• czb.ro
Click. Cronica

Blackbeers. CJ.Irish&Music Pub. 5 martie 2011

Publicat in: 07.03.2011, 10:21AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 3
Vizualizari: 1207
Etichete: Berile Negre, Blackbeers, Celtic Rock, Muzica Irlandeza, Peter Moynahan, Peter Papp, Punk-rock, The Pogues
Blackbeers. CJ.Irish&Music Pub. 5 martie 2011

Blackbeers

!!

Cluj. Irish&Music Pub

Sâmbătă 5 Martie

---

Înainte de toate, trebuie să se înţeleagă faptul că eu personal sunt mare amator şi fan al genului Celtic Rock, de când am descoperit formaţia The Pogues în 1990 (poate puţin mai devreme, dar în 1990 am conştientizat şi înţeles acest gen muzical, lărgindu-mi orizonturile ulterior în sfera muzicii tradiţionale irlandeze).

---

Introducere

Am mers la concertul Blackbeers plin de speranţe că o să îmi placă muzica şi concertul propus de ei în cadrul turneului de relansare a formaţiei în noua formulă Live, care promitea să fie mai Punk-Rock ca ritm şi sunet. Deşi am primit o poză de prezentare a formaţiei în care se pot număra şapte persoane (daţi click pe linkul mai jos), pe scena de la Irish&Music Pub am zărit doar şase – şi a fost prezentat noul component al formaţiei, Charlie, de la tobe (textul se regăseşte la începutul filmării CZB, urcată pe YouTube, care poate fi urmărită mai jos).

www.czb.ro/articol/523

---

În prezentarea trimisă presei înaintea concertului, s-a pus accentul pe exemplificarea numelor cu răsunet internaţional care promovează acest gen muzical:

După ce veteranii Thin Lizzy, The Pogues, Fairport Convention sau Tri Yann au făcut istorie, în SUA a apărut şi ramura de Irish-punk cu noile vedete Flogging Molly, Dropkick Murphys sau The Tossers. Piese celebre irlandeze, întruchipând spiritul irlandez în deosebitele sale ipostaze, vor fi interpretate în manieră proprie.

---

Nu avem trupe autohtone pasionate de acest gen muzical, care provine de pe malul opus al continentului. Peter Moynahan (Peter Papp) a înfiinţat proiectul la Oradea în 2000. Concertul din Cluj a fost ultimul de pe traseul turneului de 8 date de weekend în 6 localităţi, pornit acum o lună. Prezentarea turneului trimisă la presă punea un accent deosebit pe definiţia stilului muzical, geografia originilor şi identificarea vedetelor internaţionale ale genului – dar nu au fost identificate persoanele din poză, membri componenţi ai formaţiei autohtone care venea să ne transmită mesajul muzical în persoană pe scena localului din oraşul nostru ... Nu înţeleg de ce nu s-a specificat de la început faptul că ar fi vorba de un ansamblu aleator de muzicieni. Nu înţeleg de ce la Cluj a fost prezentat toboşarul ca fiind un component nou al formaţiei ... dacă pentru Cluj, în afară de Peter Moynahan (voce, chitară), toţi cei care au urcat pe scenă erau noi. Spectatorii dintr-o anumită localitate nu au urmărit formaţia pas cu pas de-a lungul ultimelor săptămâni, iar formaţia sosită pentru prima dată la Cluj în componenţa aceasta extinsă, ar fi trebuit să se prezinte cu toţii la final, fără aceste detalieri suplimentare între piese ale modificărilor de componenţă (care nu ar fi trebuit să existe, dacă se doreşte un anumit grad de seriozitate pe termen lung). În etapa aceasta a formaţiei, în care se prezintă prima dată publicului din ţară, ar fi trebuit să existe deja un colectiv constant şi unit (precum a fost cvartetul de orădeni în prima jumătate a deceniului trecut).

---

Publicul

Am fost plăcut surprins sa văd aici pe lângă adolescenţi şi tineri studenţi ...şi o doamnă mai în vârstă. Este clar faptul că există un public interesat de acest gen muzical, chiar dacă piaţa noastră nu are puterea să ofere câte ceva pentru toate gusturile. Poate au venit o sută de persoane în Pub pentru acest concert ...

Deşi se promitea un subgen de punk-rock, nu s-a înghesuit nimeni în faţa scenei şi nu s-a făcut niciun stage dive, deşi publicul era binedispus şi pozitiv. Eu cred că şi dacă se cânta în maniera veche a formaţiei, acelaşi gen de public se aduna aici. Pentru lume nu a contat show-ul atât de mult cât ideea evenimentului în sine.

---

Prestaţia scenică lipsită de farmec şi şarm irlandez

Faptul că pe scenă s-a adunat un grup de şase persoane a dat foarte bine (The Waterboys se prezintă cu 8-11 persoane pe scenă - The Pogues cu 7-8). Faptul că aceste şase persoane sunt în mare măsură, statice, nu dă însă deloc bine genului abordat. Se poate veni cu o grămadă de motive pentru care nu a fost mişcare scenică (lipsa de spaţiu, lipsa de motivaţie din partea unui public retras în umbra din spatele luminilor care bat pe zona din faţa scenei, lipsa de detaşare dată de un shot de whisky, lipsa de experienţă de scenă), dar când tragi linia la finalul concertului, niciuna nu ţine, cu atât mai mult cu cât acesta era ultimul concert din traseul turneului naţional.

