ai formaÈ›iei Hteththemeth din BraÈ™ov).


Riot Monk (Baia Mare) a convins juriul, ea revenind în concurs după participarea anul trecut la Semifinala GBOB CriÈ™ana-MaramureÈ™. La Oradea, deÈ™i a realizat un record la GBOB România, primind È™ase premii diferite din partea juriului, nu s-a calificat în finală. Anul acesta însă, cu regulamentul nou, prin care nu se mai combină Votul Juriului cu cel al Publicului, Băimărenii de post rock care cântă cu patos È™i ne aminteÈ™te de Eddie Vedder în apogeul său alături de Pearl Jam, s-au calificat la Finala GBOB România 2016 de la Rockstadt, BraÈ™ov - sâmbătă 10 decembrie. FormaÈ›ia a evoluat, are un joc scenic convingător È™i a avut o comunicare bună cu publicul, fără să folosească înjurături în limba engleză.


În urma tragerii la sorÈ›i, formaÈ›iile au urcat pe scenă în ordinea următoare: 

 • B.E.A.R. (Simeria)
 • White Ash (BucureÈ™ti)
 • E-An-Na (Sibiu)
 • Praf (Simeria)
 • Ka Gaia An (BucureÈ™ti)
 • Fantazia (Arad)
 • Riot Monk (Baia Mare)
 • Crossover (Miskolc/HU)
 • Mindcage Escape (BucureÈ™ti)
 • False Reality (BraÈ™ov)
 • Blue Night Shadow (BucureÈ™ti)


Anul acesta s-au prezentat două capete de afiÈ™ în programul evenimentului: eroii locali de la Wild Child (Sibiu) È™i vicecampioana GBOB România 2015, The Kryptonite Sparks (BotoÈ™ani).

A fost un spectacol reuÈ™it cap-coadă, cu câte ceva pentru toate gusturile muzicale; recitalurile invitaÈ›ilor au fost cireaÈ™a de pe tort.

Publicul a fost unul avizat È™i a È™tiut clar despre ce este vorba. Organizatorii nu se aÈ™teptau la interesul atât de crescut al sibienilor. La 22.00 s-au epuizat toate taloanele pregătite pentru această etapă, iar brățările s-au epuizat înainte de finalul serii… 

În 2016, Sibiu îÈ™i bate propriul record de public: am avut parte aici, DIN NOU de cel mai numeros public la o semifinală GBOB. Nu este însă atât de importantă cifra celor 370 prezenÈ›i în sală, cât atmosfera călduroasă cu care au întâmpinat toate cele 13 formaÈ›ii prezente în programul serii. Am fost impresionat nu doar de recitalul formaÈ›iei Wild Child (adolescenÈ›ii sibieni care au ajuns în Finala GBOB România 2015) care a evoluat evident în sfera stoner-rock - având È™i un nou baterist, dar È™i de publicul numeros aflat deja în sală la 20.00 (ora la care am anunÈ›at începerea spectacolului). Spre deosebire de anul trecut, prezenÈ›a străinilor în sală a fost neglijabilă. Se poate constata însă că lumea a venit la Festivalul Artmania din prima zi pentru a participa activ la Semifinala GBOB Artmania 2016 - iar mulÈ›i dintre cei prezenÈ›i erau în temă cu concursul È™i au venit special să asculte muzica formaÈ›iilor sosite din diverse colÈ›uri ale țării.


 • Premiul Focus Festival 2016: Riot Monk (Baia Mare)
 • Premiul Gugulan Rock CaransebeÈ™: Ka Gaia An (BucureÈ™ti)
 • Premiul Low Bass 5 (înregistrarea unei piese în studio): 

1) Mindcage Escape (BucureÈ™ti); 2) B.E.A.R. (Simeria) 

 • Premiul Intermission (o È™edință foto): 

1) False Reality (Brașov); 2) Riot Monk (Baia Mare)

 • Premiul Anglo-Saxon Booking: Ka Gaia An (BucureÈ™ti)
 • Premiul Aby Stage Bar, Râmnicu Vâlcea: Blue Night Shadow (BucureÈ™ti)


Locul 1. VOTUL JURIULUI. Riot Monk (Baia Mare)

Locul 2. VOTUL PUBLICULUI. B.E.A.R. (Simeria, FOTO)

Locul 3. WILD CARD. Blue Night Shadow (București)


--- 

Autor: RiCo

Foto: B.E.A.R., de Vladimir Gheorghiu


--- 

CITATE:

We aren't disappointed, I think we are the real winners because we traveled to a big and beautiful country, we saw the beautiful town, beautiful girls and we met a fantastic people!

