NAȚIUNEA ROMÂNĂ ÎN DOLIU... Bah Humbug
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1360
Etichete: Adrian Copilu Minune, Adrian Despot, Bucuresti, Concerte Live, Expirat Bucuresti, Gigi Becali, Halloween, Incendiul Tragic, Legea Interzicerii Fumatului în Localuri, Mantras Of War, Natiunea Romana In Doliu, Revolutie, Rockstadt Brasov, Satanisti, Tragicul Incendiu, Universal Music România
Încerc să nu citesc prea mult pe net pentru că pluteÈ™te o doză prea mare de agresivitate în aer È™i acum avem nevoie de pace È™i gânduri bune. În "industria" asta muzicală autohtonă nu suntem atât de mulÈ›i. În seara aceea am fi putut fi oricare dintre noi acolo. AÈ™ fi putut fi eu. Mi se pare greu de crezut câtă otravă a plutit în jur zilele astea... È™i câte minciuni... Cine e vinovat È™i cine nu? Nu È™tiu. Momentan mi-e groază de ce se întâmplă în jurul meu - È™i È™tiu că niciunul dintre prietenii mei nu a ajuns milionar în "industria" asta.
Amânarea concertelor pentru a È›ine doliu este o prostie! În primele zile după tragedie, aproape toate concertele LIVE de club din întreaga È›ară au fost anulate sau amânate… Cel mai important eveniment dintre astea cred că era al celor de la Implant pentru refuz, care organizau un concert aniversar la TimiÈ™oara, împlinind 20 de ani de la înfiinÈ›are. În acelaÈ™i timp, nu am auzit de concerte de cover-band-uri amânate sau anulate; nu am auzit de petreceri de Halloween anulate, nu am auzit de festivaluri cu artiÈ™ti "playback" anulate…
Încotro lume? Concertele trebuie să fie întocmai, dedicate artiÈ™tilor È™i persoanelor drage care nu se mai află alături de noi. Ar trebui compuse piese pentru situaÈ›ia dată, ar trebui să iasă mai multă lume în cluburi, la concerte LIVE, să se dovedească că această scenă este vie È™i activă… dar Statul a dat tonul dimpotrivă, ca să limiteze numărul de concerte în cluburi. Statul ar trebui însă să vină în sprijinul artiÈ™tilor de gen, în sprijinul cluburilor care pot dovedi că au o activitate culturală, artistică… se pot găsi soluÈ›ii dacă asta s-ar dori.
Eu văd toată miÈ™carea din zilele ce au urmat tragediei drept un afront adus VieÈ›ii, a cântărilor de club LIVE (ceea ce asta È™i înseamnă, VIU, "cântări în direct, în faÈ›a ta, pe scenă"). Nimic nu poate înlocui aÈ™a ceva.
Se caută È›api ispășitori pentru un lucru foarte simplu: Legea interzicerii fumatului în localuri, mult amânată din 2002. În aceste "zile de doliu naÈ›ional" dacă exista cineva cu coloană în guvern, legea aceasta trebuia aprobată ÎN REGIM DE URGENȚĂ.
BucureÈ™tiul însă o lălăie cu scandaluri în presă È™i te miri ce mai născocesc de la o zi la alta. În perioada asta se muÈ™amalizează alte întâmplări recente È™i È™ocant de reale din lumea afacerilor, iar presa centrală a pornit iniÈ›ial în căutarea unei persoane vinovate pentru această tragedie: un È›ap ispășitor… după care a urmat etapa în care se vânau declaraÈ›ii È™ocante de la indivizi de rând care în viaÈ›a lor nu au călcat într-un astfel de club È™i care nu au habar că există o scenă culturală paralelă cu lumea materială, plastică, în care trăiesc ei: începând de la mesaje violente împotriva rockerilor precum "acei oameni au meritat să moară" până la condamnarea unui gen muzical (deja condamnat de posturile comerciale de radioteleviziune) prin afirmaÈ›ii de genul "rockerii sunt sataniÈ™ti" sau "acel concert a fost un ritual satanic".
