Electric Castle 2016. We Are The People
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1394
Etichete: Alternosfera, Argatu, Aria Urbana, Babylon Circus, Barry Ashworth, Bastille, Bring Me The Horizon, De Staat, Dilated Peoples, Dub Pistols, Firma, Fratii Grime, Ladislau Rodion, Paul Kalkbrenner, Sigur Ros, Silent Strike, Skrillex, Urma
Electric Castle. We Are The People
Dacă întreaga generaÈ›ie a feciorului meu aÈ™teaptă festivalul Untold de la Cluj, înseamnă oare că acel grup mai puÈ›in numeros care bate drumul de BonÈ›ida vara pentru Electric Castle poate fi considerat elitistic, în "trend" cu hipstereala?
AudienÈ›a festivalului, pentru toate cele cinci zile ale evenimentului, a depășit cifra de 120.000 de oameni. Astfel se confirmă că în jurul Electric Castle s-a format o comunitate puternică care apreciază muzica care nu este promovată la radio, promovată de artiÈ™ti de referință ai genurilor electronica, rock, hip-hop È™i reggae, È™i înÈ›eleg ce înseamnă atmosfera È™i experienÈ›a unui festival sincer.
---
Ziua 0
Ziua 0 a fost o idee nouă la actuala ediÈ›ie Electric Castle, care propunea un program minimalistic de divertisment muzical pentru cei care sosesc în după-masa È™i seara dinaintea primei zile oficiale a festivalului.
În Ziua 0 muzica se asculta LIVE la Boiler Stage, iar formaÈ›ia care a avut onoarea de a deschide festivalul a fost Funk'e Fetish (compus din doi Brăileni, un Sucevean È™i o solistă adolescentă din Gherla). FormaÈ›ia È™i-a câÈ™tigat dreptul de a participa la ediÈ›ia din acest an prin premiul acordat de Edmond Lenarth (managerul de booking al evenimentului internaÈ›ional) la Semifinala GBOB Transilvania.
DeÈ™i aflată pentru prima dată pe o scenă atât de mare, nu am simÈ›it emoÈ›iile È™i tracul la care mă aÈ™teptam de la o trupă aflată la început de drum. Solista s-a descurcat foarte bine È™i a cântat natural (fără momente de ezitare), deÈ™i în momentul în care a început recitalul, soarele bătea încă puternic după ziua caniculară din toiul verii, iar gazonul din faÈ›a scenei era complet gol.
Solista trebuie să înveÈ›e să comunice cu publicul (chiar dacă versurile sunt interpretate în limba engleză) È™i să danseze mai cu patos în centrul scenei pe momentele instrumentale. Ar fi fost fain de tot să se pregătească un text deosebit (sau È™i mai bine, ceva haios de povestit) pentru inaugurarea ediÈ›iei din 2016 a festivalului. O formaÈ›ie cu convingerea că are ceva de zis pe scena muzicală se pregăteÈ™te È™i pentru comunicarea cu publicul - È™i momentul deosebit pe care-l are pe scenă; interpretarea muzicală reprezintă doar o parte din actul creativ, artistic.
Ladislau Rodion a prezentat cinci compoziÈ›ii în primă audiÈ›ie la Electric Castle 2016. A trecut ceva vreme de când am fost prezent la debutul scenic al artistului, după lunga pauză muzicală prin care a trecut legenda vie a muzicii electronice autohtone. Artistul se prezintă singur pe scenă, cu un format de spectacol "showcase" în care apasă butoanele la diverse magnetofoane pentru a mixa piesele proprii, gata înregistrate, pe care le prezintă într-un mod personal cu o prezență de spirit debordantă.
Este de admirat să vezi un artist luând treaba de la capăt la o vârstă înaintată - È™i la EC 2016 mi-a câÈ™tigat tot respectul pentru faptul că am văzut È™i simÈ›it o adevărată evoluÈ›ie în performance-ul artistic. Dacă într-un viitor Rodion îÈ™i va cumpăra È™i haine de scenă adecvate - s-ar putea să se bucure de o atenÈ›ie crescută din partea publicului È™i a organizatorilor.
Ar mai fi de menÈ›ionat recitalul neconvnÈ›ional al artistei A-C Leonte, o prezență nouă pe scena muzicală autohtonă, care combină solistica de soul È™i funk cu ritmuri electronice într-o manieră jazzistică. Capul de afiÈ™ al serii a fost ViÈ›a de vie.