And that was our goal.

The contest is early for us, but we know... we need some more time and we need more rehearsals.

That's not a problem... We are building a music career but this is a slow process.

Thank you your job and the other staff!

We had a good time, and we are satisfied.

So let's start to rock and roll - and we hope we'll meet again, soon!

- József Biró, Crossover (Miskolc/HU)Multumim mult GBOB! 

A fost experienta super pentru noi! Multumim membrilor juriului pentru premiul acordat (Lowbass5 Studio) È™i felicitari Riot Monk/drunkenbrofist! \m/ 

In curand o sa anuntam urmatorul concert Mindcage Escape!

https://www.facebook.com/MindcageEscape/?fref=ts


--- 

G-BOB nu este un concurs, ci o comunitate. 

Publicul are sansa de a descoperi formatii pe care nu le-a mai vazut si de a asculta muzica noua, actuala, contemporana, ORIGINALA si LIVE dintr-o gama larga de genuri muzicale.

Pentru artiști, este posibilitatea de a cunoaste alti artisti si alte formatii cu care sa colaboreze la viitoare concerte sau turnee; oportunitatea de a cunoaste si de a da mana cu cei prezenti in Juriu: oameni activi in industrie.


Morsound & Co. a oferit vochere de reducere tuturor formațiilor participante


Partenerii media ai etapei au fost: TVR Cluj, Radio România Cluj, One Music Channel, Hit Music Channel, BRAVOnet, International Radio Deutschland, Antena Sibiului FM, Impuls FM Sibiu, Jurnal Bihorean, AltRadio TimiÈ™oara, ClickZoomBytes, TV Radio Arthis Bruxelles, Definite Rock, Radio Trib, Arta Sunetelor

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

COMENTARII:

31.07.2016, 21:04PM, scris de Colesan Constantin - BUBU
Aceasta manifestare reala de muzica live a crescut fata de anul 2015 si in calitatea organizarii si a trupelor participante. Felicitari celor care organizeaza GBOB Romania - d-lui Richiard Constantinidi si d-lui Mihai Razvan Mugescu .

Articole relative:

Finala GBOB România 2016
Finala GBOB România 2016...
Publicat in: 14.12.2016, Ora: 14:00PM
Eurock Christmas
Eurock Christmas ...
Publicat in: 06.12.2016, Ora: 09:56AM
RECORD ABSOLUT de PREMII la un CONCURS NAȚIONAL de muzică
RECORD ABSOLUT de PREMII la un CONCURS...
Publicat in: 01.11.2016, Ora: 08:18AM
Semifinala GBOB Banat. Forța Destinului
Semifinala GBOB Banat. Forța Desti...
Publicat in: 18.10.2016, Ora: 07:05AM
ÃŽN PREMIERÄ‚ la Suceava. Semifinala GBOB Bucovina
ÃŽN PREMIERÄ‚ la Suceava. Semifin...
Publicat in: 12.09.2016, Ora: 14:35PM
2019.NOV.8. CJ. Flying Circus Pub. E-an-na. Nesfarsite
2019.NOV.8. CJ. Flying Circus Pub. E-a...
Publicat in: 03.11.2019, Ora: 06:08AM
2019.OCT.10. B. Quantic Club. E-an-na. Nesfarsite
2019.OCT.10. B. Quantic Club. E-an-na....
Publicat in: 05.10.2019, Ora: 06:05AM
2019.IUN.1. SB. RockNbike. E-An-Na
2019.IUN.1. SB. RockNbike. E-An-Na...
Publicat in: 26.05.2019, Ora: 06:45AM
2019.MAR.9. CJ. Flying Circus Pub. E-An-Na
2019.MAR.9. CJ. Flying Circus Pub. E-A...
Publicat in: 04.03.2019, Ora: 06:36AM
2019.MAR.9. CJ. Flying Circus. E-an-na
2019.MAR.9. CJ. Flying Circus. E-an-na...
Publicat in: 04.03.2019, Ora: 06:19AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2024 • Revista De Muzica Online