• czb.ro
Zoom. Interviuri. Interviu RO

Răzvan Slama (Prima Linie)

Publicat in: 16.09.2015, 06:20AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1528
Etichete: Adi Leganaru, Aici Severin, Ane Dumitrescu, Electrecord, Morsound, Petrosani, Prima Linie, Ramnicu Valcea, Razvan Slama, Relu Vatuiu, Turnu Severin
Răzvan Slama (Prima Linie)

Prima Linie se înfiinÅ£ează la PetroÅŸani în 1982.

Nucleul este format din Răzvan Slama (chitară, voce) ÅŸi Relu Vătuiu (bas) la Turnu Severin ÅŸi Ane Dumitrescu (tobe) si Adi Leganaru (clape) din Râmnicu Vâlcea.

Sâmbăta viitoare, Prima Linie va susÅ£ine un nou concert la Turnu Severin.

Cu această ocazie, am schimbat două vorbe cu Răzvan Slama care este deasemenea implicat în magazinul de scule on-line Morsound ÅŸi Festivalul-Concurs Aici Severin.

Ne cerem scuze pentru lipsa diacriticelor.

CZB: Prima Linie s-a infiintat la Turnu Severin, cu sala de repetitie la Casa de Cultura sau la Teatru?

Răzvan Slama (Prima Linie): Prima Linie s-a infiintat la Petrosani, cu sala de repetitie in egala masura la Casa de Cultura a Studentilor, cit si la caminul unde stateam – Da! …sintem mineri ca si formatie. Iar mediul din Valea Jiului ne-a priit la toti. A fost o emulatie culturala deosebita in acei ani in zona.

CZB: cum ati ales numele / pe vremea lui Ceausescu? Ce inseamna de fapt Prima Linie?

Răzvan Slama (Prima Linie): Da, Prima Linie exista din 1982 ca si denumire. Am facut un „brain storming” in vremea aceea intr-o noapte cu Relu, Ane si Adi si asa a iesit. Era atit un deziderat cit si un joc de cuvinte, cert e ca ni s-a potrivit ca o manusa in timp.

CZB: Care ar fi cel mai flagrant act de cenzura care v-a afectat inainte de 1989?

Răzvan Slama (Prima Linie): Ei bine, nu mare lucru, doar clasicele sicane de care avea parte toata lumea. Ar fi absurd sa spun acum ca nu am putut cinta inainte de 89. Doar ca a trebuit sa fim foarte abili si agili sa ne strecuram si noi printre evenimentele de atunci. Totusi ca o pata de culoare pot sa-ti spun ca am fost invitati sa inregistram la Electrecord [iti dai seama ce bucurosi puteam fi!] doar cu o singura si banala conditie: sa ne schimbam denumirea. Un nume neagreat la vremea respectiva. Si asa am ramas fara inregistrare!

CZB: Care este palmaresul formatiei?

Răzvan Slama (Prima Linie): Nu am fost si nici nu sintem o trupa prea umblatoare. Sintem de-a dreptul incomozi in diverse ipostaze, caci ne caram tot calabalicul cu noi – adica tot backline-ul si de la suruburi pina la ultimul cablu. Altfel cred ca nu am putea sa ne reprezentam. Plus ca e o problema de autorespect sa nu cinti pe sculele altora.

Iar o alta ironie a sortii est faptul ca inainte puteam umbla foarte mult, dar nu aveam cu ce….iar acum avem cu ce si nu prea mai putem umbla. C’est la vie! Turnu-Severin, Timisoara, Petrosani, Targu-Jiu, Iasi, Ramnicu Valcea, Bacau, Targu Mures, Craiova, Lupeni, Motru – si asta fara lecitina!

CZB: Cum a evoluat scena muzicala la Turnu Severin de-a lungul anilor?

Răzvan Slama (Prima Linie): Hahahahaha! Macondo din Un veac de singuratate mai poate fi asemuit cu orasul asta. [si asta nu din cauza oamenilor – ci din cauza celor care ne conduc destinele]

CZB: Cum a evoluat scena muzicala la Turnu Severin in sens de radiouri private care sa promoveze muzica locala/autohtona?

