• czb.ro
Zoom. Retrospectiva Anului. 2015

Partea 3. Apogeul preluărilor și Reuniunea anului

Publicat in: 04.01.2016, 04:34AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 1
Vizualizari: 1687
Etichete: Ac/dc Tribute Band, Apogeul Preluărilor, Cargo, Cristi Minculescu, Dream Theater Tribute Band, Grimus, Iris, Kempes, Nelu Dumitrescu, Persona, Retrospectiva 2015, Reuniunea Anului, Rezidet Ex, The R.o.c.k., Zob
Partea 3. Apogeul preluărilor și Reuniunea anului

Calitatea actului artistic în 2015 este mult sub nivelul așteptărilor mele. 2015 a fost un an în care formații cu vechime, precum ZOB, au început să imite versurile facile ale marilor vedete dance-pop, poate din cauza lipsei de inspirație, poate doar ca să atragă atenția celor care nu au auzit de ea până acuma… cert e faptul că titlul piesei Arată-mi țâțele este de prost gust și deplasat, cel puțin pentru fanii de sex feminin ai formației. Iar dacă asta nu ar fi fost destul, Ombladon, Freakadadisk, Adrian Despot, Artanu, Hanno Hoefer, Danezu, Barbu Niculae, Ovidiu Niculescu, Traian Bălănescu și Sergiu Berindei apar în videoclip și cântă refrenul în cor la unison… Nivelul scăzut al muzicii rock din București a atins un nou record.

--- 

Alte lucrări infantile lansate în 2015, care vin ca o confirmare a ceea ce declar aici ar fi HITURILE purtând titluri precum: Avioane de Hârtie (Shift feat. Andra) sau Baloane de săpun (lansat de OCS).

--- 

Alt gest de disperare privind expunerea pe piața autohtonă îl dovedește Grimus, care după 10 ani de activitate anunță lansarea unui album în limba română (imitând schema recentă a celor de la Byron) - și văzând cât de dificil este să iasă cu muzica ei în Occident. Publicul local trebuia câștigat deja… și acum să se compună în engleză… dar, deh, la noi ca la nimeni. Totul funcționează PE DOS. La cum sună piesa cea mai nouă (Ultima oară), se pare că Grimus este pe pragul de a deveni un DJ Set, în trend perfect cu tendințele capitalei muzicii electronice din România (Cluj-Napoca, orașul unde s-a înființat trupa). --- 

În continuare, scena formațiilor de preluări este în plină ascensiune. Anul acesta am decoperit formația Awake, singura trupă tribut Dream Theater din România, un veritabil super-grup format în martie 2012… și am rămas complet surprins de faptul că această trupă percepe 25 de lei la intrare pentru un concert de club …adică, din punctul meu de vedere, formațiile care compun muzică originală fac un efort deosebit să compună piesele lor; este mult mai dificil să creezi ceva nou decât să înveți notele gata așternute pe un portativ de la altă formație …și să încerci să o interpretezi unu la unu… ca să nu mai zic de faptul că formația Dream Theater a susținut turnee în ani recenți și în zona noastră. 

În timp ce o formație care-și promovează propriile compoziții nu poate să ceară mai mult de 10-15 lei la intrare pentru expunerea talentului său artistic, faptul că o gașcă de muzicieni talentați care se plafonează și își pierde răbdarea să compună și să promoveze o muzică originală are tupeul să ceară 25 de lei pe un bilet - și îi și obține în România anului 2015 - nu mi se pare deloc ok. Aici organismul de colectare a drepturilor de autor ar trebui să-și bage coada și să propună o suprataxă …pentru a salva scena autohtonă de muzică originală.

https://www.facebook.com/events/174388289559534

--- 

Apogeul scenei muzicale de preluări este atins în 2015 prin organizarea primului festival TRIBUTE din Romania (organizat în 7-9.AUG.2015 la Brașov). Aici fanii BLACK SABBATH, AC/DC, METALLICA, PINK FLOYD, NIRVANA, THE DOORS, WHITESNAKE și QUEEN au putut să-și asculte muzica preferată în centrul orașului fără bilet de intrare.

www.facebook.com/tributefestivalbrasov/?fref

--- 

În 17.APR.2015 s-a întâmplat ca două formații AC/DC Tribute Band să cânte în aceeași zi pe scenele țării noastre: The R.O.C.K. la The Vault din București în timp ce AB/CD din Ungaria cânta la Abyss Oradea. Cred că mai avem un proiect tribute band AC/DC în Transilvania… și aștept cu nerăbdare ziua în care toate trei vor organiza săptămâna AC/DC în Capitală!

--- 

Dacă formații care promovează o muzică originală modernă, inspirată din muzica "Indie" britanică, precum Persona din Timișoara, se retrag definitiv de pe scenă și renunță la muzică după ce activează timp de 12 ani în cvasi-anonimat (dar cu contract de producție la o casă independentă de discuri a unui bănățean plecat în Germania), 2015 este un an bogat în concerte de club unde formații de muzicieni talentați se asociază cu vedete de o zi lansate pe plan național prin concursurile de karaoke televizate și urmărite de milioane de români. 

http://www.pressalert.ro/2015/09/inmormantare-pe-scena-muzicala-timisoreana-trupa-persona-nu-mai-exista/

--- 

Pe undeva nici nu mă miră migrația masivă a publicului către scena preluărilor. Anii trec, dar mentalitățile nu se schimbă: artiștii nu pot rămâne prieteni și colegi între ei pe termen lung, iar în mare măsură, bătrânii dau exemple negative la tineri… 

Nu am urmărit care a fost primul eveniment anunțat pe net,

nu stiu cum s-a nimerit …dar în 25.MAR Rezident EX (cu foști membri de la Cargo) a avut concert la Bucuresti; a doua zi, în 26.MAR Cargo se afla în recital la Hard Rock Cafe, iar în 28.MAR.2015 Kempes și-a lansat albumul solo de debut. "Săptămâna Cargo" de la București putea fi mult mai de impact pentru fecare proiect în parte DACĂ S-AR FI ÎNȚELES ÎNTRE EI SĂ CÂNTE ACOLO LA O SĂPTĂMÂNĂ DISTANȚĂ UNUL FAȚĂ DE CELĂLALT! 

