Semifinala GBOB Banat 2. Cea mai GREA semifinală din 2015
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 1
Vizualizari: 1920
Etichete: Anima Draconis, Dungaree, Semifinala Gbob Banat, Semifinala Gbob Banat 2, The Case, The Different Class, Virrasztok
Semifinala GBOB Banat (punk-rock-metal) este prima semifinală despre care nu È™tiu exact cum să povestesc… pentru că au fost prea multe formaÈ›ii care au impresionat prin muzica lor. Spre deosebire de majoritatea etapelor precedente, aici am avut parte de două formaÈ›ii care s-au folosit din plin de momentul lor pe scenă: Virrasztok (venită de la Pecs/Ungaria) care a ieÈ™it la înaintare cu feÈ›ele pictate È™i o scenetă de teatru legată de moarte (din păcate însă, cele două soliste nu au avut impactul scontat la microfon, iar mesajul formaÈ›iei, nu a fost înÈ›eles pe deplin de public (din cauza barierei de limbaj) …È™i Sequence, care a avut o prezență scenică demnă de Finala naÈ›ională. FormaÈ›ia sosită din Senta/Serbia a dat dovadă de un SHOW aÈ™a cum aÈ™ dori să văd de la toate formaÈ›iile care se înscriu în această competiÈ›ie. La un moment dat solistul a făcut un slalom printre toÈ›i colegii lui de scenă, iar chitaristul s-a decablat de la staÈ›ie È™i a sărit de pe scenă, parcurgând un scurt traseu de jogging cu chitara în braÈ›e până în spatele sălii de concert. Grupul muzical se miÈ™că extrem de dinamic pe scenă… È™i sunt sigur că vom auzi mai multe despre această formaÈ›ie în următoarea perioadă.
Dungaree (venită de la Szeged/Ungaria) a fost formaÈ›ia preferată a juriului, dar s-a prezentat la fel ca The Case (TimiÈ™oara), Sonatic (TimiÈ™oara/ReÈ™iÈ›a), Overtone (Jimbolia)… cu o miÈ™care scenică bună, dar îmbrăcaÈ›i simplu, în haine de stradă. PoÈ™ta Mare (TimiÈ™oara), Mere (TimiÈ™oara/Arad) È™i Different Class (DumbrăviÈ›a) reprezintă altă categorie de formaÈ›ii, care compune ceva interesant, dar care nu s-a gândit încă la un mod de prezentare atractiv a muzicii în concert: ieÈ™ind din culise în haine de stradă È™i fără miÈ™care scenică. Concret (BuziaÈ™) a prezentat un pop-rock dinamic, foarte corect, situat undeva între Deep Purple È™i Compact, iar uniforma de scenă aleasă fiind un tricou negru pentru toată gaÈ™ca, pe care scria Concret cu litere galbene… stând în linie dreptă în faÈ›a scenei, dar lipsită de emoÈ›ie prin interpretare. ApocalipS (Sânnicolau Mare) È™i Anima Draconis (TimiÈ™oara) au adunat publicul cel mai numeros în club, dar prima a promovat o muzică încărcată negativ, în timp ce a doua mi-a amintit de Nightwish, dorind să facă mai mult decât era posibil È™i lăsând impresia că s-a repetat recent È™i insuficient pentru acest moment artistic, spectacolul vizual fiind concentrat pe rochia roÈ™ie, gothică, a solistei nemiÈ™cate.
Ultimele două formaÈ›ii despre care a rămas să povestim au avut acel quelque chose muzical care nu te lasa să părăseÈ™ti sala, chiar dacă era slab prezentat din cauza lipsei de rodaj între muzicieni. The Birds (Bekescsaba/Ungaria) a promovat o muzică punk cu iz de nebunie, iar Twoas4 (Grosetto/Italia) m-a impresionat prin intenÈ›ia artistică de a reproduce atmosfera muzicală a celor de la Velvet Underground în limba română. Actul artistic ar trebui să fie prezent È™i activ cel puÈ›in în marile centre culturale ale țării (BucureÈ™ti, Cluj, IaÈ™i, TimiÈ™oara); curentul muzical experimental a fost însă prea puÈ›in reprezentat la noi în È›ară, prin proiecte unice, care nu au rămas împreună mult timp È™i care au lăsat prea puÈ›ine înregistrări de albume în urma lor.
Recitalul Twoas4 mi-a adus aminte de un motiv important pentru care mă ocup de GBOB România: descoperirea unor adevărate talente, dar È™i promovarea unor genuri mai puÈ›in apreciate la noi.
