• czb.ro
Zoom. Artist. Strain

Bill Haley (1925 - 1981)

Bill Haley (1925 - 1981)

În anii 1940, în Statele Unite, ritmurile pe care tinerii dansau se numeau Boogie Woogie; au apărut ulterior Jitterbug şi Bee Bop ...

---

Bill Haley a detonat bomba muzicii Rock în 1955. Primul lui single de succes, Rock Around The Clock, s-a vândut în 20 de milioane de exemplare. Artistul american a murit săptămâna asta, acum 30 de ani, în 9 februarie 1981 de cauze naturale, la vârsta de 56 de ani, în Harlingen, Texas.

---

Bill Haley (n. William John Clifton Haley în 6 iulie 1925 - d. 9 februarie 1981) a fost unul dintre primii muzicieni rock and roll. Ce îl deosebeşte de ceilalţi, mult mai tineri ca el la vremea respectivă, este faptul că alături de formaţia sa, Bill Haley & The Comets rămâne în istorie cu melodia Rock Around the Clock (1954), prima piesă oficială de muzică Rock care ajunge pe primul loc în topurile muzicale din Statele Unite şi Anglia.

---

---

Byte. Turneul Britanic. 6 februarie – 5 martie, 1957

În 1957, Bill Haley este considerat primul artist american de succes din domeniul muzicii Rock care susţine un turneu în Europa (practic, doar în Anglia). Niciun alt single pe vinil din istorie (până în acel moment) nu a mai ajuns în atâtea case britanice. Piesa este susţinută şi de filmul omonim (low-buget), ecranizat în teatre în 1955.

Tineretul înnebunise!

Filmul şi piesa au înregistrat încasări record la vremea respectivă. Industriile culturale conduse de persoane mult mai în vârstă au fost luate prin surprindere de fenomen. Bill Haley şi Cometele lui s-au aflat la un moment dat cu cinci piese simultan pe primele 20 de locuri din clasamentul pieselor britanice în septembrie 1956 (acum 55 de ani!). Cantautorul care renunţase recent la muzica Country (echivalentul american pentru Muzica Populară la noi) a primit chiar premiul (mult-râvnit) The World's Most Outstanding Music Personality prin sondajul anual făcut de revista muzicală britanică New Musical Express (NME).

---

A fost absolut normal următorul pas făcut de artist, de a organiza un turneu peste ocean, în Anglia. Presa s-a isterizat în preajma evenimentului. Criticii vremurilor au comentat cu ciudă faptul că presa britanică a scris atâta despre venirea vedetei americane pentru susţinerea unui turneu de o lună în Albion.

Formaţia a sosit cu vaporul în Southampton în 6 februarie 1957 (artistul nu suporta ideea de a călători cu avionul). Au fost primiţi cu covorul roşu (evenimentul fiind organizat cu surle şi trâmbiţe de către cotidianul Daily Mirror). Aceeaşi publicaţie a pus la dispoziţia artistului, a orchestrei (trupa de spate The Comets era un sextet de instrumentişti), a fanilor, fotografilor şi echipelor de filmare un tren special, denumit The Bill Halley Rock'n'Roll Special, care mergea la gara Waterloo din sudul Londrei. Acolo, artistul este primit de alţi (câteva mii de) fani.

Este destul de ciudat, privind înapoi, să constaţi faptul că Bill Haley era de fapt mult mai în vârstă decât alţi idoli ai vremii, precum Johnnie Ray, Eddie Fischer, Guy Mitchell şi Dickie Valentine (toţi fiind foarte îndrăgiţi de adolescenţii britanici).

---

Mii de tineri au stat la coadă toată noaptea ca să cumpere bilete la spectacolul de debut al americanilor la Dominion Theater (Londra, 6.02.1957). Privind aspectele situaţiei date, se poate spune că viitorul Rockului în Anglia a depins de reuşita acestui spectacol.

The Dominion Theatre funcţionează şi în 2011.

---

La concert, s-au cântat hiturile în cadrul repertoriului (Razzle Dazzle, Shake Rattle and Roll, See You Later Alligator, pe lângă multe altele, iar la bis, Rock Around the Clock). Saxofonistul Rudy Pompelli cântă la orizontală (întins pe jos) iar contrabasistul Al Rex cânta într-o poziţie asemănătoare, cu instrumentul proptit pe burtă (aşa cum formaţiile autohtone din anii 2010 nu o fac în stare de sobrietate, vedeţi FOTOS). Mai mult, Bill Haley era renumit pentru poantele lui subtile din timpul spectacolului. Publicul a fost în ecstaz. Scepticii vremii au fost înduplecaţi. Noul gen muzical, Rock'n'Roll se dovedea a fi o muzică de calitate, nu doar o modă trecătoare.