Kempesczb.ro/articol/8876/ 

Cargowww.radio-hit.ro/evenimente/cargo-va-canta-la-bucuresti-pe-26-martie-2656.html

Rezidet Exwww.metalhead.ro/concerte/rezident-ex-concerte-aid131819-l-1

--- 

Mai rău decât înființarea unor cover bands în masă sau despărțirea unui grup muzical care să nască un siaj de formații care promovează același subgen muzical și un anumit calup standard de piese în toate concertele lor - poate fi relansarea unei formații care s-a rupt definitiv în două, și-a spălat rufele în public, iar ulterior, pe cont propriu, niciuna din cele două jumătăți nu a înregistrat un succes remarcabil timp de câțiva ani… Ceea ce a fost promovat ca fiind Reunirea anului pentru mine reprezintă COMPROMISUL anului. Formația trebuie să cânte cu același solist care a insultat-o cu câțiva ani în urmă, părăsind proiectul prin care a devenit un idol rock în România… Solistul trebuie să cânte cu colegii de trupă de care s-a despărțit iremediabil acum câțiva ani, iar fanii trebuie să treacă cu vederea neînțelegerea mediatizată dintre artiști și faptul că solistul cu formația nu mai formează o echipă …titlul proiectului fiind promovat pe afișe ca SOLISTUL Minculescu alături de FORMAȚIA Iris.

TOTUL dă foarte prost aici și trebuie să fii un rocker "old school" cramponat în idei fixiste ca să mai poți aprecia proiectul mâncat de probleme, dar relansat în 2015.

--- 

Byte. După ce s-a înregistrat ultimul concert Iris la Bonțida prin 2010, în 22.MAI.2015, Cristi Minculescu si trupa Iris au urcat împreună din nou la Cluj-Napoca, tot în județul Cluj.

--- 

"Eu si colegii mei (Valter, Boro si Relu) suntem incantati sa ne regasim din nou pe aceeasi scena cu Cristi - vocea care a dat intotdeauna marca trupei noastre. Suntem hotarati sa facem totul pentru a satisface asteptarile publicului, care ne-a trimis o multime de semnale ca isi doreste reluarea acestor colaborari si vom raspunde cu placere propunerilor venite de la organizatorii de evenimente."

- Nelu Dumitrescu, liderul grupului Iris, nu vorbește în sensul de reîntregire sufletească sau dorul de a se împăca cu fostul solist (ei doar se regăsesc pe scenă!)… ci povestește despre organizatori și ceva public fanatic care nu se regăsește în muzica anilor 2000… ceea ce denotă un proiect axat pe venituri și nu pe actul spiritual, nobil, al artei.

În Cațavencu a apărut următorul editorial în 30.APR.2015:

http://www.catavencii.ro/iris-s-au-reunit-de-foame/?fb_action_ids=819350748152010&fb_action_types=og.comments

--- 

Autor: RiCo

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

COMENTARII:

05.01.2016, 09:13AM, scris de Un Simplu Iubitor de Rock
Cat de slab suna!.....PAM,pam,pam,pam....plus restul(ce miracol ca mai sunt ascultati). Unde-i muzica buna?! Parca-i muzica facuta de oameni `lesinati`pentru oameni lesinati.Imi cer scuze pentru exprimare dar am ascultat aceste ultime piese de la Zdob,Grimus, Proconsul,Vunk...si pot spune (in opinia mea) un singur cuvant SLAB!!!.Adica asta-i tot ce pot ei? Oameni buni, am ascultat la GBOB muzica!!!

Articole relative:

Partea 5. Festivalurile
Partea 5. Festivalurile ...
Publicat in: 18.01.2016, Ora: 06:00AM
Partea 4. Inerția amânărilor nejustificate
Partea 4. Inerția amânărilor nejust...
Publicat in: 11.01.2016, Ora: 06:35AM
Partea 2. Cultura urbană
Partea 2. Cultura urbană ...
Publicat in: 28.12.2015, Ora: 04:28AM
Partea 1. Religia și Politica vs #Colectiv
Partea 1. Religia și Politica vs #Col...
Publicat in: 23.11.2015, Ora: 13:44PM
David Cristian. noul membru CARGO
David Cristian. noul membru CARGO...
Publicat in: 22.07.2021, Ora: 14:03PM
2020.MAR.27. CT. Club Phoenix. Kempes
2020.MAR.27. CT. Club Phoenix. Kempes...
Publicat in: 22.03.2020, Ora: 06:26AM
2020.MAR.21. B. Club Quantic. ZOB – Concert aniversar aproape 27
2020.MAR.21. B. Club Quantic. ZOB – ...
Publicat in: 16.03.2020, Ora: 06:52AM
Bătălia Muzicii Retro: Cargo, Class şi 3 Sud Est
Bătălia Muzicii Retro: Cargo, Class ...
Publicat in: 19.11.2019, Ora: 06:01AM
2019.NOV.22. Circul Metropolitan Bucuresti. Iris
2019.NOV.22. Circul Metropolitan Bucur...
Publicat in: 15.11.2019, Ora: 06:53AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2024 • Revista De Muzica Online