• czb.ro
Byte. Stiri

Cărtureşti împlineşte 10 ani

Publicat in: 29.11.2010, 00:05AM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1098
Etichete: Everyday Drama
Cărtureşti împlineşte 10 ani

Cărtureşti împlineşte 10 ani

Carte diem!

Scurt istoric
Cărtureşti înseamnă astăzi 12 librării “de cărămidă” şi una virtuală (www.carturesti.ro), fiecare cu designul ei unic, realizat de arhitecţi români apreciați. Prima librărie Cărtureşti a fost deschisă în anul 2000 de doi tineri, Nicoleta şi Şerban, hotărâţi să creeze o comunitate de idei în jurul cărţilor. Ea funcţionează încă pe strada Edgar Quinet din Bucureşti, la nr. 9. De-a lungul anilor, a rămas aceeaşi librărie micuță, plină cu albume de artă şi infuzii de ceai. În 2003, odată cu deschiderea celei de a doua librării din Bucureşti (pe strada Arthur Verona, într-o frumoasă casă de secol XIX aparţinând familiei Sturdza) Cărtureşti face ceea ce reprezintă până în prezent cea mai mare investiţie de capital făcută într-o librărie din România. Începând din 2005, Cărtureşti inaugurează librării şi în alte oraşe ale ţării: Iaşi, Timişoara, Constanţa, Suceava, Braşov, Arad… şi Cluj. Recent, două instituţii culturale importante (Muzeul Ţăranului Român şi Institutul Francez din Bucureşti) invită librăria să îşi deschidă noi sucursale în incintele lor. La sfârşitul anului 2008, de Ziua Naţională a României, Cărtureşti şi Institutul Cultural Român pregătesc o surpriză compatrioţilor din New York, deschizând prima librărie românească din SUA.
Cărtureşti a sărbătorit săptămâna asta un deceniu de la deschiderea primei librării.

Cu 10 ani în urmă, în contextul unei pieţe de carte în declin, deschiderea unei librării părea un moft, o investiţie într-o cauză pierdută. În fapt, nici nu s-a dorit o simplă librărie, ci mai degrabă un spaţiu cultural alternativ în care întâlnirea cu cărţile să fie mediată de o altfel de experienţă. Librăria Cărtureşti din Cluj doreşte să sprijine industria culturală (literară şi artistică) românească – ca nod cultural independent, ca spaţiu al libertăţii de expresie şi inovaţie. S-a reuşit asta aducând împreună publicul şi creatorii la o cană de ceai, înconjurându-i cu cărți atent alese şi cu muzica potrivită la un forum pentru schimburi intelectuale. Cărtureştiul este locul unde echipa de librari ţine cu adevărat la cărţi şi ştie să ofere recomandări valoroase. Spaţiul funcţionează totodată ca expoziţie de carte, salon de ceai, cafenea, loc de joacă pentru copii, zonă expoziţională şi platformă pentru proiecte culturale.

Cărtureşti lucrează cu peste 500 de furnizori din ţară şi din străinătate, oferind peste 25 de mii de cărţi diferite, 10.000 de albume muzicale, 2.000 de filme şi 400 de sortimente de ceai din plantaţii selectate cu grijă.

---

Everyday Drama

Proiectul cultural aflat în derulare la Cărtureşti Cluj

Librăria Cărtureşti din Cluj demarează a doua ediţie a proiectului “Everyday Drama”, realizat in colaborare cu revista Man.In.Fest şi Facultatea de Teatru şi Televiziune, Centrul de Cercetare şi Creaţie “Vlad Mugur”. Aceasta reprezintă o serie de întâlniri dedicate textului de teatru şi celei mai noi generaţii de dramaturgi din Cluj: Mona Bozdog, Ivona Vistras, Diana Moga, Anca Nicolae, Ana Cucu-Popescu, Andreea Duda şi Alexandra Bacanu, ale căror texte vor fi interpretate (ca spectacole-lectură) de colegii lor de la secţia de actorie. Întâlnirile (programate mereu lunea, de la orele 19.00) sunt concepute ca ateliere, mizând pe un dialog viu şi folositor cu publicul.

Luni 29 noiembrie

“Ciorna” de Ivona Vistras

“Complotul porumbeilor…” de Diana Moga

19.00

Luni 6 decembrie

“Aceeasi zi din viata mea”, de Anca Nicolae

“Isusul acarienilor”, de Ana Cucu-Popescu

19.00

Luni 13 decembrie

“Loc lipsă”, de Andreea Duda

“Libertatea e un alt cuvant”, de Alexa Bacanu

19.00

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

PIESĂ NOUĂ. VUNK, Cel mai bun cantaret
PIESĂ NOUĂ. VUNK, Cel mai bun cantar...
Publicat in: 13.05.2020, Ora: 06:32AM
PIESĂ NOUĂ. Sore si Florian Rus. Sunetul meu preferat
PIESĂ NOUĂ. Sore si Florian Rus. Sun...
Publicat in: 12.05.2020, Ora: 06:30AM
NOU RECORD. Post Malone are cele mai multe saptamani petrecute in Top 10 Billboard Hot 100
NOU RECORD. Post Malone are cele mai m...
Publicat in: 11.05.2020, Ora: 06:26AM
PIESĂ NOUĂ. Nicole Cherry. Ma rup
PIESĂ NOUĂ. Nicole Cherry. Ma rup...
Publicat in: 08.05.2020, Ora: 06:24AM
PIESĂ NOUĂ. Viki Gabor. Getaway
PIESĂ NOUĂ. Viki Gabor. Getaway...
Publicat in: 07.05.2020, Ora: 06:21AM
Atelier de dramaturgie. Libraria Cartureşti Cluj
Atelier de dramaturgie. Libraria Cartu...
Publicat in: 12.11.2011, Ora: 13:03PM
2010.DEC.6. CLJ. Everyday Drama, Teatru de Club la Cărtureşti
2010.DEC.6. CLJ. Everyday Drama, Teatr...
Publicat in: 05.12.2010, Ora: 14:00PM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2020 • Revista De Muzica Online