• czb.ro
Zoom. Interviuri. Interviu RO

Monokrom (Timișoara)

Publicat in: 29.02.2016, 06:26AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1721
Etichete: Alec Tudor Bosneac, Darius Zelenco, Gbob Romania 2016, Revolution Festival, Sebastian Ursache, Vinter Marco
Monokrom (Timișoara)

Monokrom este o formație Alt-Punk din Timișoara, înființată în 2014.

Nu se găsesc informații despre trupă pe net, așa că am realizat acest interviu de prezentare cu Sebastian Ursache (chitară, voce). Monokrom s-a înscris în competiția GBOB România 2016.

--- 

RiCo pentru GBOB: Cum s-a înființat formația?

Sebastian Ursache (chitară, voce, Monokrom): Formația a fost înființată prin martie 2014. Pe atunci, Vinter Marco (actualul chitarist), împreună cu Andrei Sandor (fostul basist) au vrut să pornească o nouă trupă. 

Ideea trupei era pur și simplu de distracție. 

M-am întâlnit cu ei într-o seara (eu cu Marco eram prieteni de multă vreme) și mi-au propus să intru în trupă ca solist. M-am gândit câteva zile și m-am alăturat. 

Mai aveam nevoie de un toboșar - așa că l-am împrumutat o perioada destul de lungă pe Alexandru Drăguțoiu de la Rotten Apple. Am început să facem coveruri și să ne cunoaștem mai bine muzical. Între timp, Sandor a părăsit formația, și recent s-au alăturat Darius Zelenco și Alec Boșneac.

--- 

RiCo pentru CZB.ro: Ce înseamnă Monokrom pentru voi?

Sebastian Ursache (chitară, voce, Monokrom): La început repetam în cabinetul de franceză al Colegiului Național Bănățean. Zdrăngăneam, făceam gălăgie, era frumos... Am început la un moment dat să scriu un cântec intitulat Mediul monocrom. Aveam în minte un cer întunecat, ploios, destul de gri ..alb/negru. Doamna profesoara Martinescu sau Madame Martineaux, cum ii spuneam, a auzit cântecul și ne-a spus așa, intr-o doară, ca monocrom înseamnă camaieu. Mi-a plăcut cum sună. Încă nu aveam un nume cu formația, și era deja cazul să găsim unul ...și asta a fost: Monokrom .

Monokrom înseamnă ceva simplu, dar totuși extraordinar de frumos, care îți poate trezi amintiri nostalgice. Imaginează-ți o poză alb-negru. Cam așa ceva. 

--- 

CZB: Câte concerte ați avut până acum; în ce localități? 

Sebastian Ursache (chitară, voce, Monokrom): Nu știu să spun exact câte concerte am avut ...au fost foarte multe, și am început cu concertele foarte repede. Primul concert a fost la liceul Ion Vidu, în cadrul festivalului Chanson Francais (sau ceva de genul), organizat de Madame Martineaux. A fost un concert acustic, cu Marco la chitară și cu mine la voce. Prima noastră cântare ca trupă. A fost complet pe nepregătite, eu cu Marco fiind în public, iar doamna Martinescu ne-a rugat să cântăm la pauză, vreo 20-30 de minute. Zis și făcut, ne-am urcat pe scenă și am cântat coverurile pe care le-am învățat de curând ...melodii precum Blowjob Song sau I Wanna Fuck a Dog in the Ass, de Blink182 (toate parodii). Îți dai seama cam ce a ieșit în mediul acela semi-academic. Oricum, de atunci, concertele au început să curgă. Cântam la tot felul de evenimente publice, organizate de școli sau de ong-uri. Am cântat la Casa Studenților, la Pădurea Verde, la Zilele Fabricului, la festivalul Acces Art, etc. Unul din concertele de care suntem foarte mândrii, este concertul de la Podul de PET-uri. Un proiect în care ne-am implicat trup și suflet și care a însemnat extraordinar de mult pentru noi. Un alt concert pe care îl ținem minte cu drag, este un alt concert Unplugged la Jazzissimo, în deschiderea formației Good Vibes.

--- 

CZB: Puteți povesti despre o experiență interesantă avută pe drum cu formația? 

Sebastian Ursache (Monokrom): Vorbeam de Podul de PET-uri. Acel proiect a fost important - pentru că a creeat o coeziune extraordinară între membrii trupei. Am lucrat efectiv ca voluntari la proiectul acela încă de la început. Sala noastră de repetiții era aproape de Căpițe (unde se facea podul pe bucăți), așa că alternam repetițiile cu munca la pod. Inclusiv în seara concertului, cand toți membrii trupei au început soundcheck-ul, Marco încă batea cuie. A venit abia când am anunțat că începem.

--- 

CZB: Cum compuneți muzica voastră? 

Sebastian Ursache (Monokrom): Majoritatea melodiilor sunt scrise de mine. Eu creez versurile și parțial linia melodică. De la mine, iese o forma brută, la nivel de versuri - și chitara acustică. Toți membrii trupei sunt implicați cu idei despre cum ar trebui să dezvoltăm melodia, să o șlefuim ...să o facem specială. De obicei luăm melodia în forma ei brută și începem cu un jam. 

Ideile vin spontan. Discutăm ce ar mai merge, ce ar trebui să mai punem sau să mai scoatem, etc. 

Mesajul este interpretabil. Noile melodii sunt poezii pe muzică. Lăsăm publicul să înțeleagă ce vrea.

--- 

CZB: Aveți o compoziție proprie care place mai mult la public?

