• czb.ro
Click. Cronica

Mushroom Story. 2011.FEB.18. Irish&Music Pub

Publicat in: 20.02.2011, 04:51AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 3
Vizualizari: 1317
Etichete: Fistfunk, Mushroom Story, Norby, Simple And Easy
Mushroom Story. 2011.FEB.18. Irish&Music Pub
Mushroom Story

!!!!

Vineri 18 Februarie 2011

Irish&Music Pub

---

De obicei când folosesc cuvântul Underground să descriu o formaţie românească de rock alternativ, folosesc termenul greşit, pentru că majoritatea celor care se află în aşa-numitul Underground de la noi promovează o muzică cu ritm melodios, care într-o ţară cu o industrie muzicală dezvoltată pentru toate genurile ar putea înregistra hituri şi succese de vânzări.

În cazul celor de la Mushroom Story însă, a folosi acest cuvânt pentru a le descrie intenţia muzicală nu este deloc deplasat. Formaţia s-a aflat pe punctul de a se destrăma după plecarea chitaristului (Laci) în Ungaria vara trecută. Din primăvară se înregistraseră piesele de pe EP-ul lansat în februarie 2011 la acest concert (practic, la aproape un an de la realizarea lor într-o formă finită).

S-a zvonit apoi despre încercările la sală de a repeta cu o nouă chitaristă despre care ştim doar că o cheamă Cristina (aceasta nu şi-a făcut însă niciodată debutul în public pe aceeaşi scenă cu Mushroom Story).

Conjunctura revenirii chitaristului la Cluj în vacanţa de iarnă a fost prilejul revenirii trupei pe scenă imediat după Crăciun, cu succes de casă la Flying Circus într-o perioadă nefastă pentru cântările obişnuite de club din capitala Ardealului. Trupa urcă practic pe scenă folosindu-se de proba de sunet pentru o repetiţie generală a repertoriului.

---

Nu putem merge însă atât de departe cu ideea unei scene underground la Cluj în anii 2010 care să se compare cu scena Underground din Londra anilor 1970 ... atitudinea punk şi conceptul DIY de la noi este o scenă firavă fără susţinerea unui grup prea numeros. Ca întotdeauna, unii îşi doresc să facă ceva, dar nu ştiu să ducă ideea până la capăt; le lipseşte acel dram de nebunie, care face toată diferenţa dintre Sex Pistols din 1976 şi Mushroom Story din 2010.

---

Al doilea concert al formaţiei de la reîntoarcerea lui Laci (aici cei din formaţie mă vor apostrofa în ideea că ei nu vor să se considere că muzicianul ar fi plecat undeva) este promovat în ideea de a lansa videoclipul piesei Simple and Easy şi EP-ul cu cinci piese, Fistfunk (al cărui recenzie urmează să o scriu). Schlitz este invitat în deschidere. Am ajuns pe finalul recitalului lor.

---

S-a întins un cearşaf... (mult mai mic decât cel întins de Grimus acum un an jumate pentru lansarea clipului In A Glimpse realizat de Tudor Giurgiu)... S-au stins luminile... Am stat câteva secunde în semi-întuneric ... după care s-a ridicat voalul pudic al defectelor şi s-a trecut direct la cântare ...

Am rămas un pic, nu pentru că mi-ar fi plăcut ce auzeam, ci pentru a mă lămuri asupra evenimentelor la care eram martor... Repet, pe afiş scria că se lansează videoclipul piesei Simple and Easy şi EP-ul cu cinci piese, Fistfunk. EP-ul îl aveam în buzunar. OK, so far, so good ... dar unde este clipul?

Am ales să vin la acest concert de club, dintre cele 10 din oraş tocmai pentru acest eveniment deosebit.

Desigur, cei 200 adunaţi în sală au avut aceeaşi reacţie ca şi cei 6 milioane de bugetari când s-a anunţat reducerea salariilor cu 25% ... câţiva au comentat între ei, în timp ce ... the show must go on.

Nu are rost să pierdem mult timp pe acest subiect. Ideea este că nu a existat nicio lansare de clip, doar o întindere de cearşaf pe verticală, de ochii lumii. În aceste condiţii, nici nu mai ştii ce să crezi. Mă aştept la următorul concert Mushroom Story să scrie pe afiş că se oferă câte un tatuaj gratis în cadrul biletului, iar ca partener media să fie trecut şi pitchfork.com într-un colţ. Sunt sigur că există o explicaţie bună pentru ceea ce nu s-a întâmplat aici în această seară, dar nu există scuză. Ştii ce vrei să faci, ştii ce implică asta; faci o probă, şi remediezi situaţia din timp. La o adică, nu este doar imaginea trupei care suferă, ci şi a localului care a găzduit evenimentul. Asta se numeşte iresponsabilitate.

