• czb.ro
Click. Industrie

Evenimentul anului 2015. Finala GBOB România

Publicat in: 22.12.2015, 15:12PM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 1
Vizualizari: 3358
Etichete: Altradio.tm.ro, Asociația Mentor Rock, Dan Panaitescu, Festivalul De Teatru Târgoviște, Hit Music Channel, Super Bravo Girl, Sysound Studios, Universal Music România, Vtv
Evenimentul anului 2015. Finala GBOB România

Consider că Finala GBOB România din 2015 va rămâne un moment de referință pentru toți cei implicați în industria muzicală, pe latura formațiilor care cântă LIVE ÎN CLUBURI (și un moment memorabil pentru TOȚI cei care au fost prezenți în sală). Asociația Sunetul Muzicii a dovedit că se pot organiza și la noi concursuri serioase, cu ștaif, difuzate în direct pe un post de televiziune național (H!T Music Channel), în direct la radio (AltRadio.tm.ro) - și prin mediul virtual pe plan internațional (VTV România). 

Concursul GBOB în sine este complet atipic pentru România. Conceptul de bază aici este de a se promova MUZICA ORIGINALĂ în mod exclusiv, în situația în care TOATE concursurile muzicale TV sunt organizate în stil karaoke). Regula esențială (considerată ciudată de către artiști și organizatori învățați de zeci de ani cu concursuri în care formația are la dispoziție undeva între 20 și 30 de minute să dovedească ce poate pe scenă) este că fiecare grup muzical are 8 minute la dispoziție să își prezinte două compoziții proprii. Într-o țară unde ABSOLUT TOATE competițiile până în prezent se organizează pe baza unei preselecții de demouri sau linkuri cu filmări din concerte pe net, pentru prima dată în România, în 2015, Asociația Sunetul Muzicii, prin intermediul concursului G-BOB România a dat ȘANSA tuturor formațiilor, indiferent de cota pe care o au, să urce direct pe scenă și să convingă juriul și publicul prezent de talentul pe care-l au. 

Spre deosebire de TOATE celelalte competiții muzicale organizate în România (marea majoritate fiind ediții anuale punctuale, organizate într-un singur oraș, un singur club și într-un singur weekend) G-BOB România a fost singurul concurs organizat pe parcursul unui an întreg, care a acoperit întreaga țară (cu etape de concurs la Cluj, Râmnicu Vâlcea, București, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș, Iași și Timișoara).

G-BOB România 2015 este concursul muzical care a depășit toate recordurile din acest domeniu până în acest moment în România. Aici s-au înscris 135 de formații din 33 de județe din țară și cinci țări străine. Am adunat în total 29 de membrii în juriu și s-au acordat până în prezent 55 de premii la 36 de formații diferite …și mai avem încă două premii de anunțat înainte de anul nou (cele de management artistic pentru două dintre formațiile finaliste - din partea organizatorului, Asociația Sunetul Muzicii, în urma experienței avute pe parcursul anului în ceea ce privește comunicarea, atitudinea, punctualitatea și desigur muzica, look-ul și prezența scenică la Semifinală și Finală.

Nu în ultimul rând trebuie menționat Juriul internațional, alcătuit din profesioniști cu o vastă experiență în domeniul muzical. Este prima dată când Dan Panaitescu (International Booking la festivalul Sziget Budapesta) a participat într-un juriu de concurs.

La Finala GBOB România 2015, ceea ce nu s-a menționat în direct este faptul că TOATE formațiile au fost câștigătoare prin includerea lor pe o compilație muzicală care va fi lansată în format digital de Universal Music România. Singura formație care la ora asta nu are nicio piesă înregistrată în studio, Wild Child, a apărut în schimb într-un interviu pictorial pe o pagină întreagă în revista Super BRAVO Girl (din 8.DEC.2015).

Locația a fost ideală pentru prima ediție G-BOB România organizată de Asociația Sunetul Muzicii în colaborare cu Asociația Mentor Rock. Sunetul a fost asigurat de Aby Stage Bar, Asociația Mentor Rock, și Rareș Totu, iar inginerul de sunet a fost Constantin Neamțu.