---

Momentul de succes a dăinuit în prima parte a turneului; atmosfera fiind incendiară şi în celelalte oraşe mari britanice de pe traseul britanic. Însă, în primăvara anului 1957, un nou fenomen a cuprins tineretul. Apăruseră trupele Skiffle (noul gen era interpretat pe unelte obişnuite de bucătărie, spre exemplu şi combina elemente jazz, blues şi folk cu country ca stil), iar Tommy Steele a dat tinerilor o vedetă autohtonă muzicală demnă de urmărit. Totodată, este perioada în care Elvis Presley începe să fie supranumit Regele Rock-ului (The King of Rock) ... iar în plin turneu britanic, muzica lui Bill Haley nu mai suna atât de modernă ca şi cu o lună înainte.

---

În ultimele zece zile ale turneului, Bill Halley de abia mai umplea sălile unor cinemauri mici din oraşele rămase pe traseul britanic. Formaţia americană a plecat fără pompa şi fără alaiul de la sosire. Bill Haley a simţit succesul fulminant al unui artist modern şi în mai puţin de o lună a simţit şi gustul amar al eşecului în cadrul aceluiaşi turneu.

---

Americanul avea să se întoarcă în clasamentele britanice în 1968, cu aceeaşi piesă care l-a consacrat, Rock Around the Clock, iar în 1972 a avut cel mai mare succes la public în primul concert Pop organizat pe Wembley Arena (unde au mai cântat în aceeaşi seară Little Richard, Jerry Lee Lewis şi Chuck Berry) în faţă la 45.000 de spectatori. Peter Clifton a regizat producţia unui film în 1973 după spectacolul susţinut aici în 5 august, 1972 (The London Rock & Roll Show).

---

---

Pionierul genului Rock'n'Roll

Bill Haley (n. William John Clifton Haley în 6 iulie, 1925 la Highland Park, Michigan - d. 9 februarie 1981 la Harlingen, Texas) a urcat pe scenă prima dată la 6 ani, tatăl lui fiind impresar de evenimente la un club. Tatăl lui, William Albert Haley, era din Kentucky şi era pasionat de banjo; mama sa, Maude Green, era englezoaică (din Ulverston/Lancashire) şi studiase pianul clasic.

În copilărie, Bill Haley era caracterizat ca fiind foarte timid, iar asta se datorează probabil faptului că era complet orb la ochiul stâng. Artistul obişnuia să spună o poveste despre cum tatăl lui i-a cumpărat prima chitară adevărată după ce acesta şi-a construit o chitară de jucărie din carton presat.

Familia se mută în anii de criză economică din perioada interbelică din suburbia Detroitului într-o suburbie a Philadelphiei (Chester, Pennsylvania).

---

1932 – 1940. Primele angajamente

După cum spuneam, tatăl lui îl stimula să cânte la chitară de la o vârstă fragedă, şi îl urca pe scenă la spectacole organizate de el, în timpul în care lumea se aduna înainte de începerea spectacolelor. În adolescenţă, tânărul participă la o serie de concerte de adunare de fonduri pentru cauze nobile; cu timpul, ajunge să cânte la parcuri de distracţii unde se promovau momentele artistice Live în pauzele dintre spectacolele cu clovnii şi animalele exotice.

Primul lui angajament mai serios în domeniul muzicii vine de la orchestra unui post de radio local, unde cântă alături de Cousin Lee's Band.

---

1941 – 1947. Perioada războiului

Datorită handicapului, artistul nu este luat în armată. De la 15 ani, tânărul pleacă de acasă şi se aventurează în lume, cântând cu orice trupă care avea nevoie de serviciile lui şi care-i aprecia talentul). În 1944, formaţia Down Homers (din Hartford, Connecticut) căuta un solist care să-l înlocuiască pe tânărul care a plecat recent în război. Bill Haley s-a dus la ei cu ideea de a încerca o combinaţie între Country (muzica populară a vremii) şi muzica uşoară (Pop). Colaborarea a durat 3 ani. După război, în 1947, Bill se întoarce în oraşul unde a copilărit (Chester, Pennsylvania), fiind angajat la o emisiune pe nou-deschisul post de radio, WPWA – şi se căsătoreşte cu fata de care era îndrăgostit din liceu, Dorothy Crowe. Ulterior, devine directorul postului de radio, unde rămâne timp de şase ani.

