• czb.ro
Click. Industrie

Semifinala GBOB Banat 2. Cea mai GREA semifinală din 2015

Publicat in: 31.10.2015, 15:36PM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 1
Vizualizari: 1685
Etichete: Anima Draconis, Dungaree, Semifinala Gbob Banat, Semifinala Gbob Banat 2, The Case, The Different Class, Virrasztok
Semifinala GBOB Banat 2. Cea mai GREA semifinală din 2015

Semifinala GBOB Banat (punk-rock-metal) este prima semifinală despre care nu știu exact cum să povestesc… pentru că au fost prea multe formații care au impresionat prin muzica lor. Spre deosebire de majoritatea etapelor precedente, aici am avut parte de două formații care s-au folosit din plin de momentul lor pe scenă: Virrasztok (venită de la Pecs/Ungaria) care a ieșit la înaintare cu fețele pictate și o scenetă de teatru legată de moarte (din păcate însă, cele două soliste nu au avut impactul scontat la microfon, iar mesajul formației, nu a fost înțeles pe deplin de public (din cauza barierei de limbaj) …și Sequence, care a avut o prezență scenică demnă de Finala națională. Formația sosită din Senta/Serbia a dat dovadă de un SHOW așa cum aș dori să văd de la toate formațiile care se înscriu în această competiție. La un moment dat solistul a făcut un slalom printre toți colegii lui de scenă, iar chitaristul s-a decablat de la stație și a sărit de pe scenă, parcurgând un scurt traseu de jogging cu chitara în brațe până în spatele sălii de concert. Grupul muzical se mișcă extrem de dinamic pe scenă… și sunt sigur că vom auzi mai multe despre această formație în următoarea perioadă.

Dungaree (venită de la Szeged/Ungaria) a fost formația preferată a juriului, dar s-a prezentat la fel ca The Case (Timișoara), Sonatic (Timișoara/Reșița), Overtone (Jimbolia)… cu o mișcare scenică bună, dar îmbrăcați simplu, în haine de stradă. Poșta Mare (Timișoara), Mere (Timișoara/Arad) și Different Class (Dumbrăvița) reprezintă altă categorie de formații, care compune ceva interesant, dar care nu s-a gândit încă la un mod de prezentare atractiv a muzicii în concert: ieșind din culise în haine de stradă și fără mișcare scenică. Concret (Buziaș) a prezentat un pop-rock dinamic, foarte corect, situat undeva între Deep Purple și Compact, iar uniforma de scenă aleasă fiind un tricou negru pentru toată gașca, pe care scria Concret cu litere galbene… stând în linie dreptă în fața scenei, dar lipsită de emoție prin interpretare. ApocalipS (Sânnicolau Mare) și Anima Draconis (Timișoara) au adunat publicul cel mai numeros în club, dar prima a promovat o muzică încărcată negativ, în timp ce a doua mi-a amintit de Nightwish, dorind să facă mai mult decât era posibil și lăsând impresia că s-a repetat recent și insuficient pentru acest moment artistic, spectacolul vizual fiind concentrat pe rochia roșie, gothică, a solistei nemișcate. 

Ultimele două formații despre care a rămas să povestim au avut acel quelque chose muzical care nu te lasa să părăsești sala, chiar dacă era slab prezentat din cauza lipsei de rodaj între muzicieni. The Birds (Bekescsaba/Ungaria) a promovat o muzică punk cu iz de nebunie, iar Twoas4 (Grosetto/Italia) m-a impresionat prin intenția artistică de a reproduce atmosfera muzicală a celor de la Velvet Underground în limba română. Actul artistic ar trebui să fie prezent și activ cel puțin în marile centre culturale ale țării (București, Cluj, Iași, Timișoara); curentul muzical experimental a fost însă prea puțin reprezentat la noi în țară, prin proiecte unice, care nu au rămas împreună mult timp și care au lăsat prea puține înregistrări de albume în urma lor. 

Recitalul Twoas4 mi-a adus aminte de un motiv important pentru care mă ocup de GBOB România: descoperirea unor adevărate talente, dar și promovarea unor genuri mai puțin apreciate la noi.

--- 

Este păcat că am fost martor la faptul că per ansamblu trupele venite din străinătate au arătat și au sunat (în general) mai bine pe scenă, au fost mai deschise spre experimentare, au impresionat în așa măsură încât Dungaree (Szeged/Ungaria) a fost preferata juriului (primind nota cea mai slabă de la impresarul venit de la Debrecen/Ungaria).

