• czb.ro
Click. Cronica

Electric Castle Festival. Ziua 2. 15.IUL.2016

Publicat in: 19.07.2016, 12:49PM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1913
Etichete: Bonțida, Castelul Banffy, De Staat, Dilated Peoples, Electric Castle Festival 2016, Paul Kalkbrenner
Electric Castle Festival. Ziua 2. 15.IUL.2016

Ziua 2. 15.IUL.2016

Electric Castle Festival 2016

Castelul Banffy, Bonțida (Cluj)


Am sosit la Castelul Banffy cu intenÈ›ia de a-i cunoaÈ™te pe concitadinii mei de la Satellites. Proiectul este activ de câÈ›iva ani de zile, dar nu apucasem să povestesc cu Cosmin Hosz de când l-am descoperit pe scenă alături de trupa noise rock, Schlitz.


Înainte să merg la Boiler Stage, am oprit pentru câteva minute la scena mare, unde am prins o secvență din recitalul celor de la De Staat. Nu mai ascultasem trupa olandeză, dar m-a impresionat show-ul lor. Pe piesa Witch Doctor (al cărei videoclip îl puteÈ›i vedea mai jos), solistul a coborât de pe scenă, a sărit gardul - È™i s-a pus în mijlocul publicului, antrenându-l într-un cerc È™i dezlânÈ›uind o horă în pas alergător în jurul lui în timp ce cânta hitul trupei. A fost efectiv fascinant să observ persoane venind de la o distanță relativ mare de scenă doar ca să intre în acest cerc de rit păgân È™i să se lase condus de vibraÈ›iile muzicii în maratonul olandez.

https://www.youtube.com/watch?v

--- 

Satellites

!!!.

Ziua 2. Boiler Stage. Electric Castle Festival

15.IUL.2016


Există trupe monotone ca "sound" È™i ritm È™i există trupe care se folosesc de anumite elemente pentru a creea o amprentă personală care poate fi aplicată în piese, care ascultate per ansamblu, promovează genuri muzicale diferite, dar toate se potrivesc datorită acelui fir roÈ™u: acelui "sound" comun.


Ascultând o oră de muzică de la Satellites, am rămas cu impresia că se experimentează cu mai multe genuri, dar că proiectul nu È™i-a găsit încă amprenta proprie. Au fost piese care m-au dus cu gândul la albumul "Unforgettable Fire" de la U2 (1984) È™i altele care m-au adus înapoi în prezent prin baÈ™i puternici È™i un zid de ritmuri electronice. În general, liniile melodice sună old school, iar asta mi-a plăcut la trupă. Lumea, destul de numeroasă, dansa pe piesele duetului, iar asta este dovada că trupa merge pe o linie dreaptă, pozitivă, dar cred că dacă tenorul ar cânta È™i câte ceva în limba română, cel puÈ›in pentru publicul nostru, muzica trupei ar avea un impact È™i mai mare, la festivaluri precum Electric Castle.


Bateristul Dorin Marcu (Diamonds Are Forever) a fost înlocuit recent de bistriÈ›eanul Chap - dar având în vedere faptul că aici este vorba de un duo, practic s-a schimbat jumătate din trupă …È™i sunt curios de direcÈ›ia în care ar putea să evolueze proiectul în continuare.


Am povestit cu echipa de la Satellites, iar băieÈ›ii par că se înÈ›eleg foate bine, aÈ™a că mă aÈ™tept să fiu surprins de noul album, la care se lucrează în prezent, iar în curând vom posta È™i interviul realizat cu cei de la Satellites la Electric Castle 2016.

--- 

LIVE. Dilated Peoples (USA) la EC 2016M-am întors la scena mare, È™i am prins finalul recitalului unei trupe de hip hop clasic, Dilated Peoples. Aflată la bis, mi-a plăcut cum a comunicat cu publicul È™i am aflat de la prieteni că ultima piesă din program (Worse Comes to Worse) este hitul lor. 

Trupa din Los Angeles care se zbate în underground, a avut un singur succes de top în SUA: This Way (o colaborare cu Kayne West È™i Xzibit din 2003). 


