• czb.ro
Click. Industrie

Semifinala GBOB Banat (folk-jazz-soft rock)

Publicat in: 10.10.2015, 19:12PM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1184
Etichete: A.l.l. Friends Band, Big Time Band, Grave For Sale, No Antidote, Peregrinii, Pragu De Sus, Semifinala Gbob Banat, Terasa Darc Pe Mal, Vest
Semifinala GBOB Banat (folk-jazz-soft rock)

Semifinala GBOB Banat

(folk-jazz-soft rock)

8.OCT.2015

Terasa d'Arc pe mal, Timișoara

--- 

De data asta nu a fost deloc ușor să traversez podul de la idee la realizare privind despărțirea genurilor în etapa semifinalelor GBOB la prima ediție organizată de Asociația Sunetul Muzicii în România, iar concluzia este că nu vedem rostul despărțirii genurilor.

În toamna 2014 am pornit la drum cu visul de a organiza mai multe semifinale în întreaga țară; din seria de etape ar fi avut loc trei ediții speciale dedicate genurilor: folk, jazz, blues, electro și world music. Pe parcursul anului însă, pe măsură ce ne apropiam de datele propuse pentru aceste etape, am fost obligați să le anulăm pe rând din lipsa de formații de gen înscrise din zonele respective (Sf. Gheorghe, Oradea). Ajunși în vară, am convins câteva formații înscrise din primăvară, precum Zum (din București), Verde și Stereotrombones (ambele din Cluj), să vină la Timișoara pentru singura Semifinală de gen la începutul lunii octombrie. 

Este interesant de remarcat faptul că deși pretind a avea o cotă …niciuna din aceste formații nu susține concerte cu public în cluburile importante din circuitul concertelor LIVE ale trupelor care sunt active în acest domeniu. Și mai interesant este modul în care fiecare a reușit să se retragă din această etapă, gândită ca o cărămidă de fundație pentru viitoare Semifinale de gen în următoarele ediții anuale ale concursului GBOB România (Stereotrombones s-a destrămat; Zum, care a participat la un moment dat la etapa națională de calificare la Eurovision, și-a motivat absența printr-un accident minor, iar Verde a evitat să dea vreun motiv concret). 

Am rămas cu formațiile locale din Banat, iar formatul a suferit și el modificări în funcție de trupele care au dorit să se înscrie aici. Astfel, No Antidote (Craiova), Flare și Grave for Sale (ambele din Timișoara) au insistat să se prezinte aici pentru că …nu doreau să urce pe scena de la Club Daos (asociată în mintea multora din domeniul rock-ului cu METALUL EXTREM.

În lipsa unor formații adevărate de World Music sau Electro (Peregrinii s-ar apropia de genul World, dar este ancorată mai mult în muzica de epocă, medievală), am denumit etapa genurilor de muzică melodioasă: Semifinala GBOB Banat (pentru muzică Folk, Jazz și Soft Rock)

Următorul impas de care ne-am lovit a fost nepotrivirea datei din calendar cu programul unor persoane importante din domeniul jazz-ului. Astfel, numărul celor prezenți în juriu a fost redus la trei (în primele 7 etape de concurs ne-am bucurat în mod constant de un juriu format din 5 persoane implicate în industria muzicală). 

La un moment dat am fost obligați de împrejurări să schimbăm și locația. Timp de șapte luni de zile, Scottish Pub a fost promovat în comunicatele noastre, data inițială pentru Semifinala de genuri mai soft fiind anunțată în luna mai. Patronul a fost deschis din start la evenimentul propus de noi, dar la data la care trebuia să aibă loc etapa respectivă, doar două formații din Timișoara se înscriseseră aici. Terasa d'Arc pe mal ne-a propus să colaborăm cu intrarea liberă, iar când am văzut barja ancorată pe malul râului Bega, pe care urma să cânte formațiile, nu am putut refuza oferta. Locația deosebită, instalația de sunet și peisajul din Parcul Catedralei erau perfecte pentru introducerea concursului G-BOB în Banat!

Ne-am agitat în preajma evenimentului, vorbind cu aproape toate persoanele implicate în mass media locală, specializate pe evenimente culturale, și am reușit să adunăm opt proiecte muzicale pe scena d'Arc pe mal.

--- 

În urma tragerii la sorți, formațiile au urcat pe scenă în ordinea următoare: 

 • Pragu' de Sus (TImișoara)
 • A.L.L. Friends Band (TImișoara)
 • Vest (TImișoara)
 • No Antidote (Craiova)
 • Flare (TImișoara)
 • Peregrinii (TImișoara)
 • Big Time Band (TImișoara)
 • Grave for Sale (TImișoara)

--- 

Diversitatea genurilor muzicale a fost impresionantă.

În concurs s-au înscris și elevi mai experimentați (A.L.L. Friends Band) și muzicieni veterani (Vest). Aici am avut parte de Folk alternativ (Pragu' de Sus), Surf Rock (Grave for Sale), funk-jazz (Big Time Band) și muzică medievală adaptată special pentru concurs (de către adolescenții de la Peregrinii).