În luna octombrie, am realizat două Semifinale în Banat, la Timișoara, și am adunat pe cele două scene 17 formații din Banatul românesc (pe lângă 3 din Ungaria, una din Serbia și una din Italia). Făcând mai multe drumuri la Timișoara pentru a pregăti și promova cele două evenimente, am cunoscut și povestit cu bănățenii implicați în domeniul muzical - și am rămas cu impresia că aceasta este regiunea cea mai avansată din punct de vedere muzical în 2015. La Cluj avem multe proiecte muzicale interesante, dar mulți dintre muzicienii și compozitorii implicați în aceste formații vin din județele învecinate, în timp ce formațiile din Timișoara sunt formate în mare parte din… Bănățeni! 

Primirea în concurs a trupelor din alte țări unde nu se organizează The Global Battle of the Bands a dat mai multă culoare, dar și profunzime, semifinalei din Timișoara. Patriotismul local al publicului nu a permis ca o trupă străină să se califice la Finala națională din 19 decembrie, dar sunt convins că Dungaree (HU) sau Sequence (SRB) ar fi trecut de etapa semifinalelor dacă ar fi participat la Oradea, Cluj sau Sibiu. Semifinalele GBOB Banat au fost mult mai dinamice și au prezentat o paletă extrem de largă de stiluri muzicale.

Mulțumim postului de radio online AltRadio.tm.ro care a avut posibilitatea și dorința să transmită întregul eveniment prin streaming online, precum tuturor partenerilor (Tananana, Radio Timișoara, PressAlert, Benediktus Production, Mentor Rock), sponsorilor (Viniloteca, Consonance Sound, Morsound&Co.) și clubului gazdă (Daos Club), alături de care am realizat acest spectacol de succes la Timișoara.

--- 

Semifinala GBOB Banat (rock&metale)

Club Daos Timișoara

joi 29 octombrie 2015 

--- 

În urma tragerii la sorți, formațiile au urcat pe scenă în ordinea următoare: 

Concret (Buziaș)

Virrasztok (Pecs/HU)

Mere (Timișoara/Arad)

Overtone (Jimbolia)

Sonatic (Timișoara/Reșița)

Dungaree (Szeged/HU)

Anima Draconis (Timișoara)

ApocalipS (Sânnicolau Mare)

Sequence (Senta/SRB)

The Case (Timișoara)

Birds (Bekescaba/HU)

Twoas4 (Grosetto/IT)

Poșta Mare (Timișoara)

The Different Class (Dumbrăvița)


--- 

PREMIILE acordate la Semifinala GBOB Banat 2 au fost:


S-au CALIFICAT la Finala Națională GBOB
SONATIC (Timișoara/Reșița)

THE CASE (Timișoara)


Premiul Benediktus Production
(un turneu în România)
DUNGAREE (HU) a primit Diploma de premiu

SONATIC va avea deasemenea o cântare de club la Brașov


Premiul Angerseed
(o cântare de club la Debrecen/HU)
SONATIC (Timișoara) a primit Diploma de premiu

VIRRASZTOK și DUNGAREE vor fi invitate deasemenea la Debrecen


Premiul Club Flex
(o cântare de club la Arad)
THE CASE (Timișoara)


Premiul Aby Stage Bar
(o cântare de club la Râmnicu Vâlcea)
THE DIFFERENT CLASS (Dumbrăvița)


Premiul Viniloteca
(un vinil cadou pentru fiecare din formație)
THE DIFFERENT CLASS (Dumbrăvița)


Pe lângă astea, 

Consonance Studio Timișoara, Morsound & Co. și Viniloteca

au oferit TUTUROR formațiilor înscrise la această etapă care au urcat pe scenă VOUCHERE DE REDUCERE la cumpărături.


--- 

JURIUL A FOST COMPUS DIN:

Claudiu Groșan (director artistic, Club Flex Arad)

Emil Biebel (CEO Viniloteca Timișoara)

Péter D. Mányák (Angerseed Booking, Debrecen, HU)

Robert Benedek (project manager Romanian Rock Radio Brașov)

Richard Constantinidi (director național GBOB România, project manager CZB.ro, președintele juriului, Cluj-Napoca)


--- 

RECORD ABSOLUT de PREMII la un CONCURS, la nivel NAȚIONAL

La ediția din 2015 a concursului GBOB România 

au urcat pe scenă 103 formații 

la 9 Semifinale regionale G-BOB (1. Transilvania Cluj, 2. Oltenia, 3. Muntenia-Dobrogea, 4. Crișana-Maramureș, 5. ARTmania, 6. Transilvania Mureș, 7. Moldova, 8. și 9. Timișoara) 


24 de persoane angrenate în domeniul muzical au participat în juriu și (pe lângă desemnarea finalistelor) au acordat 

49 de premii 

la 36 de grupuri muzicale diferite!

