• czb.ro
Zoom. Artist. Strain

Joe Cocker (1944 - 2014)

Joe Cocker (1944 - 2014)

Joe Cocker (n. John Robert Coker în 20.MAI.1944 la Sheffield/Anglia – d. 22.DEC.2014 în SUA), a fost influențat muzical în copilărie de americanul Ray Charles și englezul Lonnie Donegan. Se spune că a urcat prima dată pe scenă la 12 ani, alături de fratele lui mai mare, Victor (care avea o formație cu instrumente improvizate - skiffle group).

--- 

GEN MUZICAL. Skiffle 

http://czb.ro/articol/8629/

--- 



--- 

The Cavaliers (1960)

În 1960, Joe Cocker a înființat prima formație, cvartetul The Cavaliers (dar aceasta se destramă la mai puțin de un an de la debut). Artistul a renunțat la școală și a început să lucreze ca instalator sanitar termic și de gaze autorizat, frecventând cluburile seara sub pseudonimul Vance Arnold.

-- 

Byte. Pseudonimul vine de la personajul jucat de Elvis Presley în lungmetrajul Jailhouse Rock (Vince Everett) și cântărețul country de succes, Eddy Arnold.

--- 

Vance Arnold and the Avengers (1963)

Joe Cocker's Big Blues (1965)

Se înființează a doua formație (Skiffle band), Vance Arnold and the Avengers. Trupa, care cânta mai mult preluări de Blues, ajunge în deschidere pentru Rolling Stones în 1963 (la Sheffield City Hall).

Repertoriul celor de la Vance Arnold and the Avengers include hituri semnate Beatles adaptate în stil Blues și piese proprii, originale, de Blues și Soul.

--- 

Vance Arnold a semnat primul său contract cu casa de discuri Decca în 1964. Primul extras de single lansat este preluarea I'll Cry Instead (după Beatles), cu Jimmy Page la chitară. Neavând succesul scontat, contractul a fost anulat la finalul anului, iar artistul a revenit pe scenă cu o nouă formație, și numele său din buletin: Joe Cocker's Big Blues. Trupa asta a fost activă timp de un an.

--- 

The Grease Band (1966-69)

În 1966, Joe Cocker revine alături de Chris Stainton și lansează proiectul The Grease Band. Grease vine dintr-un interviu citit de solist, în care substantivul este folosit la modul pozitiv pentru a lăuda calitățile altei formații (care sună ca unsă). Nici această formulă nu depășește limitele orașului Sheffield ca popularitate, dar a atras atenția producătorului muzical Denny Cordell (care a lucrat cu Procol Harum, Moody Blues și Georgie Fame). Acesta îl invită pe Joe Cocker (solo) în studio la Londra.

--- 

Majorine este prima piesă de succes a cantautorului, intrând printre primele 50 de locuri în topul vânzărilor pe plan național în Anglia.



--- 

În următoarea perioadă, Chris Stainton se mută și el la Londra, și o nouă formulă Grease Band este angajată cu rezidență la The Marquee Club (cu Tommy Eyre la clape).

--- 

A urmat înregistrarea preluării With A Little Help From My Friends (Beatles, 1967), cu muzicieni de studio, dar succesul piesei pe plan solo (locul 1 în topurile britanice, în 9.NOV.1968) nu a dus la destrămarea trupei. 

Joe Cocker a transformat preluarea With a Little Help Form My Friends (de Beatles) într-un imn al genului Soul.

--- 

He turned the [Beatles] song [With a Little Help Form My Friends] into a soul anthem and I was forever grateful.

- Sir Paul McCartney

--- 

Managementul artistului se folosește de acest succes pentru a lansa artistul în SUA. Prin turneele înregistrate de Joe Cocker în SUA în următoarea perioadă, artistul va căștiga și va pierde o avere în foarte scurt timp.

---  

În primăvara 1969, The Grease Band susține primul turneu peste Atlantic. Au urmat o serie de apariții în festivaluri, cel mai important fiind Woodstock (unde Joe Cocker and the Grease Band a trebuit să fie aterizată cu elicopterul lângă scenă, din cauza prezenței record).