Ceea ce nu se povesteÈ™te (pentru că …ar fi o reclamă gratuită) este faptul că aici nu a fost vorba de o petrecere banală de Halloween, ci de un CONCERT DE LANSARE DE ALBUM (Mantras of War) al formaÈ›iei bucureÈ™tene Goodbye to Gravity (semnată la Universal Music România) …un act cultural care s-a dorit să fie mai deosebit prin folosirea unor efecte pirotehnice într-un spaÈ›iu închis… lucru realizat la multe alte spectacole în trecut…
M-am scârbit de toate mesajele primite pe Facebook despre incident, cei care se folosesc de tragedie pentru a organiza concerte caritabile în diverse oraÈ™e ale țării (având pretextul de a aduna bani la intrare pentru a fi donaÈ›i celor care necesită îngrijiri, când de fapt organizatorii locali urmăresc profitul din consumaÈ›ia băuturilor la bar)…
CireaÈ™a de pe tort care m-a stârnit să scriu acest editorial este faptul că artiÈ™ti precum Adrian Copilul Minune donează 5.000 de euro pentru victimele din Colectiv iar oameni publici precum Gigi Becali vor să suporte costurile spitalizărilor pentru cei care trebuie trataÈ›i peste hotare (cel din urmă făcând iniÈ›ial o declaraÈ›ie publică prin care-i califica pe toÈ›i cei prezenÈ›i la concert sataniÈ™ti!). Toate marÈ™urile de solidaritate È™i seri de solidaritate nu vor reface viaÈ›a celor care rămân cu sechele fizice È™i psihice după vindecarea arsurilor È™i nu vor umple golul din sufletele celor care au pierdut pe cineva în incendiul de la BucureÈ™ti.
---
Seara solidarității pentru victimele Clubului Colectiv (la Oradea)
https://www.facebook.com/events/179831869026410/
---
Toate concertele caritabile din țară
https://www.facebook.com/events/1651634365117989/permalink/1651963348418424/
---
DeclaraÈ›iile altora au fost mai puÈ›in promovate. O asistentă medicală aflată cu slujba la faÈ›a locului descrie empatic pe net impresiile ei după accident: "Ne-am dus senini. Credeam că e un incendiu banal; am fost al doilea echipaj la faÈ›a locului. Primele doua victime. Totul era ca un coÈ™mar. Tineri desfiguraÈ›i mergeau, urlau È™i se târau. Eram două salvări; am implorat plângând pe cei de la dispecerat că sunt sute de oameni arÈ™i. Plângeam. Săreau arÈ™ii pe mine, urlau - È™i nu puteam sa plecăm cu fata rănită grav; nu se dădeau din drum. Au venit alÈ›i patru grav răniÈ›i… se izbeau în salvare; le curgea pielea, carnea - È™i urlau să nu îi las in urmă".
---
În 2013, acoperiÈ™ul unui supermarket din Letonia s-a prăbuÈ™it. Mai mult de 50 de cetățeni letoni au murit. Autoritățile letone suspectau că materiale de construcÈ›ie depozitate pe acoperiÈ™ au condus la acea tragedie. Premierul leton Valdis Dombrovskis a demisionat din funcÈ›ie ”asumându-È™i responsabilitatea politică pentru tragedie”.
La noi însă, în 2015, cei care fac legile È™i ne administrează ca È›ară fug de presă È™i stau tăcuÈ›i în culise, trimit în studiouri analiÈ™ti È™i comentatori care îi ajută să mai câÈ™tige timp până se găseÈ™te un È›ap ispășitor pentru situaÈ›ia ivită…
---
Aici vedem o situație similară din SUA (2003).
La noi, în 2015, în situaÈ›ia în care TOÈšI avem telefoane mobile cu camere de luat vederi, È™i în situaÈ›ia în care tragedia a avut loc în buricul târgului, în Capitală, unde se află toate sediile de presă naÈ›ională de scandal… de ce nu a apărut nicio filmare pe net cu întreg scenariul documentat, de la Club Colectiv?