Răzvan Slama (Prima Linie): NU a evoluat! Dar ca sa respectam adevarul istoric, a existat un radio [care exista si azi] ce transmitea productii locale [adica ale mele – si asta datorita faptului ca eram /sint amic cu proprietarul].

CZB: Cum a evoluat scena muzicala la Turnu Severin in sens de cluburi unde sa se poata canta live dupa 1990

Răzvan Slama (Prima Linie): NU a evoluat! Si nu au existat niciodata. Ce spui de asta?

CZB: Cum a evoluat scena muzicala la Turnu Severin in sens de evenimentele organizate de Primarie unde sa fie incluse formatii locale in program?

Răzvan Slama (Prima Linie): NU a evoluat! Nimeni nu-i profet in tara lui. Nu, deci tembelii astia [nu le pot spune altfel si de altfel cei mai multi sint cam leat cu mine] care ne conduc interesele locale nu dau doi bani pe ceea ce se face in casa, ci tot ce-i din afara e bun. Acum eu inteleg fenomenul asta… incultura crasa a potentatilor zilei isi spune din plin cuvintul. Eu zic ca nu are nici un rost sa ne pierdem timpul cu „prostiile” astea. Sau daca vrei putem filozofa doua zile si doua nopti pe tema asta…

CZB: Festivalul Aici. Severin. a fost primul festival de acest gen in oras – DA! dupa cati ani de zile? – a existat un impact pozitiv in comunitate privind evenimentul – NU a avut niciun impact local, sau a fost trecut cu vederea de mass media locala – DA. …[trist nu-i asa?]

CZB: Au existat persoane pe plan local dedicate miscarii rock de-a lungul anilor, care au mai organizat evenimente cu public?

Răzvan Slama (Prima Linie): NU!

CZB: Sau doar tu, prin casa de cultura?

Răzvan Slama (Prima Linie): NU! [Prin nimeni, ci independent! Casa de cultura este un apendice al primariei]…

CZB: …si prin experienta ce o ai in domeniu?

Răzvan Slama (Prima Linie): Oarecum…sa zicem. Dar sa dam Cezarului ce-i al Cezarului. Sala noastra de repetitie este la Casa de Cultura, sau Teatru cum ii spunem noi – prin bunavointa minunatilor oameni care au condus-o in decursul vremurilor sau care o conduc azi – si vorbesc foarte serios acum.

Revin la festival.

Eu si Dragos veneam din realizarea unui alt festival – Aici Semenic, care a iesit foarte bine [de asemeni independent]. Festival/concurs facut la 1420 metri altitudine pe platoul de sub Virful Gozna. Facut cu multe resurse independente, dar si cu un mic [foarte mic] aport al comunitatii locale din Resita [din judetul Caras-Severin] si vazind ca lucrurile aste nu prea-i interesau prea mult pe cei din zona…am hotarit sa ne mutam acasa la Turnu Severin. Nu era acelasi lucru [pierdusem deja natura din tablou] dar eram acasa unde ziceam noi ca putem muta si muntii din loc.

Ei bine… marea tzeapa incepea.

Nu prea ne-a bagat nimeni in seama.

Din contra! Nimeni din politicienii temporari si ajunsi sus peste noapte, nu au inteles importanta [macar pentru ei, daca nu pentru comunitate] unui asemenea demers international. Cineva poate sa spuna ca de ce nu am cautat sponsori…etc. Ba da, am cautat, dar ponderea unor sponsori intr-o zona saraca ca si Severinul este foarte mica – de aceea aveam nevoie de sustinerea comunitatii locale. Si iata precum bine vezi – nu a mai existat o a treia editie. QED

CZB.ro: Morsound cum a pornit? De unde a pornit ideea de magazin de scule on-line (pentru backline si sonorizare de concerte) si a cui a fost ideea?

