• czb.ro
Click. Recenzie. Recenzie Audio

Guess Who. Locul Potrivit

Publicat in: 11.03.2011, 10:28AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1140
Etichete: Ca Două Flori, De Urgenţă, Fuck Ce Vreau, Guess Who, Locul Potrivit, Moby, One Of These Mornings, Visează
Guess Who. Locul Potrivit

Guess Who

Locul Potrivit

!!!

2010, CAT Music

---

Cumpărat de anul trecut, am tot amânat recenzia. La prima vedere a cuprinsului, rămâi cu impresia că artistul este obsedat de redondante, şi parcă joacă piesele precum cărţile de joc, în perechi, cu titluri de gen Ca 2 flori (care urmează după Flori ilegale), A doua oară, iar poanta cu Gen (un cetăţean tipic al României din secolul 21), se repetă de două ori.

---

Albumul nu dureaza o ora, dar mi se pare interminabil. Am impresia că asta se datorează mesajului repetitiv despre cât de greu şi nasol şi prost e la noi ... dar fără a da soluţii situaţiei. Prin asta cred că artistul este la fel ca toţi ceilalţi care pun accentul pe versuri de acest gen. Toţi artiştii cu mesaj social se plâng despre mizerie, corupţie, nepotisme, nedreptate, superficialitate, dar nimeni nu caută să dea soluţii de a ieşi din această situaţie.

Cred că cel mai concret exemplu pentru ce vreau să zic aici este piesa Give Peace a Chance de la John Lennon/Paul McCartney, din 1969. Lansat în toiul războiului american susţinut în VietNam, în plină epocă hipiotă, aici nu se cântă despre câţi mii de tineri au murit, nu se vorbeşte despre deciziile greşite sau extremiste luate de preşedintele de la putere, nu se vorbeşte despre violenţa ştirilor la televizor ... pur şi simplu se dă soluţia pentru problemele generaţiei respective ... Give Peace a Chance.

---

Albumul Locul potrivit mi se pare că foloseşte o grămadă de samplinguri, deşi nu se menţionează aşa ceva nicăieri pe copertă sau în websait. Nu am timp sa stau acum si sa imi aduc aminte de toată muzica pe care am ascultat-o ca şi copil sau în filme ca să dau exemple concrete de inspiraţie muzicală.

Piesa Locul potrivit, ca linie melodică, parcă seamănă foarte mult cu o piesă din muzică uşoară franceză, folosind un cor de copii ...sau îmi mai inspiră o coloană sonoră dintr-un film din anii 70. Efectul dorit probabil este de amintire a ansamblurilor de pionieri adunate de 23 august petru a preaslăvi puterea / adaptată situaţiei din zilele noastre. Materialul are o tentă puternică socio-politică. Aici se rappuieşte ...vor mai trece încă 20 de ani, timp în care vor apare alţii care ne mint, în timp ce mai mulţi plec încotro apucă. Românu-i făcut să nege. ...şi Amarul cu sânge rece, trece la bere rece... Cât mai vrei sa furi?

---

  • Piesa Visează introduce elementul reggae (feat. Camuflaj, de la Cluj) pe album.
  • Ca două flori are un iz puternic de muzică uşoară românescă ... dar şi de chanson francez din anii 70.
  • Sunete (feat. Mitza) este o piesă din folclor transpusă pe clapă electronică şi adaptată ritmurilor rap.
  • (eu) Gen este două piese care odată invăţate pe de rost, nu mai are acelaşi haz ca la prima ascultare.
  • Cea mai tare piesă a albumului: De urgenţă. E fain că apare un astfel de mesaj social pro-feminist pe albumul unui artist masculin.

---

Dar, nu putem acorda o notă prea mare, pentru că filozofia artistului nu ne permite. Guess Who ne cântă, Sunt cine vreau să fiu şi Fuck Ce Vreau. Fără rusine, îmi iau ce-mi convine...

iar pe piesa 7.03.2006 eu ascult linia melodica de la Moby. One of these mornings (de pe albumul 18, din 2003)

La piesa asta interesul meu pentru Guess Who a scăzut drastic.

Degeaba ai versuri tari dacă nu ştii ce să faci ca să ai o linie melodică cât se poate de originală care să împingă piesele în faţă.