Pentru concursul propriu-zis toate formațiile s-au pregătit din timp, iar ca organizator, am simțit că toate au muncit pentru îmbunătățirea recitalului de opt minute. Deși au fost câteva formații (I'm The Trip, Wild Child, Face Today, Baby Elvis, The Pinwheels, Nouă Ani Lumină) care muzical au fost mult mai convingătoare în Semifinală sau poate au fost neinspirate cu alegerea pieselor prezentate la Finala națională; cele mai multe (precum Sonatic, Grave for SaleThe Purple Dandies sau Sequence) m-au impresionat mai mult la Finală.

Din punct de vedere vestimentar, m-am bucurat să constat că toate trupele au lucrat în felul lor la Look, cele mai multe trupe (precum FUNKorporation, Basska și No Antidote) au arătat mult mai bine la Finală.

Dacă Anemic Disco (cea mai originală trupă din punct de vedere muzical) s-a gândit să-și imprime tricouri speciale prin care fiecare component a încercat să se autodefinească (HOPE, DECAY, DESPAIR), Grave for Sale au venit cu costumații speciale de scenă (fiind cei mai originali în acest sens).

Pe departe cele mai dinamice trupe pe scenă au fost Sequence (prin jocul scenic) și Hteththemeth (prin costumația pregătită pentru fiecare piesă în parte și elementul teatral suprapus muzicii). 


Consider Finala GBOB România 2015 o ADEVĂRATĂ GALĂ a celor mai talentate formații din întreaga țară (și nu o simplă etapă finală de concurs). Pe scena de la Aby Stage Bar din Râmnicu Vâlcea au urcat formații muzicale din toate colțurile țării, având în componențele lor și cetățeni ai altor țări. Formațiile din Transilvania (Oradea, Cluj-Napoca, Brașov, Sibiu, Alba Iulia, Târgu Mureș, Odorheiu Secuiesc), Banat (Timișoara, Reșița), Modova (Iași, Botoșani, Tecuci) și Țara Românească (București, Craiova) au fost compuse din artiști cu pașapoarte românești, canadiene, iraniene, nemțești și sârbești.

Deasemenea cei din juriu au reprezentat nu doar diverse laturi ale industriei muzicale și o gamă largă de genuri muzicale (promovate de fiecare în parte), persoanele alese fiind cetățeni din România, Ungaria, Italia și Statele Unite - stabiliți în Transilvania, Moldova, Muntenia și Ungaria, dar toți fiind de etnie română! 


În 2015 Asociația Sunetul Muzicii a revoluționat ideea de Concurs muzical în România și a spart barierele invizibile ale industriei muzicale. Va fi greu de depășit ceea ce s-a realizat la prima ediție a concursului G-BOB România organizată de asociația clujeană. Finala (la care s-au calificat preponderent formații de diverse subgenuri ale rock-ului) a fost difuzată în direct pe plan național, timp de mai mult de 5 ore la H!T Music Channel - și internațional prin VTV România. Totodată și nu în ultimul rând, AltRadio.tm.ro a venit de la Timișoara să difuzeze întregul spectacol în direct on-line!


În 2015, concursul G-BOB România a fost relansat cu o nouă înfățișare multinațională, multiculturală, multietnică… Un eveniment cosmopolit, internațional și dedicat tuturor românilor (spre deosebire de marea majoritate a concursurilor muzicale - din București - care poartă doar cuvântul "național" în titlu - și unde participă în mare parte formații locale, din județul Ilfov.


Au fost aproape 300 de oameni la Aby Stage Bar din Râmnicu Vâlcea sâmbătă 19.DEC la Finala GBOB România 2015, iar Asociația Sunetul Muzicii dorește să organizeze finala națională G-BOB în alt centru cultural al țării în fiecare an.

--- 


PREMIILE ACORDATE la Finala GBOB România sunt:

 • Cap de afiș la Festivalul de Teatru Târgoviște, organizată de actorul Liviu Cheloiu, care a prezentat Finala GBOB România: Basska (București)
 • Prezența în program la ARTmania 2016: Vespera (Cluj-Napoca/Germania)
 • Premiul SySound Studios (2 zile în studio): No Antidote (Craiova)
 • Contract cu casa de discuri Universal Music România: Invader (Lupeni)
 • Locul 2: The Kryptonite Sparks (Botoșani) [în caz de forță majoră, dacă formația de pe locul 1 nu poate să ajungă la Finala mondială, formația de pe locul 2 va reprezenta România]
 • Locul 1: Hteththemeth (Brașov) va reprezenta România la Finala mondială GBOB

--- 

Prima ediție G-BOB România organizată de Asociația Sunetul Muzicii în colaborare cu Asociația Mentor Rock. a fost sprijinită de Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea și Top Express SRL.