M-am stresat de după-masă să îmi încarc cip-ul ataÈ™at brățării de la mână cu o sumă de bani ca să pot să mă delectez la food court; cele 26 de standuri È™i crâÈ™me adaptate locaÈ›iei servesc o diversitate largă de mâncăruri internaÈ›ionale, de specific indian, mexican, italian, maghiar, nemÈ›esc È™i multe altele. Din păcate însă, nici la 10 noaptea cea mai mare parte din aceste localuri nu erau nici pregătite să servească, nici nu aveau sistemul de încasare pornit. Dacă se va repeta Ziua 0 în 2017, organizatorii vor trebui să fie mai atenÈ›i la aceste detalii: este vorba de prima impresie a festivalului.
---
Ziua 1
La Electric Castle 2016, Grimus a sărbătorit 10 ani de activitate aproape de oraÈ™ul de unde a pornit întreaga aventură muzicală. Grimus este exemplul perfect de formaÈ›ie multiculturală, tipică pentru Transilvania. Fiind înfiinÈ›ată de muzicieni originari din BistriÈ›a, mutaÈ›i cu studiile la Cluj-Napoca, între timp compoziÈ›iile evoluează È™i datorită colaborării permanente cu un profesor de pian din Miercurea Ciuc.
Dacă acum zece ani, Bogdan arunca un pachet de cărÈ›i de joc tipărite cu logo-ul Grimus în public, acum solistul se urcă pe gardul ce-l desparte de public È™i filosofează cu încredere deplină despre motivaÈ›ia festivalului Electric Castle: de a aduce oamenii mai aproape unii de alÈ›ii… È™i invită lumea mai aproape de scenă. Dacă acum zece ani un tricou în dungi (de marinar) în caracteriza pe Vali, acum formaÈ›ia poartă haine personalizate È™i promovează anumiÈ›i creatori de modă cu care colaborează în acest sens. Acum zece ani cred că se căuta colÈ›ul potrivit al scenei de club unde să se poată agăța bannerul cu logo-ul trupei; la Electric Castle am avut parte de un spectacol de proiecÈ›ii sincronizate pe ritmul muzicii cu o grafică unică pentru fiecare piesă în parte. Momentul surpriză a venit aproape de final, când Alexandra Ungureanu a fost invitată pe scenă să cânte în duet alături de Bogdan.
Bogdan Mezofi este unul dintre cei mai carismatici soliÈ™ti autohtoni. Se simte È™i se vede că formaÈ›ia are experienÈ›a scenelor mari de festival. Singurul minus al acestui spectacol a fost faptul că la precizia notelor, spectacolul de visuals È™i dovada de profesionalism a formaÈ›iei, amplasarea recitalului în program s-a făcut mult prea devreme.
Grimus face parte din grupul restrâns al formaÈ›iilor autohtone care se află de prea mult timp la graniÈ›a dintre underground È™i expunere la nivel de mase. Bariera aceasta invizibilă poate fi depășită uÈ™or prin bunăvoinÈ›a organizatorilor de evenimente care să promoveze formaÈ›ia ca headliner autohton È™i a unor directori la instituÈ›ii mass media care să acorde heavy rotation unor piese mai dinamice din repertoriu (mai ales având în vedere faptul că Grimus a început să compună hituri în limba română!)
Cele câteva piese pe care le-am prins din recitalul Babylon Circus la Electric Castle au fost incendiare, prin instrumentaÈ›ia mai puÈ›in obiÈ™nuită în concerte live, buna dispoziÈ›ie emanată È™i energia pozitivă debordantă transmisă de cei doi soliÈ™ti È™i secÈ›ia de suflători tipică pentru trupele de ska punk.
Punctul culminant al serii a fost recitalul trupei‑cult islandeze Sigur Ros. Acesta a fost primul ei concert în România È™i am rămas cu impresia că multă lume prezentă la concert nu È™tia de Sigur Ros. Mă gândesc că mulÈ›i dintre cei care se aflau cu abonament la festival au venit la scena mare pentru atmosferă È™i din curiozitatea de a vedea capul de afiÈ™ al serii, dar muzica promovată de islandezi nu este uÈ™or de digerat È™i necesită o anumită stare de spirit pentru a fi apreciată pe deplin.
Astfel, deÈ™i stăteam destul de aproape de scenă, lumea din jurul meu povestea, glumea È™i râdea, cu spatele întors la scenă. Când a început ploaia, m-am retras È™i eu mai în spate, să pot urmări concertul È™i spectacolul vizual de reflectoare È™i proiecÈ›ii mai în liniÈ™te.