---
Ce parere ai de întregul SCANDAL clădit atent de mass media în jurul focului de la Colectiv? ArtiÈ™tii nu ar trebui să îÈ™i anuleze cântările, ci dimpotrivă SÄ‚ CÂNTE ca publicul È™i spiritul celor vii să dovedească că cei care È™i-au pierdut viaÈ›a pe scenă nu au făcut-o în zadar…
ArtiÈ™tii ar trebui să cânte LIVE - muzică ORIGINALÄ‚. TREBUIE făcute cât mai multe concerte live ACUMA È™i trebuie momente de reculegere la fiecare în amintirea victimelor din Colectiv.
---
---
ToÈ›i sunt laÈ™i, începând cu patronii de club, care evită controalele - È™i până la artiÈ™tii care cântă (inevitabil) pe bilete nefiscalizate È™i vor să evite posibilitatea contactului cu oameni trimiÈ™i de ANAF în localuri (toate formaÈ›iile ar trebui să îÈ™i facă ONG-uri prin care se pot recupera cea mai mare parte a sumelor încasate din bilete, dovedindu-se că banii sunt investiÈ›i de fapt pe transport, cazare, masă, accesorii muzicale, proiecte de imagine - dar nimeni nu le explică ce au de făcut È™i majoritatea sunt căpoÈ™i care nu vor să lucreze cu persoane competente în domeniu pe impresariat È™i management).
Sunt sigur că cei care au decedat la club È™i-ar fi dorit să vadă mai mulÈ›i artiÈ™ti pe scenă È™i mai mult public în sălile țării în această perioadă - ori la noi s-a impus È™i s-a întâmplat exact opusul.
Nu pretind că le È™tiu pe toate, doar exprim idei È™i păreri la care alÈ›ii poate nu s-au gândit (că altfel le-ar fi expus deja online). Pot fi complet greÈ™it, dar am convingerea că s-au anulat festivalurile de la IaÈ™i (unde sala Casei de cultură este una bine dotată, cu un circuit de ieÈ™iri bine pus la punct în caz de incendiu, poate chiar È™i cu sistem de alarmă în caz de incendiu, fiind vorba de o sală unde nu este voie să se fumeze) sau la TimiÈ™oara (în aer liber!) doar pentru că aici era vorba de mase de oameni ca să nu cumva să aibă gândul "colectiv" să înceapă o nouă revoluÈ›ie, cu scandări împotriva guvernului…
-
"NaÈ›iunea română în doliu" este o minciună gogonată, care văd că a prins la mase. Contraexemplul perfect este campionatul naÈ›ional de fotbal, care nu a anulat niciun meci din etapa recentă, ci a È›inut un moment de reculegere la începutul fiecărui meci; alte contraexemple sunt diversele cluburi care au organizat petrecerile de Halloween planificate cu o lună de zile înainte… S-au înăbuÈ™it acÈ›iunile de concerte LIVE, ATÂT!
---
Între timp clubul Expirat din BucureÈ™ti s-a închis definitiv, iar Rockstadt din BraÈ™ov s-a închis temporar - È™i a început lucrările de renovare pentru a înlocui întreaga suprafață de burete de antifonie cu un material ignifug; Boiler Club din Cluj face un audit de siguranță, iar evenimentele confirmate aici în luna noiembrie vor fi mutate în altă locaÈ›ie. Câteva cluburi din È›ară care rămân active suferă însă după campania agresivă a mass mediei împotriva evenimentelor de gen. Club Piano din Târgu Jiu È™i Aby Stage Bar din Râmnicu Vâlcea înregistrează o afluență mai scăzută de public la evenimente, primind plângeri È™i mesaje negative de la "foÈ™ti" clienÈ›i.