---

Nu înţeleg de ce nu a cântat ca voce principală Peter pe toate piesele. Accentul lui în engleză este evident foarte natural, iar timbrul şi stilul lui de a cânta şi vorbi este unic şi ar da o amprentă foarte clară pieselor de la Blackbeers. Problema lui Peter este că (cel puţin la Cluj) s-a prezentat ca la nuntă. Jocul scenic este minim şi se rezumă mai mult la câteva poante între piese, vorbite în limba română cu un accent de irlandez. Alina, aflată la celălalt microfon, se simte că este româncă şi a învăţat engleza la şcoală. Accentul ei în engleză este foarte forţat, cu atât mai mult cu cât am impresia că se încercă să adopte un accent irlandez. Alina ar trebui sau să NU cânte în engleză, sau să se retragă de la Blackbeers, pentru că nu ajută deloc la sound-ul trupei, atâta timp cât se merge pe formula de coveruri din piesele folclorului de limbă străină, la care nu se doreşte să se traducă versurile. Iar dacă se merge pe ideea prezenţei la microfon a unei fete tinere, care are plămâni bine dezvoltaţi, aceasta ar putea să caute un tricou de scenă mai deocheat care să-i scoată atuurile în evidenţă pentru elementul de show.

Doina cântă foarte bine la vioară, dar pare timidă şi pare că încercă să se ascundă în spatele celor doi solişti, chiar şi atunci când piesa cere un solo de vioară, şi cei doi frontmani îi fac loc să iasă mai în faţă. Per ansamblu concertul a fost unul foarte static. Vedeam doi chitarişti pe marginile scenei, iar cel de pe partea dreaptă se ascundea parcă după cortină.

Alina avea momente în care dansa pe loc, dar niciunul din băieţii din jurul ei nu o susţineau să se creeze momentele speciale de mişcare scenică, care la rândul lor ar fi provocat mişcarea în public. Alina ar fi trebuit pe anumite momente ale pieselor să sară de pe scenă, să meargă la băieţii din primele rânduri şi să-i ia la scurte reprize de dans irlandez. Doina cu vioara sa ar putea să facă acelaşi lucru, pe cel puţin un solo de piesă să sară de pe scenă în public sau să se pregătească din timp în acest sens dacă i-ar fi teamă ca saltul să deconecteze cablul de amplificare de la instrument.

Tot bătând apa în piuă pe acest subiect ajung încet la concluzia că formaţia nu este obişnuită cu astfel de scene. Sala de concerte de la Irish&Music Pub este una destul de spaţioasă şi cere astfel de momente artistice, dar cei mai mulţi cântă practic în săli de club mult mai mici, iar cele mai multe cluburi în care cântă aceste formaţii nu au un spaţiu de scenă special amenajat în acest sens, şi probabil şi din acest motiv, nu există experienţa cu astfel de momente dinamice care adaugă la calitatea showului.

------

Drept comparaţie, câutaţi filmări din concerte cu orice trupă de gen din Anglia/Irlanda şi veţi observa că toţi chitariştii dansează pe loc pe ritmul pieselor (acolo unde spaţiul nu permite mai multe), unii fac piruete cu instrumentele, cei cu vioară de obicei au o coregrafie dinamică care-i plimbă în cercuri în mijlocul scenei, soliştii sunt mult mai dinamici; unii dansează violent, cel puţin pe partea refrenelor, acolo unde Blackbeers rămân statici, sunt atenţi la poziţia degetelor pe corzi, se mai uită înapoi la staţiile de amplificare din nu ştiu ce considerente abstracte. Aş fi dorit chitariştii să facă scheme cu soliştii sau la un moment dat să se întâlnească în mijlocul scenei. Iar dacă aceste idei vi se par imposibil de realizat cu 5 instrumentişti în faţa tobelor, eu consider că ele ar trebui repetate la sală. Orice nebunie se poate pune în practică, dacă se doreşte aşa ceva.

În 2011 în continuare, în România, prea puţine trupe Live de club au înţeles ideea de show.

---

Imaginea

Irlanda este o ţară catolică. Muzica şi versurile împrumutate din folclorul popular pentru repertoriul de piese semnate Blackbeers au o motivaţie spirituală profundă, legată de natură, Dumnezeu, patriotism sănătos, principii şi moravuri de bun simţ. În acest sens, este cam ilogic ca solistul-chitarist de la microfonul principal să poarte un tricou cu pentagramă deasupra kilt-ului... vrei să fii punker? Dă-ţi jos ochelarii, poartă părul dezpletit, mişcă-te for goodness sake's, man! Faptul că se poartă un tricou cu pentagramă nu adaugă cu nimic la calitatea show-ului pentru care lumea plăteşte un bilet.