Sebastian Ursache (Monokrom): Înainte melodiile pe care le făceam erau un fel de punk-rock,ceva asemănător cu Green Day sau Blink182. Erau parodii în cea mai mare parte. După o pauză destul de lungă în 2015, după ce am reunit formația, am hotărât să schimbăm genul spre ceva mai gândit ...și am mers către alternative. În prezent lucrăm la noile melodii, și urmează să înregistrăm foarte curând două piese dintre acestea. Căteva titluri ar fi Am, Oțel naval, Open your eyes.

--- 

CZB: Ce părere ai despre scena muzicală din România în 2016?

Sebastian Ursache (Monokrom): Scena muzicală din România evoluează de la an la an. E din ce în ce mai bine. Trupele autohtone sunt foarte bune și evenimentele muzicale din țară sunt pe măsură. În 2015 a fost prima ediție a festivalului Revolution la Timișoara, unde au concertat nume mari din toată lumea. Festivalul Student Fest de asemenea a adus nume mari din întraga țară și nu numai. 

Consider că scena muzicală a României e din ce în ce mai bună și am mari așteptări pentru anii ce urmează.

--- 

CZB: Ce consideri că ar trebui făcut pe plan local sau la nivel de regiune ca formații ca a ta să aibă o șansă în plus să fie descoperite și ascultate de un public mai larg?

Sebastian Ursache (Monokrom): Să continue festivalurile care promovează și trupele tinere, așa cum e Student Fest, sau unele din scenele de la Revolution. Aș vrea să se întoarcă evenimentele Made in TM sau Crud, care cred că au reușit să promoveze formații mai puțin cunoscute, și să le aducă un public cât de cât măricel.

--- 

CZB: Dacă extratereștrii ar ateriza în curtea blocului tău și ți-ar oferi ceva cadou, ce ți-ai dori să primești?

Sebastian Ursache (Monokrom): M-aș bucura de un album cu fotografii reprezentative pentru planeta de unde vin ei. Fotografii cu peisaje, evenimente publice, folclorice. Noi, în trupa asta, avem o pasiune pentru fotografie. Prin fotografii simți că îți poți forma o idee despre un loc ...e ca o alternativă a unei excursii. E artă.

--- 

CZB: Care este Cartea și/sau Filmul tău preferat?

Sebastian Ursache (Monokrom): E greu să aleg o carte preferată,dar dacă ar fi să fie una care mi-a rămas în minte - și care mi s-a părut ceva deosebit, ar fi romanul grafic Maus de Art Spiegelman. Conține dramă, iubire, acțiune, istorie ...o poveste de viață a unui supraviețuitor al holocaustului.

Filmul preferat - Întreaga serie Star Wars.

--- 

CZB: Care este ținta voastră ca formație?

Sebastian Ursache (Monokrom): Să cântăm, să cunoaștem oameni faini și povești interesante pe drum ...O facem din pură pasiune și o vom face atâta timp cât va fi amuzant și ne vom simți bine împreună.

--- 

CZB: De ce v-ați înscris la GBOB România 2016

Sebastian Ursache (Monokrom): La GBOB ne-am înscris pentru experiență și pentru că este un eveniment foarte bun pentru trupele tinere ca și noi.

--- 

Autor: RiCo

--- 

Componența

2014

  • Ursache Marius Sebastian (chitară, voce)
  • Vinter Marco (chitară)
  • Andrei Sandor (bas)
  • Alexandru Drăguțoiu (baterie, Rotten Apple)

--- 

2015

  • Ursache Marius Sebastian (chitară, voce, n. 9.OCT.1996)
  • Vinter Marco (chitară, n. 5.IAN.1998)
  • Darius Zelenco (bas, n. 9.MAR.1998)
  • Alec Tudor Bosneac (sintetizator, claviaturi, bas, 25.DEC.1998)

Se caută baterist

www.facebook.com/Monokrom-1419411691653800/?fref

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Les Nuages. Bianca Comșa despre colaborarea cu Luna Amară
Les Nuages. Bianca Comșa despre colab...
Publicat in: 10.01.2018, Ora: 11:38AM
Henry Ernst (DE) Asphalt Tango Records
Henry Ernst (DE) Asphalt Tango Records...
Publicat in: 21.08.2017, Ora: 06:16AM
Katatonia (metal progresiv, Suedia)
Katatonia (metal progresiv, Suedia)...
Publicat in: 16.01.2017, Ora: 06:08AM
Renate Roca (PR manager, Electric Castle Festival 2017)
Renate Roca (PR manager, Electric Cast...
Publicat in: 09.01.2017, Ora: 06:10AM
Edmond Lenarth (Booking Manager, Electric Castle Festival)
Edmond Lenarth (Booking Manager, Elect...
Publicat in: 02.01.2017, Ora: 06:25AM
R:EVOL:UTION nominalizat la Best Medium-Sized European Festival
R:EVOL:UTION nominalizat la Best Mediu...
Publicat in: 21.11.2018, Ora: 20:58PM
Revolution Festival 2018. lake daytime stage
Revolution Festival 2018. lake daytime...
Publicat in: 06.04.2018, Ora: 13:35PM
2018.MAI.31-IUN.2. R:EVOL:UTION Festival
2018.MAI.31-IUN.2. R:EVOL:UTION Festiv...
Publicat in: 02.02.2018, Ora: 19:43PM
2017.IUN.1-3. TM. REVOLUTION Festival se transforma intr-un eveniment non-stop
2017.IUN.1-3. TM. REVOLUTION Festival ...
Publicat in: 28.03.2017, Ora: 06:00AM
GBOB Romania. Retrospectiva 2015-2016
GBOB Romania. Retrospectiva 2015-2016...
Publicat in: 31.12.2016, Ora: 06:17AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2023 • Revista De Muzica Online