• czb.ro
Click. Cronica

2010.MAR.7.CJ. Compact

Publicat in: 01.02.2011, 15:03PM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1274
Etichete: Artist Ro C, Coco, Leluţ
2010.MAR.7.CJ. Compact

Compact. Cluj. Casa de Cultură a Studenţilor

Duminică 7 martie. 19.20

S-au stins luminile. Am fugit în faţa scenei, să surprind filmarea primei piese din program … şi pe scenă apar doi tipi cu chitări … Adrian Sarmăşan cu Laci (zis şi Indiana Jones) chitaristul de la Desperado. Eu personal am fost total bulversat de eveniment pentru că nu scria nicăieri pe afiş: atenţie, de fapt mai este şi o trupă folk în deschidere.

Adrian Sarmăşan (care dacă şi-a spus numele, a zis-o în şoaptă, că eu nu am aflat numele lui până nu a încheiat Compact concertul, iar Paul Ciuci a prezentat duetul din deschidere) cânta de fapt solo, acompaniat de o a doua chitară, de efect, pe mai multe, prea multe, balade de dragoste. Lumea a început să fie mai receptivă pe măsură ce înaintea recitalul folkistului, dar totuşi, eu unul aşteptam formaţia Compact şi am considerat deschiderea mult prea moale pentru ceea ce urma. Şi de aceea, în acest caz nu ar fi drept să mă pronunţ asupra recitalului de deschidere.

Compact. 50 de minute mai târziu.

!!!!!

Cluj. Casa de Cultură a Studenţilor

Duminică 7 martie

20.10

M-am întors în faţa scenei, am început să filmez… începe clapa, apar norii de fum, apare restul grupului din culise, Paul Ciuci se aşează în faţa microfonului, deschide gura, şi … pauză … buzele rostesc cuvinte şi versuri întregi, care nu se aud deloc în sală. Prima piesă devine un val instrumental de note de clapă şi chitară. La un moment dat, nu se mai aude nici basul … (ulterior am aflat că a fost vorba de baterii descărcate la microfon şi staţia de bas, care au fost schimbate în timpul spectacolului) … s-a dus tot efectul marşului triumfal din deschiderea concertului … fix la Cluj, oraşul de unde a pornit fenomenul naţional … lumea din sală nu înţelegea ce se întâmpla şi a durat cam două piese ca toate hibele să fie remediate. Situaţia a fost cât se poate de frustrantă pentru întreaga echipă, dar în special pentru Paul şi Leluţ, veteranii trupei, care au ţinut foarte mult ca spectacolul de la Cluj să fie cel mai bombastic. După Legile lui Murphy, probabil asta trebuia să se întâmple.

The show must go on! … It isn’t over until the fat lady sings, etc.

Mi-a plăcut atitudinea lui Paul Ciuci & Co. Nu au plecat de pe scenă, nu s-au enervat, nu au pălăvrăgit la microfon despre cât de greu este să te deplasezi prin ţară cu tone de scule, ţevi, cabluri, boxe şi alte accesorii ce ţin de instalaţia de sunet şi lumini … o echipă tehnică compusă din opt persoane şi un şofer, pe lângă membri formaţiei. Au durat trei ore să se instaleze aparatura tehnică în sală şi să se facă proba de sunet… La o oră după concert, formaţia s-a pornit la drum de noapte spre Timişoara. Sunt problemele de culise ale unei formaţii aflată în turneu… oboseala cronică, stresul psihic, nervi întinşi la maxim pentru ca totul să decurgă perfect.

---

… din experienţă, mi-am zis că după primele două piese compromise, totul se va termina mai mult decât bine.

Aşa a şi fost. După primele 4-5 piese, o bună parte din sală se ridica în picioare aproape pe fiecare piesă … am văzut şi vârstnici şi tineri care rosteau fiecare vers din fiecare piesă apărută pe albumele editate din trecut. Am ascultat şi câteva piese noi.

Trebuie menţionat că toate piesele mai vechi au fost special reorchestrate pentru acest turneu, iar dacă eşti rocker, o să îţi placă puterea sunetului în sală.

Nu au lipsit O noapte şi o zi, Un alt început, Fata din vis, şi multe alte hituri devenite deja clasice.

