• czb.ro
Click. Reportaj

22.IAN.2004. CJ. The King. Luna amară. Concertul 100

Publicat in: 01.02.2011, 05:35AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1220
Etichete: 100, Dan Georgescu, Despre Fondatorul Czb, Eugen Deto, Fan Base, Folclor, Gri Dorian, Richard Constantinidis, Rosu Aprins, Siaj
22.IAN.2004. CJ. The King. Luna amară. Concertul 100

22.IAN.2004. Luna amară. Acum 7 ani. Aici am sărbătorit faptul ca am “împlinit” 100 de cântări de la înfiinţare, împreună cu publicul nostru din Cluj (tehnic vorbind, concertul 100 avusese loc la finalul anului 2003, la Craiova).

---

CONCERTUL ANIVERSAR. Joi 22 ianuarie 2004. The King/Cluj-Napoca. Bilet: 40.000. Ora de începere: 22.30. Public: aproape 200 de persoane - sala a fost plină.

De la această experienţă am rămas cu ideea că orice formaţie, dacă s-a impus pe plan local şi şi-a făcut un Fan Base solid, va avea succes cu orice fel de cântare organizată în orice fel de locaţie.

La un cult band, omul sfinţeşte locul.

---

PLAYLISTUL (în două reprize

I.

 • Unfed
 • Your Garden
 • Antidot
 • Cuba
 • Simplify my Spider
 • Ego nr. 4
 • Strunga
 • Tanagra Noise
 • Rosu aprins
 • Folclor

II.

 • Asfalt
 • Stare de gratie
 • Dizident
 • Ciudat
 • Black Underneath
 • Loc lipsa
 • Interzis
 • Oras
 • Gri dorian

BIS (medley): Folclor – Somn

---

POVESTEA: Deşi se anunţase a fi concert acustic, s-a cântat electric pana la urmă [doream implicarea lui Andras Kovacs (Kumm) invitat la clape, dar pentru care a intervenit un concert la Bucureşti şi a trebuit să plece joi seara încolo; Maria (vioară, ex-O'Mahoneys) nu a fost de găsit, iar Diana (ex-God) şi-a uitat vioara la Suceava].

A se remarca faptul că piesele prezentate în acest concert au fost cântate în ordinea aproximativă în care au fost compuse de-a lungul anilor.

S-a prezentat o nouă compoziţie (la care s-a lucrat cu două zile înainte de concert): BLACK UNDERNEATH, cântată deocamdată de Nick în engleză (dar a cărei variantă finală va fi în limba română). Ideea melodiei a venit de la Petru, fiind prelucrată în sală de întreaga formaţie. Textul se referă la violenţa sub toate formele ei (pe stradă, în familie, şamd.)

Mihnea şi Nick au lăsat publicul să cânte multe dintre piese, precum: Folclor, Tanagra Noise, Albastru, Gri dorian.

La piesa FOLCLOR, Mihnea a revenit asupra textului cu o noua improvizaţie: "În grădina lui Ion - Toţi miniştri noştri dorm - Numai unul n-are somn - Şi vrea locul lui Ion" (pe atunci, Adrian Năstase vroia să preia candidatura partidului de la Ion Iliescu, ceea ce s-a şi întâmplat). La rândul nostru, începeam colaborarea cu noul partid politic (URR, Uniunea Reconstrucţiei României, care pe hârtie părea un proiect foarte bun). Am descoperit partidul citind presa locală, am bătut la uşa sediului lor de la Cluj, am realizat întâlnirea între Artist şi oameni cheie ai Partidului ... şi acesta este subiectul altui capitol, dar l-am menţionat pentru că sigla URR apare pe afişul decorat în culorile lor: portocaliu şi albastru. Acest concert a fost totodată o probă pentru cei de la URR, care ne-au urmărit prima dată Live.

BIS-ul a fost un medley (adica, s-a trecut de la prima direct în a doua piesă, fără întrerupere)

De data asta nu s-a înregistrat nici un stage-dive deoarece în acest club scena este prea puţin ridicată.