---

Despre cântarea în sine, nu am multe de zis. A fost nebunie în faţa scenei, iar o bună parte din publicul formaţiei este alcătuită din liceeni. Cei puţin mai în vârstă probabil nu ar aprecia la fel de mult accentul american al solistului (sosit parcă dintr-un ghetou latinoamerican din New York) şi ritmul linear al pieselor care duce inevitabil la o monotonie insuportabilă după un sfert de oră de stat în sală (coeficientul de timp se corelează probabil cu cantitatea de alcool ingerată ... iar eu aveam doar o bere la bord). Punctul forte al formaţiei este într-adevăr chitara funky al lui Laci (şi nu trebuie ignorat Norby - de la tobe - care în acest proiect însă nu are cum să îşi etaleze talentul, fiind limitat de starea genului funk-punk, unde simplitatea este esenţa).

---------

Nota de patru semne se datorează în mare parte publicului fidel şi atmosferei create în faţa scenei. Cu toate defectele ei şi cu toate lipsurile componistice şi ideile minimaliste şi rebele (parcă autoimpuse) pentru a se considera un pic mai Underground decât cei din jurul ei, Mushroom Story reuşeşte să adune laolaltă întreaga gaşca a celor pasionaţi de acest stil ...ceea ce este un lucru de respectat.

Cu siguranţă, acesta este singurul oraş unde le iese schema, cu atât mai mult cu cât viitorul lor ca proiect este atât de inexact şi apariţiile sunt atât de rare.

---

Less means more.

---

Este păcat că Mushroom Story nu face eforturi mai susţinute pentru ca să se impună şi în alte oraşe. Este păcat că nu apar şi alte formaţii mai tinere şi mai hotărâte care să depăşească momentul creat din hazard de către Mushroom Story, care are acel ceva de care nu ştie să se folosească la maxim, probabil pentru simplul fapt că e bine şi aşa.

---

Autor/Fotograf: RiCo

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

COMENTARII:

23.02.2011, 05:05AM, scris de kiddiez
You know something, I couldnt sleep tonight! I tought a lot about making my lyrics in Romanian! You just opened my eyes! It was like a revelation: Cand intru in bodega, toata lumea sa-mi arate dragoste, Avem bataia stransa, bataia stransa, Avem mersul in fatza, Avem rahatul puturos si sti ca poti sa-l sapi, E ca un, doi, trei, patru... Hai si dai o incercare. This could be the next Simona Ionescu! NOW GO DOWNLOAD THIS FREE EP AND MAKE ME RICH!

21.02.2011, 07:05AM, scris de RiCo dela CZB
thanks dude! incidentally, if you want people to understand your lyrics without grabbing the syllables from your mouth, my suggestion is trying to SING IN ROMANIAN. it's not about patriotism; it's about common sense. if we would be living in Israel, I'd insist on singing in Hebrew, for instance. respect the people who you need to promote you and they will respect you. Man is a social animal. You need to build a bigger Community if you're not just fooling around on-stage.

20.02.2011, 21:38PM, scris de kiddiez
Despre proiectia clipului.... Yeap... that was our fuck up! Aici este clipul pentru cei interesatzi: http://www.youtube.com/watch?v=91dE09Z15JI Si Ep-ul il gasitzi aici pentru download: http://www.jeg.ro/mushroom-story-fistfunk/ Asculta piesa Mr Know it all! E dedicatzie speciala pentru CZB.ro. Poate chestia asta o sa te porneasca sa ne ascultzi si sa ne judeci cu mai putina superficialitate! No hard feelings.... la fel cum tu de foloseshti de czb pentru atzi exprima opinia... noi de folosim de Mushroom Story pentru a ne spune offfff-urile! Take care!

Articole relative:

Electric Castle 2016. We Are The People
Electric Castle 2016. We Are The Peopl...
Publicat in: 26.12.2016, Ora: 06:14AM
Electric Castle Festival. Ziua 4. 17.IUL.2016
Electric Castle Festival. Ziua 4. 17.I...
Publicat in: 22.07.2016, Ora: 06:29AM
Electric Castle Festival. Ziua 2. 15.IUL.2016
Electric Castle Festival. Ziua 2. 15.I...
Publicat in: 19.07.2016, Ora: 12:49PM
Grimus la Electric Castle Festival 2016
Grimus la Electric Castle Festival 201...
Publicat in: 15.07.2016, Ora: 13:24PM
Electric Castle 2016. Ziua 0
Electric Castle 2016. Ziua 0...
Publicat in: 14.07.2016, Ora: 14:19PM
2013.AUG.15-18. Rosia Montana. Fanfest 8
2013.AUG.15-18. Rosia Montana. Fanfest...
Publicat in: 06.08.2013, Ora: 06:28AM
Generaţia Adormită
Generaţia Adormită...
Publicat in: 30.07.2012, Ora: 18:54PM
ANIVERSARE RELATIVE. 1 AN. 15.OCT.2009
ANIVERSARE RELATIVE. 1 AN. 15.OCT.2009...
Publicat in: 18.02.2012, Ora: 06:45AM
2012.FEB.18. CJ. The King by 2 min. Mushroom Story, 6 ani
2012.FEB.18. CJ. The King by 2 min. Mu...
Publicat in: 14.02.2012, Ora: 06:58AM
2012.FEB.13-19. CJ. The KING by 2min. PROGRAM
2012.FEB.13-19. CJ. The KING by 2min. ...
Publicat in: 12.02.2012, Ora: 06:03AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2019 • Revista De Muzica Online