Există cluburi de fiÈ›e în spaÈ›ii mari, bine amenajate, cu toate dotările necesare, care promovează manelele È™i au încasări substanÈ›iale din aceste petreceri la sfârÈ™it de săptămână… È™i există cluburile mai incomode, înguste, dedicate muzicii LIVE, la subsolul unor clădiri istorice din centrele vechi ale oraÈ™elor mari din È›ara noastră. Aici găsim câÈ›iva patroni motivaÈ›i de activitatea lor din trecut în domeniul artistic, care doresc să sprijine la rândul lor actul cultural: în primul rând formaÈ›iile care cântă LIVE - È™i muzică ORIGINALÄ‚. Ei sunt cei care sunt amendaÈ›i constant pentru diverse nereguli mai mult sau mai puÈ›in fondate; acestea sunt cluburile care au o durată medie de viață de 2 ani de zile, care nu îÈ™i permit să susÈ›ină organizarea concertelor pe termen lung, pentru că numărul publicului plătitor de bilete la un concert de club deja se afla în scădere în ultimii ani, pentru că numărul formaÈ›iilor care îÈ™i promovează propriile compoziÈ›ii s-a restrâns - È™i pentru că genurile muzicale promovate în aceste cluburi sunt considerate deja de nișă, poate chiar de frondă, dacă îmi permiteÈ›i să folosesc această expresie: o frondă împotriva numărului limitat de genuri muzicale promovate prin canalele media centrale/naÈ›ionale. Masele sunt dezinformate atunci când cluburile mici, de cântări live sunt puse în aceiaÈ™i oală cu cluburile de fiÈ›e: într-o seară cu cântare riscul este foarte mare ca patronul clubului să iasă în pierdere, datorită onorariilor, decontarea de transport, masă È™i cazare acordate artiÈ™tilor… È™i numărul restrâns de persoane care plăteÈ™te un bilet de intrare la concert sau care nu consumă mult în seara respectivă, comparativ cu o seară de karaoke, spre exemplu, unde nu se percepe o taxă de intrare È™i unde lumea vine în număr mai mare să se distreze È™i să cânte hiturile arhi-cunoscute ale altora, lansate în 1900 toamna.
GuvernanÈ›ii noÈ™tri nu calcă însă în asemenea cluburi È™i nu se înghesuie cu gloatele; ei cunosc doar o anumită clasă de cluburi de fiÈ›e, unde treaba merge bine cu programul muzical dedicat subculturii. Amenzile se aplică însă la acelaÈ™i nivel pentru ambele genuri de cluburi È™i devin desigur prohibitive pentru cei care îÈ™i doresc să È™i organizeze evenimente culturale în baruri.
---
Alt articol care m-a distrat în perioada aceasta se referă la Adrian Despot ca fiind un exemplu demn de erou tăcut. Nu contest faptul că Adrian Despot este de respectat pentru discreÈ›ia avută, dar având poziÈ›ia pe care o are, de lider È™i solist al unei formaÈ›ii vechi al genului rock alternativ, consider atitudinea lui de un bun simÈ› exagerat, care riscă să dea în extrema opusă. Tinerii din prezent au nevoie de eroi, ori la noi tocmai astfel de ADEVÄ‚RATE modele lipsesc cu desăvârÈ™ire în lumea artistică. Adrian Despot mi-a declarat mie într-un interviu acum câÈ›iva ani faptul că el nu se consideră un lider de opinie È™i că nici nu îÈ™i doreÈ™te să fie aÈ™a ceva. Ducem lipsa cronică de artiÈ™ti responsabili pentru actul lor artistic, iar Adrian Despot, fiind un intelectual extrem de elocvent cu păreri bine argumentate, ar fi trebuit de mult să se impună mai mult decât prin câteva zeci de piese interpretate pe scenele unor festivaluri. Ceea ce a făcut el spune atât de multe încât cuvintele ar fi absolut inutile… dar problema este că lumea din prezent ia în seamă doar pe cei care au tupeu, iar bunul simÈ› nu mai este apreciat - pentru că el nu mai există.
