• czb.ro
Click. Reportaj

Lucie Thorne. LANSARE CZB. 13.11.2010

Publicat in: 21.11.2010, 09:13AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 5608
Etichete: Australia, British Council, Festivaluri 2010, Foto-video, International Artists, Lansare 2010, Live, Lucie Thorne, Reportaj, Scena Locală Cluj, Silvana Gârbe
Lucie Thorne. LANSARE CZB. 13.11.2010

CZB. Contracurent. Inovator. Pionier în anul 2010.

Ca websait muzical, ClickZoomBytes promovează şi introduce artişti internaţionali de calitate pe piaţa clujeană începând din 2010! Includerea artistei de Folk Alternativ în programul festivalului de club ca artistă cu experienţă în domeniul artistic şi debutantă în Europa dovedeşte ambiţia şi viziunea CZB de a sprijini înfiinţarea mediului multicultural internaţional în viitorul oraş cosmopolit european (alături de agenţii de booking precum fostul TBA Crew sau BHCB). Este păcat că publicul nu este încă pregătit pentru aşa ceva. În situaţia în care populaţia Clujului încă este influenţată de migraţia celor de la sate la oraş, ClickZoomBytes îndrăzneşte să aducă un artist neconvenţional de la capătul lumii pentru dezvoltarea divertismentului cultural în sens metropolitan în 2010.

Lucie Thorne: o artistă foarte comunicativă cu o voce ieşită din comun

Lucie Thorne

Artistă necunoscută? Doar la noi.

Acesta a fost prima apariţie scenică la Cluj a artistei independente care promovează genul Folk Alternativ.

În Australia are şase albume lansate, începând din 1998, ultimul fiind foarte apreciat de criticii care au avut ocazia să asculte albumul. La Bucureşti a cântat a doua oară în acest an, ultima dată cu un traseu de 3 cluburi, în deschidere pentru Dekadens şi Partizan.

Cred că este prima dată când un websait muzical organizează un eveniment muzical la Cluj de sine stătător, fără a se asocia cu alte formule de festivaluri, fără sprijinul unui sponsor, fără mila Primăriei, Consiliului Local sau a altor Instituţii care se consideră a fi pârghii de promovare a Culturii (da, aici mă refer printre alţii la British Council, care nu a considerat faptul că a urcat pe o scenă din Cluj un artist din Australia un eveniment suficient de Britanic pentru implicarea lor … iar cei de aici nici nu au avut curiozitatea de a-şi face prezenţa în sală … măcar printr-un reprezentant, pe cele două invitaţii înmânate directoarei de aici, Silvana Gârbe).

British Council

British Council nu are gusturi muzicale. British Council nu promovează muzica în România, iar acest lucru este perfect normal, din partea unei ţări unde s-a născut rockul (şi implicit toate genurile muzicale care au evoluat până în prezent) pentru că pentru British Council muzica rock este perfect banală, iar politica lor nu consideră că acest gen muzical mai trebuie promovat în vreun fel.

La noi însă, lucrurile stau puţin altfel, pe o piaţă unde se încurajează ritmurile de acum 30 de ani cu artişti care au o mişcare scenică egală cu zero.

Dacă British Council a refuzat să se asocieze evenimentului, în schimb, din programul acestui eveniment internaţional, la Ediţia Pilot a Festivalului CZB, presa locală numai pe australianca Lucie Thorne a promovat-o.

Pentru British Council însă, evenimentul de limba engleză, cu un cetăţean din British Commonwealth, care compune o poezie profundă, evenimentul nu a fost suficient de britanic.

… În mod normal, acum ar fi trebuit să poţi găsi CD-ul Lucie Thorne în mediateca British Council din Cluj … o altă dovadă practică de cât de rupt de realitate este acest institut cultural (şi sperăm că doar la Cluj se întâmplă asta)…

Gen? Folk Alternativ.

Atunci, unde au fost Folkiştii?

Sincer, nu ştiu. Consider că muzica Folk cu care sunt obişnuiţi ai noştri este mult depăşită ca stil. Astfel, şi acest public, când ar putea intra în contact cu un artist modern de Folk din altă parte a lumii, se simte depăşit de stilul prea rock în care este mânuită chitara … sau este şi acea categorie de Folkişti care ascultă cu plăcere acest gen din motive naţionaliste, majoritatea (fiind şi mai în vârstă) interpretând muzica doar în limba română.

Unde au fost cei care iubesc rock-ul Alternativ?