---

SIAJ a cântat în deschidere: a fost o formaţie de liceeni care promova un pop-rock melodios. Vocalista poseda un timbru care putea fi comparat cu un duet intre Anouk şi Skin. De aici a ieşit în evidenţă basistul Dan Georgescu, care s-a mutat ulterior la Bucureşti, şi a ajuns la Sarmalele Reci, iar în 2011 cântă cu Byron.

---

Concertul a început la o oră după ora anunţată pe afiş pentru că a trebuit să ne umilim şi să aşteptăm să se termine maneloteca despre care patronul a uitat să îmi spună în momentul în care am stabilit ora şi data concertului aici. Artistul a încercat să instaleze sculele cât de rapid posibil şi să facă probele de sunet în grabă, ca să nu plece publicul (dacă ţin bine minte, cred că proba s-a făcut chiar pe primele două piese din concert). Eu am fost ajutat la intrare de un coleg de-al lui Sorin Moraru (basistul formaţiei, student pe atunci la Agronomie). Nu puteam să stau singur la intrare, iar barul nu îmi facilita un bodyguard sau alt angajat să mă ajute în acest sens. În astfel de situaţii se caută mereu soluţii practice care să nu afecteze veniturile formaţiei.

---

Am fost uimit să constat că un grup mic de rromi care stătea liniştit la bar a început să danseze ascultând prima dată ritmurile piesei Folclor. Aceştia erau clienţi obişnuiţi ai casei, care au refuzat să achite biletul, dar pe care i-am lăsat să intre (fiind perfect conştient că în mod normal nu ar fi intrat oricum pentru acest concert în club). De atunci am convingerea că o problemă la noi nu este că lumea nu agrează Rockul, ci faptul că lumea în general nu a avut acces la muzică Rock să îşi poată forma o părere proprie sau să descopere o muzică care i-ar putea place. Şase ani mai târziu, la aproape 21 de ani de la Puci, va apărea primul post radio naţional de muzică Rock...

---

DIN CULISE. Au fost probleme grave cu ora de începere a concertului, pentru că patronul, Eugen Deto, s-a orientat spre manele cu acest club (chiar dacă în următoarea perioadă urmau să cânte aici Direcţia 5 cu Anna Lesko joi 29 ianuarie 2004 – biletul era cu consumaţie obligatorie: 200.000 lei / Cargo luni 9.02 şi Iris joi 19.02). Astfel, ne-am trezit că sosisem cu sculele şi a trebuit să le cărăm printre oamenii care dansau în sala unde urma să aibă loc concertul şi să le rezemăm de peretele unde urma să le instalăm (nu exista niciun fel de scenă aici, deşi se organizau 3 concerte pe lună). Maneloteca nu a fost oprită; lumea nu a fost atenţionată asupra faptului că urma să se organizeze un concert Rock aici în seara asta. Am stat până la ora anunţată pentru concert, pentru că aceasta era ora la care se întrerupea petrecerea de manele pentru liceenii care a doua zi aveau şcoală. O parte din publicul nostru a venit mai devreme, a intrat în sală, ne-a văzut aşezaţi într-un colţ, ţinându-ne de urechi, şi a plecat să bea o bere în altă parte până să înceapă concertul.

Ideea mea era să nu cântăm tot timpul în acelaşi loc (adică în acelaşi Music Pub unde erau condamnate să îşi ducă traiul TOATE formaţiile Rock din Cluj în anii respectivi). Munca mea de manager şi organizator de concerte era foarte creativă şi dinamică pentru că mereu eram obigat să improvizez şi să mă adaptez unor locaţii neobişnuite pentru publicul nostru. Convingeam patronii de localuri să facă aceste experimente cu formaţia mea, datorită dovezilor de public prezent la concertele noastre şi dorinţa lor de a câştiga un public nou sau de a înregistra încasări mai mari la bar într-o zi în care în mod normal nu aveau încasări. În aceste conjuncturi, mergeam mereu strict pe veniturile din bilete.