--- 

LIVE. Enter Shikari (UK) la EC 2016
Enter Shikari este altă trupă despre care nu È™tiam nimic înainte să merg din curiozitate la scena mare să trag cu urechea la ceea ce au pregătit pentru festival. Britanicii m-au dat gata din prima prin zidul de sunet pe care îl crează combinând cele patru elemente dintr-o trupă rock tipică (voce, chitară, bas, tobe), la care se adugă efectele specifice anilor 2010 de backing tracks, ritmuri preînregistrate, looping-uri, etc.

Muzica britanicilor nu este doar dinamică și bine ritmată, dar solistul este carismatic, toți muzicienii sunt actori (s-a lucrat mult la prezentarea muzicii pe scenă, după figurile și ipostazele coregrafiei la care se adaugă jocul de lumini, efecte pirotehnice și proiecții video perfect sincronizate cu muzica).

După ce m-a câÈ™tigat disciplina haosului pe scenă, solistul anunță oficial la microfon că urmează partea nebună a spectacolului…  

Enter Shikari nu trebuie ratată dacă revine în România.


--- 

După ce am urmărit formaÈ›iile de la scena mare înaintea capului de afiÈ™ al serii, Paul Kalkbrenner, pot să afirm faptul că am rămas cu impresia că Electric Castle a încercat È™i a vrut cu dinadinsul să ofere câte ceva pentru toată lumea prezentă, indiferent de preferinÈ›e muzicale, iar asta este un lucru deosebit È™i trebuie apreciat în România anului 2016. De abia aÈ™tept ediÈ›ia următoare Electric Castle, unde îmi voi lua mai mult timp să ascult È™i să descopăr măcar trupele prezentate pe scena mare înainte de festival.


Pentru consumatorul de rând care chiar doreÈ™te să trăiască o experiență unică muzicală la el acasă, Electric Castle este o perioadă din calendar care trebuie blocată. Este o introducere în lumea muzicală din prezent, un pod solid de legătură cu artiÈ™tii care se află în turneu în Europa. Nu poÈ›i să nu descoperi ceva nou din punct de vedere muzical care să îÈ›i placă, decât dacă mergi la festival doar cu gândul să bei la cort.


Paul Kalkbrenner este un DJ de origine germană, de mare succes la el acasă È™i în Belgia, considerat un Live Act pentru faptul că pe lângă apăsatul È™i învârtitul butoanelor, prezintă elementele muzicale din piesele lui pe keyboards în recital.


--- 

Autor: RiCo

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Electric Castle 2016. We Are The People
Electric Castle 2016. We Are The Peopl...
Publicat in: 26.12.2016, Ora: 06:14AM
Electric Castle Festival. Ziua 4. 17.IUL.2016
Electric Castle Festival. Ziua 4. 17.I...
Publicat in: 22.07.2016, Ora: 06:29AM
Grimus la Electric Castle Festival 2016
Grimus la Electric Castle Festival 201...
Publicat in: 15.07.2016, Ora: 13:24PM
Electric Castle 2016. Ziua 0
Electric Castle 2016. Ziua 0...
Publicat in: 14.07.2016, Ora: 14:19PM
KEMPES @ Hard Club. 11.DEC.2014
KEMPES @ Hard Club. 11.DEC.2014...
Publicat in: 15.12.2014, Ora: 09:54AM
2018.IUL.18-22. Electric Castle 2018 -  Castelul Banffy, Bontida, Cluj
2018.IUL.18-22. Electric Castle 2018 -...
Publicat in: 23.12.2017, Ora: 06:06AM
2017.NOV.3. UK. Brixton Jamm London. Evidence (Dilated Peoples)
2017.NOV.3. UK. Brixton Jamm London. E...
Publicat in: 21.10.2017, Ora: 06:39AM
De Staat. Witch Doctor
De Staat. Witch Doctor...
Publicat in: 12.09.2016, Ora: 11:18AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2024 • Revista De Muzica Online