• czb.ro
Zoom. Momente Rock

Zoom. MOMENTE ROCK. Festivalul Mamaia 1999. Acum 10 ani.

Publicat in: 12.08.2009, 19:55PM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 3199
Etichete: Adrian Ştefănescu, Andre, Dan Helciug
Zoom. MOMENTE ROCK. Festivalul Mamaia 1999. Acum 10 ani.

Festivalul Mamaia 1999. Premiile Balantines, partea 2

Dacă nu mai Å£ineÅ£i minte Premiile Balantines, organizate de MediaPro ÅŸi difuzat la ProTV în toamna 1998, nu aÅ£i pierdut nimic. Ideea acolo a fost că toate premiile au fost împărÅ£ite între artiÅŸtii MediaPro, deÅŸi aceste premii sponsorizate de noul produs apărut pe piaţă, Balantines, trebuiau să reflecte tendinÅ£ele pieÅ£ei per ansamblu. Din păcate, la noi industria muzicală nu are cum să evolueze sau să se dezvolte în parametri normali atâta timp cât ÅŸi în 2009 fiecare îÅŸi face dreptate în felul lui.

Balantines nu s-a mai asociat cu MediaPro la un astfel de eveniment.

Dacă nu-ţi place festivalul meu, fă-ţi festivalul tău - unde vei putea face ce vrei tu!

Ca în toate domeniile, nici muzica nu rămâne neafectată de tranziÅ£ie. Festivalul Mamaia constituie o piatră de temelie a infrastructurii muzicii uÅŸoare autohtone ÅŸi poate să ajute la promovarea talentelor necunoscute. Evenimentul anului (pentru cei implicaÅ£i în muzica uÅŸoară mioritică) a fost redus (în mai puÅ£in de trei ani) la un simplu punct de întâlnire pentru debutanÅ£i care confundă talentul cu tupeul ÅŸi “talibani” (termenul folosit la doppo ÅŸou pentru figurile celebre din scena muzicii uÅŸoare) care vor să ne “eclipseze” mult după ce le-a apus soarele! El este transformat însă într-o mică fabrică de bani de către Adrian Åžtefănescu, directorul executiv de la Mega Music (fostul patron de la casa de discuri Electrecord, pe vremea lui CeauÅŸescu - ÅŸi mai recent la Roton). Suma de investiÅ£ie pentru Festivalul Mamaia, care se ridică la 300.000 USD, nu poate fi justificată! Prezentatorii, spre exemplu, nu au fost plătiÅ£i nici la timp, nici cu sumele de bani promise!

...

Festivalul Mamaia poate fi considerat un Festival al Presei, deoarece s-a pus un accent mult mai mare pe emisiunea doppo ÅŸou decât pe calitatea muzicii ÅŸi a talentelor care s-au calificat la festivalul/concurs.

...

Nici vedetele, nici casele de discuri nu au fost mulÅ£umite de Festivalul Mamaia. Singurul motiv pentru participare este faptul că există posibilitatea ca aceste formaÅ£ii să fie urmărite de o Å£ară întreagă (prin intermediul TVR-ului). TotuÅŸi, cei de la Genius (care ar fi trebuit să participe la secÅ£iunea Åžlagăre Dance) nu au avut nici măcar acest interes.

Cine nu a avut somn ÅŸi a avut răbdarea să se uite la doppo ÅŸou, l-ar fi cunoscut pe Sorin LupaÅŸcu (de la Radio IaÅŸi), cel mai competent om din presă (prezent la cea de a 13-a ediÅ£ie consecutivă) ÅŸi (aproape) singurul care aborda problemele festivalului în mod coherent. Adrian Åžtefănescu răspundea la întrebări - ÅŸi întorcea fiecare subiect pe atâtea părÅ£i încât tot ce se înÅ£elegea în final este că nu zicea nimic!

...