Răzvan Slama (Prima Linie, Night Passage): Morsound a pornit din vremuri imemoriale – adica conceptul. Caci de mult ma mai ocupam de electronica auxiliara de care o trupa are nevoie, adica diverse produse audio - si prietenii au botezat aceasta ipotetica firma Morsound [porecla mea era „morsanul”, deh, eram si noi copii timpiti – dar uite ca numele a ramas si in ziua de azi, cind a capatat o alta valoare.

Dupa cum vezi o alta constanta apare acum – Dragos Râdulescu. Atit in trupa cit si in afara ei [festival si afacere]. Dragos este un „young blood” foarte voluntar. Profesor de istorie dar si tobosar/ percutionist de meserie, ne-am apucat sa vedem ce putem sa facem mai bine pentru lumea asta muzicala. Nu-s idealuri, ci vorbesc foarte serios! Ideea a plecat de la o cafea… ca si multe alte idei.

CZB: Cine este asociatul si cum merge afacerea?

Răzvan Slama (Prima Linie): Eu si Dragos Radulescu. Afacerea merge cam pe linia de plutire – adica nu ne scufundam, inca!

CZB: Cati ani aveai la Revolutie?

Răzvan Slama (Prima Linie): 26.

CZB: Unde te-au prins evenimentele si in ce conjunctura ai aflat de Revolutie? Petrosani. Ultimul an de facultate. 

CZB: Ce emotii ai simtit pe moment?

Răzvan Slama (Prima Linie): …Ca aveam nevoie doar de un punct de sprijin ca sa rastorn universul – nu l-am gasit nici pina azi!

CZB: De ce se numeste concertul din 18 septembrie 2010 Oameni Gri?

Răzvan Slama (Prima Linie): Nu e evident? Daca nu – inseamna ca am dat-o-n bara din nou! Pe aici pe la noi e suficient sa scoti capul pe geam si poti avea o imagine de ansamblu a omului gri pe de-a intregul. Si lasind semi-gluma la o parte…este si titlul unei piese pe care o cintam.

CZB: In ce masura s-a schimbat componenta in ultimul an si care este scopul formatiei in prezent?

Răzvan Slama (Prima Linie): Componenta a cam ramas stabila. Doar plecarea lui Ema Rupa acum o luna din trupa a mai reasezat lucrurile. Scopul? Sa incercam sa umblam prin tara si sa ne facem cunoscuti….cit mai putem si cit ne mai tin balamalele. Deci sa circulam!

CZB: In ce masura se stia de formatie inainte de 1989?

Răzvan Slama (Prima Linie): Pai in mediul asta se cam stia. Plus ca mai pe la toate festivalurile/ concursuri pe unde umblam noi eram aia ce luau locul trei intotdeauna – fara exceptie! Ba uite ca memoria incepe sa-mi joace feste. Am luat si un loc 1 si asta in anul in care a murit Ovidiu. Asta ca si trupa.

Dar radeam tot la capitolul cel mai bun bassist [Relu] si cele mai bune compozitii [eu] – Relu cinta din totdeauna pe bass fara taste si iti dai seama ce aparitie era, dat fiind contextul istoric – adica nimeni nu cinta la basul fretless pe vremea aia. Iar in ultima perioada a anilor 80 eram in zona „ECM like sound” – sau macar tindeam catre ea.

CZB: Ati participat la preselectia pentru Eurovision 2010. Ati mai avut si alte incercari de a participa la preselectii de concursuri *(Mamaia, Cerbul de aur, concursuri internationale, etc.)

Răzvan Slama (Prima Linie): Mda, am incercat si noi marea cu degetul la Eurovision 2010, dar nu cu foarte mare convingere si nu cred ca o sa se mai repete experienta asta inca o data. Iar la alte concursuri de genul la care te referi nu am participat.

CZB: De ce nu v-ati mutat la Bucuresti dupa 1989 pentru a atinge o cota mai mare?

Răzvan Slama (Prima Linie): Da asta e adevarat – de la Bucuresti se da ora exacta, indiferent daca vrem noi sau nu! Cred ca pentru simplu fapt ca nu am crezut lucrul asta am ramas acasa. Dar cu siguranta au existat si alte motive strict personale.