Ne-am bucurat de un public numeros, de toate vârstele. Mulți au fost în trecere și au descoperit întâmplător evenimentul, iar dacă de obicei la Semifinalele GBOB România prima formație este dezavantajată de numărul redus al publicului învățat să calce în club după orele 22, aici s-a întâmplat exact inversul, elevii și liceenii au trecut prin parc doar să voteze cu prietenii lor din trupele tinere - dar nu au putut să stea până la final, să își facă o părere obiectivă despre toate formațiile care au urcat pe scenă pe parcursul întregii seri. Aici ultimele formații au fost dezavantajate și de trupele care nu au respectat a treia regulă a concursului: limita de timp. 

--- 

La Semifinala GBOB Banat 1 am avut un program alcătuit din formații care au avut (per ansamblu) cel mai impresionant palmares ca și colectiv de muzicieni adunați pe o scenă GBOB în 2015:

 • Flare a editat anul trecut albumul ByDefault.
 • Grave for Sale a lansat albumul de debut New Moon și are în componență canadianca Robyn Grozoni.
 • Peregrinii sunt o formație cheie pentru spectacolele deosebite ale Timișoarei, fiind o trupă de liceeni dedicată promovării muzicilor medievale.
 • Pragu' de Sus are la activ trei materiale discografice.
 • Vest a lansat recent albumul Timișoara Sacra Fame.

--- 

A fost o seară răcoroasă și din câte ne dăm seama, dacă unii nu și-ar fi purtat gecile pe scenă, cred că Peregrinii ar fi putut fi singura formație cu o vestimentație specială de scenă. Marea majoritate a trupelor (și, din păcate, aici mă refer chiar și la câștigătorii etapei) nu s-a pregătit cu o mișcare scenică care să ia avantaj de spațiul oferit de locație.

--- 

Formațiile tinere (A.L.L. Friends Band și Peregrinii) ne-au impresionat cu numărul mare de voturi acumulate din partea publicului, dar s-au prezentat cu o anumită lipsă de încredere pe scenă. Dacă adolescenții de la Wildchild au convins și publicul și juriul prin prestația lor pe scenă la Semifinala GBOB ARTmania/Sibiu, proiectele bănățene au lăsat impresia că nu cred în ceea ce fac - și a lipsit emoția transmisă prin muzică. În cele 8 minute de recital, solistul de la A.L.L. Friends Band a fost singurul minor care a dovedit că ar putea face față unei prezențe la Finala națională GBOB. Ne dorim să revedem aceste două proiecte cu mai multă convingere și detașare pe scena competiției din 2016. 

Am văzut în public o serie de oameni implicaţi în domeniul muzical şi îmi doresc să îi revăd şi la a doua semifinală care se va desfăşura în Timişoara. 

--- 

PREMIILE acordate la Semifinala GBOB Banat d'Arc au fost:


Premiul d'Arc: o cântare de club la Timișoara

 • Grave for Sale (Timișoara)


Premiul Moszkva Cafe: o cântare de club la Oradea

 • Grave for Sale (Timișoara)


Premiul Teatru Cafe Play: o cântare de club la Craiova

 • Flare (Timișoara)


Premiul Aby Stage Bar: o cântare de club la Râmnicu Vâlcea

 • No Antidote (Craiova)


Morsound a oferit o reducere de 10% tuturor formațiilor înscrise la Semifinala GBOB Banat care doresc să își cumpere instrumente sau accesorii muzicale


Viniloteca a oferit o reducere de 10% tuturor formațiilor înscrise la Semifinala GBOB Banat care doresc să cumpere viniluri din magazinul timișorean


S-au CALIFICAT la Finala Națională GBOB:

 • Grave for Sale (Timișoara-Canada)
 • No Antidote (Craiova)


Deși Big Time Band a fost una dintre puținele formații care s-a potrivit la fix cu conceptul muzical al Semifinalei și a terminat pe locul 2 ca punctaj, juriul a fost obligat să o descalifice, pentru că nu a respectat regulamentul concursului și a depășit cu mult timpul limită de 8 minute.

Este păcat că am fost obligați să luăm această măsură, dar regulamentul concursului trebuia citit de către artist:

1) în momentul înscrierii, 

2) în momentul în care s-a trimis confirmarea înscrierii prin email, 

3) în momentul în care s-a semnat contractul de recital în concurs și 

4) trebuia ascultat când s-au repetat regulile concursului la ședința cu artiștii. 


