• czb.ro
Click. Reportaj

07.DEC.2005. CJ. Diesel Club. Luna amară

Publicat in: 01.02.2011, 09:36AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1632
Etichete: Club Diesel, Eugen Nuţescu, Firma9, Mircea Buteanu, Nicu Ciubăncan
07.DEC.2005. CJ. Diesel Club. Luna amară

Ţin minte prima noastră cântare la Club Diesel. Aici problema a fost că artistul nu vroia să cânte în acest club de fiţe. Ca manager, le-am explicat frumos ideea că este foarte important să avem cântarea asta confirmată pentru CV şi că dacă nu sunt mulţumiţi nu mai insist să cântăm niciodată aici.

Concluzia este că lumea a venit la concert, şi pentru că aveam deja mulţi fani care nu ar fi venit la Music Pub să ne vadă – şi pentru că era unul dintre primele noastre concerte unplugged şi lumea ştie că sunetul la Diesel Club este impecabil (Nicu Ciubăncan, fostul inginer de sunet de la Mikotronic, este vinovat pentru asta).

Datorită discuţiilor în contradictoriu cu patronul la finalul serii, după care patronul ne-a reţinut 45% din valoarea biletelor, cât timp am mai fost manager la Luna amară, nu ne-am mai întors aici.

---

---

07.DEC.2005. CJ. Diesel Club. Luna amară

A fost un concert Unplugged deosebit cu o sală arhi-plină de 170 de persoane (140 au plătit biletul de intrare în valoare de 10 lei/100.000 pe atunci); spre comparaţie şi drept dovadă că Luna amară nu mai este cult band în 2010, la concertul aniversar de 10 ani organizat în acelaşi club, în condiţii asemănătoare de organizare, promovare şi sunet, în 2010, au venit 30 de persoane.

---

PLAYLISTUL (în două reprize).

I.
 • Ego nr. 4
 • Lume oarba
 • Albastru
 • Kill the Dancer
 • True Sunshine
 • Into Another
 • Somn
 • Mad World (cover Tears for Fears, în versiunea lui Gary Jules)
 • Ciudat

II.

 • To Wish Impossible Things (cu Eugen/KUMM, cover The Cure)
 • Roşu aprins (cu Eugen/KUMM)
 • Mara
 • Hurt (cover NIN, versiunea lui Johnny Cash cu Mihnea la voce)
 • Bang and Blame (cu Mihai Iordache/KUMM, cover R.E.M.)
 • Din Valuri Ard (cu Mihai Iordache/KUMM)

BISuri: Gri dorian (versiunea trip hop), Folclor

---

DESPRE CÂNTARE: au fost prezente persoane invitate de mine de la firme importante clujene (care nu ar fi venit să vadă Luna amară în altă ipostază decât la Diesel, şi acustic ... de aceea am insistat împotriva voinţei artistului pe această cântare), precum Consulul la Cluj, reprezentant al Ambasadei Statelor Unite din România.

În acest concert s-au prezentat două piese care nu s-au mai cântat la Cluj (True Sunshine şi Into Another).

Nick a comentat la un moment dat că la Cluj a început să se simtă ca în gară, datorită plecărilor dese. A zis asta, referindu-se şi la atmosfera caldă din sală şi faptul că era încântat de reacţia publicului.

S-a cântat şi balada superbă Roşu aprins, care a fost propusă spre difuzare pe posturile radio naţionale comerciale de la vremea respectivă de către casa de discuri Roton, fiind refuzată de toţi.

Sunetul a fost impecabil; sala a fost plină.

La bis, s-a cântat Folclor şi Mihnea a făcut referinţe la faptul că mâine se merge la şcoală, la slujbe, în câmpul muncii, la Roşia Montană, Vama Veche, Zlatna, în combinate, la Parlament şi în presă... au fost trei invitaţi de la KUMM: Andras Kovacs (aproape întreg concertul, la clape; Mihai Iordache, la saxofon, şi Eugen Nuţescu, la chitară). Mi-am mai notat atunci în agendă că mie personal nu-mi place medley-ul de piese: True Sunshine şi Into Another.

---

BILETELE: deşi ne înţelesesem că eu vin să stau la bilete, cu biletele noastre, se vânduseră deja 36 înainte de a sosi eu la club la ora 20.30. 17 erau rezervate din timp.

Nu ajung bine la club, şi şefa de sală îmi explică deja, vorbind la telefon cu contabila, că 28% din valoarea biletelor reprezintă diverse impozite; 8,5% este taxa UCMR; 5% merge la Primărie; 5% timbru muzical + inca 250.000 pentru cotorul de 100 bilete (valoarea fizica a hartiei si tiparului), adica inca 2,5% din 100 de bilete. Nu mi s-a permis să stau la bilete; s-au pus oamenii barului la intrare. Altul în locul meu s-ar fi bucurat, că ar fi avut ocazia să vadă concertul ... eu însă am pierdut aproape tot concertul stând în spatele celor de la intrare să mă asigur că se rupea bilet la fiecare plătitor. Pentru fotografii, vorbisem din timp cu cei de la firma de publicitate Firma 9, care ne simpatizau şi ne sprijineau cu diverse tipărituri, şi au trimis fotograful lor (al cărui nume nu îl găsesc acuma, dar voi trece ulterior la finalul articolului) ...