Este prima ediÅ£ie la care Horia Moculescu nu apare pe scenă iar Dan Helciug (solist la Parlament) îi dă clasă la capitolul prezentare!

...

SecÅ£iunea Discografie. CâÅŸtigător. 3 Sud Est, albumul 3 Sud Est

Organizatorii au lăsat publicul (cei 300 care au fost prezenÅ£i în sală în prima seară) să aleagă cel mai bun album al anului... deÅŸi nu se luau în considerare cele de muzică hip hop sau populară. Ideea nu ar fi fost deplasată, atâta timp cât toÅ£i cei de faţă ar fi ascultat toate albumele - ÅŸi nu doar piesa cântată “playback” de către fiecare formaÅ£ie din acea categorie în acea seară. 3 Sud Est a fost cel mai bine vândut album anul trecut ÅŸi a câÅŸtigat (probabil) ÅŸi pentru că “s-a votat” la ea acasă (formaÅ£ia fiind din ConstanÅ£a, iar fondurile la Festivalul Mamaia fiind asigurate de Consiliul JudeÅ£ean ConstanÅ£a) … Iarăşi, organizatorii au gafat, calificând un maxi-single (Noaptea, de K1) alături de celelalte albume! Fantasy a susÅ£inut cea mai penibilă prezentare: cel de al patrulea membru al trupei, noul dansator, nu învăţase miÅŸcările ÅŸi rămânea mereu în urma colegelor. Copii, când vă prezentaÅ£i la un festival televizat, nu intraÅ£i pe scenă cu cineva care încă nu s-a acomodat cu coreografia formaÅ£iei! De aceea se fac repetiÅ£ii.

...

SecÅ£iunea CreaÅ£ie. CâÅŸtigător. Monica Anghel, cu Un ceas, sau 2

...

SecÅ£iunea Interpretare. CâÅŸtigător. Mihaela Dănăilă

Aceste două secÅ£iuni au rămas “fidele” muzicii uÅŸoare “clasice”. Calitatea interpretărilor (în general) au dovedit că acesta a fost Festivalul non-talentelor. Monica Anghel a interpretat două piese în cadrul secÅ£iunii de CreaÅ£ie. Un ceas… a fost premiată pentru că omul care a compus-o, Ionel Tudor, a fost prezent ÅŸi în juriu! La secÅ£iunea Interpretare au participat mai mulÅ£i cântăreÅ£i fără ureche muzicală ÅŸi fără gust vestimentar... Mihaela Dănăilă ar fi ocupat locul întâi ÅŸi dacă nu ar fi participat… pentru că la momentul respectiv era amanta organizatorului, Adrian Åžtefănescu.

...

Secţiunea Şlagărelor.

CâÅŸtigătoarea Pop-Rock. Paula Seling, cu Ploaie în luna lui Marte

CâÅŸtigătorii Dance. Valahia, cu Banii ÅŸi Fetele ÅŸi André, cu Liberă la mare

Festivalul nu este “modernizat” pentru că aÅŸa ar fi dorit Mega Music, ci pentru că vedetele muzicii uÅŸoare clasice nu mai figurează în clasamentele posturilor de radio comerciale. Titlul “Åžlagăre” devine astfel demodat ÅŸi ar trebui înlocuit cu “Hituri”… Nimeni din presa (muzicală) aflată la Mamaia nu ÅŸi-a dat seama că melodia Nu sunt perfectă, cântată de Elena Cârstea la Mamaia 1999 a fost compusă de Tennessee Ernie Ford în 1955 (titlul original, Sixteen Tons, ajunge pe locul 1 în SUA în decembrie 1955) - ÅŸi zi de zi s-a făcut atâta tam tam (degeaba) pentru piesa interpretată de săracii băieÅ£i de la Voltaj. Ideea unui vot “public” pentru cea mai bună piesă a anului iarăşi pare deplasată. Cea mai bună piesă sau este aleasă de un juriu competent de critici de muzică sau se decide prin adunarea unor cifre exacte de la posturi de radio din toată Å£ara a numărului oficial de difuzare ale pieselor din ultimul an de zile ÅŸi asta NUMAI pentru că NOI nu avem o piaţă de single-uri.