M-am mirat să văd la un moment dat un grup mai mare de reporteri (È™i camere de televiziuni) care s-a adunat È™i se agita la centrul presei… ca să descopăr că de fapt interesul mass mediei nu era direcÈ›ionat spre evenimentul muzical-cultural anual al festivalului internaÈ›ional din capitala Transilvaniei, ci spre vizita dnei Corina Șuteu, Ministrul Culturii.
Electric Castle a susÈ›inut constant, inclusiv financiar, restaurarea Castelului Banffy, monumentul istoric ce găzduieÈ™te festivalul. Anul acesta, participanÈ›ii s-au putut implica direct, făcând donaÈ›ii prin intermediul brățarei.
Pe lângă o scenă special amenajată pentru DJ (o discotecă în aer liber în faÈ›a castelului), cei prezenÈ›i la festival mai puteau asculta muzică electronică la orice oră din zi È™i din noapte în faÈ›a scenei Booha Mansion.
---
Ziua 2
M-am dus vineri, 15 iulie, la Electric Castle, fără a cunoaște numele din programul serii, și am descoperit multă muzică nouă care mi-a plăcut.
Cred că aceasta este menirea unui festival adevărat de muzică contemporană È™i asta face diferenÈ›a dintre o serbare câmpenească organizată pe o platformă de asfalt È™i ciment în centrul unui oraÈ™ È™i un festival internaÈ›ional de muzică, organizat în câmpul de lângă un sat în 2016. Dacă la asta mai adaugi un castel, un zid, o capelă, un turn cu iz medieval È™i o baltă în peisaj È™i aduci câteva elemente în plus de divertisment pentru orele lipsite de activitate pe cele È™apte scene dedicate unei game diverse de genuri muzicale, ai găsit reÈ›eta perfectă de distracÈ›ie pentru tinerii de toate vârstele, pasionaÈ›i în primul rând de muzică, în toiul verii.
Am sosit la Castelul Banffy cu intenÈ›ia de a-i cunoaÈ™te pe concitadinii mei de la Satellites. Proiectul este activ de câÈ›iva ani de zile, dar nu apucasem să povestesc cu Cosmin Hosz de când l-am descoperit pe scenă alături de trupa noise rock, Schlitz, în 2009.
Înainte să merg la Boiler Stage, am oprit pentru câteva minute la scena mare, unde am prins o secvență din recitalul celor de la De Staat. Nu mai ascultasem trupa olandeză, dar m-a impresionat show-ul lor. Pe piesa Witch Doctor (al cărei videoclip îl puteÈ›i vedea mai jos), solistul a coborât de pe scenă, a sărit gardul - È™i s-a pus în mijlocul publicului, antrenându-l într-un cerc È™i dezlânÈ›uind o horă în pas alergător în jurul lui în timp ce cânta hitul trupei. A fost efectiv fascinant să observ persoane venind de la o distanță relativ mare de scenă doar ca să intre în acest cerc de rit păgân È™i să se lase condus de vibraÈ›iile muzicii în maratonul olandez.
Ascultând o oră de muzică de la Satellites, am rămas cu impresia că se experimentează cu mai multe genuri, dar că proiectul nu È™i-a găsit încă amprenta proprie. Au fost piese care m-au dus cu gândul la albumul "Unforgettable Fire" de la U2 (1984) È™i altele care m-au adus înapoi în prezent prin baÈ™i puternici È™i un zid de ritmuri electronice. În general, liniile melodice sună old school, iar asta mi-a plăcut la trupă. Lumea, destul de numeroasă, dansa pe piesele duetului, iar asta este dovada că trupa merge pe o linie dreaptă, pozitivă, dar cred că dacă tenorul ar cânta È™i câte ceva în limba română, cel puÈ›in pentru publicul nostru, muzica trupei ar avea un impact È™i mai mare, la festivaluri precum Electric Castle.
M-am întors la scena mare, È™i am prins finalul recitalului unei trupe de hip hop clasic, Dilated Peoples. Aflată la bis, mi-a plăcut cum a comunicat cu publicul È™i am aflat de la prieteni că ultima piesă din program (Worse Comes to Worse) a fost hitul lor.
Trupa din Los Angeles care se zbate în underground, a avut un singur succes de top în SUA: This Way (o colaborare cu Kayne West È™i Xzibit din 2003).
