Electric Castle Festival. Ziua 2. 15.IUL.2016
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1663
Etichete: Bonțida, Castelul Banffy, De Staat, Dilated Peoples, Electric Castle Festival 2016, Paul Kalkbrenner

Ziua 2. 15.IUL.2016
Electric Castle Festival 2016
Castelul Banffy, Bonțida (Cluj)
Am sosit la Castelul Banffy cu intenția de a-i cunoaște pe concitadinii mei de la Satellites. Proiectul este activ de câțiva ani de zile, dar nu apucasem să povestesc cu Cosmin Hosz de când l-am descoperit pe scenă alături de trupa noise rock, Schlitz.
Înainte să merg la Boiler Stage, am oprit pentru câteva minute la scena mare, unde am prins o secvență din recitalul celor de la De Staat. Nu mai ascultasem trupa olandeză, dar m-a impresionat show-ul lor. Pe piesa Witch Doctor (al cărei videoclip îl puteți vedea mai jos), solistul a coborât de pe scenă, a sărit gardul - și s-a pus în mijlocul publicului, antrenându-l într-un cerc și dezlânțuind o horă în pas alergător în jurul lui în timp ce cânta hitul trupei. A fost efectiv fascinant să observ persoane venind de la o distanță relativ mare de scenă doar ca să intre în acest cerc de rit păgân și să se lase condus de vibrațiile muzicii în maratonul olandez.
https://www.youtube.com/watch?v
---
Satellites
!!!.
Ziua 2. Boiler Stage. Electric Castle Festival
15.IUL.2016
Există trupe monotone ca "sound" și ritm și există trupe care se folosesc de anumite elemente pentru a creea o amprentă personală care poate fi aplicată în piese, care ascultate per ansamblu, promovează genuri muzicale diferite, dar toate se potrivesc datorită acelui fir roșu: acelui "sound" comun.
Ascultând o oră de muzică de la Satellites, am rămas cu impresia că se experimentează cu mai multe genuri, dar că proiectul nu și-a găsit încă amprenta proprie. Au fost piese care m-au dus cu gândul la albumul "Unforgettable Fire" de la U2 (1984) și altele care m-au adus înapoi în prezent prin bași puternici și un zid de ritmuri electronice. În general, liniile melodice sună old school, iar asta mi-a plăcut la trupă. Lumea, destul de numeroasă, dansa pe piesele duetului, iar asta este dovada că trupa merge pe o linie dreaptă, pozitivă, dar cred că dacă tenorul ar cânta și câte ceva în limba română, cel puțin pentru publicul nostru, muzica trupei ar avea un impact și mai mare, la festivaluri precum Electric Castle.
Bateristul Dorin Marcu (Diamonds Are Forever) a fost înlocuit recent de bistrițeanul Chap - dar având în vedere faptul că aici este vorba de un duo, practic s-a schimbat jumătate din trupă …și sunt curios de direcția în care ar putea să evolueze proiectul în continuare.
Am povestit cu echipa de la Satellites, iar băieții par că se înțeleg foate bine, așa că mă aștept să fiu surprins de noul album, la care se lucrează în prezent, iar în curând vom posta și interviul realizat cu cei de la Satellites la Electric Castle 2016.
---
LIVE. Dilated Peoples (USA) la EC 2016
M-am întors la scena mare, și am prins finalul recitalului unei trupe de hip hop clasic, Dilated Peoples. Aflată la bis, mi-a plăcut cum a comunicat cu publicul și am aflat de la prieteni că ultima piesă din program (Worse Comes to Worse) este hitul lor.
Trupa din Los Angeles care se zbate în underground, a avut un singur succes de top în SUA: This Way (o colaborare cu Kayne West și Xzibit din 2003).
---
LIVE. Enter Shikari (UK) la EC 2016
Enter Shikari este altă trupă despre care nu știam nimic înainte să merg din curiozitate la scena mare să trag cu urechea la ceea ce au pregătit pentru festival. Britanicii m-au dat gata din prima prin zidul de sunet pe care îl crează combinând cele patru elemente dintr-o trupă rock tipică (voce, chitară, bas, tobe), la care se adugă efectele specifice anilor 2010 de backing tracks, ritmuri preînregistrate, looping-uri, etc.
Muzica britanicilor nu este doar dinamică și bine ritmată, dar solistul este carismatic, toți muzicienii sunt actori (s-a lucrat mult la prezentarea muzicii pe scenă, după figurile și ipostazele coregrafiei la care se adaugă jocul de lumini, efecte pirotehnice și proiecții video perfect sincronizate cu muzica).
După ce m-a câștigat disciplina haosului pe scenă, solistul anunță oficial la microfon că urmează partea nebună a spectacolului…
Enter Shikari nu trebuie ratată dacă revine în România.
---
După ce am urmărit formațiile de la scena mare înaintea capului de afiș al serii, Paul Kalkbrenner, pot să afirm faptul că am rămas cu impresia că Electric Castle a încercat și a vrut cu dinadinsul să ofere câte ceva pentru toată lumea prezentă, indiferent de preferințe muzicale, iar asta este un lucru deosebit și trebuie apreciat în România anului 2016. De abia aștept ediția următoare Electric Castle, unde îmi voi lua mai mult timp să ascult și să descopăr măcar trupele prezentate pe scena mare înainte de festival.
Pentru consumatorul de rând care chiar dorește să trăiască o experiență unică muzicală la el acasă, Electric Castle este o perioadă din calendar care trebuie blocată. Este o introducere în lumea muzicală din prezent, un pod solid de legătură cu artiștii care se află în turneu în Europa. Nu poți să nu descoperi ceva nou din punct de vedere muzical care să îți placă, decât dacă mergi la festival doar cu gândul să bei la cort.
Paul Kalkbrenner este un DJ de origine germană, de mare succes la el acasă și în Belgia, considerat un Live Act pentru faptul că pe lângă apăsatul și învârtitul butoanelor, prezintă elementele muzicale din piesele lui pe keyboards în recital.
---
Autor: RiCo
Articole relative:
Publicat in: 26.12.2016, Ora: 06:14AM
Publicat in: 22.07.2016, Ora: 06:29AM
Publicat in: 15.07.2016, Ora: 13:24PM
Publicat in: 14.07.2016, Ora: 14:19PM
Publicat in: 15.12.2014, Ora: 09:54AM
Publicat in: 23.12.2017, Ora: 06:06AM
Publicat in: 21.10.2017, Ora: 06:39AM
Publicat in: 12.09.2016, Ora: 11:18AM
Niciun comentariu!