biletele se rupeau, le vedeam în mână la oameni; deci, nu aveam de ce să îmi fac griji privind declararea unui număr fals de bilete vândute ... îl ştiam pe patron ca fiind un om de cuvânt privind evenimentele găzduite; clubul este mic şi se vede exact câtă lume este în sală, şi am alcătuit o listă nominală pentru invitaţi. Am stat aproape toată seara la intrare, numărând biletele rupte şi înmânate; dând mâna cu diverşi apropiaţi ai formaţiei, făcând pe gazda şi coborând în sală cu invitaţii personali să mă asigur că îşi găsesc locurile la mesele rezervate special în acest sens.

Privind înţelegerea din culise a evenimentului, patronul clubului nu ne-a lăsat să facem afişele obişnuite "meschine" de mărimea A3, şi a zis că plăteşte el afişele de mărime A2, pentru că am spus că avem un preţ bun de la Firma9. Astfel s-a complicat discuţia ulterioară legată de suma achitată pentru afişe ... alt punct forte al discuţiei patronului la finalul serii a fost că nu a avut "decât" vânzări în valoare de 14 milioane la bar (a verificat casa direct prin calculator, şi avea un monitor de calculator împărţit în 9 ecrane; practic, ştia exact TOT ce se petrecea la el în club fără să se mişte de la birou şi vedea exact atmosfera din sală) ...şi nu ştiu exact la cât se aştepta într-o zi de miercuri, dar pe motivele pe care le-am expus de la începutul articolului: că impozitele la stat pe bilete sunt mari ... la care s-a adaugat la final că afişele A2 au fost prea scumpe: după concert, biletele fiind ale clubului şi banii fiind în mâna patronului, mi-a explicat (formaţia era încă pe scenă; era finalul celei de a doua reprize a concertului) că plătim NOI INTEGRAL afişele din bilete ... dar înţelegerea de la început, expusă mai sus, a fost complet alta. Patronul şi-a continuat monologul:

“Afişele au costat 4,61 milioane lei; afişajul a fost 1,3 milioane; sunetul a fost 6 milioane; Diesel Club s-a ocupat de eveniment, de promovarea evenimentului (pe radio KISS, cel mai ascultat post local; la MTV: deşi spotul video a fost făcut gratis de Firma9 ... pentru ambele tabere! cu sigla Diesel Club pe ea...); ştii care este mersul treburilor aici - formaţii de talie mare au petreceri particulare la Cluj şi îşi leagă Dieselul la 500 euro; asta dau la nume mari; mai mult nu dau! consider luna amară la banii ăştia că a ieşit foarte bine, că atâta merită în comparaţie ca şi cotă cu alţii.”

---

Practic, mi s-au înmânat 230 euro... dar pornisem în aceste negocieri ne-negociabile de la finalul serii aproape de 400 euro (ni s-a tăiat aproape jumătate din banii munciţi şi meritaţi de noi – şi dovedit prin publicul pe care numele formaţiei l-a adunat în clubul lui în această seară! Nu e vorba de reclama asigurată de el aici; nu au venit curioşi şi necunoscători ai stilului să plătească biletul să stea o seară întreagă în mijlocul săptămânii în oraş). Nu am comentat nimic; eram în casa lui ... Comentariile şi scandalul pe moment nu ar fi schimbat cu nimic situaţia. S-au tăiat 6 milioane; am rămas cu 8, din care am achitat trenul lui Iordache dus-întors la Bucureşti (care era numai 500.000 pe atunci, în cifre vechi). Toţi eram supăraţi pe patron şi întreaga situaţie; plecam la Bucureşti a doua zi (aveam concert la Expirat); aveam nevoie de bani şi pentru că veneau sărbătorile.