De fapt, ei nu iubesc rockul Alternativ per ansamblu, ci ascultă anumiţi artişti, fie ei români sau străini … şi anume, cei pe care a avut ocazia să-i cunoască de la televizor sau prin prieteni. Curiozitatea de a experimenta sau de a descoperi un nume nou care se află pentru prima dată la noi în oraş nu există. Şi atunci? Aceşti rockeri alternativi se autolimitează la anumite nume, anumite subgenuri … de ascultat pe mp3 la un pet de bere, sâmbătă seara în holul căminului sau pe balconul apartamentului…

Lucie Thorne a fost prea Alternativă pentru folkişti şi prea Folk pentru alternativi. Înloc să se întâlnească aici amatori din ambele categorii de public, nu a venit niciunul…

În concluzie, ClickZoomBytes a şocat lumea prezentă cu o seară plină de surprize (au fost cel puţin patru persoane prezente în sală – mai mult de 10% din cifra plătitorilor de bilet – care au plecat acasă cu un premiu cadou mai valoros decât biletul de intrare: s-a dat un CD Taraf Nation de la Truda, un CD Different Parties de la Kumm, un CD compilaţie cu Balade Rock şi o casetă compilaţie cu formaţii româneşti alternative, active acum 10 ani … premii care reprezintă diversitatea de genuri muzicale şi acoperire în timp a muzicii de calitate la ClickZoomBytes)… o seară în care cei prezenţi au văzut formaţii româneşti cu mare potenţial, nedescoperite (Relative) sau neînţelese (Wax Muppet) de către Industria actuală muzicală de la noi… şi Industria o reprezintă fiecare dintre noi, nu casele de discuri din Bucureşti, pe care toţi ne-am obişnuit să le blamăm. Pentru că piaţa este formată de către fiecare dintre noi, nu de către cei 5 sau 10 indivizi care acum 12 ani şi-au propus să îşi facă o afacere şi să investească în muzica “comercială” din punctul lor de vedere. În momentul în care o trupă din underground adună mii de oameni la un concert, în momentul în care se vând mii de albume doar la nivel de concerte de club, în momentul în care se caută să se sprijine şi să se cumpere merchandise de la formaţiile preferate, că se înţelege faptul că aceşti oameni au nevoie de acest sprijin de la fanii lor, ca să poată să se concentreze doar pe muzică, doar atunci putem să vorbim de o mişcare, un val, o industrie.

Primul Festival de club ClickZoomBytes a dovedit că se face muzică de calitate la Cluj; avem trupe cu mare potenţial la Cluj, ClickZoomBytes face tot posibilul pentru a încuraja şi promova muzica de calitate la Cluj şi în România, aducând artişti deosebiţi chiar de la capătul lumii! Restul depinde de publicul cititor, de curiozitatea consumatorului de muzică de a descoperi trupele care nu sunt doar promovate, dar şi prezentate pe scenă de către ClickZoomBytes.

Să faci parte din comunitatea CZB înseamnă să fii altfel, să asculţi muzica în mod diferit, să apreciezi talentele reale din 2010. La ediţia pilot a Festivalului CZB din Cluj, câteva zeci de oameni au simţit spiritul rock al urbelor noastre şi au apreciat ritmurile primului chitarist australian care a susţinut vreodată un spectacol la Cluj.

Ei sunt norocoşii care pot spune cu mâna pe inimă că AU FOST ACOLO!

Ne revedem la anul.

CLICK AICI PENTRU GALERIA FOTO DIN CONCERT

www.luciethorne.com

FOTO. Andrei Amaricăi
Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Rehab Nation @ Underworld / București. 6.APR.2012
Rehab Nation @ Underworld / București...
Publicat in: 13.04.2012, Ora: 08:20AM
2009.SEP.14-19. Turneul QUATTRO STAGIONI. Stereofeelings, Vespera, All One
2009.SEP.14-19. Turneul QUATTRO STAGIO...
Publicat in: 15.10.2011, Ora: 07:00AM
2011.AUG.13-14. B. Buftea. Summer Well Festival
2011.AUG.13-14. B. Buftea. Summer Well...
Publicat in: 08.09.2011, Ora: 16:10PM
FÂN FEST 2004 (28 august)
FÂN FEST 2004 (28 august)...
Publicat in: 15.08.2011, Ora: 17:00PM
FÂN FEST 2005 (26 - 28 august)
FÂN FEST 2005 (26 - 28 august)...
Publicat in: 15.08.2011, Ora: 07:00AM
NEW RELEASE. Lucie Thorne. EVERYTHING SINGS TONIGHT
NEW RELEASE. Lucie Thorne. EVERYTHING ...
Publicat in: 20.04.2015, Ora: 06:26AM
NEW RELEASE. Lucie Thorne. EVERYTHING SINGS TONIGHT
NEW RELEASE. Lucie Thorne. EVERYTHING ...
Publicat in: 08.02.2015, Ora: 20:53PM
NEW TOUR. Lucie Thorne
NEW TOUR. Lucie Thorne...
Publicat in: 01.09.2014, Ora: 11:35AM
Ovidiu Ioncu Kempes (Rezident Ex, ex-Cargo)
Ovidiu Ioncu Kempes (Rezident Ex, ex-C...
Publicat in: 08.01.2013, Ora: 06:55AM
AC/DC. Highway to Hell
AC/DC. Highway to Hell...
Publicat in: 24.09.2012, Ora: 06:11AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2018 • Revista De Muzica Online