• czb.ro
Zoom. Retrospectiva Anului. 2015

Partea 5. Festivalurile

Publicat in: 18.01.2016, 06:00AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 802
Etichete: Boiler Events, Exited Fest, Gabriel Cotabiță, Made In Tm, Manhattanshtur Festival, Pressalert, Retrospectiva 2015, Revolution Festival, River Fest Cluj, Untold Festival, Zoltan Varga
Partea 5. Festivalurile

În 2015, pe partea de festivaluri, în general lumea angrenată în domeniul muzical este foarte încântată de faptul că au început să apară mai multe evenimente de muzică LIVE vara, în diverse localități. Consider asta însă o conjunctură fericită a etapei în care mai multe oraÈ™e din România È™i-au depus candidatura pentru a deveni Capitală Culturală Europeană în 2021. Nu cred că aceste fonduri vor putea fi susÈ›inute an de an la un nivel constant. 

--- 

Modul în care aceste festivaluri sunt organizate lasă însă multe de dorit. În continuare în 2015 observ problema cronică legată de lipsa de respect pentru talentele autohtone. Festivalul 18+ din Cluj, se află la cea de a treia ediÈ›ie (ceea ce mă miră pentru că a avut mereu ghinion cu vremea È™i nu a adunat încă nici măcar 1.000 de persoane la o singură ediÈ›ie - È™i totuÈ™i găseÈ™te fondurile necesare cu care să meargă mai departe). Mai interesant este faptul că parcă an de an se caută colaborarea cu trupe străine, complet necunoscute la noi în È›ară. Poate câ asta se È™i doreÈ™te - poate că aceste formaÈ›ii vin în condiÈ›ii minime, aflându-se în turneu prin Europa È™i căutând o deschidere pe piaÈ›a românească… dar totuÈ™i, de ce nu se caută promovarea unor tinere talente de la noi, care ar participa în aceleaÈ™i condiÈ›ii? Anul acesta Festivalul 18+ din Cluj a promovat formaÈ›iile: Fischermanns Orchestra (din ElveÈ›ia), Bonnage Horreur (din Austria), Mikromusic (din Polonia), Puerto Flamenco (din Spania)no-name-uri pentru România care într-o sală de club nu ar aduna 50 de curioÈ™i plătitori de bilet.

--- 

Anul acesta am cunoscut o formaÈ›ie la Baia Mare, Riot Monk, care consider că poate da clasă la 80% din trupele metal din BucureÈ™ti… Hteththemeth din BraÈ™ov are un spectacol-poveste cu scenete teatrale pe piese care combină o gamă largă de genuri muzicale …dar, deh… probabil distanÈ›a e prea mare să ajungă muzica lor la urechea cui trebuie… 

--- 

O să facem abstracÈ›ie de Untold Fest (care s-a dovedit a fi un festival complet atipic, lansat de la prima ediÈ›ie ca un eveniment monstru, pornit prost - îmi aduc aminte de o filmare pe YouTube cu Emil Boc fredonând aritmic ceva complet neclar într-o engleză fonetică imediat după Revelion - filmarea fiind È™tearsă la scurt timp, cu o imagine formată din mers - în patru etape - de-a lungul primelor 6 luni ale anului: am urmărit evoluÈ›ia imaginei pe afiÈ™ele lipite în oraÈ™ din martie până în iulie È™i ataÈ™ez pozele aici, dacă le găsesc)… care a ieÈ™it bine în ciuda faptului că a fost organizat de o echipă de persoane care nu s-a mai ocupat de aÈ™a ceva în viaÈ›a ei - È™i este dovada vie a faptului că dacă ai È™ansa să administrezi o căruță de bani, nu prea ai cum să dai greÈ™ cu niciun proiect, oricât de nepriceput ai fi în acel domeniu. Mai mult, Untold Fest revine la anul în ciuda faptului că nu mai poate primi fonduri atât de consistente nici de la Primăria Cluj, nici de la UE, nici de la Ministerul Culturii, nici de la ICR …în schimb a reuÈ™it să se asocieze cu firma privată clujeană EnergoBit, È™i se va organiza în primul weekend din august. Nu există încă o imagine pentru evenimentul din 2016; nu este confirmat niciun artist în programul oficial, dar deja se vinde al doilea tiraj de abonamente. 

--- 

Cred că cel mai important festival din România la ora actuală rămâne Electric Castle, organizat tot în judeÈ›ul Cluj, de o echipă pricepută È™i având o organizare impecabilă.