---
Este păcat că am fost martor la faptul că per ansamblu trupele venite din străinătate au arătat È™i au sunat (în general) mai bine pe scenă, au fost mai deschise spre experimentare, au impresionat în aÈ™a măsură încât Dungaree (Szeged/Ungaria) a fost preferata juriului (primind nota cea mai slabă de la impresarul venit de la Debrecen/Ungaria).
În luna octombrie, am realizat două Semifinale în Banat, la TimiÈ™oara, È™i am adunat pe cele două scene 17 formaÈ›ii din Banatul românesc (pe lângă 3 din Ungaria, una din Serbia È™i una din Italia). Făcând mai multe drumuri la TimiÈ™oara pentru a pregăti È™i promova cele două evenimente, am cunoscut È™i povestit cu bănățenii implicaÈ›i în domeniul muzical - È™i am rămas cu impresia că aceasta este regiunea cea mai avansată din punct de vedere muzical în 2015. La Cluj avem multe proiecte muzicale interesante, dar mulÈ›i dintre muzicienii È™i compozitorii implicaÈ›i în aceste formaÈ›ii vin din judeÈ›ele învecinate, în timp ce formaÈ›iile din TimiÈ™oara sunt formate în mare parte din… Bănățeni!
Primirea în concurs a trupelor din alte țări unde nu se organizează The Global Battle of the Bands a dat mai multă culoare, dar È™i profunzime, semifinalei din TimiÈ™oara. Patriotismul local al publicului nu a permis ca o trupă străină să se califice la Finala naÈ›ională din 19 decembrie, dar sunt convins că Dungaree (HU) sau Sequence (SRB) ar fi trecut de etapa semifinalelor dacă ar fi participat la Oradea, Cluj sau Sibiu. Semifinalele GBOB Banat au fost mult mai dinamice È™i au prezentat o paletă extrem de largă de stiluri muzicale.
MulÈ›umim postului de radio online AltRadio.tm.ro care a avut posibilitatea È™i dorinÈ›a să transmită întregul eveniment prin streaming online, precum tuturor partenerilor (Tananana, Radio TimiÈ™oara, PressAlert, Benediktus Production, Mentor Rock), sponsorilor (Viniloteca, Consonance Sound, Morsound&Co.) È™i clubului gazdă (Daos Club), alături de care am realizat acest spectacol de succes la TimiÈ™oara.
---
Semifinala GBOB Banat (rock&metale)
Club Daos Timișoara
joi 29 octombrie 2015
---
În urma tragerii la sorÈ›i, formaÈ›iile au urcat pe scenă în ordinea următoare:
Concret (BuziaÈ™)
Virrasztok (Pecs/HU)
Mere (Timișoara/Arad)
Overtone (Jimbolia)
Sonatic (Timișoara/Reșița)
Dungaree (Szeged/HU)
Anima Draconis (Timișoara)
ApocalipS (Sânnicolau Mare)
Sequence (Senta/SRB)
The Case (Timișoara)
Birds (Bekescaba/HU)
Twoas4 (Grosetto/IT)
Poșta Mare (Timișoara)
The Different Class (Dumbrăvița)
---
PREMIILE acordate la Semifinala GBOB Banat 2 au fost:
S-au CALIFICAT la Finala Națională GBOB
SONATIC (Timișoara/Reșița)
THE CASE (Timișoara)
Premiul Benediktus Production
(un turneu în România)
DUNGAREE (HU) a primit Diploma de premiu
SONATIC va avea deasemenea o cântare de club la BraÈ™ov
Premiul Angerseed
(o cântare de club la Debrecen/HU)
SONATIC (Timișoara) a primit Diploma de premiu
VIRRASZTOK și DUNGAREE vor fi invitate deasemenea la Debrecen
Premiul Club Flex
(o cântare de club la Arad)
THE CASE (Timișoara)
Premiul Aby Stage Bar
(o cântare de club la Râmnicu Vâlcea)
THE DIFFERENT CLASS (Dumbrăvița)
Premiul Viniloteca
(un vinil cadou pentru fiecare din formație)
THE DIFFERENT CLASS (Dumbrăvița)
Pe lângă astea,
Consonance Studio Timișoara, Morsound & Co. și Viniloteca
au oferit TUTUROR formaÈ›iilor înscrise la această etapă care au urcat pe scenă VOUCHERE DE REDUCERE la cumpărături.