Nu ne mai legăm de faptul că nu există un concept de vestimentaţie scenică aplicată întregului colectiv.

---

Concluzie

Blackbeers este o trupă de Celtic-Rock înfiinţată în România, care funcţionează după principiul balcanic Lasă că merge şi aşa!

---

Prin atitudinea abordată (pe scena clujeană cel puţin), tind să cred că scopul acestui proiect nu se unul nobil, legat de o credinţă spirituală în genul muzical abordat, ci mai degrabă este ţintit unor petreceri private şi venituri suplimentare cel puţin o dată pe an, cu ocazia zilei naţionale a Irlandei. Probabil din acest motiv, formaţia nu a pornit în cluburi în jurul datei de 17.03, această perioadă fiind rezervată în mod sigur şi voit petrecerilor de firmă sau ale cluburilor cu specific irlandez din Capitală. Nimic rău cu asta; orice act cultural trebuie să aibă o motivaţie şi o sursă de venit pentru a avea o prezenţă constantă pe termen lung. Dar, pe scena Irish&Music Pub a lipsit cu desăvârşire prestaţia intensă live pe care mi-aş fi dorit-o foarte mult de la o formaţie care pretinde că abordează muzica Celtic-Rock. Din mai multe motive, am stat doar patru piese la concert (practic, o treime, sau cel puţin un sfert din repertoriul de concert). Sunt sigur însă că dacă atmosfera mă prindea, nu aş fi plecat până la final.

---

Îmi pare rău că nu a fost un concert mai dinamic. Îmi pare rău că nu am fost impresionat de berile negre. Nota mai mică se datorează faptului că acord trei semne trupelor care merită să fie văzute doar de către fanii genului abordat de ele. După cum am început cronica, eu sunt un mare şi mai vechi fan al genului, şi nu am fost impresionat de ceea ce am văzut şi ascultat aici. Sper să se înţeleagă buna intenţie de dorinţă de îmbunătăţire a spectacolului oferit de formaţie şi să nu fiu greşit înţeles, aşa cum mi s-a întâmplat deja de prea multe ori până în prezent, atunci când am avut prea puţine lucruri bune de remarcat la un concert Live de club.

---

Autor: RiCo

---

Ascultaţi cum suna trupă înainte

www.soundclick.com/bands/default.cfm?bandID

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

COMENTARII:

08.03.2011, 04:01AM, scris de RiCo dela CZB
Pentagrama Celtica are, dupa cum se vede si in imaginile de la google search, in marea majoritate a cazurilor, varful central in sus http://www.google.ro/images?hl=en&client=firefox-a&hs=TL7&rls=org.mozilla:ro:official&channel=s&q=Celtic+Pentagram&um=1&ie=UTF-8&source=univ&sa=X&ei=Uot1TcvgOMPItAax_9SDBQ&ved=0CCMQsAQ&biw=1024&bih=550

07.03.2011, 22:05PM, scris de attila
in afara de fata de la voce restul par plictisiti de tot...

07.03.2011, 20:27PM, scris de Dodo dodo
Google "Celtic Pentacle" or "Celtic Pentagram"...

Articole relative:

Electric Castle 2016. We Are The People
Electric Castle 2016. We Are The Peopl...
Publicat in: 26.12.2016, Ora: 06:14AM
Electric Castle Festival. Ziua 4. 17.IUL.2016
Electric Castle Festival. Ziua 4. 17.I...
Publicat in: 22.07.2016, Ora: 06:29AM
Electric Castle Festival. Ziua 2. 15.IUL.2016
Electric Castle Festival. Ziua 2. 15.I...
Publicat in: 19.07.2016, Ora: 12:49PM
Grimus la Electric Castle Festival 2016
Grimus la Electric Castle Festival 201...
Publicat in: 15.07.2016, Ora: 13:24PM
Electric Castle 2016. Ziua 0
Electric Castle 2016. Ziua 0...
Publicat in: 14.07.2016, Ora: 14:19PM
2018.DEC.6. B. Clubul Taranului. Blackbeers
2018.DEC.6. B. Clubul Taranului. Black...
Publicat in: 01.12.2018, Ora: 06:59AM
2018.SEP.18-22. Bistrița Medievală
2018.SEP.18-22. Bistrița Medievală...
Publicat in: 24.09.2018, Ora: 12:39PM
AUTOSUFICIENȚA CAPITALEI (partea 5/2016)
AUTOSUFICIENȚA CAPITALEI (partea 5/20...
Publicat in: 14.03.2017, Ora: 11:18AM
B. St.Patrick’s Day Tour 2015
B. St.Patrick’s Day Tour 2015...
Publicat in: 14.03.2015, Ora: 15:09PM
2015.MAR.17. CJ. Charlie Pub. Blackbeers
2015.MAR.17. CJ. Charlie Pub. Blackbee...
Publicat in: 13.03.2015, Ora: 09:42AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2019 • Revista De Muzica Online