Enter Shikari este altă trupă despre care nu È™tiam nimic înainte să merg din curiozitate la scena mare să trag cu urechea la ceea ce au pregătit pentru festival. Britanicii m-au dat gata din prima prin zidul de sunet pe care îl crează combinând cele patru elemente dintr-o trupă rock tipică (voce, chitară, bas, tobe), la care se adugă efectele specifice anilor 2010 de backing tracks, ritmuri preînregistrate, looping-uri, etc.
După ce m-a câÈ™tigat disciplina haosului pe scenă, solistul a anunÈ›at oficial la microfon că urmează partea nebună a spectacolului…
După ce am urmărit formaÈ›iile de la scena mare înaintea capului de afiÈ™ al serii, Paul Kalkbrenner, pot să afirm faptul că am rămas cu impresia că Electric Castle a făcut tot posibilul să ofere câte ceva pentru toată lumea prezentă, indiferent de preferinÈ›e muzicale, iar asta este un lucru deosebit È™i trebuie apreciat în România anului 2016.
---
Ziua 3
Ziua 3 am ratat-o, în primul rând datorită ploii torenÈ›iale, iar în al doilea rând am aflat de decesul unei cunoÈ™tinÈ›e… cel mai important om din industria muzicală din Europa de est, Dan Panaitescu, Booking Manager la mai multe festivaluri din Ungaria. Fondator la festivalul Sziget din Budapesta, a câÈ™tigat premiul ‘Best Line-up’ la European Festival Awards din 2015. El a vizitat Electric Castle joi seara È™i urma să se întoarcă sâmbătă seara.
Sâmbătă mi-ar fi plăcut să-i văd pe Argatu, Urma, Diamonds are Forever, Silent Strike, Dub Pistols È™i Skrillex la castel.
33.000 de oameni au fost sâmbătă la festival: au dansat, au cântat È™i s-au distrat până la răsărit.
Skrillex a salutat publicul cu steagul României în mână, în picioare pe pupitrul de DJ. Însă, după set-ul de pe scena principală, Skrillex a rămas alături de fani în festival până la ora 5 dimineaÈ›a, a urcat alături de alÈ›i artiÈ™ti din program la celelalte scene È™i a vizitat castelul Banffy, curios să descopere acest monument.
Cei de la Dub Pistols (care este singurul proiect care a fost prezent la toate ediÈ›iile Electric Castle) au anunÈ›at că în realitate ei s-au mutat la BonÈ›ida È™i doar mai vizitează din când în când, Marea Britanie. Cât despre atmosfera de sâmbătă, Barry Ashworth (solistul formaÈ›iei) a declarat: „this is better than Glastonbury” (referindu-se la cel mai mare festival din Anglia, celebru pentru ploile sale).
---
Ziua 4
După ploaia abundentă din cea de a treia seară, cea mai mare problemă la această ediÈ›ie a festivalului a fost probabil hipotermia. Nu au fost puÈ›ini cei care au petrecut întreaga perioadă de festival cu cortul la castel - È™i s-au pregătit cu un singur schimb de haine (în ideea că vor avea parte de zile caniculare È™i nopÈ›i de vară). Sâmbătă seara însă a plouat cu găleata mai multe ore la rând. Într-un colÈ› din zidurile cetății erau parcate două ambulanÈ›e, care au fost asediate de cei care au intrat în hipotermie. În hipotermie, se dezbracă persoana afectată de hainele ude, se aplică o bandă termoizolantă pe corp È™i se îmbracă în haine uscate în timp ce se beau lichide calde (precum ceai sau cafea) sau se administrează lichide încălzite, intravenos. O fată (săraca) nu avea alte haine la ea, iar paramedicii au fost obligaÈ›i să-i croiască o haină unică, improvizată din materialul izotermic, ca ea să poată să se distreze în continuare la festival.
Legat de programul artistic, în seara de duminică mi-am propus să fac un slalom între cele două scene de muzică live È™i am apucat să văd recitalurile celor de la Alternosfera (formaÈ›ia de rock alternativ din ChiÈ™inău, care promovează versuri în limba română È™i care se află pe val în România de trei ani încoace), Aria Urbană (proiectul cu versuri sociale È™i politice aspre de la BraÈ™ov, pe care nu am mai văzut-o în concert de aproape cinci ani de zile), Bastille (o trupă britanică aflată pe val în clasamentele internaÈ›ionale de muzică alternativă) È™i Firma (cvartetul bucureÈ™tean care cântă în limba română È™i care, din punctul meu de vedere, a înregistrat albumul anului 2003. Am pierdut recitalul post-rock psihedelic, de muzică instrumentală, a irlandezilor de la God Is An Astronaut È™i concertul celor de la FraÈ›ii Grime, duetul hip hop înfiinÈ›at recent ca "side-project" de către rapperi activi alături de SubcarpaÈ›i, pentru că aveam interviuri confirmate în acest interval de timp, care urmează să apară în viitoare ediÈ›ii ale revistei Tribuna. Capul de afiÈ™ al serii a fost Bring Me The Horizon, trupa britanică de metal alternativ, cu clape.
