• czb.ro
Byte. Filarmonica

2011.FEB.18. CJ. Filarmonica Transilvania

Publicat in: 11.02.2011, 19:00PM
Autor: Richard Constantinidi
Comentarii: 0
Vizualizari: 1113
Etichete: Adela Zaharia, Ana Rusu, Bogdan Baciu, Iulia Merca, Jochen Wehner, Marius Vlad Budoiu, Paradis Et La Peri, Schumann
2011.FEB.18. CJ. Filarmonica Transilvania

Vineri 18 februarie

Casa de Cultură a Studenţilor

19.00

---

CONCERT VOCAL-SIMFONIC

Corul şi Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

---

Dirijor:

  • Jochen Wehner (Germania)

---

Solişti:

  • Adela Zaharia
  • Iulia Merca

---

Cor:

  • Ana Rusu
  • Marius Vlad Budoiu
  • Bogdan Baciu

---

În program:

  • R. Schumann – Paradis et la Peri

---

Cu sprijinul Centrului Cultural German

Schumann: Das Paradies und die Peri
Jochen Wehner dirijează Filarmonica de Stat Transilvania


18 februarie 2011, ora 19

Casa de Cultură a Studenților (P-ța Lucian Blaga 1)

Încă de decenii  Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj-Napoca dispunde de o reputaţie excelentă. Mulţi dirijori renumiţi pe plan internaţional au conferit orchestrei marea varietate, cu care aceasta entuziasmează mereu publicul clujean. O legătură deosebit de adâncă leagă Filarmonica de dirijorul Jochen Wehner, care a devenit un dirijor invitat constant o dată pe an la Cluj. Sub bagheta lui Wehner, orchestra va susţine împreună cu corul Filarmonicii opera Paradis et I Peri de Robert Schumann. Această creaţie din anul 1843 a avut datorită compoziţiei noi la acea vreme, un succes extraordinar la public. Soliştii sunt: Mihaela Maxim (sopran), Ana Ruso (alto), Iulia Merca (mezzosopran) şi Bogdan Baciu (bariton).

---

Cantata „Paradis şi Peri”, în limba germană „Das Paradies und die Peri” a fost finalizată şi publicată în anul 1843 la Liepzig ca Op. 50 a renumitului compozitor german, Robert Schuman. Opera romantică este bazată pe o traducere germană (de Schuman şi prietenul său, Emil Flechsig) a poveştii de la Lalla-Rookh de Thomas Moore şi are drept punct central încercarea unei creaturi misterioase din mitologia persană şi islamică pe nume Peri, de a fi primită înapoi în Paradis, în urma expulzării.

 

Jochen Wehner a studiat dirijatul la Halle şi Dresda, urmând în paralel cursuri de clarinet, violoncel şi compoziţie. Interesul său în muzica contemporană i-a adus contracte cu Orchestrele Radiodifuziunilor din Leipzig şi Berlin, unde a activat, timp de 17 ani, ca dirijor, producător şi lector de muzică contemporană. În tot acest timp, a dirijat Orchestrele Radio din Polonia, România şi fosta Cehoslovacie, dar şi Orchestra Filarmonicii de Stat din Dresda, Orchestra Simfonică din Berlin, Orchestra Filarmonicii „Janacek” din Ostrava, Orchestra Filarmonicii „Transilvania”, Orchestra Filarmonicii din Vilnius, Orchestra Filarmonicii „George Enescu”. Din 1974, Jochen Wehner a predat dirijat şi citire de partituri la Hochschule für Musik und Theater „Felix Mendelssohn-Bartholdy” din Leipzig.

Din 1988, Jochen Wehner a fost dirijor principal la Opera Värmland din Karlstadt (Suedia) şi dirijor permanent la Opera din Göteborg şi la Opera Naţională din Oslo. Începând cu anul 1994, Jochen Wehner a devenit dirjorul permanent al Orchestrei de Suflători a Radio Leipzig, iar din 1995 directorul artistic al Bläserakademie Sachsen. Din 2002, activitatea artistică a dirijorului a fost completată de cursuri de compoziţie, de dirijat şi diverse prelegeri, precum şi de invitaţia de a fi dirjor permanent al Orchestrei Filarmonicii din Konstanz.

 

Dirijorul german va susţine acest concert împreună cu soliştii Adela Zaharia, Iulia Merca, Ana Rusu, Marius Vlad Budoiu şi Bogdan Baciu.