---
JURIUL A FOST COMPUS DIN:
Claudiu Groșan (director artistic, Club Flex Arad)
Emil Biebel (CEO Viniloteca Timișoara)
Péter D. Mányák (Angerseed Booking, Debrecen, HU)
Robert Benedek (project manager Romanian Rock Radio Brașov)
Richard Constantinidi (director naÈ›ional GBOB România, project manager CZB.ro, preÈ™edintele juriului, Cluj-Napoca)
---
RECORD ABSOLUT de PREMII la un CONCURS, la nivel NAÈšIONAL
La ediÈ›ia din 2015 a concursului GBOB România
au urcat pe scenă 103 formații
la 9 Semifinale regionale G-BOB (1. Transilvania Cluj, 2. Oltenia, 3. Muntenia-Dobrogea, 4. Crișana-Maramureș, 5. ARTmania, 6. Transilvania Mureș, 7. Moldova, 8. și 9. Timișoara)
24 de persoane angrenate în domeniul muzical au participat în juriu È™i (pe lângă desemnarea finalistelor) au acordat
49 de premii
la 36 de grupuri muzicale diferite!
---
Autor: Richard Constantinidi
director naÈ›ional GBOB România
---
Am muncit un an întreg È™i am ajuns la momentul în care cunoaÈ™tem toate finalistele de la prima ediÈ›ie a Finalei naÈ›ionale GBOB România organizată de AsociaÈ›ia Sunetul Muzicii:
Vespera (Cluj-Napoca, Alba Iulia)
Face Today (Odorheiu Secuiesc)
I'm The Trip (Sibiu)
Invader (Lupeni)
Basska (București)
The Purple Dandies (București)
Baby Elvis (Oradea)
N.O.R. (Oradea)
Anemic Disco (Brașov)
Wildchild (Sibiu)
FUNKorporation (Cluj-Napoca/Târgu MureÈ™)
The Pinwheels (Târgu MureÈ™)
The Kryptonite Sparks (Botoșani)
Nouă Ani Lumină (Iași)
Grave For Sale (Timișoara/Canada)
No Antidote (Craiova)
Sonatic (Timișoara/Reșița)
The Case (Timișoara)
---
FInala naÈ›ională GBOB România are loc sâmbătă 19 decembrie la Aby Stage Bar Râmnicu Vâlcea. RămâneÈ›i alături de noi pe Facebook la AsociaÈ›ia Sunetul Muzicii, GBOB România È™i revista online ClickZoomBytes (www.CZB.ro) pentru detaliile legate de Finala naÈ›ională GBOB România, organizată ÎN PREMIERÄ‚ în Oltenia, la Râmnicu Vâlcea.
Articole relative:
Publicat in: 14.12.2016, Ora: 14:00PM
Publicat in: 06.12.2016, Ora: 09:56AM
Publicat in: 01.11.2016, Ora: 08:18AM
Publicat in: 18.10.2016, Ora: 07:05AM
Publicat in: 12.09.2016, Ora: 14:35PM
Publicat in: 16.04.2019, Ora: 20:40PM
Publicat in: 15.04.2019, Ora: 20:40PM
Publicat in: 07.04.2019, Ora: 06:09AM
Publicat in: 01.04.2019, Ora: 06:41AM
Publicat in: 03.11.2018, Ora: 06:03AM
COMENTARII:
31.01.2016, 12:36PM, scris de Iancu Berceanu
De buna seama ca ambalajul fura ochiul privitorului si atrage atentia intr-o directie straina de continut. Trupa "ApocalipS" din Sannicolau Mare si-a asumat de la bun inceput acest risc in fata celor care ii privesc afisul sau asculta, distrati, atacurile sonore ale lui Flavi. Insa, dincolo de coaja tepoasa (pentru unii) se dezvalui pentru ascultatorul atent un fruct dulce-amar si nicidecum o zeama acra. Mesajul lor nu este nici pe departe pesimist, iar nota negativa se poate regasi, in cel mai fericit caz, intr-un moment de suprasaturatie a autorului acestui articol. Daca deschidem orice dictionar enciclopedic putem sa citim - daca nu pretindem ca stim deja - ca "apocalipsa" este un termen al judecatii si al izbavirii. De la revelatie pana la dezastru, cred, este cale lunga si nu tocmai dreapta. Iar cat despre incarcatura negativa pe care a vazut-o autorul articolului de mai sus ... trebuie sa fiu mai scurt si mai direct pentru ca spatiul dedicat comentariilor este limitat: nu are nicio legatura cu ceea ce canta ApocalipS. Mesajul lor a fost intotdeauna optimist, tonalitatile lor intotdeauna urcatoare, versurile marcheaza, in majoritatea pieselor experienta unui fapt negativ trecut. Se poate vedea foarte bine - pentru cine asculta cu atentie - faptul ca timpul prezent și absența aproape totală a viitorului lasă impresia unei experiențe tragice încheiate. Solo - urile de chitară potențează duritatea mesajului confesiv pe care îl transmite Flavius. Așadar UNDE-I INCARCATURA NEGATIVA ? Mai ales ca, împreuna cu cei de la „Anima Draconis†au adunat publicul cel mai numeros.