Amfiteatrul era ocupat de un public de toate vârstele. Am văzut părinţi cu copii la 4 ani, am văzut tineri studenţi, elevi, pensionari, persoane venite în scaunul cu rotile. Sala era aproape plină, la 50 de lei biletul. Cred că asta zice multe despre numele şi renumele formaţiei Compact, care s-a prezentat prima dată la Cluj în componenţa nouă, cu Adrian Kisselev la clape, şi Adrian Tinca (Coco) la bas. Aurel Vasilescu (Leluţ) s-a întors la tobe (după o operaţie dificilă pe valvele inimii, stând 9 luni în convalescenţă), şi desigur, Paul Ciuci la microfon.

---

Cu toate problemele inerente ale concertului din Cluj, Compact s-a prezentat mai vie decât unele trupe tinere care se prefac că vor să iasă din anonimat.

Nu am văzut personalităţi în sală, iar singurul banner atârnat era de la partenerul media Magic FM. O trupă care are o vârstă respectabilă pentru lumea muzicii rock, şi greutatea unor hituri nemuritoare, face primii paşi pe un teren nesigur al tranziţiei mereu surprinzătoare din ţara noastră, şi are curajul să o ia de la capăt … Un alt început.

Pentru asta, Paul Ciuci şi Aurel Vasilescu (Leluţ) devin un exemplu de respectat şi de admirat. Deasemenea şi publicul plătitor de bilet care se pare că nu i-a uitat, deşi muzica lor nu a fost difuzată la radio sau TV.

După concert, toată formaţia a rămas pe marginea scenei din culise cu fanii care s-au înghesuit pentru semnături şi poze.

---

Am stat de vorbă cu Paul Ciuci în culise după concert şi am aflat că ultima dată când formaţia Compact a cântat în această sală a fost în primăvara lui 1988, la un concert la care am fost şi eu, student fiind. Sala era neîncăpătoare. Lumea era căţărată până sus pe scările dintre sectoarele de scaune. Nu era loc să stai în şezut. Era o înghesuială atât de mare încât transpirai stând pe loc. Mai ţin minte că se vorbea pe atunci că s-au înghesuit aproape 1.800 de persoane în sala cu o capacitate maximă de 1.000 de locuri, marea lor majoritate studenţi, la concertul respectiv.

Vremuri de mult apuse, într-o ceaţă de amintiri.

Concertul a sunat la fel de tare şi atunci.

În 2010, Sala de la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj este foarte incomodă, din toate punctele de vedere. Oraşul care vrea să se considere metropolă o dă mereu în bară când vine vorba de Cultură. Consider că totul porneşte de la interese politice locale şi cei 12 ani de dictatură Funariotă.

---

Componenţa.

  • Paul Ciuci. solist. chitară solo. lider
  • Aurel Vasilescu. Leluţ. baterie
  • Adrian Tinca. Coco. chitară bas
  • Adrian Kisselev. keyboards

www.trupacompact.ro

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Electric Castle 2016. We Are The People
Electric Castle 2016. We Are The Peopl...
Publicat in: 26.12.2016, Ora: 06:14AM
Electric Castle Festival. Ziua 4. 17.IUL.2016
Electric Castle Festival. Ziua 4. 17.I...
Publicat in: 22.07.2016, Ora: 06:29AM
Electric Castle Festival. Ziua 2. 15.IUL.2016
Electric Castle Festival. Ziua 2. 15.I...
Publicat in: 19.07.2016, Ora: 12:49PM
Grimus la Electric Castle Festival 2016
Grimus la Electric Castle Festival 201...
Publicat in: 15.07.2016, Ora: 13:24PM
Electric Castle 2016. Ziua 0
Electric Castle 2016. Ziua 0...
Publicat in: 14.07.2016, Ora: 14:19PM
Alex Mihalcea este noul chitarist la Compact
Alex Mihalcea este noul chitarist la C...
Publicat in: 19.06.2014, Ora: 06:30AM
Coco părăsește Compact
Coco părăsește Compact...
Publicat in: 16.05.2014, Ora: 10:01AM
Crazy Win
Crazy Win...
Publicat in: 26.12.2009, Ora: 11:48AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2019 • Revista De Muzica Online