---

Nu apare trecut nicăieri pe album, pe copertă, în websait, sursele de inspiraţie sau piesele care au fost sampluite, împrumutate sau preluate. Nu este nicio ruşine. Se practică treaba asta în mod obişnuit şi nici nu costă o avere să achiţi drepturile de autor prin Asociaţiile de drepturi de autor internaţionale, prin email, cu cardul... dar românul rămâne şmecher... şi parcă o face special... Lasă, că lumea nu ştie, nu cunoaşte muzică. O să fie pe spate pe piesa mea. Nu contează. Străinii nu mă caută, nu o să ies pe plan internaţional cu acest album, iar albumele oricum nu se vând în România.

---

Dacă eşti artist, acest statut te obligă să te comporţi altfel. Dacă vrei să fii respectat, trebuie şi tu la rândul tău să respecţi pe alţii. La noi, fiecare-şi face legea. Guess Who este astfel un ipocrit. Degeaba cântă în piesele lui împotriva furtului, înşelăciunii, egoismului şi prostiei de la noi, dacă el se comportă precum figuranţii despre care cântă în muzica lui...

Citesc coperta albumului şi regăsesc o mică armată de oameni, manageri, producători în spatele producţiei: niciunul nu a ştiut să sfătuiască artistul în acest sens?

---

Eu ştiu că la 2.000 exemplare dintr-un album editat, pentru un sample de piesă se achită 4 cenţi americani pe copie la ASCAP sau BMI. 12 bani... nu este un capăt de lume.

---

Cum vrem să ne aliniem sistemului şi să fim acceptaţi dacă nu ştim să respectăm regulile jocului internaţional? Mingea e în curtea noastră, dar e dezumflată.

---

Se enumeră o grămadă de featuring-uri...

Aceştia de ce au fost trecuţi pe coperta de album?

---

Pe următoarea piesă se cântă ... De ce asculţi această piesă ... de plictiseală?

---

Are dreptate.

Mă opresc aici. Personal, m-am săturat să tot ascult muzică prelucrată şi lansată fără a se menţiona sursa de inspiraţie. Nu înţeleg încotro ne îndreptăm ... la ştiri ni se spune că spre Europa, dar eu simt că stagnăm de cel puţin 10 ani pe plan muzical şi că mai sunt multe legi de implementat şi de înţeles până să ne putem alinia zonei de care vrem să aparţinem ... cu gândul, cel puţin.

---

Autor: RiCo

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

LUNA AMARĂ. Live la Conti
LUNA AMARĂ. Live la Conti...
Publicat in: 26.06.2017, Ora: 09:34AM
Volker. Volker EP
Volker. Volker EP...
Publicat in: 02.06.2016, Ora: 17:06PM
Twoas4. Audrey in Pain English
Twoas4. Audrey in Pain English...
Publicat in: 08.02.2016, Ora: 06:41AM
Călin Pop. Ritual de iarnă
Călin Pop. Ritual de iarnă...
Publicat in: 28.01.2016, Ora: 18:18PM
GBOB - 2015 Romania Final
GBOB - 2015 Romania Final...
Publicat in: 05.01.2016, Ora: 05:41AM
CLIP NOU. Grasu XXL și Guess Who. Sus
CLIP NOU. Grasu XXL și Guess Who. Sus...
Publicat in: 07.02.2019, Ora: 06:16AM
PIESĂ NOUĂ. Grasu XXL și Guess Who. Soareci în Labirint
PIESĂ NOUĂ. Grasu XXL și Guess Who....
Publicat in: 25.10.2018, Ora: 06:58AM
ALBUM N OU. Grasu XXL x Guess Who. În Labirint
ALBUM N OU. Grasu XXL x Guess Who. În...
Publicat in: 28.09.2018, Ora: 06:40AM
CLIP NOU. Junky Zice. Întruna Întruna
CLIP NOU. Junky Zice. Întruna Întrun...
Publicat in: 01.09.2018, Ora: 06:24AM
PIESĂ NOUĂ. Guess Who. Timp
PIESĂ NOUĂ. Guess Who. Timp...
Publicat in: 05.07.2018, Ora: 06:26AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2020 • Revista De Muzica Online