---

Proiecte de tranziţie

Urmează o perioadă de experimentări muzicale în paralel cu slujba la radio, în care cântă cu trupa de spate, The Four Aces of Western Swing (1948, care adoptă acest nume pentru a evita confuzii între ei şi formaţia mai cunoscută The Four Aces), şi înfiinţează o nouă trupă, The Saddlemen (1949). Numele sugerează faptul că aici este vorba de o formaţie de muzică Country&Western (care era pe atunci foarte la modă în Statele Unite – şi care rămâne şi astăzi muzica preferată a populaţiei de culoare albă din mediul rural). În etapa aceasta, solistul cânta cu o pălărie de cowboy pe cap (ten-gallon stetson) şi deja poartă o buclă de păr (kiss-curl) peste ochiul stâng, ca să distragă atenţia publicului de la faptul că nu vede cu acel ochi (şi care astfel, nu se mişca la fel cu ochiul drept).

---

Prima formaţie Rock din istorie

La începutul lunii septembrie, 1952, Bill Haley's Saddlemen se transformă în prima formaţie Rock din istorie: The Comets. Ideea numelui vine desigur de la cometa istorică (a cărei orbită trece aproape de pământ odată la 76 de ani; şi pe care artistul nu a văzut-o niciodată, ea fiind vizibilă în cer în 1910, 1986 ...şi din nou în 2061). Artistul a dorit să facă ceva ieşit din comun prin muzica compusă alături de trupa sa. Experimentul de a combina ritmurile Country cu muzica Pop mai modernă a dat naştere la primele hituri Rock'n'Roll din istorie în Statele Unite (ulterior în Marea Britanie).

Prima piesa lansată sub noul nume de proiect (Bill Haley with Haley's Comets) este Crazy Man, Crazy (1953, locul 15 în topul Billboard, locul 11 în topul Cashbox). La scurt timp, numele este scurtat la Bill Haley & His Comets.

---

Rock Around the Clock

Bill Haley a compus Rock Around the Clock în 1953.

Din diverse motive, nu a avut posibilitatea să înregistreze piesa până în 12 aprilie, 1954.

Lansarea iniţială a piesei nu are succesul scontat, rămânând în topuri doar o singură săptămână, fără mare impact la public.

A urmat preluarea piesei Shake, Rattle and Roll după Big Joe Turner (piesa fiind compusă de Jesse Stone, sub pseudonimul de compozitor, Charles E. Calhoun). Aceasta fusese lansată tot în aprilie 1954 şi ajunge pe locul 1 în topurile genului R&B în luna iunie, dar nu şi în topurile de muzică Pop. Comparând cele două versiuni, avem un exemplu perfect de diferenţiere dintre genul Blues şi Rock. Versurile deasemenea, au fost modificate, pentru că versiunea originală folosea un limbaj mai specific populaţiei de culoare. Asta este o dovadă a cenzurii şi autocenzurii artistice a vremurilor în Statele Unite.

Adaptarea lui Bill Halley a avut succes în topurile Pop. Shake, Rattle and Roll s-a vândut în peste un milion de exemplare şi a devenit prima piesă Rock care intră în topurile britanice - în decembrie 1954. Astfel, Bill Haley a fost responsabil pentru introducerea genului la masele albilor (acelaşi gen fiind considerat ani de zile o muzică specifică populaţiei de culoare din Statele Unite).

Rock Around the Clock este relansată în 1955, făcând parte din coloana sonoră a filmului Blackboard Jungle (în care a jucat actorul Glenn Ford). De data asta însă, piesa nu numai că ajunge pe locul 1, dar staţionează acolo timp de 8 săptămâni. Muzicologii folosesc piesa ca un mod convenţional de a delimita Era Muzicii Rock de perioada Industriei muzicale dinaintea ei. Din acest moment, spre exemplu, Billboard şi-a împărţit foarte clar statisticile clasamentelor muzicale în cele două perioade (cea dintre 1890 şi 1954 şi cea începând din 1955 până în prezent).