CZB: Care sunt linkurile formatiei / eu nu am mai reusit sa gasesc pagina de myspace. cat de atenti ati fost la promovarea formatiei prin intermediul internetului in ultimii ani … facebook, twitter, pagina de websait / daca nu ati facut asta, care sunt motivele pentru amanare sau dezinteres in acest sens?

Răzvan Slama (Prima Linie): Aici m-ai prins in corzi. In afara de astea doua:

http://www.myspace.com/razvanslama

http://www.myspace.com/slamavatuiu

…nu mai gasesti nici o alta referinta la cineva sau ceva in legatura cu Prima Linie. Se poate numi si dezinteres, daca vrei – dar nu am vrut sa pun caruta inaintea boilor. Deci pina nu o sa fim pe picioarele noastre si nu o sa avem un repertoriu consistent, nu vad rostul reclamei. Adica nu avem ce vinde deocamdata – poate doar un spectacol de doua ore si vreo treizeci de cintece proprii. ….Mai e ceva de lucru! Mult!

Componenta 2010

  • Razvan Slama (chitara, voce)
  • Relu Vatuiu (bas)
  • Ane Dumitrescu (chitara, voce)
  • Lucian Ciuciu (clape, voce)
  • Gabi Iacobescu (tobe)
  • Dragos Radulescu (percutie)

http://www.myspace.com/razvanslama

http://www.myspace.com/slamavatuiu

Ei bine, nu e chiar Prima Linie – sint numai ceva din lucrarile mele cintate singur si in varianta a doua impreuna cuRelu Vătuiu la bass [care este si bass-istul la Prima Linie].

Dar suna poate asemanator cu Prima Linie, in anumite perioade, mai instrumentale…mai vechi! :)

La primul link eu cint singur la toate instrumentele, inclusiv la trompeta si taragot :) iar la al doilea link, Relu cinta la diverse chitari bass [4 corzi, 6 corzi si 4 corzi fretless]

--- 

Autor: RiCo

Postat prima dată: 14.SEP.2010

FOTOREPORTAJ. 18.SEP.2010

https://clickzoombytes.wordpress.com/2010/10/10/zoom-fotoreportaj-prima-linie-turnu-severin-18-09-2010/

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Les Nuages. Bianca Comșa despre colaborarea cu Luna Amară
Les Nuages. Bianca Comșa despre co...
Publicat in: 10.01.2018, Ora: 11:38AM
Henry Ernst (DE) Asphalt Tango Records
Henry Ernst (DE) Asphalt Tango Records...
Publicat in: 21.08.2017, Ora: 06:16AM
Katatonia (metal progresiv, Suedia)
Katatonia (metal progresiv, Suedia)...
Publicat in: 16.01.2017, Ora: 06:08AM
Renate Roca (PR manager, Electric Castle Festival 2017)
Renate Roca (PR manager, Electric Cast...
Publicat in: 09.01.2017, Ora: 06:10AM
Edmond Lenarth (Booking Manager, Electric Castle Festival)
Edmond Lenarth (Booking Manager, Elect...
Publicat in: 02.01.2017, Ora: 06:25AM
2019.APR.12. Turnu Severin. Kripton Club. Luna Amara
2019.APR.12. Turnu Severin. Kripton Cl...
Publicat in: 09.04.2019, Ora: 21:56PM
RE-EDITARE. Celelalte Cuvinte - I
RE-EDITARE. Celelalte Cuvinte - I...
Publicat in: 26.03.2017, Ora: 15:01PM
RECORD ABSOLUT de PREMII la un CONCURS NAȚIONAL de muzică
RECORD ABSOLUT de PREMII la un CONCURS...
Publicat in: 01.11.2016, Ora: 08:18AM
Semifinala GBOB Banat. Forța Destinului
Semifinala GBOB Banat. Forța Desti...
Publicat in: 18.10.2016, Ora: 07:05AM
2016.OCT.15. TM. Casa Tineretului. SEMIFINALA G-BOB Banat
2016.OCT.15. TM. Casa Tineretului. SEM...
Publicat in: 11.10.2016, Ora: 19:12PM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2024 • Revista De Muzica Online