Îmi pare extrem de rău pentru toÈ›i cei care au murit. Îmi pare sincer rău pentru toÈ›i cei care urmează să trăiască o viață traumatizată din cauza evenimentelor din Club Colectiv, vineri 30 octombrie 2015.
NiÈ™te tineri au murit cântând, au murit lansând un album – alÈ›i tineri au murit pentru că au vrut să aibă parte de un act cultural - să meargă la un concert. NOI trebuie sa le urmăm exemplul. TINERII care au murit TRAGIC È™i-ar fi dorit să vadă că lumea MERGE la concerte, la FORMAÈšIILE CARE CÂNTÄ‚ în cluburi È™i È›in momente de reculegere pentru cei decedaÈ›i. ACEASTA este calea bună, sănătoasă È™i firească. Nu este bine faptul că toÈ›i fac o pauză de cântat (pentru că de fapt merg pe bani la negru); nu este bine că baruruile în care se cântă LIVE se închid că le este teamă de controale È™i nu È™tiu ce va urma; nu este bine că emisiuni de radio care se pretind a fi PENTRU culturalizare È™i cunoaÈ™tere IAU PAUZA?!
Sunt profund mâhnit de reacÈ›ia complet greÈ™ită a întregului popor, chiar È™i a celor plecaÈ›i în Diaspora care se lasă duÈ™i de val în direcÈ›ia greÈ™ită. Îmi pare rău.
Privesc aceste exemple ca fiind NEGATIVE.
Pentru a combate sistemul pe care mulÈ›i îl consideră greÈ™it aplicat la noi în È›ară, trebuie să fim NOI MAI HARNICI, iar mesajul nostru se transmite prin MUNCA NOASTRÄ‚. Dacă nu se mai organizează concerte LIVE È™i dacă nu se mai difuzează emisiunile radio de specialitate, nu mai există mijloacele alternative de transmitere a mesajului la populaÈ›ie.
---
Autor: RiCo
---
ACTUALIZARE: La o jumătate de oră după postarea editorialului, Premierul Ponta îÈ™i dă demisia. Am aflat ulterior de pe pagina de Facebook ARTmania că lucrurile sunt mai grave decât îmi imaginam la BucureÈ™ti / am pierdut o parte din organizatorii È™i oameni de presă
dedicați evenimentelor rock din țară:
Șocul colectiv ne-a lăsat fără unii dintre cei mai valoroÈ™i oameni ai organizării de evenimente, Adi, Claudiu È™i Ciuf sunt doar câÈ›iva dintre ei. Sincere condoleanÈ›e. Ei sunt acum eroii noÈ™tri care au luptat până în ultima clipă. Și tot ei ne îndeamnă acum să rezistăm indiferent de rănile provocate.
Să prindeÈ›i putere È™i să luptaÈ›i: Miluță (ARTmania È™i Blaj aLive Festival), Max (Rockstage), Alex Chelba, Liviu È™i Teodora (Let’s Rock), Flavia (RoEvents), Christian, Radu È™i Tudor (Axial Lead), Nelu, Alexandra, Ciprian È™i Cătălin (Maximum Rock) È™i voi toÈ›i cei care aveÈ›i nevoie de curaj È™i forță pentru viață.
Suntem cu gândul È™i sufletul împreună cu voi, prietenii È™i familiile voastre È™i facem tot ce putem să îi ajutăm pe cei rămaÈ™i în spitale. Suntem alături de voi!
Articole relative:
Publicat in: 04.11.2015, Ora: 09:08AM
Publicat in: 17.08.2015, Ora: 18:54PM
Publicat in: 17.06.2015, Ora: 12:33PM
Publicat in: 10.05.2015, Ora: 08:40AM
Publicat in: 14.04.2015, Ora: 04:53AM
Publicat in: 19.11.2019, Ora: 06:01AM
Publicat in: 13.10.2019, Ora: 17:12PM
Publicat in: 13.10.2019, Ora: 09:29AM
Publicat in: 22.09.2019, Ora: 06:38AM
Publicat in: 15.08.2019, Ora: 09:24AM
Niciun comentariu!