Aria Urbană È™i Firma sunt formaÈ›ii care prezintă o muzică atractivă È™i au o bază solidă de fani în întreaga È›ară, dar tratând muzica ca un proiect de timp liber (pe lângă slujbe) È™i nefăcând eforturi deosebite de-a lungul ultimului deceniu nici să îÈ™i dezvolte un spectacol deosebit pentru scene mari, nici să susÈ›ină trasee constante de cântări în întreaga È›ară, bat pasul pe loc, È™i trebuie să mulÈ›umească festivalurilor precum Electric Castle care nu le lasă să intre într-un con de umbră. Asta se datorează totodată È™i faptului că, în mare măsură, nu au apărut prea multe proiecte competitive în ultimii ani care să le ia locul pe scenă, È›inând cont de muzica È™i mesajul lor în limba română.
Bastille (înfiinÈ›ată în 2010) a fost co-headliner în această seară, dar după câteva piese, m-am retras încet de la scena mare, pentru că - din punctul meu de vedere, proiectul seamănă mult muzical cu Mumford & Sons (înfiinÈ›ată în 2007), doar că ei cântă cu instrumentele băgate în priză. Capul de afiÈ™ al serii a fost Bring Me The Horizon (toate formaÈ›iile menÈ›ionate în acest paragraf sunt din Anglia).
Pe lângă muzică, la Electric Castle s-au promovat zilnic o serie întreagă de evenimente, precum un campionat de "touch" rugby sau turneul "open" din circuitul naÈ›ional de volei pe plajă.
Fostele grajduri ale castelului Banffy au găzduit Tech World, zona dedicată tehnologiei în care s-au putut testa un simulator de zbor, iar pentru cei care au dorit să admire „castelul electric” dintr-o perspectivă inedită (cel puÈ›in în primele două zile de festival, cât a permis vremea bună), lumea putea să urce într-un balon cu aer cald. Alte evenimente organizate în cadrul evenimentului care merită menÈ›ionate sunt: terenul Pac Man life-show, karaoke cu heliu, meciuri de volei pentru amatori È™i profesioniÈ™ti, big jump pe o saltea imensă, cercul de literatură sau È™i lecÈ›ii de yoga. Ca atmosferă, Electric Castle îmi aduce aminte de primele ediÈ›ii Sziget, în a doua jumătate a anilor '90.
Electric Castle a reuÈ™it la această ediÈ›ie să adune 300 de proiecte muzicale din Europa È™i Statele Unite la Castelul Banffy È™i să promoveze o gamă largă de stiluri muzicale în fiecare zi - pe gustul tuturor. Pentru consumatorul de rând care chiar doreÈ™te să trăiască o experiență unică muzicală la el acasă, Electric Castle 2017 reprezintă o perioadă din calendar care trebuie blocată. Este o introducere în lumea muzicală din prezent, un pod solid de legătură cu artiÈ™tii care se află în turneu în Europa.
---
Autor: RiCo
---
Electric Castle 2016. Ziua 0. 13.IUL.2016
Electric Castle Festival. Ziua 1. 14.IUL.2016
Electric Castle Festival. Ziua 2. 15.IUL.2016
Electric Castle Festival. Ziua 4. 17.IUL.2016
Articole relative:
Publicat in: 22.07.2016, Ora: 06:29AM
Publicat in: 19.07.2016, Ora: 12:49PM
Publicat in: 15.07.2016, Ora: 13:24PM
Publicat in: 14.07.2016, Ora: 14:19PM
Publicat in: 15.12.2014, Ora: 09:54AM
Publicat in: 20.06.2019, Ora: 06:39AM
Publicat in: 14.06.2019, Ora: 06:09AM
Publicat in: 24.03.2019, Ora: 06:13AM
Publicat in: 27.02.2019, Ora: 06:11AM
Publicat in: 01.05.2018, Ora: 06:37AM
Niciun comentariu!