--- 

JURIUL Semifinalei GBOB 

 • George Staicu (39, creative promoter la Moszkva Cafe Oradea) 
 • Liviu Stanciu (36, director artistic la Play Teatru Cafe Craiova) 
 • Richard Constantinidi (46, presedintele juriului, director național GBOB România)

--- 

Ce a fost deosebit la această etapă, și ce m-a întristat, este faptul că nu a rămas nicio formație timișoreană în formula completă până la final să afle rezultatele jurizării sau să își ridice certificatele de participare și premiile… Două din formații s-au scuzat din timp că au o altă cântare de club în aceeași seară, iar - dacă nu greșesc, cred că bateristul Vali Potra a ridicat diplomele pentru JUMĂTATE din formații la finalul serii …asta nu am mai pățit nicăieri până acum

--- 

Este păcat

În România, scena muzicală de jazz și blues este dominată de cover band-uri și nu de artiști care să-și dorească să iasă în evidență prin ceva autentic sau prin compoziții proprii. Mulți artiști cântă în paralel cu mai multe proiecte muzicale… din dorința ascunsă de a nu rata lozul câștigător în cazul în care unul din proiecte reușește să iasă din anonimat. Dar tocmai aici este punctul slab al scenei noastre LIVE: faptul că nu există formule stabile de muzicieni care să se dedice proiectelor din care fac parte. În seara asta am avut un muzician care a cântat cu două formații; un proiect muzical la care doi membrii soseau pe ora recitalului din altă localitate; o trupă care s-a anunțat în ziua concursului cu un instrument în plus la componență …și când a fost ora probei de sunet, a trebuit să căutăm noi formația care să poată să facă proba de sunet… pentru că cea anunțată pentru probe nu putea fi în formulă completă până seara târziu. 

--- 

Este păcat că nu avem formații de muzică electronică care să își prezinte muzica LIVE, fără laptop sau ritmuri preînregistrate - sau proiecte de world music care să își încerce șansa să se califice la finala națională GBOB și să iasă din anonimatul circuitului de nunți și botezuri.

--- 

Peste trei săptămâni se încheie etapa Semifinalelor pe întreaga țară și ne pregătim pentru prima Finală Națională GBOB organizată de Asociația Sunetul Muzicii (sâmbătă 19 decembrie la Aby Stage Bar din Râmnicu Vâlcea).

--- 

Autor: Richard Constantinidi

director național GBOB România

--- 

Joi 29 octombrie ne întâlnim pentru cea mai interesantă Semifinală GBOB România din 2015… Semifinala GBOB Banat de Rock și Metale din Club Daos, la Timișoara, unde vor urca pe aceeași scenă 10 formații din Banatul românesc alături de 4 formații din Ungaria, una din Serbia și una din Italia!

--- 

Sfătuim pe cei interesați să facă drumul de Timișoara pentru acest eveniment deosebit să se cazeze la Hostel Costelhttps://www.facebook.com/hostelcosteltimisoara

--- 

--- 

RECORD ABSOLUT, la nivel NAȚIONAL

Până acum la ediția din 2015 a concursului GBOB România 

 • au urcat pe scenă 89 de formații 
 • în 8 Semifinale regionale G-BOB (1. Transilvania Cluj, 2. Oltenia, 3. Muntenia-Dobrogea, 4. Crișana-Maramureș, 5. ARTmania, 6. Transilvania Mureș, 7. Moldova, 8. Banat) 
 • 22 de persoane angrenate în domeniul muzical au participat în juriu și (pe lângă desemnarea finalistelor) au acordat 
 • 44 de premii 
 • la 32 de grupuri muzicale individuale!

--

Competiția muzicală G-BOB România este SINGURA competiție de la noi dedicată compozițiilor ORIGINALE, pentru formații LIVE de ORICE GEN MUZICAL care oferă o deschidere internațională câștigătorului… 

https://www.facebook.com/SunetulMuzicii.GBOBRomania

(DAȚI LIKE și SHARE)

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Finala GBOB România 2016
Finala GBOB România 2016...
Publicat in: 14.12.2016, Ora: 14:00PM
Eurock Christmas
Eurock Christmas ...
Publicat in: 06.12.2016, Ora: 09:56AM
RECORD ABSOLUT de PREMII la un CONCURS NAȚIONAL de muzică
RECORD ABSOLUT de PREMII la un CONCURS...
Publicat in: 01.11.2016, Ora: 08:18AM
Semifinala GBOB Banat. Forța Destinului
Semifinala GBOB Banat. Forța Destinul...
Publicat in: 18.10.2016, Ora: 07:05AM
ÎN PREMIERĂ la Suceava. Semifinala GBOB Bucovina
ÎN PREMIERĂ la Suceava. Semifinala G...
Publicat in: 12.09.2016, Ora: 14:35PM
2019.FEB.9. TM. Darc. Grave for Sale
2019.FEB.9. TM. Darc. Grave for Sale...
Publicat in: 04.02.2019, Ora: 06:22AM
CLIP NOU. Grave for Sale. When the Surf Goes Down
CLIP NOU. Grave for Sale. When the Sur...
Publicat in: 04.02.2019, Ora: 06:16AM
Grave for Sale. When the Surf Goes Down
Grave for Sale. When the Surf Goes Dow...
Publicat in: 28.01.2019, Ora: 06:23AM
2019.IAN.24. Craiova. Charger Basement. No Antidote
2019.IAN.24. Craiova. Charger Basement...
Publicat in: 19.01.2019, Ora: 06:12AM
2018.DEC.15. Craiova. Wave 84. No Antidote
2018.DEC.15. Craiova. Wave 84. No Anti...
Publicat in: 10.12.2018, Ora: 06:29AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2023 • Revista De Muzica Online