INVIDIA bucureÈ™tenilor a fost atât de mare încât s-a scris È™i s-a scris È™i s-au scris mii de pagini pline de ironie È™i batjocură în mediul virtual despre vremea imposibilă pe care cei de la Boiler Events au fost nevoiÈ›i să o înfrunte în primele două zile ale festivalului din acest an… iar toată reclama negativă le-a adus numai beneficii organizatorilor, care au pornit festivalul cu casa închisă È™i care s-au trezit în mod complet neaÈ™teptat cu cea mai importantă campanie media naÈ›ională până în prezent. 

http://www.timesnewroman.ro/monden/10-lucruri-despre-mocirla-de-la-electric-castle

--- 

Din seria festivalurilor organizate ad hoc la Cluj în cadrul programului de Capitală europeană a Tineretului - È™i care nu credem să le revedem în 2016 (în sensul că probabil au existat niÈ™te fonduri speciale în 2015 care trebuiau cheltuite) amintim aici de: River Fest (12-14.IUN.2015) - un eveniment fără bilet unde se promovează scena muzicală locală…

http://czb.ro/articol/9408/

…È™i Manhattanshtur Festival La Terenuri, promovat ca o iniÈ›iativă de cartier într-un parc public la margine de oraÈ™ - un festival de cartier! …Un festival mult dorit de tinerii de aici. Un eveniment organizat de tineri pentru tineri, în cea mai frumoasă parte a anului - vara! (n.a. după cum spune Winnie UrsuleÈ›ul: oh bother!)

http://czb.ro/articol/9494/

Evenimentul cu cel mai kitschos nume de festival EVER a fost promovat din 6.IUN... practic, cu doua saptamani înainte! Capetele de afiÈ™ au fost: SÂMBÄ‚TÄ‚ 20.IUN: Moonlight (Rock); DUMINICÄ‚ 21.IUN: Nuclear Muffins (Rock).

--- 

Din seria festivalurilor organizate ad hoc la TimiÈ™oara face parte È™i ediÈ›ia pilot a festivalului care iniÈ›ial s-a numit: Exited Fest (iar ulterior Revolution Festival), primăria din TimiÈ™oara aprobând foarte târziu proiectul …È™i apoi s-au aÈ™teptat confirmările privind organizarea pentru 5 scene în 4 zile cu doar o lună din timp. Revolution Festival a impus standarde noi de organizare la TimiÈ™oara, în condiÈ›iile în care totul a fost făcut în grabă. Mizând pe patriotismul local al bănățenilor, s-au vândut 12.000 de bilete, pentru că în sfârÈ™it s-a iniÈ›iat un proiect de cultură urbană È™i de muzică LIVE - de amploare È™i de anvergură internaÈ›ională la TimiÈ™oara cu sprijinul primăriei

--- 

Eu nu-i înÈ›eleg pe edilii aleÈ™i de acest popor. Am fost la sărbătoarea României de la Bruxelles în aprilie, programul fiind confirmat cu o săptămână înainte, fondurile fiind aprobate târziu. Capul de afiÈ™ a fost Gabriel Cotabiță, care s-a prezentat într-un recital playback, prezentându-se cu negativul... la Bruxelles... Acesta a fost ultimul lui spectacol LIVE înainte de accident.

La Cluj, Untold a fost organizat de studenÈ›i fără experiență care în februarie căutau cazare la artiÈ™ti pe lângă stadion È™i erau È™ocaÈ›i că toate hotelurile È™i pensiunile din zonă erau deja date în perioada respectivă celor care È™i-au cumpărat din timp bilete la festival. 

Exited …botezat ulterior Revolution la TimiÈ™oara, a fost un festival internaÈ›ional de 4 zile pe 5 scene, promovat cu doar trei săptămâni din timp… pentru că bugetul a fost aprobat din scurt È™i în grabă din partea primăriei. 

Prin cele expuse aici, eu văd o È›ară unde cei care administrează fondurile publice îÈ™i bat joc de bani …È™i de organizatori.  