--- 

...like an eclipse ... it was a very special day.

- Joe Cocker despre Woodstock

--- 

Aflat în plină ascensiune în era hipiotă, Joe Cocker nu este considerat o personalitate Hippie. Mai degrabă, el a fost considerat vedetă Pop.

--- 

Impresionați de interpretarea empatică din With A Little Help From My Friends, Paul McCartney și George Harrison au permis artistului să interpreteze și alte piese compuse de ei pe cel de al doilea album de studio, Joe Cocker! (1969).

La finalul anului, după refuzul solistului de a mai traversa Atlanticul pentru un nou traseu de cântări alături de formație, The Grease Band se destramă.

--- 


--- 

Mad Dogs & Englishmen (1969–1971)

--- 

Turneul era însă confirmat pe numele lui, și artistul era obligat să apară pe scene. Astfel, Joe Cocker, cu ajutorul lui Denny Cordell, adună un grup de 30 de muzicieni pentru traseul de date, iar formula a fost botezată Mad Dogs & Englishmen (numele fiind inspirat după piesa compusă de Noel Coward).

--- 

Turneul a fost epuizant pentru o bună parte din componență. Pe parcursul celor 48 de date, Joe Cocker a început să bea excesiv de mult, dar s-a înregistrat și material pentru un album Live (cu piese cântate în concert). Întors acasă, artistul a avut probleme grave de sănătate. 

http://czb.ro/articol/8600/

--- 

Colaborările lui rămân strâns legate de artiștii cu care a cunoscut succesul. 

A fost rândul lui Chris Stainton să relanseze artistul în 1972, adunând formula de concert pentru următorul turneu (care a debutat la Madison Square Garden cu o prezență de 20.000 de spectatori). În octombrie 1972, artistul este arestat la Adelaide la prima sa prezență în Australia, pentru posesie de marijuana. A doua zi, la Melbourne, solistul este arestat din nou după ce se ia la bătaie cu câțiva localnici. Formației i s-a dat 48 de ore să părăsească continentul, iar publicul a protestat în zadar. De aici se trage porecla alternativă a solistului, The Mad Dog.

--- 

La încheierea acestui turneu, Chris Stainton s-a retras de pe scenă și și-a deschis propriul studio de înregistrări. În aceeași perioadă, Joe Cocker se înstrăinează și de Denny Cordell. Urmează o (scurtă) perioadă în care devine dependent de heroină. S-a lăsat de drog în iunie 1972, dar rămâne atras de băutură. Alcoolul afectează imaginea vedetei în concerte. Revista Rolling Stone documentează două situații în perioada respectivă (1973-4) în care artistul vomează pe scenă.

--- 

Pentru următorul album de studio, dizeur-ul preia You Are So Beautiful de la Billy Preston.



--- 

Problemele legate de alcool au devenit cronice - și în 1978, producătorul Michael Lang se înțelege cu Cocker că îi va deveni manager numai dacă promite că se lasă de băut. 

--- 

Au urmat turnee în America de sud, Noua Zeelandă și Australia.

--- 

În 1979 s-a organizat turneul Woodstock in Europe, la care a participat alături de alți numeroși artiști care au urcat pe scenă la Woodstock în 1969 (participă deasemenea și la Woodstock '94).

--- 



--- 

Hitul Up Where We Belong, cântat alături de Jennifer Warnes pentru coloana sonoră de la An Officer and a Gentleman (1982), câștigă premiul Grammy în 1983.

--- 

După premiul Grammy, artistul își revine psihic și susține turnee anuale, având cel mai fidel public în Germania.

--- 

Ironia sorții face ca artistul să fie arestat de poliția din Austria în 1983, refuzând să susțină un spectacol pentru care avea contract semnat, pe motiv că nu era mulțumit de instalația de sunet asigurată de organizatorii locali.