 

Licenţiată în anul 2010 pe canto clasic la clasa conf.univ. Ramona Eremia, din cadrul Academiei de Muzică  „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, soprana Adela Zaharia  se află în prezent la studii de master în cadrul aceleiaşi academii, la clasa conf.univ. dr. Marius Vlad Budoiu (2010-2012). Debutând în iunie 2006 cu un concert dirijat de Dorin Frandeş la Tribuna Tinerelor Talente, Filarmonica de Stat Arad, solista şi-a continuat activitatea cu diverse recitaluri, participări la concerte, festivaluri şi gale de operă. Premiată cu Premiul de Excelenţă în cadrul Concursului şi Festivalului de Lied Românesc (Braşov 2008 şi 2009), Premiul Special în cadrul Concursului Ferdinand Weiss (Cluj-Napoca 2009), laureată cu Premiul III a Concursului Internaţional „Hariclea Darclee” (Brăila 2010), solista a susţinut concerte pe scenele Filarmonicii din Tg. Mureş, Râmnicu- Vâlcea şi Arad, pe scena Operei  Române şi Operei Maghiare din Cluj-Napoca. Cu repertorii de lied şi vocal- simfonic, Adela Zaharia a interpretat roluri precum: Gilda în „Rigoletto” de G. Verdi, Regina Nopţii, Doamna 1 şi Doamna 2  în „Die Zauberflöte” de W.A.Mozart, Musetta în „La Bohète” de G. Puccini sau rolul Amor în „Dido şi Aeneas” de H. Purcell.

 

Mezzosoprana Iulia Merca a început studiile la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” (1987-1999), definitivându-le la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca (licenţiată pe canto sub tutela prof. Gheorghe Roşu în 2004, masterandă pe canto sub tutela aceluiaşi profesor în 2006). În prezent este studenta Doamnei Niculina Mirea şi a Doamnei Diane Soveiro din New York, USA, solistă la Opera Naţională Română Cluj-Napoca şi asistent universitar în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”. Printre profesorii săi de masterclass se numără prof. Anthony Spiry din Schwetyinger - Germania, prof. Sona Ghazarian din Viena - Austria, Stephano Gibellato şi Cecilia Franchini, prof. Mariana Nicolesco şi Ionel Pantea. Finalistă a Concursului „Opera-Festival and Competition with Mezzo” în 2009 din Szeget - Ungaria, Iulia Merca a fost premiată  cu premiul I şi II la Olimpiada Naţională de Muzică, secţiunea canto (1998, 1999), cu Marele Premiu la „Concursul Liceului de Muzică Hariclea Darclee” (Brăila 1999) şi la „Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclee” (Brăila 2003).  A cântat pe scene internaţionale din New York (Dicapo Opera), Japonia, China, Elveţia,  SUA, Italia, Miskolt – Ungaria, Palatul Stift Melk în Baden (Austria), cât şi-n cadrul Galei Unesco Unicef  2003, din Venezia - Italia.

 

Absolventă a Academiei de Muzică “Gheorghe Dima”din Cluj la clasa canto a cunoscutei profesoare Edith Simon, altista Ana Rusu este o prezenţă deosebită în viaţa muzicală românească, pe scenele de concert şi de asemenea o prestigioasă profesoară de canto. Talentul remarcabil, vocea amplă cu un timbru nobil, cultura stilistică sunt tot atâtea calităţi demonstrate de apariţiile mezzosopranei Ana Rusu, prezenţă familiară în concertele vocal-simfonice din ţară sau străinătate (Ungaria, Elveţia, Germania, Franţa, Italia, Olanda, Spania).

În domeniul operei interpretarea rolurilor de profil din Clemenza di Tito de Mozart sau primele audiţii mondiale ale operelor La Passione di Gregorio si La Gloria di don Ramiro de compozitorul Luis de los Cobos Almaraz, la Cluj, au întrunit aprecierile unanime ale publicului şi criticii de specialitate. Numele Anei Rusu este întâlnit frecvent în festivalurile “Mozart”de la Cluj, “Toamna Muzicală” Clujeană şi “Constantin Silvestri” de la Tg.Mureş. Din anul 1992, preocupată de formarea tinerilor cântăreţi în paralel cu activitatea scenică susţine şi o intensă activitate pedagogică, în calitate de conferenţiar la catedra de Canto a Academiei de Muzică “Gheorghe Dima”, iar din anul 2006 deţine şi titlul de Doctor în Muzică.

 

Tenorul Marius Vlad Budoiu este o apariţie specială în peisajul muzicii culte româneşti. Cu o solidă formaţie intelectuală  şi cu calităţi vocale de excepţie, Marius Budoiu a ştiut să-şi facă o intrare impresionantă în lumea muzicală. A debutat ca solist la 20 de ani şi a devenit în scurt timp un invitat solicitat pe toate scenele importante ale filarmonicilor şi operelor din ţară. În palmaresul său se înscriu Premiul I, Premiul Francez şi Premiul German la Concursul Mozart, Cluj‑Napoca, 1995, Premiul I la Concursul pentru tenori Traian Grozăvescu, Lugoj, 1995, Premiul III la Concursul Robert Schumann, Zwickau, 1996 şi Premiul I la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée, 1997. Din 1991, de la  debutul său în genul de operă, a acumulat numeroase roluri principale: de la Rodolfo (Boema) şi Alfredo (Traviata), la Manrico (Il Trovatore), José (Carmen), Pinkerton (Madama Butterfly) şi terminând cu Canio (Pagliacci), Mario (Tosca) şi Radames (Aida).   Marius Vlad Budoiu este actualmente angajat al Operei Naţionale Române din Cluj şi un apreciat cadru didactic al Academiei de Muzică din Cluj‑Napoca. În anul 2010 a primit recunoaşterea naţională sub forma a două premii importante: Premiul Revistei VIP pentru cel mai bun solist de operă al anului 2010 şi Premiul de Excelenţă la Galele 10 Pentru România pentru întreaga activitate artistică şi pedagogică.