---

Rock Around the Clock este recunoscută ca fiind prima piesă care s-a vândut în peste un milion de exemplare din istoria Angliei şi a Germaniei. Bill Haley este poreclit astfel Tatăl genului Rock'n'Roll de către mass media (Father of Rock and Roll), fiind deasemenea primul artist de succes american care susţine un turneu peste ocean. Urmează rolurile istorice în filmele clasice de muzică Rock: Rock Around the Clock şi Don't Knock the Rock (ambele din 1956). Albumul Rock Around The Clock este lansat de Decca în acelaşi an.

---

La puţin timp, este eclipsat de succesul cantautorului Elvis Presley în Statele Unite, dar rămâne o prezenţă muzicală în topurile din America latină şi Europa în anii 60.

---

Rock'n'Roll Revival Movement

A existat un Revival Movement al genului Rock'n'Roll spre finalul anilor 60, care a menţinut formaţia foarte activă (în introducere, la finalul descrierii turneului din 1957, am povestit deja despre concertul de pe Wembley din 5 august 1972). La începutul anilor 70, Bill Haley semnează un contract cu o casă de discuri (din Europa), Sonet Records, iar în 1979 este invitat de regina Angliei (Queen Elizabeth II) pentru un spectacol privat.

În lunile mai şi iunie 1980, Bill Haley susţine ultimul turneu din carieră în Africa de sud.

---

Starea generală alterată a artistului

Înainte de acest turneu, Bill Haley este diagnosticat cu o tumoare intracraniană. Din acest motiv, traseul de concerte confirmat pentru Germania din toamna aceluiaşi an este anulat. Comportamentul artistului este afectat. Managerul britanic al artistului, Patrick Maylan, a decalarat într-un interviu din octombrie 1980 că artistul o luase deja razna şi că nu mai recunoştea oamenii cu care lucra. Tumoarea a fost descoperită prea târziu; nu se mai putea interveni chirurgical, iar artistul se retrage la casa lui din Harlingen, Texas. În certificatul oficial de constatare a decesului, Bill Haley a murit din cauza unui atac de cord în 9 februarie 1981.

---

---

Cometele lui încă mai susţin turnee pe plan internaţional (am mai scris ceva despre ei la finalul articolului).

---

---

Familie

Bill Haley a fost căsătorit de trei ori (cu Dorothy Crowe, Joan Barbara "Cuppy" Haley-Hahn şi Martha Velasco). În urma sa au rămas 8 copii.

---

Primul fiu, John W. Haley, a scris biografia vieţii artistului, Sound and Glory (1990, alături de John von Hoëlle). Cartea s-a epuizat.

www.amazon.com/Sound-Glory-Incredible-Story-Father

Bill Haley a început să îşi scrie autobiografia în ultimul an de viaţă. S-au scris 100 de pagini din The Life and Times of Bill Haley; lucrarea încă nu a fost făcută publică.

---

---

Evenimente comemorative

1987. Bill Haley a fost introdus postmortem în Rock and Roll Hall of Fame (în 1987) şi are o stea dedicată lui pe Hollywood Walk of Fame.

2005. Iunie. Jim Dawson a lansat o întreagă carte dedicată istoriei primului hit rock: Rock Around the Clock: The Record That Started the Rock Revolution.

2006. Februarie. Uniunea Astronomică Internaţională a denumit cometa 79896: Bill Haley, comemorând astfel împlinirea unui sfert de secol de la decesul artistului.

2007. Martie. S-a deschis muzeul dedicat muzicii rock'n'roll, Bill Haley Museum în Munchen, Germania (Schleissheimerstr. 321).

http://www.rockithydra.de/

---

---

Formaţii

 • 1938 – 1940. Cousin Lee's Band
 • 1944 – 1947. Down Homers
 • 1948 – 1949. The Four Aces of Western Swing
 • 1949 – 1952. The Saddlemen sau Bill Haley's Saddlemen
 • 1952 - 1953. Bill Haley with Haley's Comets
 • 1954 - 1980. Bill Haley & His Comets

---

---

Componenţe

The Four Aces of Western Swing (1948-49)

 • Bill Haley (voce, chitară)
 • Al Constantine (acordeon)
 • Barney Barnard (chitară bas)
 • Tex King (chitară solo)

---

The Saddlemen (1949)

 • Bill Haley (voce, chitară)
 • Al Rex (bas, înlocuit în 1951 de Marshall Lytle)
 • Billy Williamson (chitara de oţel)
 • Johnny Grande (pian şi acordeon)

---

Bill Halley & His Comets. 1954 - 1980

 • Bill Haley (voce, chitară)
 • Johnny Grande (pian)
 • Billy Williamson (chitara de oţel)
 • Marshall Lytle (bas)

Joey Ambrose (saxofon)

Dick Richards (tobe)

---

---

Cinema

Spre deosebire de alţi artişti contemporani, nu s-a realizat încă niciun film dedicat carierei lui (precum The Buddy Holly Story, 1978).