---

Autor: RiCo

Agenda 9, intrările din 2 - 8 decembrie 2005

Corespondenţa prin E-mail din această perioadă

Comunicatul  pregătit pentru arhivare, datat 7 ianuarie 2006

FOTOS: realizate prin amabilitatea celor de la Firma 9

---

un E-mail primit ulterior

Date:    Sun, 18 Dec 2005 05:16:49 -0800 (PST)
From:    dragos roncu <---@yahoo.com>
---
LUNA AMARA live in Diesel Club/Cluj
---
Reper.
Cuvântul ce descrie cel mai clar seara de miercuri 7 decembrie din Diesel. Incepând de la locatiareper, continuând cu formatia-reper al rockului alternativ românesc, nici o alta alaturare de „repere” nu este mai potrivita decât: concert-reper. Un show ce i-a prins si i-a surprins pe cei ce poate vroiau numai sa experimenteze atceva decât rutina, dar mai ales un show ce nu poate fi numit altcumva decât un tribut adus iubitorilor de Luna Amara. Mai mult decât atât, acest concert a fost un tribut adus muzicii. Pe lânga faptul ca fiecare acord parea a fi fost cercetat îndelung si cautat încele mai îndepartate colturi ale expresiei pâna la decoperire, „baietii” au adus publicului un adevarat exemplu de „art of performance”. Acesta fiind descris si prin elementele vizuale care îti furau atentia de la orice altceva. „Kumm” au fost posibile toate aceste lucruri? „Kumm” au fost acolo si au contribuit definitoriu cu un soi de “art-fusion-rock” (asa cum este descrisa muzica, de pe primul lor album, de pilda) la o experienta muzicala unica. Pian. Chitara. Saxofon. As îndrazni sa spun ca ceea ce eu am simtit a fost o stare de rememorare a „highs and lows”, pentru a ajunge la un consens si o împacare cu sine, si asta pur si simplu pentru ca a fost frumos, deosebit, profesional, decadent, clar, ...
---
Mesaj.
„Cât de mult îmi doresc doar o clipa cu mine. Ascuns de nelini sti...”. „Cât de mult îmi doream sa fac totul mai bine. N-ai crezut niciodata în lumea din mine.” „E ciudat sa-mi amintesc cum fugeam odata.”. „N-am sa ma las pierdut sau dus de val.”. „Nu doar mortii stiu cum e sa mori.”. „Mi-e dor dor dor sa fiu iar întreg.”. „Mintea mea a-nceput sa geama”. „Închide ochii si arunca-te în gol. E singura ta sansa s-arati ca ai control” „E ciudat sa nu mai fiu plin de nepasare. Lumea se va stinge-ncet, plina de uitare.”. „E ciudat sa nu fiu ca tine”. „Lumea nu era la fel, la fel de ciudata...”. „Descopera jungla în care traiesti”. „sarpele urban tenghite.”. „Ignoranta ne ucide.
Ochiul nostru se închide”. „Cât ai sa rezisti cu ochelari de cal. Nu privi în dreapta ...sau în stânga, nu te lasa dus de val.”. „Cu ochiul gri zâmbim. Cu ochiul gri mintim.”. „Societate simulacru. Gustul tau e tot mai acru. Astept visul românesc. Ca sa-i spun cât îl urasc.”. „Lumea-ti spune sa te vinzi. Gustul banilor sa prinzi. Sa câstigi si sa risti. Cum mai rezisti?”. „Nu te vinde pe un cent. Dizident, fii dizident!”. „Nu, nu sta mort în tine si asculta bine.”. „Gândeste-te bine când vezi o arma. Gândeste-te bine la cei ce te îndeamna!”. „De cei ce au murit? Ca sa-ti fie bine tie.”. „Ce-ai votat? Ce-ai votat? Cum se face c-ai uitat? Ai uitat!”. „Dispretul se ascunde. Sub chipurile blânde.” „Am ceva cu mintea ta. Nu mai poti scapa din ea. ... E cusca ta!” „Nici macar n-ai stat s-asculti ce am de spus”. „Vine rândul tau, vine timpul tau...”. „Nu poti fi indiferent!”
(Versuri de Luna Amara)
---

linkul dat in e-mail
www.zilesinopti.ro/index.php?petrecere
nu mai contine aceasta recenzie scrisa in 18 decembrie, 2005 de catre actualul administrator al revistei Zile si Nopti la Cluj-Napoca.

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Rehab Nation @ Underworld / București. 6.APR.2012
Rehab Nation @ Underworld / București...
Publicat in: 13.04.2012, Ora: 08:20AM
2009.SEP.14-19. Turneul QUATTRO STAGIONI. Stereofeelings, Vespera, All One
2009.SEP.14-19. Turneul QUATTRO STAGIO...
Publicat in: 15.10.2011, Ora: 07:00AM
2011.AUG.13-14. B. Buftea. Summer Well Festival
2011.AUG.13-14. B. Buftea. Summer Well...
Publicat in: 08.09.2011, Ora: 16:10PM
FÂN FEST 2004 (28 august)
FÂN FEST 2004 (28 august)...
Publicat in: 15.08.2011, Ora: 17:00PM
FÂN FEST 2005 (26 - 28 august)
FÂN FEST 2005 (26 - 28 august)...
Publicat in: 15.08.2011, Ora: 07:00AM
Hooverphonic și Maria Nazionale la Cluj
Hooverphonic și Maria Nazionale la Cl...
Publicat in: 16.05.2014, Ora: 15:57PM
VINEREA. CJ. Club Diesel. I Feel Good
VINEREA. CJ. Club Diesel. I Feel Good...
Publicat in: 20.01.2014, Ora: 06:05AM
Urma. Teatrul National Roman Cluj-Napoca. 3.DEC.2013
Urma. Teatrul National Roman Cluj-Napo...
Publicat in: 04.12.2013, Ora: 10:11AM
2013.IUN.10-12. CJ. Club Diesel. Transilvania Jazz Festival
2013.IUN.10-12. CJ. Club Diesel. Trans...
Publicat in: 03.06.2013, Ora: 17:45PM
Butterflies in My Stomach. CJ. Club Diesel. 11.NOI.2011
Butterflies in My Stomach. CJ. Club Di...
Publicat in: 26.11.2011, Ora: 06:57AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2018 • Revista De Muzica Online