--- 

Închei acest capitol cu un editorial postat de Zoltan Varga la PressAlert (TimiÈ™oara, 21.IUN.2015): 

Există o perioadă a anului când sărbătorile se Å£in lanÅ£. Nu e vorba de cele trecute cu roÅŸu în calendar, ci diverse acÅ£iuni reunite sub umbrele mai mult sau mai puÅ£in interesante. AcÅ£iuni făcute din bani publici sau nu, care se suprapun, astfel încât potenÅ£ialul consumator este pur ÅŸi simplu bulversat. Bunăoară, zilele trecute prin urbe s-au Å£inut nu mai puÅ£in de trei festivaluri, toate cu intrarea liberă, în care timiÅŸorenii au fost atraÅŸi cu diverse spectacole. De la teatru, la film, la muzică ÅŸi câte ÅŸi mai câte. Desigur, nu poate decât să ne bucure această efervescenţă de manifestări. Există însă o mică problemă. Åži anume, aceea că după aÅŸa o avalanşă de manifestări, se aÅŸterne liniÅŸtea. Åži urmează săptămâni bune când nu se întâmplă niciun festival în domeniul artelor. Desigur, ar fi foarte frumos ca cineva să gândească un pic. Să programeze festivalurile. Astfel încât să se întâmple în fiecare weekend câte ceva. Dar pentru asta, ar fi nevoie de un event manager la nivelul autorităţilor, care să se consulte cu organizatorii de evenimente ÅŸi să stabilească un plan de bătaie. Categoric, cetăţenii ar avea de câÅŸtigat. Iar banii alocaÅ£i ar fi folosiÅ£i mai cu spor. Cu un feedback mai amplu. Până una alta, rămânem să ne mulÅ£umim cu chestiile pe care le avem. Când le avem. Åži să nu ne mai plângem că nu se întâmplă nimic în TimiÅŸoara. Adevărul e că se întâmplă. Adeseori haotic ÅŸi fără noimă, dar cu acest aspect ne-am obiÅŸnuit deja.

http://www.pressalert.ro/2015/06/se-asterne-linistea/


--- 

La TimiÈ™oara, Made in TM se luptă în continuare cu morile de vânt. Cea de a È™aptea compilaÅ£ie, care face recenzia soundscape-ului timiÈ™orean, a fost distribuită gratuit la lansare, în tiraj limitat. CompilaÅ£ia adună înca din 2009 muzica compusă de trupele, DJ-ii ÅŸi producătorii timiÅŸoreni într-un mix care oglindeÅŸte miÅŸcarea muzicală din TimiÅŸoara… Chiar dacă la nivel declarativ persoane din cadrul Primăriei TimiÅŸoara s-au arătat extrem de impresionate de această iniÅ£iativă ÅŸi în bugetul anului în curs au inclus ÅŸi niÅŸte bănuÅ£i pentru sprijinirea muzicii made in TimiÅŸoara, până la ora actuală toate aceste vorbe au rămas în vânt. 

http://www.pressalert.ro/2015/05/muzicienii-timisoreni-sunt-sprijiniti-de-autoritatile-locale-pardon-era-o-gluma/

--- 

Autor: RiCo

--- 

FOTO 2: UNTOLD: Imaginea finală (IUL.2015)

FOTO 3. UNTOLD. Imaginea 3 (IUN.2015)

FOTO 4. Imaginea 2 (FEB.2015)

FOTO 5. Imaginea 1 (IAN.2015)

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Partea 4. Inerția amânărilor nejustificate
Partea 4. Inerția amânărilor...
Publicat in: 11.01.2016, Ora: 06:35AM
Partea 3. Apogeul preluărilor și Reuniunea anului
Partea 3. Apogeul preluărilor ș...
Publicat in: 04.01.2016, Ora: 04:34AM
Partea 2. Cultura urbană
Partea 2. Cultura urbană ...
Publicat in: 28.12.2015, Ora: 04:28AM
Partea 1. Religia și Politica vs #Colectiv
Partea 1. Religia și Politica vs #...
Publicat in: 23.11.2015, Ora: 13:44PM
Untold Festival, Robbie Williams
Untold Festival, Robbie Williams...
Publicat in: 01.07.2019, Ora: 06:43AM
R:EVOL:UTION nominalizat la Best Medium-Sized European Festival
R:EVOL:UTION nominalizat la Best Mediu...
Publicat in: 21.11.2018, Ora: 20:58PM
Revolution Festival 2018. lake daytime stage
Revolution Festival 2018. lake daytime...
Publicat in: 06.04.2018, Ora: 13:35PM
2018.MAI.31-IUN.2. R:EVOL:UTION Festival
2018.MAI.31-IUN.2. R:EVOL:UTION Festiv...
Publicat in: 02.02.2018, Ora: 19:43PM
Made in TM: Compilatia AnonimTM. Take One 4. 21.DEC.2017
Made in TM: Compilatia AnonimTM. Take ...
Publicat in: 20.12.2017, Ora: 12:32PM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2024 • Revista De Muzica Online