--- 

Autor: Richard Constantinidi

director național GBOB România

--- 

Am muncit un an întreg și am ajuns la momentul în care cunoaștem toate finalistele de la prima ediție a Finalei naționale GBOB România organizată de Asociația Sunetul Muzicii:

Vespera (Cluj-Napoca, Alba Iulia)

Face Today (Odorheiu Secuiesc)

I'm The Trip (Sibiu)

Invader (Lupeni)

Basska (București)

The Purple Dandies (București)

Baby Elvis (Oradea)

N.O.R. (Oradea)

Anemic Disco (Brașov)

Wildchild (Sibiu)

FUNKorporation (Cluj-Napoca/Târgu Mureș)

The Pinwheels (Târgu Mureș)

The Kryptonite Sparks (Botoșani)

Nouă Ani Lumină (Iași)

Grave For Sale (Timișoara/Canada)

No Antidote (Craiova)

Sonatic (Timișoara/Reșița)

The Case (Timișoara)

--- 

FInala națională GBOB România are loc sâmbătă 19 decembrie la Aby Stage Bar Râmnicu Vâlcea. Rămâneți alături de noi pe Facebook la Asociația Sunetul Muzicii, GBOB România și revista online ClickZoomBytes (www.CZB.ro) pentru detaliile legate de Finala națională GBOB România, organizată ÎN PREMIERĂ în Oltenia, la Râmnicu Vâlcea.

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

COMENTARII:

31.01.2016, 12:36PM, scris de Iancu Berceanu
De buna seama ca ambalajul fura ochiul privitorului si atrage atentia intr-o directie straina de continut. Trupa "ApocalipS" din Sannicolau Mare si-a asumat de la bun inceput acest risc in fata celor care ii privesc afisul sau asculta, distrati, atacurile sonore ale lui Flavi. Insa, dincolo de coaja tepoasa (pentru unii) se dezvalui pentru ascultatorul atent un fruct dulce-amar si nicidecum o zeama acra. Mesajul lor nu este nici pe departe pesimist, iar nota negativa se poate regasi, in cel mai fericit caz, intr-un moment de suprasaturatie a autorului acestui articol. Daca deschidem orice dictionar enciclopedic putem sa citim - daca nu pretindem ca stim deja - ca "apocalipsa" este un termen al judecatii si al izbavirii. De la revelatie pana la dezastru, cred, este cale lunga si nu tocmai dreapta. Iar cat despre incarcatura negativa pe care a vazut-o autorul articolului de mai sus ... trebuie sa fiu mai scurt si mai direct pentru ca spatiul dedicat comentariilor este limitat: nu are nicio legatura cu ceea ce canta ApocalipS. Mesajul lor a fost intotdeauna optimist, tonalitatile lor intotdeauna urcatoare, versurile marcheaza, in majoritatea pieselor experienta unui fapt negativ trecut. Se poate vedea foarte bine - pentru cine asculta cu atentie - faptul ca timpul prezent și absența aproape totală a viitorului lasă impresia unei experiențe tragice încheiate. Solo - urile de chitară potențează duritatea mesajului confesiv pe care îl transmite Flavius. Așadar UNDE-I INCARCATURA NEGATIVA ? Mai ales ca, împreuna cu cei de la „Anima Draconis” au adunat publicul cel mai numeros.

Articole relative:

Finala GBOB România 2016
Finala GBOB România 2016...
Publicat in: 14.12.2016, Ora: 14:00PM
Eurock Christmas
Eurock Christmas ...
Publicat in: 06.12.2016, Ora: 09:56AM
RECORD ABSOLUT de PREMII la un CONCURS NAȚIONAL de muzică
RECORD ABSOLUT de PREMII la un CONCURS...
Publicat in: 01.11.2016, Ora: 08:18AM
Semifinala GBOB Banat. Forța Destinului
Semifinala GBOB Banat. Forța Destinul...
Publicat in: 18.10.2016, Ora: 07:05AM
ÎN PREMIERĂ la Suceava. Semifinala GBOB Bucovina
ÎN PREMIERĂ la Suceava. Semifinala G...
Publicat in: 12.09.2016, Ora: 14:35PM
CLIP NOU. The Different Class. Dancer
CLIP NOU. The Different Class. Dancer...
Publicat in: 16.04.2019, Ora: 20:40PM
The Different Class. Dancer
The Different Class. Dancer...
Publicat in: 15.04.2019, Ora: 20:40PM
2019.APR.12. Satu Mare. Backdoor Pub. Dungaree
2019.APR.12. Satu Mare. Backdoor Pub. ...
Publicat in: 07.04.2019, Ora: 06:09AM
2019.APR.6. CJ. Hardward Pub. The Different Class
2019.APR.6. CJ. Hardward Pub. The Diff...
Publicat in: 01.04.2019, Ora: 06:41AM
2018.NOV.8. TM. Reflektor Venue. The Case
2018.NOV.8. TM. Reflektor Venue. The C...
Publicat in: 03.11.2018, Ora: 06:03AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2023 • Revista De Muzica Online