--- 



--- 

La finalul anilor '80, Joe Cocker este al treilea artist de muzică rock (după Barclay James Harvest și Bob Dylan) care a cântat în fostul DDR (în Berlinul de est și la Dresda). 

--- 

Viața personală

Joe Cocker a fost împreună cu Eileen Webster timp de 13 ani (la Sheffield/Anglia, între 1963-76).

Artistul o cunoaște pe Pamela Baker în 1978, fiind chiriașul ei, iar în 1987 cei doi se căsătoresc (rămânând împreună în Colorado/SUA până la decesul solistului).

--- 

La momentul postării acestui articol la CZB (26.IAN.2015), website-ul oficial a rămas blocat pe anunțul turneului Fire It Up din 23.IAN.2013.

www.cocker.com/de-en/home

--- 

Discografie

  • With A Little Help From My Friends (1969)
  • Joe Cocker! (1969)
  • Joe Cocker (US: 1972 / EU: 1973)
  • I Can Stand A Little Rain (1974)
  • Jamaica Say You WIll (1975)
  • Stingray (1976)
  • Luxury You Can Afford (1978)
  • Sheffield Steel (1982)
  • Civilized Man (1984)
  • Cocker (1986)
  • Unchain My Heart (1987)
  • One Night of Sin (1989)
  • Night Calls (EU: 1991 / US: 1992)
  • Have A Little Faith (1994)
  • Organic (1996)
  • Across From Midnight (1997)
  • No Ordinary World (EU: 1999 / US: 2000)
  • Respect Yourself (2002)
  • Heart and Soul (EU: 2004 / US: 2005
  • Hymn for My Soul (EU: 2007 / US: 2008)
  • Hard Knocks (US: 2010 / EU: 2012)
  • Fire It Up (2012)

--- 

Premii

  • 1983. Distins cu Grammy Award pentru Up Where We Belong
  • 2007. Numit Cetățean de onoare al orașului natal, Sheffield
  • 2008. Distins cu medalia OBE, acordată de regina Elisabeta II

--- 

  • Nominalizat la Brit Awards (Best British Male, 1993)
  • Nominalizat la Goldene Kamera (DE, 1996, 2013)
  • Nominalizat la Grammy Awards (Best Male Rock Vocal, 1988, 1989, 1990, 1991)
  • Nominalizat la Echo Awards (1998, 1999, 2013, 2014)

--- 

În 2014, Joe Cocker a susținut ultimul său turneu în Europa (Fire It Up Tour). Ultima sa prezență scenică a fost înregistrată la sala Hammersmith Apollo din Londra (13.MAI.2013).

http://www.setlist.fm/setlist/joe-cocker/2013/hammersmith-apollo-london-england-5bd8632c.html

--- 

Joe Cocker este descris de către cei apropiați ca fiind un artist adevărat, un om modest, cu o voce deosebită.

--- 

Autor: RiCo

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Milan Rakić (Exit Fest, Revolution Festival)
Milan Rakić (Exit Fest, Revolution Fe...
Publicat in: 08.10.2016, Ora: 06:09AM
Graham Robinson (UK)
Graham Robinson (UK) ...
Publicat in: 20.08.2016, Ora: 12:29PM
Crossover (Miskolc, HU)
Crossover (Miskolc, HU)...
Publicat in: 18.07.2016, Ora: 06:24AM
Nest of Plagues (Budapest, HU)
Nest of Plagues (Budapest, HU)...
Publicat in: 30.06.2016, Ora: 06:31AM
Eufobia (Bulgaria)
Eufobia (Bulgaria)...
Publicat in: 19.05.2016, Ora: 06:39AM
Skiffle
Skiffle...
Publicat in: 04.02.2015, Ora: 06:28AM
Joe Cocker (1944 - 2014)
Joe Cocker (1944 - 2014)...
Publicat in: 31.01.2015, Ora: 15:35PM
Mad Dogs & Englishmen Tour (1970)
Mad Dogs & Englishmen Tour (1970)...
Publicat in: 28.01.2015, Ora: 06:12AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2017 • Revista De Muzica Online