 

Solistul Bogdan Baciu bas, în prezent masterand la Academie de Muzică “Gh.Dima” unde a fost şi licenţiat în anul 2009 la secţia canto, este angajat al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca în funcţia de corist la partida de bariton de aproximativ doi ani, după o activitate de patru ani ca angajat al Filarmonicii de Stat Arad ca şi corist  la partida de bass. Debutează în anul 2004 cu rolul Antonio grădinarul în opera “Nunta lui Figaro” W. A.Mozart, urmând să participe şi să fie premiat pe scenele operelor şi filarmonicilor din ţară (Premiul Special al Uniunii Compozitorilor în cadrul Concursului de Interpretare a Liedului românesc, Braşov în 2007, respectiv Premiul de Excelenţă în 2009; menţiune în cadrul Concursului Internaţional de Canto “Sabin Drăgoi”, Timişoara; Premiul II în cadrul Concursului de Interpretare Muzicală "Ferdinand Weiss"). A participat la Cursurile de măiestrie artistică oferite de Mariana Nicolesco la Brăila. A dobândit, de asemenea, şi roluri importante în cadrul anumitor spectacole de operă: rolul Dottor Malatesta din opera “Don Pasquale” de G.Donizetti, rolul Papageno din opera “Flautul fermecat”, spectacole prezentate la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca; solist în Oratoriul “Messiah” de G.F. Handel, prezentat la Satu-Mare; solist în Poemul simfonic ”Mama lui Ştefan cel Mare” de Gh.Dima, concerte la Filarmonica de stat Arad şi Centrul Cultural Ketegyhaza - Ungaria.

Facebook Twitter MySpace  
 

Lasa un comentariu: (max. 1800 caractere)

Nume:   Antispam:  

Niciun comentariu!

Articole relative:

Orchestre Filarmonice din Romania
Orchestre Filarmonice din Romania...
Publicat in: 12.01.2013, Ora: 06:35AM
2011.IUN.24. CJ. Filarmonica Transilvania. Concert Simfonic de închidere a stagiunii 2010-2011
2011.IUN.24. CJ. Filarmonica Transilva...
Publicat in: 18.06.2011, Ora: 18:57PM
2011.IUN.18 . CJ. AMGD. Recital Cameral. Cvartetul Arrhythmia. Raul Jaurena (bandeon, US)
2011.IUN.18 . CJ. AMGD. Recital Camera...
Publicat in: 17.06.2011, Ora: 06:48AM
2011.IUN.16. CJ. Filarmonica Transilvania, Muzica celor două Americi
2011.IUN.16. CJ. Filarmonica Transilva...
Publicat in: 12.06.2011, Ora: 13:55PM
2011.IUN.10. CJ. Filarmonica Transilvania
2011.IUN.10. CJ. Filarmonica Transilva...
Publicat in: 07.06.2011, Ora: 19:00PM
2015.IUN.27. Opera Națională Română Cluj. Piata Unirii. Carmen
2015.IUN.27. Opera Națională Român...
Publicat in: 25.06.2015, Ora: 18:13PM
2014.NOV.12. Opera Romana din Cluj-Napoca. Carmen, de Georges Bizet
2014.NOV.12. Opera Romana din Cluj-Nap...
Publicat in: 11.11.2014, Ora: 14:52PM
2014.SEP.17. CJ. La Palat. Serata lirică cu Opera Naţională Română
2014.SEP.17. CJ. La Palat. Serata liri...
Publicat in: 16.09.2014, Ora: 06:04AM
IULIA MERCA (FIICA REGRETATULUI IULIU MERCA)
IULIA MERCA (FIICA REGRETATULUI IULIU ...
Publicat in: 04.08.2014, Ora: 09:53AM
ŞTEFAN BOLDIJAR (SOLIST, BAS LA SEMNAL M). ÎNAINTE ŞI DUPĂ 1989
ŞTEFAN BOLDIJAR (SOLIST, BAS LA SEMNA...
Publicat in: 29.07.2014, Ora: 06:43AM
Acasa | Contact | Disclaimer | Blog | RSS Feed • CLICKZOOMBYTES © 2010-2018 • Revista De Muzica Online