---

La Luna amară, eu am putut să ridic cota trupei, bazându-mă concret pe cifre de vânzare de bilete şi constatarea încasărilor în timp şi este probabil singura trupă din underground care a funcţionat vreodată în ţara noastră în aceşti parametri occidentali. În 2010 am fost surprins de valul de trupe bucureştene cu o activitate de cel mult doi ani, care insistau să primească sume fixe la prima lor apariţie pe o scenă din Cluj. Eu nu am dorit să sar etape, ci am trecut prin fiecare etapă, în măsura în care am simţit că este într-adevăr momentul ...şi recomand călduros aceeaşi strategie oricărui artist care doreşte să trăiască din muzică. Astfel, când cota trupei scade, din diverse considerente, căderea este la fel de lentă (practic, când urci sărind etape, căderea este la fel de abruptă, dar cei care gândesc pe termen scurt nu se gândesc niciodată la aceste consecinţe; iar asta este diferenţa esenţială dintre o trupă Rock şi un proiect Dance).

---

Aniversarea celui de al 100-lea concert al formaţiei a fost organizat in plină sesiune. La 200 de persoane (practic, clubul a fost plin până în spatele încăperii în care s-a cântat), asta mi-a dovedit că nu contează ziua săptămânii sau perioada anului în care organizezi un concert; Luna amară era un cult band, şi dacă o trupă are un Fan Base atât de solid precum Luna amară la Cluj în 2004, cel mai important lucru ce trebuie reţinut este că nu contează ziua săptămânii sau locaţia unde se poate organiza un concert ... Omul sfinţeşte locul, iar fanii vor merge oriunde să vadă o formaţie, dacă le place muzica ei.

---

După concert, prin comunicatul Luna amară pe care-l trimeteam prin e-mail, am cerut scuze fanilor în numele Artistului, pentru că au trebuit să aştepte afară până s-a terminat discoteca liceenilor (maneloteca despre care nu am fost nici noi anunţaţi în prealabil / condiţie în care am fi anunţat altă oră de începere a concertului). Deasemenea, a circulat un zvon printre fanii care foloseau Mirc-ul. Unii au inţeles (greşit) că biletul costa 100.000 (probabil de la cifra "100" care apărea scris mare pe afiş).

---

Autor: Richard Constantinidis, manager Luna amară (2000 - 2007)

Agenda 7, intrarea zilei 22.IAN.2004

FOTOS: Proprietatea personală a autorului

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Rehab Nation @ Underworld / București. 6.APR.2012
Rehab Nation @ Underworld / București...
Publicat in: 13.04.2012, Ora: 08:20AM
2009.SEP.14-19. Turneul QUATTRO STAGIONI. Stereofeelings, Vespera, All One
2009.SEP.14-19. Turneul QUATTRO STAGIO...
Publicat in: 15.10.2011, Ora: 07:00AM
2011.AUG.13-14. B. Buftea. Summer Well Festival
2011.AUG.13-14. B. Buftea. Summer Well...
Publicat in: 08.09.2011, Ora: 16:10PM
FÂN FEST 2004 (28 august)
FÂN FEST 2004 (28 august)...
Publicat in: 15.08.2011, Ora: 17:00PM
FÂN FEST 2005 (26 - 28 august)
FÂN FEST 2005 (26 - 28 august)...
Publicat in: 15.08.2011, Ora: 07:00AM
Luna amară. Asfalt
Luna amară. Asfalt...
Publicat in: 04.08.2014, Ora: 11:15AM
TANAGRA NOISE. LUNA AMARĂ. Petru Gavrilă. ACUM 10 ANI. P.3
TANAGRA NOISE. LUNA AMARĂ. Petru Gavr...
Publicat in: 18.11.2013, Ora: 06:31AM
NOU TURNEU. Byron. 30 de secunde de faima
NOU TURNEU. Byron. 30 de secunde de fa...
Publicat in: 21.09.2013, Ora: 06:54AM
Byron. Dan Byron. 2010, p. 2
Byron. Dan Byron. 2010, p. 2...
Publicat in: 10.07.2013, Ora: 06:06AM
Byron. Dan Byron. 2010, p. 1
Byron. Dan Byron. 2010, p. 1...
Publicat in: 03.07.2013, Ora: 06:48AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2018 • Revista De Muzica Online