...

Acest festival nu reprezintă şi nu reflectă gusturile publicului.

...

Puteam vorbi cu 200 de prieteni să plătească biletul de intrare ÅŸi ar fi câÅŸtigat oricare dintre formaÅ£ii vroia muÅŸchii mei! Toate premiile trebuiau decernate de către Juriu, însă numele celebre din juriul ales pentru secÅ£iunile de Interpretare ÅŸi CreaÅ£ie nu sunt interesate de genurile de muzică promovate la aceste categorii.

...

ImportanÅ£a Festivalului din Mamaia scade cu fiecare an ce trece. În 1999, Adrian Åžtefănescu a regizat un Festival al absurdului. Mega Music ÅŸi-a bătut joc de cel mai important ÅŸi mediatizat festival/concurs anual de muzica uÅŸoară din România. CompetenÅ£a ÅŸi prestaÅ£ia artistică a tinerelor vedete este înghesuită între jocurile de bani ÅŸi interesele din culisele la Festivalul Mamaia. Seară de seară Adrian Åžtefănescu repeta aceeaÅŸi idee celor nemulÅ£umiÅ£i de ceea ce vedeau pe scena Teatrului de Vară din Soveja:

Dacă nu-ţi place festivalul meu, fă-ţi festivalul tău - unde vei putea face ce vrei tu!

Nu am mai urmărit festivalul de atunci. Lucrând în presă ÅŸi fiind prezent seară de seară în culise, discutând cu artiÅŸtii prezenÅ£i ÅŸi participând la doppo ÅŸou, m-am scârbit definitiv de acest festival-concurs de CreaÅ£ie ÅŸi Interpretare, organizat în mod constant de mitici (prin licitaÅ£ii anuale organizate de constănÅ£eni), ÅŸi care favorizează talentele locale din principalul port la Marea Neagră.

---

Autor:RiCo

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

2015.IUL.30. SB. Semifinala GBOB ARTmania
2015.IUL.30. SB. Semifinala GBOB ARTma...
Publicat in: 25.07.2015, Ora: 11:25AM
NOU RECORD. GBOB România 2015. Record național de premii acordate
NOU RECORD. GBOB România 2015. Reco...
Publicat in: 10.06.2015, Ora: 07:36AM
GBOB România 2015
GBOB România 2015...
Publicat in: 19.03.2015, Ora: 11:35AM
Making of... GBOB ROMANIA 2015 Teaser (p.2)
Making of... GBOB ROMANIA 2015 Teaser ...
Publicat in: 22.02.2015, Ora: 16:03PM
Making of... GBOB ROMANIA 2015 Teaser
Making of... GBOB ROMANIA 2015 Teaser...
Publicat in: 20.02.2015, Ora: 05:43AM
2016.DEC.16. B. Voltage Bar. Dan Helciug unplugged night
2016.DEC.16. B. Voltage Bar. Dan Helci...
Publicat in: 11.12.2016, Ora: 06:56AM
Retrospectiva 2014. partea 1 din 4
Retrospectiva 2014. partea 1 din 4...
Publicat in: 04.12.2014, Ora: 06:02AM
2013.NOV.1. Craiova. Sala Polivalenta. Mozart Rocks. Paula Seling, Dan Helciug
2013.NOV.1. Craiova. Sala Polivalenta....
Publicat in: 26.10.2013, Ora: 05:53AM
Andreea Antonescu, AndreEA, Miss Ventura ...etc.
Andreea Antonescu, AndreEA, Miss Ventu...
Publicat in: 02.11.2012, Ora: 06:52AM
André (1999-2002)
André (1999-2002) ...
Publicat in: 19.10.2012, Ora: 06:15AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2024 • Revista De Muzica Online