…mai multe detalii, poze și filmări în următoarele zile pe pagina de Facebook a evenimentului:

https://www.facebook.com/SunetulMuzicii.GBOBRomania/

--- 

Autor: RiCo

--- 

Gala Finalei GBOB România

PROGRAMUL:

 • Sonatic / Timisoara 
 • I'm The Trip / Sibiu
 • Wild Child / Sibiu
 • Grave for Sale / Timisoara, Canada
 • N.O.R. / Oradea
 • Vespera / ClujNapoca, Alba Iulia
 • Basska / Bucuresti
 • The Kryptonite Sparks / Botosani
 • The Pinwheels / Targu Mures 
 • The Purple Dandies / Bucuresti,Iran
 • No Antidote / Craiova
 • Noua Ani Lumina / Iasi
 • FUNKorporation / Cluj, Tg Mures
 • Face Today / Odorheiu Secuiesc
 • Sequence / Senta SERBIA
 • Invader / Lupeni
 • Anemic Disco / Brasov
 • Baby Elvis / Oradea
 • Hteththemeth / Brasov

--- 

JURIUL Finalei GBOB România 2015 

(în ordine alfabetică)

Doru Atomei (45, Suceava) se ocupă de festivalul anual Dark Bombastic Evening 

PENTRU DETALII: http://czb.ro/articol/10408/

Ernesto Bianchi (50, n. în Banat) este managerul artistic de la Grimus și Toulouse Lautrec 

PENTRU DETALII: http://czb.ro/articol/10409/

Vlad Bușcă (41, București) este Head of Digital la Universal Music Romania

PENTRU DETALII: http://czb.ro/articol/10410/

Richard Constantinidi (46, n. în Statele Unite) este director național GBOB România, președintele Asociației Sunetul Muzicii și președintele juriului la Finala națională.

PENTRU DETALII: http://czb.ro/articol/10056/

Dan Panaitescu (60, Budapesta) este cel mai important impresar muzical din Ungaria și unul dintre cei mai influenți oameni din domeniul muzical în Europa de est.

PENTRU DETALII: http://czb.ro/articol/10411/

Laurențiu Străuț (36, Sibiu) este director național Wacken Metal Battle Romania.

PENTRU DETALII: http://czb.ro/articol/10412/


Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

COMENTARII:

23.12.2015, 08:35AM, scris de Un Simplu Iubitor deRock
Multumim RiCo si celorlalti care au contribuit la ceea ce a reprezentat GBOB Romania 2015!!!

Articole relative:

Finala GBOB România 2016
Finala GBOB România 2016...
Publicat in: 14.12.2016, Ora: 14:00PM
Eurock Christmas
Eurock Christmas ...
Publicat in: 06.12.2016, Ora: 09:56AM
RECORD ABSOLUT de PREMII la un CONCURS NAȚIONAL de muzică
RECORD ABSOLUT de PREMII la un CONCURS...
Publicat in: 01.11.2016, Ora: 08:18AM
Semifinala GBOB Banat. Forța Destinului
Semifinala GBOB Banat. Forța Destinul...
Publicat in: 18.10.2016, Ora: 07:05AM
ÎN PREMIERĂ la Suceava. Semifinala GBOB Bucovina
ÎN PREMIERĂ la Suceava. Semifinala G...
Publicat in: 12.09.2016, Ora: 14:35PM
Bătălia Muzicii Retro: Cargo, Class şi 3 Sud Est
Bătălia Muzicii Retro: Cargo, Class ...
Publicat in: 19.11.2019, Ora: 06:01AM
NOU CONTRACT. Golan la Universal Music România
NOU CONTRACT. Golan la Universal Music...
Publicat in: 12.06.2018, Ora: 06:47AM
PIESĂ NOUĂ. Mitză. Ochii din Oglindă
PIESĂ NOUĂ. Mitză. Ochii din Oglind...
Publicat in: 23.04.2018, Ora: 06:55AM
Guess Who anunta documentarul si albumul „Un Anonim Celebru
Guess Who anunta documentarul si album...
Publicat in: 23.06.2017, Ora: 00:33AM
ALBUM NOU. Damian Draghici. The American Dream
ALBUM NOU. Damian Draghici. The Americ...
Publicat in: 14.11.2016, Ora: 06:08AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2021 • Revista De Muzica Online