---

Discografie

Bill Haley a fost un artist foarte prolific începând din anii 40. Dilema realizării unei discografii complete care să acopere toate înregistrările făcute de artist de-a lungul carierei lui ţine de faptul că majoritatea pieselor înregistrate la posturile de radio unde a lucrat, sau în studiourile anilor 1940 – 1950, nu au fost lansate niciodată (desigur, este vorba mai mult de perioada anterioară succesului alături de Comete, când promova muzica Country alături de The Four Aces of Western Swing şi The Saddlemen). Referitor la perioada cu Down Homers, se pare că Bill Haley nu a participat la niciuna din şedinţele de studio la care s-au realizat vinilurile lansate pe piaţă de aceştia.

Câteva înregistrări mai vechi, precum Yodel Your Blues Away (din 1949), pot fi ascultate pe YouTube.

---

www.billhaley.co.uk/introduction.htm

---

---

Bill Haley's Comets. 1987 - prezent

 • Johnny Grande (keyboards)
 • Franny Beecher (chitară)
 • Marshall Lytle (bas)
 • Joey Ambrose (saxofon)
 • Dick Richards (baterie)
 • Jacko Buddin (solist)

---

Trupa originală s-a reunit pentru un concert în Philadelphia în 1987. Concertul de revenire a primei trupe Rock din istorie a avut aşa un mare impact, încât în anul următor formaţia a fost invitată la toate festivalurile importante de Rockabilly din Europa. Alături de solistul Jacko Buddin, trupa a continuat circuitele de cântări până în prezent, lansând între timp 3 albume de studio şi un DVD.

---

www.billhaleyscomets.com


---

FOTOS. Luate de pe diverse saituri străine

FOTO 1. Bill Haley. cca.1945

FOTO 2. Down Homers

FOTO 3. The 4 Aces of Western Swing

FOTO 4. The Saddlemen

FOTO 5. The Saddlemen

FOTO 6. Bill Haley. cca.1955

FOTO 7. Bill Haley and His Comets

FOTO 8. Bill Haley's Comets. 2010

FOTO 9. Bill Haley and His Comets Retro. 1957. Londra. Dominion Theatre

FOTO 10. Bill Haley and His Comets Retro. 1957. Londra. Dominion Theatre

FOTO 11. The London Rock'n'Roll Show. 5.08.1972

FOTO 12. The London Rock'n'Roll Show. 5.08.1972

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Milan Rakić (Exit Fest, Revolution Festival)
Milan Rakić (Exit Fest, Revolution Fe...
Publicat in: 08.10.2016, Ora: 06:09AM
Graham Robinson (UK)
Graham Robinson (UK) ...
Publicat in: 20.08.2016, Ora: 12:29PM
Crossover (Miskolc, HU)
Crossover (Miskolc, HU)...
Publicat in: 18.07.2016, Ora: 06:24AM
Nest of Plagues (Budapest, HU)
Nest of Plagues (Budapest, HU)...
Publicat in: 30.06.2016, Ora: 06:31AM
Eufobia (Bulgaria)
Eufobia (Bulgaria)...
Publicat in: 19.05.2016, Ora: 06:39AM
Bavaria Radler (2014)
Bavaria Radler (2014)...
Publicat in: 12.05.2014, Ora: 06:48AM
Before Elvis - The Prehistory of Rock'n'Roll by Larry Birnbaum
Before Elvis - The Prehistory of Rock'...
Publicat in: 14.12.2013, Ora: 05:57AM
CARTE. Before Elvis - The Prehistory of Rock'n'Roll de Larry Birnbaum
CARTE. Before Elvis - The Prehistory o...
Publicat in: 08.12.2013, Ora: 06:05AM
CatRhythm. Eric Hofmans
CatRhythm. Eric Hofmans...
Publicat in: 15.05.2013, Ora: 07:59AM
2013.APR.25 - MAI.9. B. Underworld București. PROGRAMUL
2013.APR.25 - MAI.9. B. Underworld Buc...
Publicat in: 24.04.2013, Ora: 19:48PM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2018 • Revista De Muzica Online